16 Nisan 2015 Perşembe

Başroldeki Adam: Jurgen Klopp

        ''İflastan zirveye'' adlı filmin baş aktörlerinden biri olan Jurgen Klopp, dün yaptığı basın açıklamasıyla sezon sonunda Borussia Dortmund'dan ayrılacağını açıkladı.

        Biraz geriye gidip Jurgen Klopp'un Dortmund'a geliş sürecini kısa bir şekilde hatırlayalım. Yanlış transfer harcamaları, futbolcularla yapılan sözleşmeler, hedeflenen sportif başarılara ulaşılamaması nedeniyle ciddi bir ekonomik krize giren Borussia Dortmund için iflas kaçınılmaz son gibi gözüküyordu. Bu zor durumdan çıkmak için yönetim değişikliği yaşandı ve kulüp yeni bir planlamaya gitti. Oyuncu satışları, borçların yeniden yapılandırılması ve sponsorluk anlaşmalarıyla biraz olsun nefes alan Dortmund, 2007-08 sezonunda bir dönem ülkemizde de çalışan Thomas Doll önderliğinde ligi 13. sırada bitirdi ve teknik adamla sezon sonunda yollar ayrıldı.

        Yeniden yapılanmayı devam ettiren Borussia Dortmund, ''İflastan zirveye'' adlı filmin en önemli adımını atıyordu. 2007-08 sezonunda Bundesliga 2'de Mainz 05'i çalıştıran Jurgen Klopp ile anlaşarak gelecekte yaşanacak başarılı sezonların ilk adımını atılmış olacaktı. Şimdi gelin bu filmin nasıl gerçekleştiğini sezon sezon inceleyerek bugüne kadar gelelim.

2008-2009 Sezonu
Gelen Futbolcular: Neven Subotic (Mainz 05), Mohamed Zidan (Hamburg), Felipe Santana (Figueirense), Tamas Hajnal (Karlsruher SC), Patrick Owomoyela (Werder Bremen), Young-Pyo Lee (Tottenham), Marcel Schelzer ( B.Dortmund 2), Kevin-Prince Boateng (Tottenham/Kiralık)

Giden Futbolcular: Mladen Petric (Hamburg), Steven Pienaar (Everton), Martin Amedick (Kaiserslautern), Marc Kruska (FC Brügge), Robert Kovac (Dinamo Zagreb), Diego Klimowicz (VfL Bochum), Delron Buckley (Mainz 05), Antonio Rukavina (1860 München/'Kiralık'), Philipp Degen (Liverpool)

        Yukarıda da görüldüğü gibi Jurgen Klopp'un gelişiyle transfer felsefesi de değişerek yaş olarak büyük ve takımda geleceği olmayan futbolcular gönderilip yerlerine genç, gelecekte kulübe maddi yönden gelir getirecek transfer yapıldı. Jurgen Klopp önderliğinde ilk sezon transfere yaklaşık 14 milyon Euro harcanırken giden futbolculardan 12.5 milyon Euro civarında bir para kulüp kasasına girdi.

        Jurgen Klopp ilk sezonunda UEFA Kupası, Bundesliga, Almanya Kupası olmak üzere tam 3 kulvarda mücadele ederek Dortmund kariyerinde ki ilk sezonu tamamlıyordu. Ligde 34 maçta 15 galibiyet, 14 beraberlik, 5 yenilgi ve maç başına 1.74 gibi puan ortalaması tutturarak ligde geçmiş sezonlara nazaran gayet iyi bir görüntü çiziyor ve ligi 6. sırada bitiriyordu. UEFA Kupası'nda ilk turda Udinese kaybedip Almanya Kupasında da son 16 turunda da Werder Bremen'e mağlup olarak ilk sezonunu kupasız ama başarılı bir şekilde tamamlıyordu.

2009-2010 Sezonu
Gelen Futbolcular: Mats Hummels (B.Münih), Lucas Barrios (Colo Colo), Sven Bender (1860 München), Dimitar Rangelov (E.Cottbus), Kevin Grosskreutz (Rot Weiss Ahlen), Damien Le Tallec (Rennes), Markus Feulner (Mainz 05), Yasin Öztekin (B.Dortmund 2), Julian Koch (B.Dortmund 2)

Giden Futbolcular: Alexander Frei (Basel), Antonio Rukavina (1860 München), Young-Pyo Lee (Hilal), Markus Brzenska (E.Cottbus), Giovanni Federico (A.Biefeld), Florian Kringe (Hertha Berlin/Kiralık)

        İlk sezonundaki felsefesine devam eden Jurgen Klopp, transferde yine geleceğe hamleler yaparak takıma genç isimleri kazandırıyor, diğer yandan takımın kasasına yarayacak futbolcularla birlikte kadroda miadı dolmuş futbolculara yol veriyordu. Klopp, transferler için yaklaşık 11 milyon Euro harcarken, kulüp sattığı futbolculardan 6,5 milyon Euro kazanıyordu. Jurgen Klopp 2. sezonunda takımın altyapısından gelecekte kulüp için çok önemli olacak fakat ezeli rakibin yolunu tutacak Mario Götze'ye ilk defa şans verecekti.

        Jurgen Klopp 2. sezonunda Bundesliga ve Almanya Kupası'nda mücadele ederek ligi 16 galibiyet, 9 beraberlik ve 9 yenilgi aldı ve  maç başına 1.68 puan ortalamasıyla ilk sezonunun bir basamak üstüne çıkarak 5. sırada bitirdi. Almanya Kupasında ilk sezonunda olduğu gibi son 16 elenerek kupaya veda ediyordu.


2010-2011 Sezonu
Gelenler: Robert Lewandowski (Lech Poznan), Moritz Leitner (1860 München), Mitchell Langerak (Melbourne), Lukasz Piszczek (Hertha Berlin), Shinji Kagawa (Cerezo Osaka), Antonio da Silva (Karlsruher), Lasse Sobiech (B.Dortmund 2)

Gidenler: Nelson Valdez (Hercules), Tinga (İnternacional), Marc Ziegler (Stuttgart), Dimitar Rangelov (M.Tel Aviv/Kiralık'), Moritz Leitner (Augsburg/Kiralık), Tomas Hajnal (Stuttgart/Kiralık), Yasin Öztekin (Gençlerbirliği)

        Ve uzun zamandır beklenen sezon..Jurgen Klopp, şampiyon olacak kadroyu kurmak için 3.sezonunda da yine aynı felsefeyle yola devam ederek emeklerinin karşılığını alıyordu. Şampiyonluk sezonunda aldığı futbolcular için yaklaşık 5.5 milyon Euro öderken, satttığı futbolculardan 4.5 milyon Euro geliri kasasına koyuyordu.

        Jurgen Klopp, Dortmund'un başındaki 3.sezonunda 23 galibiyet, 6 beraberlik, 5 yenilgi ve maç başına 2.20 puan ortalamasıyla ligi Bayer Leverkusen'in 7 puan önünde şampiyon olarak bitiriyordu. Dortmund UEFA'da grup aşamasında eleniyor, Almanya Kupası'na da 2.turda veda ediyordu. Kazanılan şampiyonluktan sonra Jurgen Klopp yaptıkları ve yapacaklarıyla artık Avrupa gündeminde adından sıkça söz ettirecekti.

2011-2012 Sezonu
Gelenler: İlkay Gündoğan (Nürnberg), Ivan Perisic (FC Brugge), Mustafa Amini (Central Coast), Marvin Bakalorz (B.Dortmund 2)

Gidenler: Nuri Şahin (Real Madrid), Tomas Hajnal (Stuttgart), Mohamed Zidan (Mainz 05), Lasse Sobiech (St. Pauli/Kiralık), Daniel Ginczek (VfL Bochum/Kiralık), Damien Le Tallec (Nantes), Dede (Eskişehirspor)

        Sezon başlamadan önce Almanya Süper Kupası'nda Schalke 04 ile karşılaşıp kupayı ezeli rakibine kaptıran Jurgen Klopp 4. sezonuna ''Son Şampiyon'' sıfatıyla başlarken bu unvanını korumak için yaklaşık 12 milyon Euro'luk transfer harcaması yaptı ancak sattığı oyunculardan kulübe yaklaşık 12,5 milyon Euro kazandırdı. Son şampiyon B.Dortmund o sezona kötü başlıyor, ligin ilk 6 haftasında 3 yenilgi alıp ligde 11.sırada kendine yer buluyordu. Jurgen Klopp'un etkisiyle bu rüzgarı tersine döndüren Dortmund ligde kalan haftalarda hiç yenilgi almayıp ligi 25 galibiyet, 6 beraberlik ve 3 yenilgi, maç başına 2.38 puan ortalamasıyla en yakın rakibinin 8 puan önünde tekrar şampiyon oluyordu.

        Uzun zaman sonra Şampiyonlar Ligi'ne katılan Jurgen Klopp'un öğrencileri sadece 4 puan toplayarak grup aşamasında eleniyor ancak Almanya Kupası'nın finalinde ezeli rakibi Bayern Münih'e 5 gol atıp kupayı müzesine götürüyordu.

2012-2013 Sezonu
Gelenler: Marco Reus (B.M'Gladbach), Julian Schieber (Stuttgart), Leonardo Bittencort ( Energie Cottbus), Oliver Kirch (Kaiserslautern), Nuri Şahin (Real Madrid/Kiralık), Koray Günter (B.Dortmun U19), Zlatan Alomerovic (B.Dortmund 2)

Gidenler: Shinji Kagawa (Manchester United), Lucas Barrios (GZ Evergrande), Ivan Perisic (Wolfsburg), Dimitar Rangelov (FC Luzern), Daniel Ginczek (St Pauli/Kiralık), Lasse Sobiech (Greuther Fürth/Kiralık)

        B.Dortmund ile 5. sezonuna Süper Kupa finalinde Bayern Münih'e kaybederek başlayan başlayan Jurgen Klopp, yavaş yavaş transfer felsefesinin dışına çıkarak B.M'Gladbach forması giyen toplam transfer harcaması yaklaşık 27 milyon Euro'yu buluyordu. Ancak sattığı oyunculardan elde ettiği gelir yaklaşık 35 milyon Euro olunca transfere harcanan para hiç sorun olmayacaktı.

        Son 2 sezonda kazanılan şampiyonluk neticesinde Jurgen Klopp ve öğrencileri yüksek hedeflerle yeni sezona başlıyor, fakat sezon sonunda ezeli rakip Bayern Münih şampiyon olurken Dortmund, ligi Bayern Münih'in 25 puan gerisinde 2. sırada bitiriyordu. Bu süreçte ligde ortalama 1.94 puan ortalaması tutturan Jurgen Klopp, Almanya Kupası'nda ise çeyrek finalde Bayern Münih'e elenmekten kurtulamadı. Şampiyonlar Ligi'nde ise uzun süre beklenen başarı kupa hasretine bir adım kala yine ezeli rakip Bayern Münih önüne çıkıyor ve finalde Jurgen Klopp'un öğrencilerini 2-1 yenerek kupayı müzesine götürüyordu.

2013-2014 Sezonu
Gelenler: Henrikh Mkhitaryan (S.Donetsk), Pierre Aubameyang (St. Etienne), Sokratis (W.Bremen), Milos Jojic (FK Partizan), Marian Sarr (B.Dortmund U19), Jonas Hoffmann (B.Dortmund 2), Marvin Ducksch (B.Dortmund 2), Erik Durm (B.Dortmund 2), Manuel Friedrich.

Gidenler: Mario Götze (Bayern Münih), Leonardo Bittencourt (Hannover 96), Koray Günter (Glatasaray), Felipe Santana (Schalke 04), Lasse Sobiech (Hamburg), Daniel Ginczek (Nürnberg), Julian Koch (Mainz 05), Marvin Bakalorz (E.Frankfurt), Mortiz Leitner (Stuttgart'/Kiralık)

        Bir önceki sezon 2. olunmasına rağmen oluşan 25 puanlık fark Jurgen Klopp'u transferde biraz büyük oynamaya başlayıp bonservisler için yaklaşık 50 milyon Euro gibi bir para harcadı. Satılan futbolculardan kulübün kasasına giren para ise yaklaşık 47 milyon Euro'yu buluyordu.

        Sezona Bayern Münih karşısında elde edilen galibiyetle Süper Kupa'yı kazanarak başlayacak olan B.Dortmund lige çok iyi başlayıp ilk 7 haftalık bölümde hiç yenilgi almayıp 6 galibiyetle ligin zirvesinde yer aldı. Fakat ligde büyük paralar harcayan ve ''Son Şampiyon'' unvanlı Bayern Münih, Dortmund'un 19 puan önünde şampiyon olacaktı.. Jurgen Klopp, 2013-14 sezonunda ise ligde 2.09 puan ortalaması tutturdu. Bunun dışında Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finalde kupaya veda edilirken, Almanya Kupası'nda finalde kupayı Bayern Münih'e kaybediyolardı.

2014-2015 Sezonu
Gelenler: Ciro Immobile (Torino), Kevin Kampl (RB Salzburg), Adrian Ramos (Hertha Berlin), Shinji Kagawa (ManchesterUnited), Matthias Ginter (Freiburg), Nuri Şahin (Real Madrid), Dong-Won Ji (Augsburg)

Gidenler: Julian Sihieber (Hertha Berlin ), Jonas Hofmann (Mainz 05/Kiralık), Robert Lewandowski (Bayern Münih), Dong-Won Ji (Augsburg/Kiralık),Marvin Ducksch (Paderborn/Kiralık), Manuel Friedrich.

        Jurgen Klopp son 2 sezondaki Bayern Münih üstünlüğünden sıkılmış olacak ki transferde epey büyük oynuyor aldığı futbolcular için yaklaşık 66 milyon Euro ödenirken, satılan futbolculardan kulübün kasasına giren para ise sadece 5 milyon Euro oluyordu. Klopp göreve geldiğinden bu yana ilk defa transfer gelir-giderlerinde bu kadar yüksek meblağlı bir fark oluşuyordu. Geldiği günden bu yana ilk defa bu kadar net bir şekilde transfer felsefesini değiştiren Jurgen Klopp, sezona Süper Kupa'da Bayern Münih galibiyetiyle başladı. Ligde ise ilk 10 haftalık süreçte alınan 7 yenilgi ve toplanan 7 puan birşeylerin değiştiğini ve eskisi gibi olmayacağının habercisi gibiydi. Nitekim dünkü yapılan basın toplatısında ayrılacağını açıklayan ve gayet açık bir şekilde konuşan Jurgen Klopp, şu ana kadar ligde oynanan 28 maçta topladığı 33 puanla 10.sırada. Şampiyonlar Ligi'nde ise son 16 turunda Juventus'a her iki maçta kaybederek elendi. Almanya Kupası'nda ise yarı finalde ezeli rakip Bayern Münih ile karşılaşacak Klopp, Dortmund'daki son sezonunda kupayla veda edebilecek mi bakalım hep birlikte göreceğiz.

        Borussia Dortmund'un başına geldiği günden bu yana her geçen gün takıma olan sempatiyi arttıran bazen sinirli, bazen mutsuz, bazen düşünceli, bazen içten sevinçleri, bazen futbolcularıyla iyi bir dost olan bu güzel filmin başrolündeki Jurgen Klopp, sezon sonundan itibaren orada olmayacak. Dortmund tarihinin belki de en başarılı teknik direktörü olan Jurgen Klopp'un, bir takımı sıfırdan zirveye getirdiğini, sezon sezon neler yapıp kaç para harcadığını yukarıda kısa bir şekilde yazmaya çalıştık, bazı istatistiki bilgilerde Transfermarkt sitesinden yararlandığımı söylerek yazımıza noktayı koyalım. Keyifli okumalar diliyorum. Alles Gute Jurgen Klopp!

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder