19 Kasım 2014 Çarşamba

Sözleşmesi Biten Kelepir Oyuncular (1)

       Bonservisi elinde olan ya da ''Bosman'' kuralından yararlanabilecek futbolcular kulüpler için her zaman ilgi çekicidir. Doğurusu budur ancak ligimizin takımları için bunu söylemek güç maalesef. Ya oturup araştırmak zor geliyor ya da bizim kulüplerimizin medyaya aksettirdiklerinin dışında mali durumları epey para harcamaya müsait. Uzun zamandır yazmıyorum, birkaç ay sonra Bosman Kuralı'ndan yararlanıp gelecek sezon için başka takımlara geçecek, geçebilecek epey kaliteli futbolcu var. Amacım transfer haberi iddialarıyla haşır neşir olmuş çoğu kişinin az çok bildiği Steven Gerrard, Dani Alves, Sami Khedira, Stephan Lichtsteiner gibi elite ulaşmış futbolcuları değil daha çok Türkiye standartlarına uygun bizim ligimizde forma giyebilecek isimler. Bunun için ligimize uygun kelepir sayılabilecek 40'a yakın futbolcu çıkardım, bunu da yazı dizisi olarak birkaç parçada yayınlamayı düşünüyoruz. Yazı dizimizin ilk partına bu isimlerle başlıyoruz; transfer edilmesi, en azından takip edilmesi temennisiyle.

Rod Fanni (Marsilya)
       Bu sezon şampiyonluk kovalayan Marcelo Bielsa'nın Marsilya'sında orta dereceli süreler alan, orijini sağ bek olmasına karşın stoperde de sırıtmadan forma giyebilecek bir isim. Bu sene kendini devretmeden 33 yaşına basacak fakat hala ligimizde en azından 1.5-2 sezon daha forma giyebilecek ve takım arkadaşlarına 'abilik' yapabilecek kalibrede olduğu düşünüyorum. Bu sezon lig ve kupa dahil olmak üzere 6 maçta forma giyip 1 asist ile oynadı.

Carlton Cole (West Ham United)
       2 sezondur ligimizin kapısından döndü. Geçen yıl şehri ve tesisleri beğenmediği için Karabükspor olmadı, bu yıl da Mersin ile anlaşmasını beklerken futbol yaşantısına eski kulübü West Ham United'da devam etmeye karar verdi. Son birkaç sezondur neredeyse hiçbir maçta 90 dakika sahada kalmadı ama bir nevi ''nöbetçi golcü'' kimliğine bürünerek aldığı süre/istatistik anlamında fena işler yapmadı. Carlton Cole'a  eğer teklif yapılan ''şehri'' beğendirebilirsek hala verilen görevi layıkıyla yapma potansiyeli var.

Roberto Hilbert (Bayer Leverkusen)
       Roberto Hilbert'i tanıtmaya gerek olduğunu düşünüyorum. Bayer Leverkusen'de daha çok ihtiyaç olduğunda, gerek duyulduğunda tercih edilen bir isim. Fakat ligimizi hala kaldırabilecek, gerek sağ bek gerek sağ ön tarafta kullanabilecek değerli bir futbolcu. Beşiktaş'tan ayrıldığı dönemden itibaren pek süreklilik yakalayamadı ancak oynadığı takım Bayer Leverkusen. Şampiyonlar Ligi, Bundesliga ve kupada ortalama süreler aldı, kesinlikle tekrar denenebilir.

Ikechukwu Uche (Villarreal)
       Uzun süre İspanya'da oynadıktan sonra ligimize gelen futbolcular şu ana kadar pek başarılı olamadılar ama Ikechukwu Uche için aynı düşünceye sahip değilim. Özellikle Villareal forması giymeye başladığından beri üst düzey olmasa da fena olmayan oranda skora katkısı var. Ligimizde oynayabilecek, iyi katkı verecek bir isim. Ligimiz takımları Uche'yi profesyonel kariyerinde ilk defa İspanya dışına çıkarabilirse iyi verim alacağını düşünüyorum.

Urby Emanuelson (AS Roma)
       Çok büyük yıldız olması beklenirken bir türlü o seviyeye çıkamayan, sınıf atlayamayan ve hatta düşüşe geçen bir futbolcu olmasına rağmen CV'sine son olarak AS Roma'yı da ekledi. Kariyerinde kale ve forvet hariç her yerde oynamıştır sanırım,. Herhalde kendini geliştirememesinde en önemli etken bu. Düşüşte olmasına rağmen ligimiz için hala iş yapabilecek kapasitede bir isim. İster sol bek, ister sol kanat oynat, ligimizde verim alabileceğiniz bir oyuncu.

Jean-Armel Kana-Biyik (Rennes)
       Geçen sezon takımının kötü sonuçlar aldığı zamanlarda taraftarla kavga ettiği için kadro dışı kalan ve bu sezon A takım ile antrenmanlara çıkmayan bir oyuncu olduğunu belirtelim. Bu sezon hiç forma giymedi, resmen üvey evlat muamelesi görüyor. İsteyen takımlar devre arasında da futbolcuyu ikna ettiği takdirde bonservis bedeli olamadan transfer edebilirler. Maç ve kondisyon eksiğini kapatırsa ligimizde fark yaratabilecek bir stoper olur, kesinlikle denemeye değer.

Anderson (Manchester United)
       Zamanında büyük futbolcu olacağı konuşulan fakat İngiltere'ye adım attığı andan itibaren kendine besteler yapılacak kadar düşen, kimilerine göre balon sıfatını almış şanssız bir isim Anderson. Porto'dan Manchester United’a transfer olduğunda büyük umutlar beslenen Anderson, bir türlü istenilen seviyeyi gösteremese de yaklaşık 7 sezondur Manchester United kadrosunda yer alıyor. Geçen sezon kiralık olarak Fiorentina'da forma giymiş fakat yine kendini gösterememiş bir isim. Manchester United ile sezon sonunda sözleşmesi bitmesine rağmen devre arasında sözleşmesini fesh edeceği haberleri İngiltere medyasında sıkça geçiyor. Henüz yaşı 26 ve gerçekten yetenekli bir futbolcu, kariyeri için Türkiye yeni bir basamak olabilir.

Bamba Anderson (Eintracht Frankfurt)
       26 yaşındaki Brezilyalı oyuncu Bamba Anderson, E.Frankfurt'ta yanındaki isimler değişmesine rağmen stoper tandemininin istikrarlı ismi olmayı ve düzenli olarak forma giymeyi başarmış bir oyuncu. Ligde kart cezalısı ya da sakatlık dışında kaçırmış olduğu bir maç yok. Ki son dönemde hiçbir sakatlık da yaşamadı. Bahsettiğim gibi süreklilik ve çevikliği iyi olan, ligimiz standartlarında rahatlıkla kullanılabilecek bir stoper.

Piotr Trochowski (Sevilla)
       Bayern Münih altyapısından yetişen aslen Polonyalı olmasına karşın Almanya Milli Takımı'nı seçerek zaman zaman formasını terletmiş bir isim. Özellikle Hamburg'da oynadığı zamanlar hiç beklenmeyen anlarda uzaktan attığı etkili şutlar ve kanattaki hızlı oyunuyla öne çıkmıştı. Sevilla'ya transfer olduğu ilk sezon takımın önemli futbolcuları arasında yer aldı, bir sonraki sezonda ise yaşadığı sakatlık ile beraber düşüşe geçti ve bu sezon hiç forma giymedi. Ön libero, ofansif orta saha ve kanatlarda rahatlıkla forma giyebilen bir isim olan Piotr Trochowski eksik noktalarını kapattığında ligimizde önemli futbolcular arasına girebilir.

Ismail Diomande (Saint-Etienne)
       Henüz 22 yaşında ve bizim ligimizde "genç oyuncu" diye tabir edilen grupta.Saint-Etienne altyapısında yetişti ve Fildişi Sahili Milli takımında forma giyiyor. A takıma çıktığı günden bu yana daha çok sonradan oyuna dahil olmuş, hamle futbolcusu. Bu sezon hem UEFA hem ligde kayda değer süreler aldı. Takımında çok cüzi bir miktara oynuyor ve ligimize getirmenin kolay olacağını düşünüyorum. Özellikle Anadolu kulüplerimiz için iyi bir ön libero alternatifi olabilir.
———Yazı dizisi devam edecek———

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi Avrupa Sorumlusu
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder