15 Nisan 2015 Çarşamba

PTT 1.Lig'in Son 7 Haftasında Süper Lig Hesapları

Özet:
        PTT  1.Lig'de heyecan tüm hızı ile devam ederken ligin üst sırasına ambargo koyan Kayserispor dışında sekiz takım ikincilik ve play-offa kalma mücadelesi veriyor. Ligde oynanacak olan yedi haftalık bölümde dokuz takımın maçlarını, puanını ve iç-dış saha maçlarını tablo halinde özetledik.

        Takımların rakiplerine karşı alabileceği muhtemel puanlar ile öngörüde bulunmak yerine farklı bir yöntem denedik ve takımların iç saha maç başı puan ortalamaları, dış saha maç başı puan ortalamaları, maç başı puan ortalamaları, ilk devre aynı rakipler ile oynanan maçlarda alınan puanların maç başına ortalamaları ve ligde oynadıkları son yedi maçta aldıkları puanların ortalamaları alınarak 34.haftanın sonunda oluşabilecek muhtemel puan durumunu ortaya çıkarmaya çalıştık.

Sonuç:
        Kayserispor tüm hesaplamalarda lig lideri çıktı ve en az 70 puan ile ligi şampiyon bitireceği öngörülüyor. Merakla en çok beklenen ve Süper Lig'e direkt çıkacak olan ikinci takım ise tüm hesaplamalarda Adana Demirspor olduğu çıktı. Lig ikincisi ile üçüncüsü arasında beklenen az puan farkı yerine, üçüncü ile aradaki puan farkı en az beş puan olarak ortaya çıktı. Play-off mücadelesinde ise maç başı puan ortalamalarına göre 6.takım Samsunspor ile Şanlıurfapor arasında, ilk devre aynı rakipler ile oynanan maçların maç başı puan ortalaması ve ligde oynanan son yedi maçın maç başı puan ortalamalarının ortalaması alındığında ise Osmanlıspor ile Şanlıurfapor arasında bir puandan az bir fark bulunmakta. Antalyaspor ve Albimo Alanyaspor ilk altı içinde yerini alırken, tüm hesaplamalar şunu gösterdi ki kalan son yedi haftada, Karşıyaka ve G.Antep BŞBS takımlarının play-offa kalabilmeleri için bu sene ligde gerçekleştirdikleri puan ortalamalarının üzerinde bir puan almaları gerekiyor.


Kayserispor
        Lige iyi başlamasa da kadro derinliği ve oyuncu kalitesi ile kısa sürede toparlandı ve Cüneyt Dumlupınar'ın teknik direktörlüğünü yaptığı takım lige tüm ağırlığını koydu. Maç başı 2.11 puan ortalaması yakaladı. Kalan son yedi maçın dördünü iç sahada üçünü dış sahada oynayacak, iç-dış saha maç başı ortalamasını yakaladığında, kalan maçlarda 15 puan toplar ki bu da beş galibiyet demektir. Ligde ilk devre aynı rakipler ile yaptığı maçlarda 13 puan, ve ligde son yedi haftada 14 puan topladı. Bu veriler dikkate alınıp ön görüde bulunmak gerekirse sezon sonunda toplayacağı puan en az 70 puan olmaktadır.  Bu verileri etkileyebilecek durum, şampiyonluğu garantiledikten sonra kalan maçlar için yürütecekleri stratejidir.

Adana Demirspor
        Ligde ikinci sırada ve 51 puanı bulunuyor. Kalan maçlarının dördünü deplasmanda üçünü içeride oynuyor. Dış sahada ligde iddiası bulunmayan Orduspor ile maçlarının olması avantaj gibi görünüyor. Son haftadaki ligde iddiası olmayan Altınordu içeride oynamak da avantaj. Geriye kalan beş maçının play-off mücadelesi veren G.Antep BŞBS, Samsunspor, Osmanlıspor ve ligde kalma mücadelesi veren Manisaspor ve Bucaspor olması zorluk derecesi yüksek maçlar oynayacağı anlamı taşıyor. Tüm bu gerçeklere rağmen Adana Demirspor ilk devre aynı rakipler ile yaptığı maçlardan 16 puan gibi yüksek bir puan çıkardı ve ligde oynadığı son yedi maçta da 14 puan çıkardı. İster kalan maçların iç-dış saha maç başı ortalamaları ile bakalım, ister ilk devre yedi maç ve son yedi lig maçı olarak bakalım göstergeler Adana Demirspor'un lig sonunda en az 64 puan toplayabileceğini gösteriyor. Adana Demirspor'un bu istatistiğinin önündeki en büyük engel, bazı mevkilerde kadro derinliği olmayışı ve şampiyonluk stresi altında çıkacağı maçlar olarak görünüyor.

Osmanlıspor
        İki yıldır sürekli bir arayış ve proje içinde olan Osmanlıspor, lig lideriyken teknik direktör Osman Özköylü ile yollarını ayırdı ve bu ayrılış, takımdaki dengeleri bozdu. Uğur hocanın tecrübesi ve antrenörlük becerileri takımı yeniden toparladı ve ilk iki için yeniden iddialı duruma getirdi. Ligde kalan son yedi maçın dördünü iç sahada oynayacak olmasına rağmen genel olarak sezona baktığımızda eğer iç-dış saha maç başı puan ortalamalarını devam ettirebilirlerse ligi üçüncü sırada bitirebilirler. Fakat ilk devre aynı rakipler ile yaptıkları maçlarda topladıkları puan sadece yediydi, bu da maç başı bir puan ortalaması demekti. Benzer bir şekilde ligin son yedi haftasında topladıkları puan ise sadece 10 puan. Bu puan ilk dokuz sırada bulunan takımlar içinde toplanmış olan en az puana denk geliyor. İlk devre aynı rakipler ile oynadıkları maçlarda alınan puanların ortalaması ve ligde son yedi haftada alınan puanların ortalaması dikkate alınıp lig sonunda bir öngörüde bulunulacak olursa, ligin 6.sırası için Şanlıurfaspor ile büyük bir mücadeleleri olacaktır.

Antalyaspor
        Şampiyonluk parolası ile yola çıktılar ve her şey tam da istedikleri gibi giderken ilk mağlubiyette anlamsız bir teknik direktör değişikliği geldi ve sonraki süreç beklemedikleri gibi gelişti. Kalan maçlara baktığımızda aslında rakiplerine göre avantajlı görünüyorlar. Üç iç saha maçında Giresunspor, Boluspor ve Osmanlıspor ile karşılaşacaklar. İç-dış saha maç başı puan ortalamalarına baktığımızda aynı ortalamayı tutturabilirlerse 12 puan toplar ve 58 puan ile play-offa kalırlar. İkincilik için ise Adana Demirspor'u geçebilecekleri hiç bir hesaplamada ortaya çıkmadı. İlk devre aynı rakipler ile oynadıkları maçlarda 14 puan çıkardılar, son oynadıkları yedi maçta ise 13 puan almayı başardılar. Aynı başarıyı tekrar etmeleri durumunda bile toplayabilecekleri puan 59 veya 60 gibi görünüyor bu durum ligi üçüncü bitirmelerine yeter fakat ikinci sırada bitirmelerine yetmeyecektir.

Albimo Alanyaspor
        Ligde iniş ve çıkışları en belirgin görünen takım oldu Albimo Alanyaspor. Mehmet Altınparmak ile başladıkları ligde iyi bir çıkış yakaladılar, fakat düşüşe geçtikten sonra bu düşüşün önüne geçmek için Mehmet hoca ile yolları ayırdılar. Mehmet hocanın yerine gelen ligin tecrübeli hocalarından Hüseyin Kalpar tarzını devam ettirdi ve işine kimseyi karıştırmadan takım üzerindeki etkisini gösterdi. Kalan son yedi maçta 3 iç saha 4 deplasman maçına çıkacaklar. İç-dış saha maç başı puan ortalamalarını tutturabilirlerse toplayabilecekleri puan 58 olur ve play-off için yeterli bir puan olur. Aynı rakipler ile ilk devre oynadıkları yedi maçtan Osmanlıspor ile benzer şekilde sadece yedi puan toplayabildiler. Ligde oynadıkları son yedi maçta ise 16 puan gibi inanılmaz bir puan topladılar. Bu puanlara göre öngörüde bulunulacak olursa lig sonunda Albimo Alanyaspor 58 puan toplayabilir ve bu puan play-off için yeterli görünüyor, ligde 2.takım olabilmesi için ise Adana Demirspor'un öngörülenden çok daha az puan alması gerekiyor. Albimo Alanyaspor kadro derinliği çok fazla olmamasına rağmen yakalamış olduğu ivme başarıya götürüyor, Emre Akbaba ve Koray'ın sakatlığı kalan maçlarda dezavantaj olarak görülüyor.

Samsunspor
        Devre arası alınan oyuncuların takımlarına katkılarının en fazla olan takımlardan biri Samsunspor'dur.  Bu oyuncuların katkıları ile ligde ilk altı içinde kalabiliyor fakat aldığı sonuçlar ile istikrarı yakalayamayınca üst sıralar için bir türlü iddialı konuma gelemedi. Ligde kalan yedi maçın dördünü iç sahada oynayacak ve başarısı dış sahaya göre çok daha iyi olan bir takım. Kalan maçlarının zorluk dereceleri çok yüksek, buna rağmen eğer iç-dış saha maç başı puan ortalamasını yeniden yakalarlarsa kalan maçlarda, lig sonunda toplayacağı puan 55 ya da 56 olur. Ligde ilk devre aynı rakipler ile yaptığı maçlardan 9 puan almayı başardı, son yedi maçta ise 14 puan almayı başardı. İster iç-dış saha maç başı ortalamalar olarak bakalım, ister ilk devre aynı rakipler ile yaptığı maçlardan aldığı puan ve son yedi maçta aldıkları puanların ortalaması olarak bakalım Samsunspor lig sonunda 55 veya 56 puan aralığında kalacak gibi görünüyor. Bu durum play-off için çok kritik eşik olarak görünüyor. Bu eşikte birkaç takım bulunabilir.

Şanlıurfaspor
        Play-off potasına büyük heyecan katan takımlardan biri oldu Şanlıurfaspor. Adana Demirspor müsabakasını kazanmış olsalardı ilk iki için mücadele edeceklerdi, fakat bu mağlubiyet biraz ağır oldu. Kalan yedi maçın dördünü iç sahada oynayacaklar ve üç deplasman maçının hiçbirinde deplasman baskısı hissetmeyeceklerdir. Çünkü Altınordu, Giresunspor ve Boluspor gibi ligde bir iddiaları kalmamış takımlar ile oynayacaklar. Ş.Urfaspor'un kalan maçlarına baktığımızda rakiplerine göre büyük sürpriz yapabilecek tek takım olarak görünüyor. Buna karşı verilere baktığımız zaman ise Ş.Urfaspor'u hiç de iç açıcı bir tablo beklemiyor. Çünkü iç-dış saha maç başı puan ortalamalarına baktığımız zaman kalan maçlarda 12 puan çıkarabiliyor, bu da ilk altı için yetmeyebilir. İlk devre aynı rakipler ile oynadığı maçlara baktığımızda 9 puan alabilmiş ve son 7 maça baktığımızda ise 14 puan gibi yüksek bir puan aldığı görülüyor. Bu verileri kullanarak öngörüde bulunacak olursak Ş.Urfaspor'un ilk altıya girme olasılığı averaja veya bir puan gibi bir fark ile her iki durumda olabileceği görülüyor.

Karşıyaka
        İlk altı için mücadele ettiği rakipleri gibi kalan son yedi maçın dördünü iç sahada üçünü deplasmanda oynayacak. İç saha maçları ligde artık iddiaları kalmayan takım ile fakat rakiplerin bu rahatlığı dezavantaja dönebilir. Karşıyaka'nın iç-dış saha maç başı ortalamalarına baktığımızda kalan maçlarda da aynı ortalama ile gitmesi durumunda ilk altının uzağında kaldığı görülüyor. İlk devre aynı rakipler ile yaptıkları maçlardan 11 puan almışlar, ve ligde son yedi haftada 12 puan topladılar. Bu ortalamalar ile de baktığımızda benzer bir durum ortaya çıkıyor ve lig sonunda 53 ya da 54 puan alabileceği görülüyor. Bu puanın üzerine çıkabilecekleri bir fikstüre sahipler, oyun anlamında ise çok uzun haftalar sonra ilk defa Bucaspor müsabakasında ideal ilk on bir ile sahaya çıktıklarını düşünüyorum. Kadro istikrarı etkili oyun getirirse kalan maçlarda 4 galibiyet garanti olur ki bunun üzerindeki her sonuç Karşıyaka'yı play-offa yaklaştırır.

Gaziantep BŞBS
        Sezona şampiyonluk parolası ile başlayıp hiç olmayacak durumlar yaşadılar. Hakan Kutlu'nun takımın başına gelmesi ve yeni bir takım için gerekli olan uyun sürecinin tamamlanması buna ek olarak devre arası yapılan doğru ve yerinde transferler, kötü gidişi durdurdu. Bununla birlikte takım ivme kazandı ve son yedi haftada topladıkları 18 puan ile ilk dokuz takım arasında en fazla puan toplayan takım oldular. Hakan hocanın her seferinde hedefimiz play-off demesi takımı motive etmekte kullandığı bir araç olarak görülse de rakiplerin puan kayıpları bu hedefe takımı yaklaştırdı. Peki bu ivme play-off için yeterli mi, buna veriler ile bakalım. Kalan son yedi maçta rakipleri gibi dört iç saha maçı var, 3 dış saha maçı. İç-dış saha puan ortalamalarına göre lig sonunda play-offa girme şansları hiç yok, fakat bu veri G.Antep BŞBS takımı için çok geçerli değil, çünkü kötü gittikleri dönemde aldıkları kötü sonuçlar bu ortalamayı çok düşürmekte. Peki ilk devre aynı rakipler ile yaptıkları maçlara baktığımız zaman topladıkları puan 12, bu veri de play-offa girmelerine yetmiyor. Eldeki en güçlü veri son yedi haftada topladıkları 18 puan ki, bu maç başı 2.57 puan gibi inanılmaz bir puan ortalamasına denk geliyor. Kalan son yedi maçta bu ortalamayı tutturması durumunda ilk altıya kalabilir, böyle bir durumda zaten tarihe geçecek bir durum ortaya çıkar. İlk devre aynı rakipler ile yapılan maçlardan alınan sonuçların ortalaması ve son yedi haftada alınan sonuçların ortalamasına göre bir öngörüde bulunacak olursak G.Antep BŞBS takımının toplayabileceği puan 52 ya da 53 görünüyor ve bu sonuç play-off için yeterli görünmüyor.

        Takımlar hakkında elde olan veriler ile ligde kalan son yedi maç için öngörülerde bulunduk. Takımların iddiaları devam ettiği sürece umutlarını koruyacak ve bu yönde bir mücadele göstereceğini biliyoruz. Lig sonunda öngörüde bulunduğumuz sonuçların ne kadarı gerçekleşir konusunda açıkçası hiçbir fikrim yok, bu ligde çalıştığım yıllar boyuncu bu hesapları hep yaptım ve çoğu zaman duygusal davrandığımız için hiçbirinin tutmadığına da şahit oldum. Futbolun üç sonuçlu olduğu ve her maçta bu üç sonucun da gerçekleşme olasılığının eşit olduğu ve kalan yedi maçta dokuz takımın tüm maçlarını tahmin etme olasılığını yazacak olursam rakamın arkasındaki sıfırlar bu sayfaya sığmayacaktır.

Hazırlayan: Namet ATEŞ
UEFA A Lisanslı Teknik Direktör
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder