2 Mart 2015 Pazartesi

Rakip Analizi: Club Brugge

Club Brugge Bireysel & Toplu Analiz

- Oyunu geriden genişletip, ileride daraltmaya çalışıyorlar.


- Stoperlerine pres yapmak maksatsız olabilir çünkü yedek stoperlerinin bile ayağı çok iyi ve buz gibiler. [ Robinho presi yapılabilir (Yalancı Pres) ]

- Izquierdo diye bir oyuncuya €3.5m gibi bir bonservis ödediler. Uzak direk plaseleri Thierry Henry'nin en iyi dönemindeki seviyede. Vuruşunu ayak içi yapacağı kadar pres yemediği anlara imkan verilmemeli. Sertlikten usanan bir yapısı var.
Hatta şöyle; Rakip stoper iletişimsiz katı görünümlü  bir stoper olduğunda Izquierdo biraz oyuna küsüyor ama eğer kendisi gibi ispanyolca konuşabilen, gülen veya mimikler kullanan, diyaloğa girebildiği bir stoper olursa karşısında, işi iddialaşmaya çeviriyor ve performansı artıyor. Mesela Franco iletişime açık bir stoper ama Atınç öyle değil. Atınç'ı özellikle beğendiğimden değil ama Izquierdo'ya endeksli savunma gayesinde Franco'dan daha başarılı olabileceğine inanıyorum. Öyle bir savunma gayesi olacaksa tabi, olması gerektiğini düşünüyorum.

- Hücumda en etkili oyuncuları Felipe Gedoz. Son birkaç maçtır forma şansı bulamıyor ama bu kalitesinden birşey eksiltmez.
Gedoz sertlikle yıldırılabilecek bir oyuncu değil, onu kontrol etmeye gelen adamın kayarak müdahale yapacağını anlarsa maskara yapabilir o kişiyi. Çok zeki, iki ayağını da aynı etkinlikte kullanabilen bir oyuncu.
Hücum organizasyonlarında bütün topları ona ulaştırmaya çalışıyorlar. Rakibin de dikkati ona yoğunlaşınca diğer skorer oyuncular rahat hareket edebilme imkanı buluyor Refaelov gibi.

- Timmy Simons önemli bir tecrübe ve takımdaki bayrak adam konumunda. Enerjisini hücumdan ziyade defansif faaliyetler için harcıyor. Zaten tek atımlık kurşunu var da diyebiliriz (39 yaşında) .

- Bolingoli Boli önemli. Parlatmaya çalışıyorlar gibi algılıyorum ama çok büyük bir potansiyeli olup olmadığından şüpheliyim. Alt yaş gruplarında sol bek oynardı sıklıkla. Şuan genelde kanat oynuyor. Hatta santrfora bile geçtiği oluyor. Birebirleri etkili, pratik zekası ve oyun görüşü kısıtlı. Atletik yeterliliklerinin müsade ettiği kadar oynayabilen bir 'yıldız adayı'.

- Merkez adamlarını toplu oyunda yormuyorlar. Merkezlerinde her kim varsa tamamen pres amaçlı yani topsuz oyunda varlar ve onlardan beklenen bütün dikkat ve enerjilerini buna kanalize etmeleri. Jurgen Klopp & Thomas Tuchel ile ünlenen Gegenpressing (Şok Pres) değil de, Guardiola ile ünlenen Angriffspressing'i uyguluyorlar.
Yani kendi yarısahalarında oyuncular mevkilerini nadiren terkediyor. Özellikle stoperler ve bekler. Top kendi orta alanlarına gelene kadar hücumcuları ve ortasaha oyuncuları ölümüne pres yapıyorlar ama top artık kendi yarısahalarındaysa herkes pozisyonunu koruma vaziyeti alıyor.
Eğer Angriffspressing'i yanlış anlamamışsam, yaptıkları o veya ona mukabil bir benzeri.


- Deplasmanlarda ortasahayı kalabalık tutmaya çalışıyorlar. Aslında De Sutter haricinde bünyelerinde barındırdıkları diğer tüm forvet oyuncuları da ortasaha karakterli ve oyunun kurulum aşamasında da aktif rol üstlenmeye meyilli yapıda.

- Vazquez, dün lig maçında sakatlanıp yerini Izquierdo'ya bırakmıştı ama Vazquez'in sakatlanması Beşiktaş için iyi mi kötü mü muamma, umulmadık bir şekilde yeni bir yıldızın parlamasına vesile olabilir, olmaz umarım. Her daim yedekte bulundurdukları Francisco Silva defansif olarak Vazquez'den birkaç gömlek değil, fersah fersah ötede bir oyuncu.
Vasquez, biraz kulüpte geçirdiği süreye ve altyapı eğitimine hürmeten (La Masia-Barcelona) forma buluyor diyebilirim hakkını yemek gibi olmayacaksa. Zaten kulüp sürekli olarak yılanların deri attığı gibi kabuk değiştiren bir kulüp, mesela Opare'nin Standard'ta geçirdiği dönemlerde Brugge forması giyen 11 oyuncularından sadece Meunier, Vazquez, Refaelov ve Mechele var.
Arada yedek olarak şans bulan da Duarte ve Engels var.

- Oyuncularında rüşt ispatı kaygısı var, çoğunda. Genel itibariyle hepsi pozisyonuna göre yetenekli oyuncular ama uluslararası piyasada fazla tanınmadıkları için kahraman olmaya çalışma durumları aksediyor, zaten skoru lehte değiştirmeye yönelik yeteneklere sahip oyuncularının çoğu genç. Deneyimli olanlar skoru değiştirme değil, korumaya yönelik becerilere sahipler. Sahadaki bütün oyuncularıyla olgun oynayan bir ekip olsaydı Beşiktaş'ın işi çok zor diye düşünebilirdim ama şuan Beşiktaş'ın yapması gereken tek şey rakibine saygı duyup, gerekli çalışmayı yapmak. Fazla tanınmıyor olmaları, ciddiyetsizliği cezalandıramayacakları anlamına gelmez. Musibet olmasın.

Hazırlayan: Yiğit Can ERTUNÇ
Transfer Merkezi Başyazarı
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder