30 Nisan 2015 Perşembe

Oyuncu Raporu: Emre Kılınç

        23 Ağustos 1994 tarihinde Sakarya'da dünyaya gelen Emre Kılınç, 13 yaşındayken doğduğu şehrin amatör takımlarından Sakarya Akademikspor'da futbola başladı. Emre, burada başarılı performanslar göstermiş olacak ki 2009 yılında PTT 1.Lig ekiplerinden Boluspor'un dikkatini çekti ve henüz 15 yaşındayken transferi gerçekleşti. Emre, Boluspor'dayken özellikle 2010 yılındaki U-16 Akademi Lig'inde başarılı performanslar sergiledi ve o dönem turnuvayı da gol kralı olarak tamamladı. Bunun hemen ardından Emre'yle henüz 16 yaşındayken profesyonel sözleşme imzalayan Boluspor yönetimi, bu gencin ileride çok iyi işler çıkartabileceğini tahmin edebiliyordu. Nitekim 2011 Aralık ayında henüz 17 yaşındayken Cihat Arslan Denizlispor maçında onu A Takım kadrosuna almış ve 65. dakikada oyuna sürmüştü. Bu Emre'nin ilk profesyonel maçı oldu ve bu maçtan sonra kendini sürekli geliştirmeye devam ederek aradan geçen 3 sene içinde kadronun en değerli ve vazgeçilmez oyuncusu olmayı başardı.

        Emre 2011-12 sezonunda 4, 2012-13 sezonunda ise 12 PTT 1.Lig müsabakasına çıktı. Futbolcu asıl çıkışını ve kadroda istikrarlı bir şekilde oynamayı ise 2013-14 sezonunda yaşayacaktı. Zira genç oyuncu bahsettiğimiz sezonda 31 maçta görev alarak 3 gol attı ve 8 de asist yaptı. Bu performansın ardından Emre'ye talip olan takımlarda bir hayli arttı. Özellikle Mancini döneminde Galatasaray oyuncuyla çok ciddi ilgilenmişti. Bunun yanı sıra Süper Lig ekiplerinden Sivasspor ve Gençlerbirliği de genç yıldızla ilgilenmiş ancak transferler gerçekleşmemişti. Bu sezon başlamadan önce Emre, Boluspor'un en dikkat çeken oyuncusu ve PTT 1.Lig'i takip edenlerin neler yapacağını merakla beklediği bir isimdi. Emre, bu beklentileri boşa çıkarmadı ve bu sezon an itibariyle çıktığı 29 maçta 10 gol attı ve 5 asist yaptı. Emre, genellikle forvet arkası ve sol kanat pozisyonunda kullanılıyor. Emre'nin oyun stilini ise Depay veya Eden Hazard'a benzetmek mümkün. Emre'nin şimdi güçlü ve zayıf yönlerine hep beraber bakalım.


Güçlü Yönleri
Tekniği ve Sol Ayak Hakimiyeti: Genç yıldızın tekniği muazzam seviyede, oyuncu bu genç yaşına rağmen tekniğini çok iyi kullanabiliyor. Özellikle adam eksiltmede, pas verme konusunda ve bitirici vuruşlarında bu tekniği çok net bir şekilde görebiliyoruz. Adam eksiltirken ''kadife'' bileklerini o kadar iyi bir şekilde kullanıyor ki adete rakibinin aklını başından alıyor. Bitirici vuruşlarında ise yüksek şut tekniği sayesinde bire birde çok fazla gol kaçırmıyor. Emre solak bir futbolcu, çok iyi bir sol ayağa sahip. Gerek orta açma konusunda gerekse şut konusunda sol ayağını çok iyi kullanabildiğini ve sol ayağına çok hakim olduğunu söyleyebiliriz.

Yüksek Oyun Zekası: Futbolcunun Allah vergisi bir yeteneği olur tamam eyvallah ama o yeteneği zeka ile birleştirmezse o futbolcuya gençken ''çok iyi yerlere gelecek'' denir lâkin aradan kısa bir süre geçtikten sonra ''bir şey olmadı bu çocuktan'' denir. Emre'nin zaten yeteneği, tekniği var ve bunu oyun zekasıyla pekiştirerek güzel bir futbol ortaya koyuyor. Özellikle forvet arkasında oynatıldığı maçlarda bu özelliğini Prijovic'e ve kanat oyunculara attığı paslarla gösteriyor. Emre zekice bitirici pasları sıkça deneyerek takımının ataklarında etkili bir rol oynuyor. Oyuncu çoğu zaman tabiri caizse -asistin asistini- yapan isim oluyor.

Duran Toplardaki Etkinliği ve Ortaları: Sol ayaklı bir futbolcu olan Emre, çoğu zaman Boluspor'un duran toplarını da kullanıyor. Genç oyuncu özellikle sağ taraftar kullanılan kornerlerde topun başına geçiyor ve iyi ortalar kesebiliyor. Aynı zamanda frikikleri de etkili kullanabiliyor. Bu sezon yanılmıyorsam bir golünü frikikten kaydetmişti. Emre'nin kanatlarda oynadığı zamanlarda ise orta yapma özelliğini iyi kullandığından bahsedebiliriz. Oyuncu tehlikeli ortalarla rakiplerine göz dağı veriyor.

Hızı: Emre'nin orijinal mevkisi zaten sol kanat ama bu sezon forvet arkasında da çok denendi ve başarıyla oynadı. Ancak sol kanatta oynadığı zamanlarda belki de en büyük özelliği hızı. Oyuncu birden driplingler yaparak rakip defansları, bekleri çok zor durumlara bırakabiliyor. Bunu zaman zaman forvet arkası mevkisinde de yapıyor, mesela santraya yakın bir civarda topu aldığında hızla dikine topla ileri çıkabiliyor.



Zayıf Yönleri
Sağ Ayağını İyi Kullanamaması: Emre Kılınç sol ayağına her ne kadar hakim olsa da sağ ayağını pek fazla kullanamıyor. Emre gibi yetenekli bir futbolcudan herkes sağ ayağını da orta düzeyde kullanması bekler ama Emre bunda pek başarılı değil. Oyuncunun ilerleyen yıllarda bu özelliğini de geliştirip bunu bir artıya çevirmesini bekliyoruz.

Fiziği: Emre'nin 1.75cm civarında boyu var ve fazla da kilosu yok. Günümüzde ve özellikle Türk liglerinde futbol biraz daha fiziğe dayalı oynandığı için Emre ilerleyen yıllarda fiziksel bazı problemler yaşayabilir. Genç oyuncu güç ve dayanıklılık anlamında kendine çok şey katabilir.

Topla Fazla Oynamak İstemesi: Emre'yi geçtiğimiz sezon izlerken hep şunu görüyor ve bazen de buna sinirleniyorduk. Emre, topla çok fazla haşır neşir oluyor ve bir türlü topu bırakmak istemiyordu. Bunu Emre'nin genç olmasına ve tecrübesiz olmasına bağlıyorduk. Oyuncu bu özelliğinden bu sezon biraz vazgeçmiş olacak ki topla fazla oyalanmadan basit oynamayı tercih ediyor. Bu konuda kendini biraz daha geliştirirse üst lig ve üst düzey takımlarda şans bulabilmesi açısından daha iyi olabilir.


İleride Ne Yapabilir, Nerede Görebiliriz?
        Emre'nin genel olarak zayıf ve güçlü yönlerini anlatmaya çalıştık. Bana göre Emre ileride Türk futboluna çok şey katabilir. Zaten onu isteyen takımlar sıralanmış durumdalar ama Emre, o takımlara gittikten sonra kendini geliştirmekten vazgeçmemeli ve hep daha da iyisini istemeli diye düşünüyorum. Çünkü son zamanlarda görüyoruz çok yetenekli dediğimiz futbolcular büyük takımlara gittikleri zaman kaybolup gidiyorlar ve bir daha o eski performanslarını yakalamıyorlar. Emre buna çok dikkat etmeli ve istikrarlı, güzel oyununu sürdürmeli. Emre, bu sezon sonunda büyüklerden birisine giderse gelecek sezon orada ''net oynar'' diyemeyiz. Çünkü oyuncu biraz tecrübesiz ve bir sezon belki Süper Lig ekiplerine kiralandıktan sonra tekrar o kulüplerde forma giyebilir. Emre şu an 20 yaşında, 23-24 yaşlarına geldiğinde Süper Lig'de de artık tecrübe kazanıp, güzel işler yapabileceğine inanıyorum. Emre'nin Boluspor ile bu sezon sonu bitecek olan sözleşmesi 2017 yılına kadar uzatılmıştı. Adı Beşiktaş'la sıkça anılan Emre'yi transfer etmek isteyen birçok takım olduğunu biliyoruz. Biz de Transfer Merkezi ailesi olarak Emre'ye kariyerinde başarılar dileyerek yazımızı noktalayalım.

Hazırlayan: Uğur YILMAZ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder