20 Ağustos 2015 Perşembe

İnceleme: Balıkesirspor 2015-16

        2013-14 sezonunda TFF 1.Lig'de gösterdiği üstün performans ile sürpriz bir şekilde kendisini Süper Lig'e bulan Balıkesirspor'un serüveni kısa sürmüştü. Yapılan hatalar, yönetim zaafiyeti, yeterli kadro kurulamaması gibi değişken birçok neden sonucunda kırmızı beyazlılar tekrar büyük başarı ve sükse yaparak çıktığı lige geri döndü.

        Kadroda yer alan yabancılardan sözleşmesi uzun dönem olan Ermin Zec ve Ante Kulusic giderken, Isaac Promise, Ronald Vargas, Vitor Gomes ve Tomislav Glumac'ın sözleşmeleri sona ermesiyle takımdan ayrıldılar. Ayrılıklar yerli oyuncular ile devam etti. Kaleci Emrullah Şalk, Uğur Akdemir ve Burak Çalık, Adana Demirspor'a gitti. İlhan Depe Karabük'e, Aykut Çeviker Akhisar'a, kiralık gelen Sercan Yıldırım Bursaspor'a, Gökhan Ünal Karşıyaka'ya gittiler. Bu oyuncuların çoğunlukla sözleşmeleri bitmişti. Gidenler kadar kadroda kalanlar da oldu. Okan Alkan, Hasan Hatipoğlu, Andrija Vukovic, Berkan Emir, Bülent Cevahir, Eray Ataseven, Ali Öztürk, Muğdat Çelik gibi önemli isimler de yeni sezon yapılanması içerisinde takımda kalan isimler oldular.

Kaleciler
        Balıkesirspor'un Süper Lig'den kalan tek  yabancısı olan kaleci Andrija Vukovic takımın birinci eldiveni durumunda. Onun yedeği olarak Ertuğrul Furkan ve Umutcan Yüksel ise deneyimli kalecinin arkasında bekleyen isimler. Vukovic, Süper Lig'de oynadığı maçlarda fena performans göstermemiş ve hazırlık dönemiyle ilk oynanan maçta fazlasıyla güven vermişti.

Savunma
        Balıkesirspor Süper Lig'de yaşadığı kadro zaafiyeti nedeniyle çok sıkıntılar çekmiş ve özellikle savunma anlamında taşları yerine oturtamadığı için hikayenin sonu hüsranla bitmişti. Balıkesirspor tandeme iki transferle başladı. Manisaspor forması altında dikkat çeken, fakat daha sonra kısa bir düşüş içine giren Hüseyin Tok ve geçen sezon Adana Demirspor'un kaptanı olan Yiğitcan Erdoğan transfer edildi. İlk Antep maçında da transfer edilen ikili 11'de sahaya çıktı. Bu iki stoperin dışında Balıkesirspor'un yıllardır kadrosunda bulunan sol ayaklı,  hava toplarına hakim, fakat biraz savruk stoperi Hasan Hatipoğlu da bir diğer ismi. Diğer bir alternatif ise sağ bek ve orta sahanın defansif yönünü oynayabilen Abdülhamit Yıldız. Beklere gelince, sağ bek Okan Alkan ve Abdurrahman Dereli sol bek ise Uğur Aktaş, Bülent Cevahir ve Fenerbahçe'ye attığı nefis frikik golü hâlâ hafızalarda olan Berkan Emir bulunuyor. Berkan, sezon başında sözleşmesini feshetmesine rağmen birtakım nedenlerden dolayı küçük çaplı bir krize neden vermişti. Süper Lig'de oynama isteğine rağmen Berkan Emir takımda kaldı. Balıkesirspor'un savunma anlamında ilk maçta gol yememek için üstün gayret göstermesi takdir edilebili, ancak takımın belki biraz orta saha, belki de sisteminden kaynaklı olmak üzere sıkıntılar yaşadığı âşikar.Yiğitcan ve Hüseyin ellerinden gelen özveride bulunuyorlar. Antep maçı Balıkesirspor adına, son yarım saati 10 kişi oynanan bir maçta yenilgiyle bitmesi muhtemeldi. Gerek Vukovic gerek de vasatı aşamayan takım zor da olsa 1 puanı almıştı. Balıkesirspor'un bekleri sağ kanatta Abdurrahman, solda Berkan önceliği olan isimler. Bu isimlerin de hazır olmayışı takım ivmesini aşağıya çekilmesine sebepti. Bu oyuncular tecrübe ve teknikleriyle Balıkesirspor'un savunma ve hücum yönünde artı ve eksileri katacak isimler. 


Orta Saha
        Balıkesirspor'da orta saha transferi eski Şanlıurfasporlu Alfred Sankoh ve 37'lik tecrübe Ragıp Başdağ ile yapıldı. Geçen sezon Süper Lig'de en çok koşanlar listesinde zirveleri oynayan Eray Ataseven de bu bölgenin önemli isimlerinden. Defansif aksiyonu yüksek olan Eray Ataseven bu sezon biraz daha oyunun hücum yönünde kullanılıyor. Savunma bahsinde belirttiğimiz gibi Abdülhamit Yıldız da Süper Lig'in sonlarına doğru orta sahada güzel işler çıkartmıştı. Ragıp-Sankoh-Eray ilk maçta 3'ü birden 11'de çıkarken Ragıp beklenen düzeyde değildi. Orta sahanın yumuşaması, Eray'ın farklı bir göreve soyunması şimdilik bu bölgede sıkıntıları doğuruyor. Bu konuda en güzel arayışı ve çareyi hocanın bulacağını düşünüyorum. Yine de agresif Sankoh ile Ragıp'ın kalitelerini göstermesi şartıyla takımın gerçek yüzünü göstermesi sağlanabilir. Alanyaspor'dan transfer edilen Eren Özen, eski günlerini arayan Yiğit İsmail Gökoğlan ve Dilaver Güçlü Balıkesirspor'un kanatlarına monte edilen isimler. Dilaver, sakatlığı nedeniyle ilk maçta oynamazken Yiğit de sonradan girdi ve çok az süre aldı. Balıkesirspor'un Karikari ve Muğdat kanadı, bazen de uçtaki oyuncuyla beraber hücum aksiyonunda üçleşmesi Balıkesirspor'un kanatsız oynuyor izlenimini verdi. Antep maçında dikkat çeken durum da kanatların yok olmasıyla sol ve sağ beklerin oyuna metrelerce ileride başlamasına neden oldu. Belki de taktik gereği böyle düşünülebilir. Balıkesirspor'un kanatlı ya da kanatsız oyunu, ileride uzun isimleri ve Muğdat'ın hızından yararlanma isteği de bunda etkili olabilir. Kırmızı beyazlıların isim olarak bakıldığında orta sahada yükü çekecek iyi isimlere sahip olmasına rağmen hazır olmayışı, sinirsel harp dozunun çok oluşu taraftarlara gergin bir maç seyrettirdi. Yine de Balıkesirspor'un uyum anlamında eksikleri giderdiğinde belirli bir defansif şablonu oturtacağı görülüyor. Eğer sürecin uzaması, adrenalin ve tedirgin halinin sıkça baş göstermesi durumunda benzer hatalar, sonuçlarını getirmesi muhtemeldir.

Hücum
        Balıkesirspor, Süper Lig'den 27 puanla düşse de özellikle ligin ikinci yarısında çok da kötü olmayan bir hücum yapısına sahipti. Sercan son vuruşu olmasa da hızıyla çok şeyler katmıştı. Vargas oyunu yönlendirmede ve paslarda çok başarılıydı. Zec ve Isaac de etkili olan oyunculardı. O hücum hattında ara sıra şans bulan Muğdat Çelik ve Ali Öztürk kaldı. Muğdat yine hızıyla, enteresan oyuncu profiliyle takımın önemli silahlarından. Ali ise çok da iyi olmasa dahi 8.sezonunda yine Balıkesirspor'la beraber mücadele verecek. Bu kalan isimlerin dışında Hearts'den gelen Genero Zeefuik ile profesyonel lig tarihinin ilk yabancı oyuncusu olan Kwame Karikari de takımın diğer gol umutları. Sol çizgide veya uçta oynayan Karikari şimdilik eski gücünde değil. Zeefuik ise ağır fiziğine rağmen iyi işler yapacak izlenimi verse de iki siyahi oyuncu için olumlu veya olumsuz anlamda bir şeyler söylemek pek mümkün değil. Balıkesirspor'un oynadığı ilk maçta defansif zaafiyetleri, orta sahanın yumuşaması, beklerin etkisizliği kadar hücum aksiyonun oturmaması gibi etkenlerin birbirine bağlanmasıyla sıkıntılı bir görünüm ortaya çıkardı. Balıkesirspor'un oyun ritmini kaybettiği ve çıkış noktaları bulamadığı durumlarda ise yaratıcı oyuncu eksikliğini fazlasıyla hissetti. Balıkesirspor'un bu anlamda 1-2 transfere ihtiyacı var gibi gözüküyor.

Hazırlayan: Onur DÜNDAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder