19 Aralık 2014 Cuma

15 Yaşında Bir Çocuk: Sead Haksabanovic


          Geçtiğimiz günlerde Halmstad’ın alt yapıda oynayan 15 yaşındaki bir ‘çocukla’ profesyonel sözleşme imzalayacağı haberlerini görünce çok şaşırmıştım. ’15 yahu 15’ dedim hatta içimden. Bizim ülkemizde bu yaştaki çocukların geldiği noktayı düşününce şaşırmamak elde değildi çünkü. Son 1-2 senedir bu çocuğun İngiliz takımları tarafından ciddi şekilde takip edildiğini okumuştum ama Halmstad’ın daha bu yaştayken oyuncuyla profesyonel sözleşme imzaladığını duyurması; ‘artık bu çocuğu bir araştırmalıyım’ noktasına getirdi beni. Bahsettiğim isim Sead Haksabanovic.

          Halmstad’ın Hyltebruk kentinde dünyaya gözlerini açan Bosna asıllı bir İsveçli Sead Haksabanovic. Bölgenin amatör takımlarından IF Leikin alt yapısında futbol hayatı başlayan 1999 doğumlu Haksabanovic’in Halmstad alt yapısına kazandırılmasındaki en büyük pay sahibi babası. İsveç U15 milli takımında da 4 kez forma giyen Sead, günümüz futbolunun kanat forvet tarzıyla dikkati çeken isimlerine benziyor. Forvet arkası, forvet ve kanat forvet olarak görev alabilen genç oyuncunun takipçisi hiç de az değil en başta söylediğim gibi.

          3 yıllık sözleşme imzalandı kendisiyle. Göreve yeni gelen hocası Janne Jönsson onun için olağanüstü bir  yetenek açıklaması yaparken, gelecek yıl düzenli olarak forma giyerse de şaşırmayacağını ekledi. Hakkında İsveç yerel siteleri ve forumlarında epey yorum okudum. Halmstad’dan çıkan en yetenekli isim olarak Ljungberg’i söylersek yanlış olmaz. İşte o Ljungberg’den sonra çıkması en muhtemel isim olarak Haksabanovic’in adı geçiyor çoğu yazıda. Ha şunu da söyleyelim. Eğer ki Sead önümüzdeki sezon Halmstad formasını sırtına geçirme şansı yakalarsa, Allsvenskan tarihinin forma giyen en genç oyuncusu da olacak. 17 yaş 87 gün ile eski Göteborglu Mats Lundgren bu listenin ilk sırasındaydı şimdiye kadar. Rüya gibi...


          Chelsea, Liverpool ve Manchester City’nin yakın takibinde olan genç yeteneğin amacı A takımda formayı kapmak ve ardından göstereceği gelişimle bu takımlarda üst düzey futbol oynamak. Alt yaş kategorisinde kaptanlık da yapan Sead’ın bahsettiğimiz takımlardan bazılarıyla deneme antrenmanlarına çıktığını da belirtelim.

          Tekniği, topla sürati, attığı paslar ve oyunu okuması en dikkat çekici özellikleri olarak yazılıyor. İzleme fırsatımız olmadığı için net ifadeler kullanamıyoruz ama bu kadar yazılan-çizilen bir isimi biz de buraya not düşelim istedim. 15 yaşında ve profesyonel olarak A takımda oynayacak. Gelecek sezon Halmstad’da onu izledikçe buraya ekleyeceğimiz çok şey olur elbette. Değerlenir buralar, rezerve edin derim. Şahsen ben epey heyecanlıyım bu yaştaki bir genci Allsvenskan’da izleyeceğim için.

Hazırlayan: Emrah ÇETİN
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder