29 Haziran 2015 Pazartesi

Köşe Yazısı: Çin'de Secde Etme İki Gözüm, Seni Üzmesinler

        Demba Ba, Çin’e transfer oldu. Türkiye’nin yurt dışına gönderdiği futbolcuları listesinde en üst basamaklarda uzun süre kalacak bir bonservis ücretiyle hem de. Drogba, Anelka, Kanoute gibi yıldız isimlerin transferleriyle son yıllarda Avrupa pazarından sükse yapan Çin futbolu bir yıldız ismi daha bünyesine dahil etti. Gol sevinçlerini secde ederek kutlayan, her fırsatta İstanbul’da sabah ezanıyla uyanmanın kendisini mutlu ettiğini belirten Demba Ba’yı son dönemde insanlık dışı vahşet haberlerini sıkça gördüğümüz ve Müslümanlara karşı nefretin had safhada olduğu Çin’de nelerin beklediğini tabi ki kestiremeyiz. Öyle ya Şangay en doğuda, Urumçi ise en batıda. Demba Ba’nın dini kimliğini bir kenara bırakarak Beşiktaş macerasına bir bakalım istedim. Kimdi bu adam? Neler yaptı? Neden bu kadar sevildi?

        Hepimizin bildiği üzere, 25 Mayıs 1985’te Fransa’nın Sevr şehrinde doğmuş. Hoffenheim, West Ham United, Newcastle United ve Chelsea formalarını giymiş. Beşiktaş’ta 44 karşılaşmaya çıkmış 27 gol atma başarısı göstermiş. 6 Milyon Euro’ya alınıp 13.5 Milyon Euro’ya satılarak 7.5 Milyon Euro kar sağlamış. Sevilmesi için başka bir sebebe gerek yokmuş gibi dursa da, sebepler yaratmış daha da sevilmiş.

        Önce sahadaki başarısına bakalım her zaman yaptığımız gibi kıyaslayarak, karşılaştırarak;
Beşiktaş’ın önemli forvet oyuncuları diye düşündüğümüzde yakın tarihte aklımıza gelecek isimler, Daniel Amokachi, İlhan Mansız, Pascal Nouma, John Carew, Bobo, Nobre, Hugo Almeida olur.
  • Daniel Amokachi;  113 karşılaşmada forma giymiş 26 gol atmış ortalaması; 0.23
  • İlhan Mansız; 86 karşılaşmada forma giymiş 47 gol atmış ortalaması; 0.54
  • Pascal Nouma; 62 karşılaşmada forma giymiş 27 gol atmış ortalaması; 0.43
  • John Carew; 28 karşılaşmada forma giymiş 14 gol atmış ortalaması; 0.50
  • Bobo; 221 karşılaşmada forma giymiş 94 gol atmış ortalaması; 0.42
  • Nobre; 180 karşılaşmada forma giymiş 50 gol atmış ortalaması; 0.27
  • Hugo Almeida; 110 karşılaşmada forma giymiş 48 gol atmış ortalaması; 0.43
  • Demba Ba ise 44 karşılaşmada 27 gol atmış ortalaması; 0,61
        Sadece sahadaki performansıyla bile diğer hatırı sayılır tüm seleflerinden çok daha başarılı bir istatistik ortaya koymuştur. Demba Ba ayrıca bu sezon Beşiktaş’ın bir sezonda en çok gol atan yabancı futbolcusu ünvanını Pascal Nouma’dan kapmış, gidişi ile de 7.6 Milyon Euro’ya Lyon’a transfer edilen John Carew’in ünvanını da ele geçirerek Beşiktaş tarihinin en yüksek transfer gelirine imza atmıştır.

        Rakamları istatistikleri bir kenara koyalım. Beşiktaş taraftarı ile girdiği etkileşimden, Türkiye üzerinde toptan bıraktığı olumlu etkilerden söz edelim.
Hikaye nasıl başlamıştı hatırlayalım.

        Beşiktaş’a transferi gerçekleşmeden önce, Instagram hesabından Çarşı’nın pankartını paylaşan Demba Ba, bir anda sosyal medyada en çok konuşulan isimlerden biri haline geldi. Beşiktaşlı taraftarlar aynı mecra üzerinden esprili ifadelerle Demba Ba’yı Beşiktaş’a ikna etmeye çalıştı.



        Sadece bu kadar değildi Demba Ba olan gönül bağı. Bir de Çarşı faktörü vardı. O Çarşı ki muhalif duruşu ile korkmadan yükselttikleri ses ile, bir taraftar grubundan çok demokratik kitle örgütünü andıran bununla yetinmeyip ne hikmetse hükümeti devirecek kadar güçlü olduğu zannedilen, genç yaşlı her mazlumun sesi olan, kendi deyimleri ile “Sağı Solu, Üstü Altı, Şirketi Dükkanı, Şefi Tarikatı, Siyaseti Partisi, Sırtında yumurta küfesi olmayan, Sadece Vicdanı olan”… Böyle yüce bir zihin yapısının pek tabi ki en çok sempati duyduğu insanlar, tarihte dönemler boyu en acımasız ayrımcılıklara zulme ırkçılığa maruz kalan Siyahilerdir. Amokachi, Nouma sevdaları bundandır ki, gerek değildir Beşiktaş forması giymek, şimdilerde Antalyaspor’da forma giyeceği söylenen Eto’o İspanya’da ırkçılığa maruz kaldığında, We are all Eto’o pankartını açarak ses çıkarmayı unutmamışlardır. Her hali ile daha gelmeden bir adım öndedir Demba Ba.  Geldikten sonra da bitmemiştir sempatik tavırları; kendisine beni sabah namazına uyandırır mısın diyen takipçisine, bana telefon numaranı gönder diyecek kadar da mütevazıdır.


        Kafamızı çevirdiğimiz her yerde kulağımıza gelen Demba Ba bestesi, video paylaşım sitelerinde Demba Ba için ağlayan çocuk videoları ile geçen bir senenin ardından, asıl Türkiye’den gelip geçen Demba Ba olmuştur.

        Daha gelmeden sakat olduğu iddia edilen, secde ederek şov yaptığı konusunda eleştirilen, secdesinin yönü tartışılan, koşmayarak takımı yalnız bıraktığı düşünülen Demba bu ülkeye belki de fazlaydı bile. Umarım geri kalan yaşamı, başarı ve huzur dolu olur.

        Ardında milyonlarca Beşiktaş taraftarının buruk yüreğini bıraktın ama sağ ol var ol attığın gollere, yüzümüzde oluşturduğun tebessüme ve üzerine kulübe kazandırdığın tonlarca paraya ne kadar teşekkür etsek azdır. Ama sen yine de Çin’de secde etme iki gözüm, seni üzmesinler.

Yazan: Ahmet DUMLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum: