17 Eylül 2014 Çarşamba

Maç Analizi: Galatasaray U19-Anderlecht U19

Onlarda 4, bizde 0...
       UEFA Youth League'de dün oynanan Galatasaray-Anderlecht U19 maçına gittim. Gittim derken gitmeye çalışırken bir hayli emek harcadım. Sora sora Bağdat bulunurmuş derler ya öyleymiş buldum. Avcılar İncirlitepe Stadı'nda saat 15.00'da oynanacağı söylenen karşılaşma, Esenyurt Necmi Kadıoğlu Stadı'nda saat 16.00'da oynandı. Tabi ben de olaydan habersiz İncirlitepe Stadı'na gittim, sessiz sakin bir stat, güvenlik görevlisi; 'Abi maçı Necmi Kadıoğlu Stadı'na aldılar' dedi. Neyse daha fazla uzatmayayım stada gitmek bulmak dizi olsa 5 sezon kapalı gişe oynar.

       35.000 metre kare alana kurulu olan, içinde UEFA ve FİFA kriterlerine uygun 7.500 kişilik seyirci kapasitesine sahip Esenyurt'un ikinci büyük stadı Esenyurt Necmi Kadıoğlu Stadı gerçekten modern bir stad. Yerel liglerin oynandığı az kullanılmış suni çim zemini var. Maça gelirsek... Merak edip Anderlecht'in 2014-15 sezonu profesyonel kadrosuna baktım 19 yaş altında 7 futbolcu kadroda yer alıyor. U19 maçının kadrosunda ise bu 7 futbolcudan 4'ü, Aaron Leya Iseka, Samuel Bastien, Andy Kawaya, Herve Matthys kadrodaydı. Yani sahada oynayacak bu 4 futbolcu belki Arsenal, Dortmund ve deplasmandaki Galatasaray maçında oynayacaklar. İyi futbolcular ama bizimkiler onlardan daha iyi durumda. Gulatasaray U19'da listedeki 20 futbolcudan 1 tane bile A takım kadrosunda olan yok. Sahada oynanan futbolu kıyas yaptığınız zaman şaşırmamak mümkün değil. Anderlecht U19'u 3-0 net bir skor ile mağlup ettik ve o 4 futbolcu da sahadaydı. Ben sıkıntının altyapılarda olduğunu düşünmüyorum. Altyapılarda gençlerimiz iyi futbol oynuyor ama yaşları ilerledikçe maalesef 2.Lig'de veya 3.Lig'de oynayarak kaybolup gidiyorlar. Üst yapıda gelişim sorunumuz var. Tam olarak altyapı hocaları iyi olmasa da, üst yapı hocalarına göre daha iyiler diyebilirim.

Maç öncesi Galatasaray U19 ve Anderlecht U19 takımlarının esame listesi.
       Avrupa'da 25 yaşına gelmiş futbolcunun tecrübesini bizim futbolcularımız 30 yaşından sonra kazanıyor. Rakamlara takılmamak lazım ne demek istediğimi anlıyorsunuzdur. Yaş olarak bizden çok önce A takım ile tanışıyorlar. Onların 17-20 yaş aralığını bizimkilerde 22-25 yaş aralığı denk diyebiliriz. Avrupa'da 20 yaşına gelmiş futbolcu artık altyapısını bir noktaya getirmiş oluyor. Tecrübe edinme kısmı 20'den sonra başlıyor bizde ise bu rakam 25'i buluyor. Yine onlar kadar altyapı bilgisine sahip olamıyoruz. Takım kadroları elimde 2-3 yıl sonra listedeki oyuncuların nelerde olacağını yine bi başka yazımda yazarım.

       Galatasaray U19'u 4-4-2 istemiyle oynadı. Anderlecht U19'u da 4-2-3-1 sistemiyle oynadı. Sistem sıkıntımız var. Anderlecht altyapılarda 4-2-3-1 sistemini düstur edinmiş bir kulüp. Galatasaray'da ise altyapı maçlarında hoca kendi sistemini oynatıyor. Belli bir futbolcu tipi yetiştirme durumu da söz konusu değil. TFF ve kulüpler bu konuda oturup konuşmalılar. Belçika bu işi çok iyi yaptı karşımızda örnek model de duruyor.

       Son olarak maçta gördüğüm potansiyeli olan futbolculardan bahsetmek isterim. Bir kere şunu net söylemem lazım Galatasaray U19'da mevkisi ne olursa olsun tekniği çok yüksek futbolcular var. 1 tane bile 'kazma', tekniği zayıf, futbol bilgisi kötü genç yok. Hepsi top ile haşır neşir. Mesela agresif, topa sert oynayan, sert diyebileceğimiz bir futbolcu tipi görmedim. Stoperlerimiz bile pas dağıtabiliyor. Defansın bel kemiği stoper Gökcan Gelmen'i izlemenizi tavsiye ederim. Galatasaray'da rotasyonda koy çok rahat oynar. 3-5 maç heyecan yapar ama 1 yıl içinde Semih Kaya'dan daha iyi oynayacağını düşünüyorum. Chedjou tarzında bir genç. Orta sahada 'Çeto' lakabı ile Çetin Turan duran topların ustası, maçta 1 gol, 2 asist ile maçın adamı oldu. Baktığınız zaman zayıf dersiniz ama 1,90 civarı boyu olan Bitsindou'yu yedi bitirdi sahada. Daha çok örnek verebilirim. Muhakkak gelip izleyin Galatasaray U19'u kafanızdaki tabuları yıkacaksınız. Skorlar çok önemli değil oynanan futbol önemli. Bu yıl 2.si düzenlenen 'UEFA Youth League' gerçekten çok iyi düşünülmüş bir organizasyon. Bu organizasyon üzerinden gençlerimiz belki değerini bulacak ve kendini gösterebilecekler. TFF'nin yapamadığını UEFA yapıyor böyle güzel organizasyon ile. Sadece Galatasaraylı değil bütün taraftarların, futbolseverlerin bu organizasyonu görmesini şiddetle tavsiye ediyorum. Saygılar...

Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Muthis bir yazi elinize saglik. Malesef bizim ulkemizde 24-25 yasindaki futbolcu genc sayiliyor bence bu algi degismeli...

    YanıtlaSil