3 Ocak 2015 Cumartesi

Röportaj: Umut Nayir (Ankaragücü)

        Transfer Merkezi’nin bugünkü konuğu, Ankaragücü’nün genç golcüsü Mehmet Umut Nayir. 21 yaşındaki Umut, Süper Lig ve PTT 1.Lig’de bulunan bir çok takımın transfer listesinde yer alıyor. Yeşil sahalarda başarılı bir futbolcu olan Umut aynı zamanda Ankara Hukuk Fakültesi 3.Sınıf öğrencisi. Umut Ankaragücü’nün TFF 2.Lig’e düşmesiyle birlikte A takımın vazgeçilmezlerinden olmaya başladı. Geçtiğimiz sezonu 21 golle kapatan Umut, bu sezonun ilk devresinde de ligde 7, Ziraat Türkiye Kupası’nda 3 gol buldu. Umut ile takımdaki durumunu, gelecek hakkındaki beklentilerini ve Türk futbolunu konuştuk.

Merhabalar Umut. Klasik bir soruyla başlayalım. Futbola nasıl başladın?
        Merhabalar. Futbolu sürekli oynuyordum ama arkadaşlarım ile oynuyordum. Lisansım falan yoktu yani. 16 yaşındayken evimizin yakınında Albayrakspor’un seçmelerine arkadaşım gidiyordu. Yanına yoldaş olmak için gittim. Sonra birden kendimi seçmelerde buldum ve seçildim. Albayrakspor’da görev alan hocalar beni beğendiklerini ve takımın bünyesinde görmek istediklerini söylediler. Ben babama danıştım, babam olumlu karşıladı, hobi olarak bu işi yapmamın iyi olacağını düşünüyordu. Derslerimi etkilemeyeceği sürece oynayabileceğimi söyledi babam. Alt yapı takımıyla o sene başladım, işler iyi gitti ve ilk senenin sonlarına doğru A takıma çıkardılar. Şampiyonalara gittik, her şey yolunda gitti, 3 sene A takımda oynadım. Aynı zamanda U21, U19 gibi tüm kategorilerde oynuyordum. Ailemin  bana çok büyük katkısı oldu. Her gün dershanem olmasına rağmen, babama maça gideceğimi söylediğimde beni kendisi alıp götürdü. Sınav senesinde babamın bunu yapması beni kendilerine borçlu hissettirdi. Çünkü ailem beni zevkimden mahrum bırakmadı. Birçok arkadaşım ailesinin baskısıyla sınav senesi futbolu bırakmak zorunda kaldı, benim ailem bana destek oldu. Ben de aileme kendimi borçlu hissettiğimden, amatör de olsa futbolumu devam ettirirken derslerimi de aksatmadım, Ankara Hukuk Fakültesi’ni kazandım. Belki kendimi sadece derslerime versem Ankara Hukuk olmazdı, daha iyi bir Hukuk Fakültesi olurdu ama çok şükür şu andaki durumumdan memnunum.

Ankara Hukuk’u kazanmanla birlikte başlıyor herhalde Ankaragücü macerası Umut. Nasıl oldu Ankaragücü işi anlatır mısın?
        Aynen söylediğin gibi. Hukuk fakültesini kazandım. Futbola üniversitede de devam etmek istedim. Ankara’da ilk Gençlerbirliği alt yapısına gittim ve iki hafta antrenmanlara çıktım. Orada Veyis hoca vardı. Sağolsun benimle çok yakından ilgilendi. Beğendiler ve lisansımı aldılar ve federasyona da yolladılar. Sonra bir gün Veyis hoca beni çağırdı. Bana, alt yapıdan ve A takımdan gelen siyahi forvetler olduğunu, Fuat Çapa hocanın da bunların oynatılmasını istediğini söyledi. Takımda kalmam halinde forma şansı bulamayacağımı, forma şansı bulmadıkça da kendimi geliştiremeyeceğimi açıkladı. İstediğim takdirde lisansımın henüz çıkmadığını, federasyondan isteyebileceğimizi belirtti. Ben de oynayabileceğim bir yere gitmek istediğim için lisansımı aldım. Sonra Ankaragücü’ne gittim. Gittiğim gün U18 ile A2 takım arasında hazırlık maçı vardı. Orada iyi oynadım, goller attım. Ankaragücü’nde Nazmi hocam, lisansımı almak istedi. 2-3 hafta lisansım çıkmadı, bu süreçte Aybars Garhan oynadı, sonra Ziya Doğan döneminde Aybars A takıma çıkartıldı. Ondan sonra şimdiki takım arkadaşım Teoman oynuyordu, ilk maçımda oyuna sonradan girdim ve gol attım. Ondan sonra A2 takımda formayı kaptım, her maça ilk 11 başlıyordum. O sene A2 Ligi’nde 20 gol attım. O sene devre arasında A takım kampına çağrıldım Hakan Kutlu hocam tarafından. Orada da tecrübeli futbolcularla kamp geçirdim ve bana çok şey kattı o kamp. PTT 1.Lig’e çıktığımızda profesyonel oldum ama o sezon PTT 1.Lig’de küme düşmüştük. Fazla da forma şansı bulamadım. Forma şansı bulamadığım için canım çok sıkılıyordu. Önceden o seneyi kayıp olarak düşünüyordum ama aslında orada sabretmekle birlikte birçok tecrübeyi öğrenmiş oldum.

Futbola biraz geç başlamışsın, bunu biraz önce sen de dile getirdin. Ülkemiz şartlarında "genç futbolcu" sayılırsın. İçinden ‘’keşke biraz erken başlasaydım’’ diyor musun?
        Tabii ki diyorum. Ülke olarak en büyük sıkıntımız bu. Sen de diyorsun, ülke şartlarında genç bir oyuncuyum. Ben transfer yaparsam, ‘’Genç Umut’’ diye lanse edilecek ama ben 21 yaşındayım. Anderlecht 17 yaşındaki çocukları Şampiyonlar Ligi maçında değerlendiriyor. Ülke futbolunun halini en açık bu durum özetler bence. 21 yaşında insan olgunlaşır, fiziki gelişimini büyük oranda tamamlar.

Konyaspor’dan bazı oyuncularla röportaj yaptığımda, transfer yasağının kendileri açısından dönüm noktası olduğunu belirtiyorlardı. Sen bu konuda neler söylüyorsun? Ankaragücü’ne gelen transfer yasağı sana katkı sağladı mı?
        Kesinlikle katkı sağladı. Transfer yasağı olmasa, Ankaragücü’nün forveti Vittek, Darius Vassel. Alt yapıdan bir tane forvet ya çıkardı ya çıkmazdı, çıkan da kaybolurdu. Ama transfer yasağının gelmesiyle Ankaragücü, Türk futboluna birçok futbolcu kazandırdı. Ankaragücü’nden o dönemde çıkan oyunculardan A milli takım gören isimler var.

Geçtiğimiz sezon yarı finalde Alanyaspor’a kaybettiniz. Büyük umutlarla başladığınız lig, sizin için hüsranla sonuçlandı diyebiliriz. Bu senede beklentinin altında götürüyorsunuz. Konumunuz ile ilgili neler söyleyeceksin?
        Geçen sene Alanya’ya elenmemiz bizim için çok acı bir tecrübe oldu. Bu sene aslında en az play-off oynayacağımızı düşünüyordum ben kendi açımdan. Çünkü geçen sezonda belli bir tecrübe kazandık. Takımda çoğu kişiyi tanıyoruz, biliyoruz. Ligin üst sıralarında kendimize yer bulacağımızı düşünüyordum. Üst sıralarda olan takımlar ile kafa kafaya oynadık. Diyoruz ki ‘’şu maçı yensek üst sıralara çıkacağız.’’ ama o maçta galip gelemiyoruz. Gidiyoruz, ligde iddiası olmayan takıma yeniliyoruz. Galip gelemeyince motivasyon kaybı yaşadık takım olarak. Kazanma alışkanlığını kaybettik. Öne geçtiğin maçta rakip beraberliği sağlayınca aklına hep kötü şeyler gelmeye başlıyor. Bunu ben kadromuzun genç olmasına bağlıyorum açıkçası.

Son iki sezonda dikkatleri üzerine çekmeyi başardın. Buralara gelmende en büyük pay kimlere ait?
        İlk başta dediğim gibi aileme bu konuda çok teşekkür ediyorum. Beni her zaman desteklediler. Yine menajerim Ergün Yücel’e çok şey borçluyum. Kendisi zaten eniştem oluyor. Son sınav senesinde annemlerin bile artık dersleri düşün dediği zamanlarda eniştem destek oldu. Buralara gelmemde büyük pay onundur. Üstümde her hocanın çok emeği oldu. A2’den Nazmi hocam, bana şans veren Hakan Kutlu hocam ve Hayati hocamın bendeki yeri daha farklıdır.

Kendi mevkiinde örnek aldığın futbolcular kimler?
        Ülkemize bir Demba Ba geldi. Onu sevmemek, sempati duymamak elde değil. Mükemmel bir forvet. Ülkemizden birisini söyleyeceksem o isim Demba Ba olur. Onun dışında küçüklükten beri hasta olduğum adam Zlatan Ibrahimovic.

Milli takım teknik direktörü Fatih Terim’in ilgisini hiç çekmedin mi? Bu kadar fazla gol sayısına ulaştın, ama henüz milli takım maçın yok. Bunu neye bağlıyorsun, Umut?
        Fatih hoca geçtiğimiz sezon beni 2.Lig karmasına çağırdı, sakat olduğum için katılamadım. Biraz geç yaşta başarılar elde etmeye başladığım için hoca beni tercih etmedi sanırım. İnşallah A Milli takım formasını alırız ve uzun yıllar terletiriz.

Oynadığın maçlarda seni en çok zorlayan savunmacı kimdir?
        Açık söylemem gerekirse beni çok zorlayan bir savunmacı yok 2.Lig’de. Ama Hatayspor ve İnegölspor stoperlerinin iyi olduğunu söyleyebilirim.

2.Lig’de en çok beğendiğin forvet oyuncuları kimler?
        Murat Uluç gelir aklıma direkt. Hep şaşırırım acaba Murat abi nasıl yakalayamamış Süper Lig'i? Timur Kosovalı’yı da beğeniyorum.

Sene başında birçok transfer teklifi aldığını biliyorum. Transfer konusunda ne düşünüyorsun? Devre arası transfer olma ihtimalin var mı?
        Sene başında Süper Lig’den bazı kulüpler, PTT 1.Lig’den bir çok kulüpten teklif aldım. Sene başında transfer kısmet olmadı, Ankaragücü formasını taşımaya devam ettim. Devre arası içinde bazı takımların beni izlediği, izlettiği kulağıma geliyor ama resmi bir şey yok. Hayırlısı olsun hakkımızda.

Kendinde geliştirmen gereken noktalar olduğunu düşünüyor musun? Beğendiğin özelliklerin neler?
        Uzun boyumdan dolayı çabukluk noktasında kendimi geliştirmem lazım. Üst ligi hedefliyorum, onun için fiziksel olarak kendimi geliştirmem lazım. Kafa toplarımda isabeti arttırmam lazım. Bunun içinde zamanlamamı geliştirmem lazım. Kendimde beğendiğim nokta ise kendimi tek tip santrafor olarak görmüyorum. Her özellikten olduğunu ve bunları geliştirmem gerektiğimi düşünüyorum. Sırtı dönük de oynayabiliyorum, yüzü dönük de oynayabilirim. Kendime Mehmet Yıldız da demem Burak Yılmaz da demem. Tek model santrafor değil de modern santrafor olduğumu düşünüyorum. Aynı Demba Ba gibi. Diego Costa’ya bakıyorum, sırtı dönük de oynuyor, yüzü dönük de. Bizde pivotsa şunu yapsın, duvarsa bunu yapsın deyip kısıtlıyoruz. Forvet dediğin hepsini yapacak bence.

Ankaragücü’nün rakipleri hakkında ne düşünüyorsun?
        Bandırmaspor, kadrosunu korudu, lige iyi başladı. Göztepe’de maddi sıkıntı yok. Onlar da iyi transfer yapıyor. İnegöl ve Hatay’ın kadroları iyi. Bazen düşünüyorum, eğer diğer grupta olsaydık üst sıraları zorlamamız daha kolay olurdu.

Başkent Ankara’da Süper Lig’de bir takım varken, İstanbul’da neden 5 takım var bunu nasıl değerlendireceksin?
        Kesinlikle yönetimlerin nasıl yönettiği ile ilgili. Koca Ankaragücü 2. Lig’e kadar düştü. Yine Sakaryaspor, Kocaelispor, Diyarbakırspor, niceleri. Teker teker alt liglere gittiler. Yanlış yönetimler büyük camiaları bitiriyor.

Ankaragücü taraftarı hakkında neler söylersin?
        Taraftarımız her zaman yanımızda oluyorlar ve bizi destekliyorlar. Onların desteğini hep bizimle görmek istiyoruz.

3. Lig’de uygulanan yaş sınırı hakkında neler düşünüyorsun?
        Futbolumuzda ve genel anlamda ülkemizde hiçbir şey düzenli olmadığı için yaş sınırı gibi bir gerçek var. Mesela seneye 3. Lig’in kaldırılacağı konuşuluyor. Bir ülkenin futbolunda seneye ne olacağı belli olmaz mı? Yaş sınırı da ülke futbolunun büyük yanlışlarından.

Türkiye’nin en iyi hukuk fakültelerinden birinde okuyorsun. Hem okulu hem de futbolu götürmek zor oluyor mu?
        Hukuk fakültesinde devam zorunluluğunun olmaması benim en büyük avantajım. Kendimi illaki zorluyorum, sıkıntılar yaşıyorum ama çok şükür bu zamana kadar üstesinden geldim.

Peki geleceğe dair planlarında neler var? Hukuk ve ya futbol ikileminde kaldığında ne yapmayı amaçlıyorsun?
        İkisini bir arada götürmek en büyük amacım. Şu anda ikisi birlikte gidiyor. Önceliğim futbolda belli yol kat etmek. O yolu gittikten sonra, futbolu noktaladığımda, Spor Hukuğu, Türkiye Federasyonu'nun yurt dışı ayaklarından birisi olabilirim. Amacım sporun içinde mesleğimi yapmak. İnşallah yoluma aynı çizgide devam edebilirsem ülkemizdeki bir çok gence de örnek olacağımı düşünüyorum. Böylece ailelerin futbola bakış açısı değişecektir.

Avrupa'da oynama hedefin var mı? Avrupa’da herhangi bir takımı destekliyor musun?
        Ben menajerlik oyunlarını çok seviyorum. Menajerlik oyunlarında ne aşağıdan takım alıyorum ne de en yukarıdan. Mesela Tottenham’ı menajerlik oyunlarından dolayı çok seviyorum. Yine Roma’yı seviyorum. Özellikle Cafu, De Rossi, Totti’nin olduğu 2003-04 jenerasyonu çocukluğumda benim gönlümde taht kuran bir takım görünümündeydi. Allah kısmet ederse, ileride Avrupa olursa İngiltere Premier Lig’e gitmek isterim.

Biraz da ülke futbolumuzdan konuşmak istiyoruz Umut. Bizim bir şehrimiz büyüklüğünde olan ülkeler, FIFA sıralamasında bizden yukarıdalar. Bu durumu nasıl yorumluyorsun?
        Az önce de konuştuğumuz gibi 21 yaşındaki adama sen gelecek vaad ediyor gözüyle bakarsan işimiz zor bizim. İzlanda’yı elimize alalım. Adamlar 97 jenerasyonunu geleceğin A milli takımı olarak değerlendirmiş. Adamlarda bir sistem var ki, Hollanda’yı yeniyorlar, bizim kolay yeneriz diye çıktığımız maçta bizimle dalga geçiyorlar. Futbol sistem işi. Bizim Süper Lig’den amatörlere kadar birkaç istisnai takım dışında sistemi olan takım yok. Sistemsiz de bu iş olmuyor maalesef. Artık gazlama futbolu bitti bence. ‘’Haydi aslanlarım, haydi koçlarım’’ demekle olmuyor artık bence. Günü kurtarmadan vazgeçmeli, sistem oturtmaya bakmalıyız. Sistem dışında adamcılık da en büyük sıkıntılarımızdan birisi bence. 97,98'li çocuklar Şampiyonlar Ligi’nde boy gösteriyor. Aynı yaşta olduğum Lukaku, 4 sezon önce Belçika Ligi gol kralı oldu, adam gitti Chelsea, Everton gördü. Biz hala 2.Lig’de neler yapabiliriz düşüncesindeyiz. Scout diye geçinenler menajerlik yapıyor, dayı-yeğen ilişkisi içinde gidiyor futbolumuz.

Antrenmanlar ve maçlar dışında boş kalan zamanlarında neler yapıyorsun?
        Genelde kitap okuyorum, arkadaşlarımla sinemaya gidiyorum, play station oynuyorum. Vaktimi çevremdeki insanlarla geçirmeye çalışıyorum.

Sitemizi takip ettiğini biliyoruz Umut. Bizim hakkımızda ne düşünüyorsun?
        Cidden sizle konuştuğum için söylemiyorum bunu, çok büyük bir platform olduğunuzu düşünüyorum. Sizin tarzınızda yapan birkaç hesap daha var onları da beğeniyorum. Ama sizin alt ligler ağırlıklı yapmanız ilgimi fazlasıyla çekiyor. Bu sene takip ettiğim kadarıyla farklı illerden temsilcilikler alıyorsunuz olayları daha yakından takip etmek için. Çok büyük bir olay bence yaptığınız. Sosyal medyayı bu kadar kullanabilmeniz bence mükemmel. İnşallah sayenizde alt liglerden birkaç futbolcu bile kazanılsa ülke futbolumuz için avantaj olur. Tüm ekibinizi tebrik ediyorum. İnşallah daha iyi işler başarırsınız.

Sitemiz hakkındaki düşüncelerin için teşekkürler Umut. Sana futbol hayatında başarılar diliyoruz. Allah yolunu açık etsin.
        Teşekkür ediyorum. Size de yayın hayatınızda başarılar.

Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum:

  1. Merhabalar umut abi ben sni gerçekten çok çok çok seviyorum Malatya'lıyım bütün maçları takip ediyorum gerçekten çok iyi oynuyorsun ALLAH nasip ederse tesislere yanınada gelicem seni çok seviyorum iyi ki varsın seninle tanışmak için can atıyorum ve seni çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  2. Umut abi sana Instgram'dan yazmak istiyorum ama kullanmıyorum o yüzden de yazamadım seni çok seviyorum inşallah hiç gitmessin yorumlarımı cevaplarsan gerçekten çok çok mutlu olurum seni çok seviyorum güzel yürekli insan tesislere de gelicem inşaallah :)

    YanıtlaSil