28 Ağustos 2015 Cuma

İnceleme: Adana Demirspor 2015-16

        Geçtiğimiz sezon şampiyonluğu son 6 hafta da kaybeden ve PTT 1.Lig'in Passolig kart şampiyonu taraftarını çok üzen Adana Demirspor, yeni sezona da şampiyonluk parolasıyla girdi. Adana Demirspor; yeni sezonda, geçtiğimiz sezona kıyasla daha farklı bir yapı oluşturdu. İlk etapta başkanını değiştiren Demirspor; teknik heyet ve futbolcuların %95'ini de değiştirdi. Başkanlığa Sedat Sözlü'nün geldiği Adana Demirspor'da Ünal Karaman/Samet Aybaba ikilisiyle yollar ayrıldı. Takımın başına ise bu ligin ''şampiyon'' sıfatlı hocalarından Osman Özköylü getirildi. Osman Hoca'nın takıma gelmesi taraftarları bir hayli mutlu ederken akıllarda da ''Demirspor yine şampiyonluk için savaşacak'' algısını oluşturdu. Zira Osman Özköylü, başında olduğu son beş takımdan ikisini şampiyon yaptı. Şampiyon yapamadığı takımlarda bile göze hoş gelen hücum futbolu oynatan Özköylü, bu ligde şampiyonluğa oynayacak takımlar için biçilmiş bir kaftan. Osman Özköylü taraftarları heyecana kaptırırken Adana Demirspor yönetimi de transferde gaza basmaya başladı. Geçtiğimiz sezon kadroda bulunan 27 futbolcudan sadece 5 ile yola devam eden Adana Demirspor, sil baştan bir kadro kurdu ve kadroya tam 18 isim takviye edildi. Şimdi bu sil baştan kurulan kadroya bizlerde mevki mevki göz atalım.

KALECİ
        Adana Demirspor, geride kalan 3 sezon boyunca kalesinde istikrarsızlık ve büyük sorunlar yaşadı. Geçtiğimiz sezon özellikle Ocak ayında takıma katılan Janosevic'in hatalı goller yemesi takımı bir nevi şampiyonluktan etti. Fakat bu sezona girerken Adana Demirspor bu mevkide sıkıntı yaşamayacak gibi görünüyor. Kalesine çok tecrübeli ve kaliteli 3 ismi transfer eden Mavi Şimşekler'e Oğuz Dağlaroğlu, Emrullah Şalk ve Lokman Atakol katıldı. Bu üç kalecide geldikleri takımın as oyuncularıydı. Özellikle Oğuz son 3 sezondur Akhisar ile birlikte Süper Lig'de başarılı performanslar sergilemiş ayrıca bu ligde de şampiyonluk yaşamış bir isim. Birinci kalecinin tecrübesi ve liderlik özellikleriyle Oğuz olacağını düşünüyorum -ki tecrübeli oyuncu, ilk iki lig maçında da sahada yer aldı ve ayrıca Adana Demirspor'un yeni kaptanı oldu. İkinci kalecinin ise, yine Süper Lig'den gelen Emrullah olacağını düşünüyorum. Lokman Atakol da geçen sezon Eyüpspor'da şampiyonluk yaşadı ve kalesini de 17 kez gole kapatarak şampiyonlukta büyük pay sahibi oldu.


DEFANS
        Geçtiğimiz sezon Yiğitcan Erdoğan'ın sakatlığının ardından defanstaki genç futbolcuların biraz tecrübesizliklerinden kaynaklanan defanstaki basit hatalar, Adana Demirspor'a birçok maçı kaybettirmişti. Adana Demirspor, bu sezon ise genç futbolcu almak yerine defansa daha tecrübeli isimler almayı tercih etti. Makedon Daniel Mojsov, Brezilyalı Ferreria, bu ligi iyi bilen Ozan Tahtaişleyen ve 23 yaşındaki Anıl Sarak; stoper mevkisi için transfer edildiler. Stoperdeki ikili, sezonun genelinde Mojsov ve Ferreria olacak gibi. Anıl Sarak ve Ozan ise bu ikilinin ardından forma bekleyeceğe benziyor. Mojsov ilk iki maçında iyi bir izlenim sergiledi, kule gibi olan boyu sayesinde özellikle hava toplarından çok etkili olan oyuncunun tek handikapı hızlı rakiplere karşı zorlanması. Ferreria ise; çok çılgın, Bruno Alves tarzında vurdulu-kırdılı bir oyuncuya benziyor. Oyuncunun toplara dalarak girmesi ve kayarak müdahale etmesi bende bu algıyı oluşturdu. Sol ayaklı olan Ferreria, bu özelliğinin dışında biraz kapalı kutu gibi gözükse de; Osman Özköylü'nün boş transfer yapmayacağını düşünüyorum. Anıl Sarak ise Karagümrük'ün en beğenilen isimlerinden biriydi ve oyuncuyu Fatih Terim'in kurmayları A2 Milli Takım için geçtiğimiz sezon gözlem altına almıştı. Ben Anıl Sarak'tan da çok umutluyum, henüz yaşı genç ve formayı kaparsa iyi işler yapabilir. Ozan Tahtaişleyen ise Erciyes kariyerinden sonra biraz düşüş yaşasa da bu ligin en tecrübeli defanslarından birisi.

        Sağ beke ise yine tecrübeli iki isim transfer edildi. Balıkesirspor'dan gelen Uğur Akdemir ve geçtiğimiz sezon Yeni Malatyaspor ile şampiyonluk yaşayan Onur Kalafat takıma katıldılar. Bu iki isimde bu ligin tozunu çok yutmuş tecrübeli isimler. Sağ bekte Uğur Akdemir biraz Gökhan Gönül vari bir futbolcu ileriye çok çıkıyor ama arkasına da ilk iki maçta çok adam kaçırdı. Onur Kalafat'ı Gaziantep BBSK'dan biliyorum ve Uğur'a göre ileri çıkma-geri dönmelerde biraz daha dengeli bir futbolcu. Şimdilik forma Uğur'da olsa da ilerleyen haftalarda Onur hocasını etkilerse formayı kapar. Kısacası her iki futbolcu da takım için ideal isimler, yokluklarını yine kendileri kapatabilecek kapasite de oyuncular.

        Sol bekte ise yine iki deneyimli isim takıma katıldı. Bu isimler diğer transferlere göre daha deneyimli biraz daha yaşı olan futbolcular. 230'un üzerinde Süper Lig maçına çıkan usta isim Şenol Can, kariyerine Adana Demirspor'da devam ederken takımında en tecrübeli isimlerinden birisi. Diğer yandan yine 230'un üstünde PTT 1.Lig maçına çıkan Ahmet Burak Solakel de yine takımın ''abi'' sıfatını taşıyabilecek bir isim. Sol bekte kimin oynayacağına gelince ise; Şenol Can, Ahmet Burak'a göre biraz daha defansif bir isim fakat kamp dönemi görmediği için hoca şu anda şansını Ahmet'ten yana kullanıyor. Ahmet ise bağlasan yerinde durmayacak bir isim; ileriye çıkışları ve hücuma ekstra güç katması oyuncunun en büyük özelliklerinden birisi. Adana Demirspor yine bu mevkide de çok sıkıntı yaşamayacak gibi.


ORTA SAHA
        Orta saha mevkisinde geçtiğimiz sezondan Umut Sözen, Timur Bayram Özgöz ve Joseph Attamah takımda kaldı. Takımdaki transferlerin yanı sıra taraftarı en çok mutlu eden şey Attamah'ın takımda kalması oldu. Zira 21 yaşındaki genç Ganalı geçtiğimiz sezonun en dikkat çeken oyuncularından birisiydi ve talibi de bir hayli fazlaydı. Umut Sözen, Timur ve Attamah'ın yanı sıra orta saha mevkisine; Emin Aladağ, Anıl Taşdemir ve Aykut Akgün de transfer oldular. Klasik 4-2-3-1 sistemindeki 2'li orta sahanın Emin-Attamah ikilisi olmasına kesin gözüyle bakıyorum. Özellikle Attamah'ı bu kadroda kesilebilecek en son adam olarak görüyorum. Eğer orada Emin'in yerine Aykut oynarsa bu sefer o ikili yani Attamah-Aykut ikilisi çok defansif olur o yüzden Emin Aladağ formaya daha yakın gibi. Hem Emin'in en dikkat çeken özellikleri 'box to box' tarzında bir oyuncu olması ve tekniğinin çok üst düzeyde olması. Emin; Adana Demirspor'un oynayacağı 'tiki-taka' futbolunda en kilit isimlerden birisi olabilir. Aykut ise kritik maçlarda skoru korumak amacıyla kullanılabilecek bir isim. Attamah-Emin ikilisinden birisinin cezalı/sakat olduğu maçlarda da başarıyla görev yapabilir.

        Ofansif orta saha yani 10 numara pozisyonunda ise; Umut Sözen, Timur Özgöz ve Anıl Taşdemir çok iyi üç isim. Özellikle Anıl bu lig için ekstra bir oyuncu ve 'winner' karakterde yani takımına skorlar sağlayarak maç kazandırabilecek bir stilde oyuncu. Timur ve Umut ise süre aldıkları takdirde yine önemli işler yapabilecek isimler. Özellikle Timur geçtiğimiz sezonda kısıtlı zamanlarda süre almasına rağmen takımına skor olarak iyi katkılar sağlamıştı.

        Kanatlar: Kanat mevkisinde ise takımda geçtiğimiz sezondan sadece Hüseyin Kala kaldı. Hüseyin'in yanına ise; Zafer Çevik, Victor Astafei ve Burak Çalık transfer edildi. Alt yapıdan A takıma göz kırpan Serhat Kurtulmuş'u da bu mevkiye alternatif olarak sayabiliriz. Kanatlardaki ikilinin herkes Astafei-Burak ya da Hüseyin-Burak olacağını tahmin ediyorum. Astafei ilk iki maçta sonradan oyuna girmesiyle beni biraz hayal kırıklığına uğratsa da ilerde onun takıma daha çok adapte olabileceğini düşünüyor ve ondan daha fazla verim alınabileceğini ön görüyorum. Burak Çalık bu ligin en önemli kanat oyuncularından birisi oyuncu hızıyla ve son vuruşuyla dikkat çekiyor. Kanat futbolcularının çoğu zaten hızlı olur ama Burak'ı bana göre ekstra yapan özelliği skora diğerlerinden biraz daha katkı sağlıyor olması. Hüseyin ise yine çok hızlı ve ortaları iyi olan bir isim. Zafer ise diğerlerine göre biraz daha ağır olmasına rağmen tekniği ve şut yeteneğiyle yine skor anlamında takıma önemli katkılarda bulunabilir.

FORVET
        Adana Demirspor geçtiğimiz sezon forvette Mulenga gibi güçlü bir ismi henüz Ocak ayındayken kaybetmiş ve takımın gol yükünü bir nevi Özgürcan Özcan üstlenmişti. Özgürcan, geçtiğimiz sezon küllerinden yeniden doğarak takıma skor anlamında katkılar sağlasa da yeni sezonda bu mevkide tek başına olmayacak. Beninli golcü Mickael Pote'yi kadrosuna katan Adana Demirspor, bu sezon forvette Özgürcan/Pote ikilisinden goller bekleyecek. Pote, bu lig için çok iyi bir isim ve striker özelliğini kullanarak bu sezon PTT 1.Lig'de birçok gol atabilir.

Çıkış Yapması Beklenen Oyuncular
Joseph Attamah: Oyuncu zaten geçtiğimiz sezon büyük bir çıkış göstermişti, genç Ganalıdan bu sezondan aynı çıkışı göstererek takımın en önemli isimlerinden biri olabileceğini düşünüyorum.

Anıl Taşdemir: Anıl, Orduspor'daki müthiş çıkışını geçtiğimiz sezon tam anlamıyla gösterememişti. Bunun sebebiyse fazla forma şansı bulamaması oldu ama bu sezon bana göre ilk 11'de çok forma şansı bulabilecek Anıl. Takıma skor anlamında önemli katkılar sağlayarak hem kendi için hem de takım için önemli işler yapabilir. Osman Hoca da Anıl'ın tekniksel özelliklerini kullanarak takımı Anıl'ın çevresinde bile kurabilir.

Umut Sözen: Umut geçtiğimiz iki sezonda çok az forma şansı bulmuş ve kendini gösterememişti. Fakat bu oyuncu bu sezon forma şansı bulduğu takdirde iyi işler yapabilir.

Anıl Sarak: Genç futbolcunun bu sezon forma şansı bulduğu takdirde yine önemli işler yapabileceğini düşünüyorum.

GENEL BAKIŞ
        Bir Adana Demirspor taraftarı olarak Adana Demirspor'un senelerdir çok yakından takip ediyorum ve bence bu sezon kurulan kadro Demirspor'un bu lige çıktığından beri kurulan en iyi kadrodur. Adana Demirspor bu ligdeki 4. sezonuna şimdiye kadar kurulmuş en iyi kadroyla giriyor ve bunun yanı sıra şimdiye kadarki en iyi hoca seçimini yapmış durumda. Takımın başında Sedat Sözlü gibi güçlü bir ismin olması da futbolcuların parasal anlamda sıkıntı yaşayamayacağını gösterir nitelikte. Adana Demirspor'un, Göztepe ve Karabükspor ile birlikte bu sezon Süper Lig biletini alacağını ön görüyorum.

        Takımın sistemine gelince ise Osman Hoca'nın her takımında oynattığı ve Adana Demirspor'da da ilk maçında sahaya çıktığı 4-3-2-1 sistemini sezon sonuna kadar koruyacağını düşünüyorum. Osman Hoca'nın kariyeri boyunca topladığı puan ortalaması 1.73. Bu rakam bir PTT 1.Lig ekibi için ilk 6'ya girme anlamını taşıyor. Taraftarlar, Osman Hoca'ya çok güvenerek takımı ilk ikiye sokmasını bekliyor. Osman Hoca da yazının başında da bahsettiğim gibi bu ligde şampiyonluk için oynayabilecek takımlar için biçilmiş kaftan. Futbolcular geçen seneki iyi kadronun gençlerinden daha tecrübeliler. Bu tecrübenin en büyük artısı şampiyonluk yolunda takım baskı altındayken baskıyı kaldırabilmeleri olacaktır. Zira Oğuz, Şenol Can, Ahmet Burak, Pote ve Emin gibi isimler oldukça tecrübeli bir nevi ''abi'' niteliğinde isimler.  Geçtiğimiz sene de iyi bir kadro kurulmuştu ama şu anki kadro geçtiğimiz sezondan bir iki tık daha üstte. Gelenler de gidenleri aratmayacak isimler ama yine de Beykan Şimşek, Yiğitcan Erdoğan gibi önemli isimler Adana Demirspor büyük kayıplar oldular. Adana Demirspor'u diğer rakiplerinden ayıran en büyük artısı ise taraftarı. Adana Demirsporlu taraftarlar; her deplasmana giderek, içerideki maçlarda stada gelerek Adana Demirspor'a çok büyük destek veriyorlar. Taraftar yokluğunun çekildiği şu zamanlarda, Adana Demirspor 1500 Km'lik deplasmanlarda bile hiçbir zaman yalnız kalmıyor. Genel olarak; iyi bir yönetimi, teknik heyeti, kadrosu ve taraftarı olan Adana Demirspor'u bu sezon diğer sezonlardan daha iyi görüyor ve şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerleyeceğini düşünüyorum.

Hazırlayan: Uğur YILMAZ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum:

  1. Bursaspor incelemesi istiyoruz artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bursaspor incelemesini de bu hafta içi yayınlayacağız. Transfer çalışmalarının tamamlanmasını bekledik.

      Sil