2 Ekim 2014 Perşembe

Oyuncu Raporu: Şevki Çınar (Denizlispor)

       2009-10 sezonunda Süper Lig'den 1.Lig'e düşmüştü Denizlispor. Bir süredir devam eden maddi sıkıntılar takımın 1.Lig'e düşmesiyle adeta tavan yapıyordu. İlk sezondan Süper Lig'e geri dönmek için imkanlar zorlanmıştı. Sezon sonunda bu hedef gerçekleşmeyince maddi olarak çok daha zor günler bekliyordu Horozlar'ı. Bu sıkıntılar belki de genç oyuncular için bir şanstı. Bu sezonlarda forma şansı bulan birçok genç oyuncu kendisini gösterme şansı bulmuştu. Erhan Kartal, Oğuzhan Berber, Ozan Evrim Özenç gibi futbolcular iyi performans göstererek transfer yaptılar. Geçen sezon ise performansıyla dikkat çeken isim Şevki Çınar oluyordu. Şevki'yi bu yazımda sizlere tanıtmaya çalışacağım.

KARİYERİ
       6 Temmuz 1995'te Denizli'de doğdu. İlk lisansını aldığı 25 Ocak 2007'den bu yana aralıksız olarak yalnızca Denizlispor forması giydi. Altyapıda Denizlispor forması ile kayıtlara geçen ilk maçı 24 Ekim 2009'da U-15 Ligi'nde Turgutluspor'a karşıydı. 13 Haziran 2013'te profesyonel oldu ve A Takımda oynamaya başladı. Profesyonel olarak çıktığı ilk maç 25 Ağustos 2013'te 1461 Trabzon'a karşıydı. Bu maçta 70. dakikada oyuna giren Şevki 90+3'te attığı golle A takımdaki ilk maçında golle tanışmış oluyordu. Şevki bugüne kadar oynadığı maçlarda, U-15 Ligi'nde 19 maçta 1 gol, U-16 Ligi'nde 20 maçta 10 gol, U-17 Ligi'nde 16 maçta 3 gol, U-18 Ligi'nde 11 maçta 2 gol, U-21 Ligi'nde 26 maçta 3 gol ve 1.Lig'de 36 maçta 4 gol atma başarısı gösterdi. Ayrıca Türkiye Kupası'nda 2 maça çıkan Şevki'nin bu 2 maçta golü yok. 9 kez U-19 Milli takımımızda forma giyen futbolcu, milli forma altında henüz golle tanışamadı. Milli formayı ilk kez 6 Eylül 2013 tarihindeki Makedonya maçında giyerek milli oldu.

MEVKİSİ
       U-15 Ligi'nde, U-16 Ligi'nin başında ve milli takımda bazı maçlarda sol bek oynamasına rağmen Şevki için sol bek pozisyonunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Belki hücuma katkı olarak burada bir şeyler verebilir fakat defansif olarak katkısı olmayacaktır. Fizik olarak da sol bekte oldukça zorlanacaktır. Sol bek oynamamalı. Zaten eğer son dönemde milli takımda sol bekte oynadığı az sayıda maçı saymazsak 4 sezondur sol bekte görev almıyor. Şevki için en uygun pozisyonun hücum hattının sağı olduğunu düşünüyorum. Sol ayağını iyi kullanıyor ve sağdan içeri katederek, çalım atarak savunmanın dengesini bozabiliyor. Kesinlikle bu pozisyon üstünde yoğunlaşması gerektiğini düşünüyorum. Şevki ayrıca gerektiğinde forvet arkasında ve hücumun solunda da rahatlıkla oynayabilecek özelliklere sahip. Kısacası Şevki hücum oyuncusu ve başta hücumun sağı olmak üzere hücumun çeşitli mevkilerinde rahatlıkla oynayabilir.

ARTILARI / EKSİLERİ
       Şevki potansiyeli oldukça yüksek bir oyuncu. Adam eksiltebilme, sahayı dikine hızlıca geçebilme gibi önemli özelliklere sahip. Ve bu özelliklerinin oldukça üst düzey olduğunu söyleyebilirim. Fakat zaman zaman tecrübesizlikten kaynaklanan koordinasyon problemi yaşıyor ve bu da atağı olumlu sonuçlandırmasını engelleyerek top kaybı yapmasına sebep oluyor. Ayrıca ikili mücadelelerde yeterli sertliği ortaya koyamıyor, güçsüz kalıyor ve kolay yıkılabiliyor. Ancak bunu giderememesi için ortada hiçbir engel yok. Düzenli ve doğru çalışarak bu eksikliğini kolaylıkla ortadan kaldırabilir. Son olarak skora katkısını hem asist hem gol olarak arttırırsa kendisini yıldız adayı kategorisinden yıldız kategorisine rahatlıkla yükseltebilir.

TRANSFER VE SÖZLEŞME DURUMU
       Şevki'nin sadece 2. profesyonel yılı ve ilk yılından beklentileri yerine getirdiğini söyleyebiliriz. Fakat performansını yeterli görmemeli, her sezon bir önceki sezondan hatta her maç bir önceki maçtan daha iyi olmaya çalışmalı. Geçen sezon 3 yıllık profesyonel imza atmıştı ancak gösterdiği başarılı performansın ardından bu sezon başında ücretine zam yapılarak sözleşmesi 2019 yılına kadar uzatıldı. Şevki böylece gösterdiği iyi performansın ödülünü almış oldu. Şimdi sıra Şevki'nin Denizlispor'a vereceği katkıda diyebiliriz. Sezon başında Süper Lig'den talipleri olmasına rağmen daha fazla forma şansı bulmak ve kendisini geliştirmek adına çok sevdiği Denizlispor'da kalması da önemli sayılabilecek bir hamle benim için. Ayrıca bu sezon Denizli'nin plakası olan 20 numarayı giymesi Şevki'nin Denizlispor'a olan sevgisini ve beklentileri gözler önüne seriyor. Bu sezonda başarılı performansına devam ederse sezon sonunda Şevki'yi Denizlispor'da tutmak bir hayli zor olacaktır.

NEREDE GÖRÜRÜZ?
       Şevki'yi çok değil sadece birkaç sezon içerisinde Süper Lig'de göreceğimizi düşünüyorum. Şuan U-19 milli takımımızda forma giyen Şevki'nin zaman ilerledikçe önce U-21 daha sonra da A Milli takımımıza yükselebileceğini düşünüyorum. Daha fazla forma şansı buldukça ve tecrübe edindikçe yurt dışından da taliplerinin olacağını ve kesinlikle bu teklifleri değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Şevki'yi Avrupa'da izleyebiliriz, izlemeliyiz.

       Sizlere Denizlispor'un genç futbolcusu Şevki Çınar'ı tanıtmaya çalıştım. Tamamı kendi düşüncelerim olmakla birlikte mutlaka haklı çıktığımız veya yanıldığımız noktalar olabilir. Bunları yazarken her şeyin yolunda gittiği, olumsuz (sakatlık vb.) şeylerin olmadığı dikkate alınarak yazıldığı unutulmamalı. Ayrıca Şevki'nin tüm bunları başarması için asla ben oldum dememesi gerekiyor. Düzenli olarak çalışmalarına devam etmesi gerektiğini unutmamalı. Biz Şevki'ye güveniyoruz o da kendisine güvenmeli. Son olarak Şevki'ye öncelikle bu sezon Denizlispor forması altında daha sonra da tüm kariyeri için sakatlıksız ve başarılı bir futbol hayatı dilerim. İnşallah kendisine güvenenleri yanıltmaz ve çok iyi yerlere gelir. Yolun açık olsun Şevki..

Hazırlayan: Utku YASTIKCI
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder