14 Ocak 2015 Çarşamba

Oyuncu Raporu: Jailton Alves Miranda "Kuca"

        2 Ağustos 1989'da Yeşil Burun Adaları'nda dünyaya gelen Kuca, futbola doğduğu şehirin takımı Boavista Praia'da başladı. 21 yaşında oynadığı oyun ile dikkatleri üzerine çeken Kuca, bir sezonun ardından Portekiz alt lig takımlarından Mirandela'nın yolunu tuttu. 2011 yılında Mirandela ile toplamda 13 maça çıktı ve 7 gol attı. Yine sezonun sonunda transfer yaptı ve bir üst lig takımı Chaves'in yolunu tuttu. İşte asıl kariyer yükselişini yapacağı ve seviye atlayacağı takım Chaves'ti. Chaves'te 3 sezon boyunca oynadı ve 79 maçta 34 gol attı. Kuca'nın ismi de yavaş yavaş duyulmaya başladı. Ve geçtiğimiz çok fazla transfer iddiası yazıldı. Sezon sonunda onu kapan Estoril oldu ve bu sezona Portekiz 1. liginde başladı. Estoril ile bu sezon ligde 15 maça çıktı ve 5 gol attı. Bu sezon en çok göze battığı maç ise Avrupa Ligi'ndeki PSV maçı idi. PSV maçının ilk yarısında kariyerin en iyi futbolu oynayıp bütün PSV oyuncularını çılgına döndürmüştü.

Güçlü Yönleri
Patlayıcı Hızı ve Dribling; Kuca'yı ortalamanın üstünde bir futbolcu yapan özelliklerden biri patlayıcı hızı. Çok çabuk hızlanabiliyor. Bu özelliği ile bir stoperin karşı karşıya kalmak istemeyeceği bir oyuncuya dönüşüyor. Kuca'nın aynı zamanda bilekleri de hızlı. Türkiye'deki stoperleri de oldukça zorlayacağını düşünüyorum.

Yaratıcılık/Pozisyon Hazırlama; Kuca çoğu yerde forvet olarak yazılmış ancak son yıllarda çoğunlukla sol kanat oynuyor. Bunun nedeni de patlayıcı hızından ve servis etme özelliğinden daha fazla yararlanmaktı. -ki öyle oldu ve yaratıcılığı daha fazla öne çıktı.



Bitiricilik/Kafa Topları; Kuca fena bir bitirici değil. Gol ile her an burun buruna. Ortalamanın üzerinde bir bitirici. Tabii ki daha iyi yerlere gelmek istiyorsa bu özelliğini geliştirmeli. Sonuçta onun karşısına artık Portekiz 2. ligindeki kaleciler çıkmayacak.


Zayıf Yönleri
        Kuca'nın çok eksik bir yönü yok. Ama hiçbir iyi özelliğinde de uç noktada değil. Anlayacağınız kendini geliştirmesi gerek. 25 yaş belki biraz geç olabilir ancak Kuca gelişime açık bir oyuncu. Karabük'te seviye atlarsa güzel bir transfer yapıp kulübe maddi anlamda katkı sağlayacaktır. Bir diğer değinmek istediğim şey ise Kuca'nın kendini yere atma huyu. Oyuncuyu yanlış tanıtmak istemem. Ama izlediğim maçlar arasında bazılarında, özellikle de 3-3 PSV maçının ikinci yarısında kendini bolca yere attı. Umarım bu huyundan da vazgeçer. Bu konuda başka da söyleyeceğim bir şey yok.

Mevkii
        Kuca'nın asıl mevkiisi sol kanat. Ama sağ kanatta da, forvet arkasında da, forvette de rahatça oynayabiliyor. Karabük'te büyük ihtimalle mevkiisinde sol kanatta oynar diye umuyorum.

Oyun Stili
        Kuca ileride versatil bir oyuncu. Verdiğin role göre değişir oyun stili. Geriye gelip top al dersin, topu alır ve dribling yapar. İleride sorumluluk al dersin, kanatta topu alıp ortaya kayar ve pozisyon yaratır ya da şut çeker. Gol at dersin, topu alır sağa çeker vurur. Kuca'nın şahsen en sevdiğim özelliği de bu. Her stile uyum sağlayabilir. Bu huyunu arkadaşları ve Tolunay Kafkas da sevecektir diye düşünüyorum.

Nasıl transfer?
        En sık sorulan sorulardan biri bu. Şimdi Kuca'nın iyi yönleri ve zayıf yönlerini yukarıda yazdık. Seviye atlaması ve kendini geliştirmesi lazım dedik. Kuca kariyerinin zirve noktasını Portekiz 2. liginde yaşamış bir oyuncu. Bu sene yukarıda da söylediğim gibi 1. ligde ilk senesi idi. Benim transfer konusundaki tek şüphem bu. 1. ligde ilk senesi olan bir futbolcu için bu transfer biraz acale olabilir. Ama Kuca ligde çıktığı 15 maçta 5 gol attı ve iyi bir oyun ortaya koydu. Eğer bu oyun yanıltıcı değil ise Karabük'te başarılı olur.

Lige uyum sağlar mı?
        Diğer bir merak konusu da lige uyum sağlayıp sağlayamacağı. Kuca'yı yukarıda tanımladık. Kendisi de, bilekleri de hızlıdır. Pozisyon yaratır. Açık alan yakaladığında ve stoperler ile bire bir kaldığında tehlike yaratacağı kesin. Ama fizik gücü başına sorun açabilir. Kuca'ya güçlü dersek yalan söylemiş oluruz. Fiziğini geliştirmesi lazım. Bir diğer önemli unsur ise form durumu. Kuca form tutarsa gerisi çorap söküğü gibi gelir zaten. İyi bir başlangıç yapar umarım.

Hazırlayan: Altan HALIGÜR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder