3 Eylül 2014 Çarşamba

Röportaj: Tiago (Adanaspor)

       Transfer Merkezi Dergisi'nin bugünkü konuğu, Adanaspor'un Brezilyalı futbolcusu Tiago Bezerra. Daha önce Altay ve Karşıyaka formalarıyla ligimizde mücadele eden Tiago'nun ülkemizdeki 5. sezonu olacak. Tiago ile Türkiye'deki hayatını ve Adanaspor'un durumunu konuştuk. Bu keyifli röportajı hep birlikte okuyalım.

Merhabalar Tiago Bezerra, bizlere futbola başlama öykünü anlatır mısın?
       Küçük yaşlarda Brezilya’da amatör olarak futbol oynuyordum. Profesyonel olmadan önce futsal ve plaj futbolu oynadım. 17 yaşındayken Brezilya’da oynarken bir menajer bizleri izlemeye geldi. Takımımdan 3 kişiyi menajer Belçika’ya AA La Louviere takımına denemeye götürdü. Diğer arkadaşlarım Fransa’ya gitti, ben Louviere’de kaldım. 2 senelik profesyonel sözleşme imzaladım.

Tiago neden peki futbolcu olmak istedin, ailende oynayan insanlar var mıydı?
       Küçükken futbol oynamayı çok seviyordum, futbolcu olmayı çok istemiştim. Ailemden kimse futbol oynamıyor. Hatta babam ve kardeşlerim çok kötü futbol oynarlar.

Ülkemizde ilk olarak İzmir’in önemli kulüplerinden Altay’da forma giydin. Türkiye'ye transferin nasıl gerçekleşti peki?
       Belçika’da 2 sezon Louviere forması giydikten sonra yarım sezon Fransa’da Metz forması giydim. Daha sonra SE Gama formasıyla Brezilya’ya geri döndüm. Gama’da oynarken Feyyaz Uçar ve Eren Mert, birkaç maçımı takip etme fırsatı bulmuş. Feyyaz Uçar beni Altay’a istedi ve uzun uğraşlar sonra Altay’a transfer oldum.

Altay kariyerin hakkında ne düşünüyorsun? Kendini kanıtladığın ve iyi bir grafik yakaladığın sezonları Altay’da gerçekleştirdin. Senin Altay'la ilgili düşüncelerin neler?
       Altay’da çok güzel iki sene geçirdim. Hem kulüp olarak, hem orada yaşayan insanları olarak hem de taraftarı açısından harika bir takım. 2 kere şansızlıktan dolayı play-off ‘ta Süper Lig'e çıkmayı başaramadık maalesef. Tanrının takdiri demekten başka bir şey birşey gelmiyor elimizden.

Altay’dan İzmir’in bir başka köklü kulübü Karşıyaka’ya transfer oldun. Altay taraftarının sevgilisi haline gelmişken ezeli rakiplerine transferin gerçekleşti, bu o dönem büyük tepki çekmişti. Karşıyaka transferinin öncesi ve sonrası, yeşil kırmızılı takımdaki dönemin hakkında neler düşünüyorsun?
       Altay’da sözleşmem bitmişti ve Brezilya’ya dönüp tatıl yapıyordum. Şu anki hocam Levent Eriş o zaman Boluspor'u çalıştırıyordu, o dönemde de beni transfer etmek istemiş ancak transferim gerçekleşmemişti. İlerleyen günlerde menajerim Karşıyaka ile anlaştı ve ben de sözleşme imzaladım. Karşıyaka’da da güzel günlerim geçti ve başarılı da olmuştum fakat Karşıyaka’ya uyum sağlayamadım. Sezon sonunda ayrılmak zorunda kalmıştım.

Ezeli rakipler Altay ve Karşıyaka takımlarında forma şansı yakalamış bir futbolcu olarak, iki takım taraftarını nasıl karşılaştırırsın? Hangi taraftar gurubunu kendine daha yakın görüyorsun?
       Altay’ı kendime her zaman daha yakın gördüm. Aile ortamı vardı ve taraftarı fazla baskı yapmazdı. Altay taraftarından fazla küfür duymadım. Taraftar bazında çok kalabalık değiller ama var olan taraftarı da her zaman desteklerini esirgemiyorlar. Futbolcularına saygılı taraftar grubu diyebilirim . Karşıyaka taraftarında da biraz önce saydıklarım mevcut fakat Karşıyaka taraftarı oldukça kalabalık ve eski bir camia. Taraftar baskısı Altay’a göre çok daha fazla.

Altay ve Karşıyaka’da başarılı sezonlar geçirdikten sonra ülken Brezilya’ya geri döndün. Türkiye’den ayrılma nedenlerin nelerdi?
       Brezilya’da profesyonel olarak sadece Gama’da forma giymiştim. Brezilya’da şansımı denemek istedim. Ülkemde birçok önemli profesyonel oyuncuyla oynama şansı yakaladım. Brezilya’da futbol oynamanın dezavantajı ise ülkede çok yetenekli futbolcu olması. Kendini insanlara ispatlaman çok zor. Brezilya’dan tekrar ayrılarak Türkiye’ye, Adanaspor’a transfer oldum.

Adanaspor’a transferin nasıl gerçekleşti peki?
       Ben Brezilya’da Ituano takımında forma giyerken, Altay’dan tercümanım Bülent Mert, Adanaspor’da İdari Menajer olmuştu ve beni arayarak Adanaspor’a gelmem konusunda teklifte bulundu. İlk başta gelmek istememiştim çünkü Brezilya’ya tekrardan alışmıştım, ailem yanıbaşımdaydı. Sonradan düşünerek birkez daha Türkiye’yi denemek istedim ve transferim gerçekleşti.

Geçen sezon Adanaspor olarak zor günler geçirdiniz ve son haflarda ligde kalmayı başardınız. Kendi adına geçen seneyi nasıl yorumluyorsun? Bu sezon  için kendi adına ve takımın adına hedefleriniz neler?
       Türkiye’de ilk kez böyle bir şey yaşadım. Altay’da ve Karşıyaka’da takımlarım çok başarılıydı. Maçlara çıkarken çok stresliydik, haftalar ilerledikçe takım olarak ligde kalacağımıza inandık. Her maç taraftarımızın baskısıyla oynuyorduk. Allaha çok şükür Adanaspor’u ligde bıraktık ve inşallah bu sezon daha farklı olacak.

Brezilya liglerinde oynanan futbol ile ülkemizdeki futbol arasındaki benzerlikler ve farklılıklar neler sence?
        Brezilya’da oyuncular çok teknik ve Brezilyalı oyuncular çoğunlukla pas oyununu tercih ediyorlar. Türkiye’de futbol biraz yavaş oynanıyor. Özellikle PTT 1. Lig de pas futboluna çok yer verilmiyor çünkü baskıcı ve mücadelici bir lig. Benzerlikler ise her iki ülkeninde tarafları ateşli diyebilirim.

Bundan sonraki kariyerin için planların neler? Ülkemizde oynamaya devam mı edeceksin yoksa Brezilya’ya dönmeyi düşünüyor musun?
       4-5 sene daha Türkiye’de futbol oynamak istiyorum. Küçük çocuklarım var, onlar büyüyünce okulları için tekrardan Brezilya’ya dönmeyi düşünüyorum. Her zaman söylüyorum, Türkiye’de çok mutluyum ve futbol oynamaktan zevk alıyorum.

Türkiye’de Süper Lig takımlardan sana ve menajerini ulaşan teklifler var mıydı? Varsa tekliflere karşı tutumun nasıl oldu?
       Süper Lig de önemli takımlardan teklifler geldi ama burada 1 yıl daha sözleşmem var. Başkanımız çok iyi bir insan, Adanaspor kulübünden çok memnunum. Süper Lig’de oynamayı her oyuncu gibi ben de isterim. Sözleşmem bittikten sonra Süper Lig neden olmasın

Adana şehri için neler düşüyorsun? Ülkemizin maddi ve sosyal açıdan önemli bir şehri. Taraftarla olan ilişkilerinden okuyucularımıza bahsedebilir misin?
       Adana çok güzel bir şehir, Adana’da yaşamaktan memnunum fakat futbol oynamak için çok zor bir şehir. Adana’da hava çok sıcak, bunun dışında her konuda memnunum. Geçen sezon geldiğim zaman içerde oynadığımız ilk maçta Ordusporla karşılaşmıştık ve 4-0 mağlup olmuştuk. Maç içinde ve maçtan sonra taraftarımızın çok büyük baskısı oldu. İlk geldiğimde korkmuştum ve şaşkınlığımı saklayamadım. Maçtan sonra hocamız ayrılmıştı hatta. Dünyanın neresinde olursa olsun böyle sonuçlardan sonra tepkiler oluşuyor. Onları da doğal karşılıyorum. Adana taraftarı beni seviyor, ben de onları seviyorum. Gollerden sonra onların yanına koşarak sevincimi paylaşıyorum. İnşallah bu sezon da gollerimle taraftarımla sevincimi paylaşırım.

Adana'da yaşanan bir başka ezeli rekabet Adanaspor-Adana Demirspor maçlarına değinmek istiyorum. Bu önemli derbi hakkında neler düşünüyorsun?
       Genel olarak Türkiye’de derbiler harika. Karşıyaka’da oynarken Karşıyaka-Göztepe derbisi oynayamamıştım. Göztepe o senelerde alt liglerde mücadele ediyordu. Altay-Karşıyaka derbileri de çok ateşli ve atmosfer bakımından muazzamdı. Adana derbisi daha farklı. Oynayacağımız hafta taraftarının büyük beklentisi var. Geçen sezon hatta küme düşmeye yakınken taraftar , "Düşün ama bu maçı ne olursa olsun kazanın" diyordu. Geçtiğimiz sezon bu önemli derbide gol de atmıştım. Bu sene tekrardan bu derbi atmosferini yaşayacağım için çok mutluyum.

Genel olarak Türkiye liglerini takip ediyor musun? Dikkatini çeken ve beğendiğin önemli Türk oyuncular var mı?
       Tabi ki takip ediyorum. Süper Lig, PTT 1. Lig ve 2. Lig'i takip ediyorum. Hatta beğendiğim arkadaşlarımdan biri Fatih Baydemir, Gümüşhanespor’a transfer oldu. Zaman zaman eski takımım Altay’ı takip ediyorum. Her zaman söylüyorum Türkiye’de her şey var. Avrupa kupalarında fazla Türk takımı yok. Ben her zaman düşünüyorum Türkiye’de neden çok başarılı takımlar yok. Para var, tesis var, oyuncular da var ama neden başarı gelmiyor bilmiyorum. Arda Turan ve Emre Belezoğlu Avrupa’da önemli işler yaptı, takımlarda yapabilir. Şampiyonlar Ligi'ne hep aynı takımlar katılıyor. Galatasaray UEFA kupasını aldıktan sonra önemli bir başarı yok. Bence Türkiye’de mentalite sorunu var. Örnek vermem gerekirse ben Adanaspor’da çok mutluyum, Galatasaray, Fenerbahçe veya Beşiktaş’a transferim için hiç düşünmüyorum. Başarılıysan transferin zaten gerçekleşir, önemli olan senin işini iyi yapmandır. İlla şu takıma transfer olayım diye çaba sarfetmek ve beklenti içinde olmak yanlış. Türkiye’de bu düşünce yapısı en büyük hata.

Futbolun dışında hayatında neler var? Nelerden hoşlanırsın, boş zamanlarında neler yaparsın?
       Küçük çocuklarım var, onlarla ilgilenmeye çalışıyorum. İzin günlerimde onlarla dışarda zaman geçiriyorum. Brezilya'dayken balık tutmayı çok severim ama burda henüz balık tutmadım. Paintball oynamaktan hoşlarınım, futbol dışında da kendime göre ilgi alanlarım var diyebilirim.

Türkiye’de 5 sezondur forma giyiyorsun ve önemli başarılara da imza attın. Oynadığın takımlarda unutamadığın maç var mı?
       Sakaryaspor-Altayspor maçını asla unutamam. Deplasmanda Sakaryaspor karşısında 4-3 galip gelmiştik ve son galibiyet golünü ben atmıştım. Maçtan sonra büyük sevinç yaşamıştık. Asla unutamıyorum.

Brezilyalı bir futbolcu olarak Brezilya’nın ev sahipliğini yaptığı Dünya Kupası hakkında neler düşünüyorsun? Ev sahibi olarak turnuvaya iyi başlasanız da sonunu getiremediniz ve dördüncü olabildiniz.
       Bu kadar kötü olacağını hiç beklememiştik. Ülke olarak tek beklentimiz şampiyonluktu ama olmadı. Brezilya çok kaliteli bir takımdı ve Almanya’ya karşı kötü bir sonuç aldı. Almanya, çok sistematik bir takım ama bu kadar kötü bir sonuç kimse beklemiyordu. Neymar ve Tiago Silva da oynamayınca kötü sonuçlar aldık. Tabi ki sadece bunlara bağlamak yanlış ama futbolun içinde olanlar durumlar bunlar. Almanya sonuna kadar haketti.

Tiago, tüm dünyada tartışma konusu olaran Cristiano Ronaldo mu Lionel Messi mi sorusunu sana da sormak istiyoruz. Sence hangisi daha başarılı, neden?
       Ben bir futbolcu gözüyle Messi'yi seviyorum. Ronaldo da çok iyi bir oyuncu ama Ronaldo’nun ne yapacağını hemen hemen tahmin edebiliyoruz ama Messi her zaman izleyenlere sürprizler yaşatıyor.

Son olarak Türkiye’de oynamak istediğin, gönlünden geçen bir takım var mı?
       Brezilya’da Fenerbahçe, Alex’den dolayı ilgi görüyor. Galatasaray veBeşiktaş da biliniyor tabi ama Fenerbahçe’de forma giymiş çok Brezilyalı futbolcu oldu. O yüzden Fenerbahçe'yi seviyorum.

Bu keyifli sohbet ve bize zaman ayırdığın için teşekkürler. Son olarak senin okuyucularımıza iletmek istediğin bir şey var mı?
       Asıl ben sizlere teşekkür ederim. Son olarak Adanaspor taraftarının bizleri ne olursa olsun desteklemelerini istiyorum. Bizler şampiyonluğa inanıyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız. Bu sene zor takımlar var ve biz de önemli bir takımız. Taraftarımızın desteğiyle şampiyonluğa ulaşacağımıza inanıyorum.

Röportaj: Oğuzhan ARSLAN
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum:

  1. Öncelikle çok güzel bir söyleşi olmuş teşekkürler. Tiago bu ligin en iyi 10 numarası ve bizi şampiyon yapmadan ayrılmayacaktır. Commandante Tiago!

    YanıtlaSil
  2. bir altay taraftariyim o donemmlerde hic maclari kacirmazdim allah yolunu acik etsin tiyago 10 numarasin

    YanıtlaSil