23 Ağustos 2015 Pazar

İnceleme: Çaykur Rizespor 2015-16

        Klasik bir Rizespor sezonu oldu 2014-15... Mehmet Özdilek ile umulanların aksine kötü başlayıp kötü devam eden 2014-15 sezonda ‘Şifo’nun 12.haftada içeride Karabükspor’la oynanan maçın ardından ayrılmasıyla birlikte Hikmet Karaman ile tamamlanan bir sezon oldu. Sanılanın aksine Hikmet Karaman’ın takımı gaza getirip ligde bıraktığı düşünülmesin. Görev aldığı 22 haftada  7 galibiyet, 5 beraberlik ve 10 mağlubiyet aldı.  Bu haftalarda ise takım 31 gol atıp kalesinde 41 gol gördü.

        Özellikle ligin son 9 haftasına baktığımızda 2 galibiyet 2 beraberlik 5 mağlubiyet ne kadar şans eseri ligde kaldığımızı gösteriyor. Hikmet Karaman’ın oynattığı kötü futbola değinmek istemiyorum bile. Ligin en kritik haftalarında bu kadar başarısız olan bir takımın ligde kalabilmesinin tek sebebi rakiplerinin daha başarısız olması. Velhasıl kelam ne tat ne tuz veren, taraftara eziyetten başka bir şey veremeyen 2014-15 sezonu geride kaldı.  Önümüzde 2015-16 sezonu var, neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

KALECİ
        Geçtiğimiz sezon kalemizi koruyan bütün kaleciler gönderildi. Bunlara alt yapı kalecisi Yunus Emre Kırdal dahil. Serkan Kırıntılı Konya ile, Necati Yılmaz Şanlıurfa ile anlaştı. Aykut Erçetin henüz bir takımla anlaşmaz iken alt yapı ve 4. kaleci olan Yunus Emre Kırdal Silivrispor’a transfer oldu.

        Kaleye tecrübeli bir isim olan Charles Itandje transfer edildi. Kariyeri tartışılmaz olan eski Konyasporlu İtandje geçen sezonu PAOK’ta geçirdi ve 19’u lig maçı olmak üzere toplam 26 maça çıktı. Tecrübesi ve birebirdeki hamleleriyle çok maç kurtaracaktır ama yıllardır çözemediği yan top sıkıntısının takımın başına neler açacağını hep birlikte göreceğiz. Itandje’ın yedeği olarak transfer edilen Ankaragücü’nün 1995 doğumlu genç kalecisi Gökhan Akkan geçen sene 32’si lig olmak üzere 37 resmi maça çıktı ve istikrarlı bir sezon yaşadı. Çok yetenekli bir kaleci olan Gökhan bu yıl Itandje’ın arkasında kalarak tecrübesinden faydalanırsa uzun yıllar Rizespor’un kalesini koruyabilir. Hazırlık maçlarında ve idmanlarda izlediğimiz Gökhan, uzun vadede iyi bir transfer gibi duruyor. 3. kaleci ise alt yapıdan çıkarılan Mert Kuleli. 1998 doğumlu olan Mert güçlü fiziği ve uzun boyu ve iyi refleksleriyle dikkat çekiyor. Zamanın ne göstereceği belli olmaz, erken konuşmak istemiyorum ama en kötü ihtimalle bile Türkiye piyasası yeni bir kaleci kazanacaktır. 

SAVUNMA
        Geçen yıl takımda bulunan savunmacılardan Giray Kaçar Göztepe ile Ali Adnan ise Udinese ile anlaştı. Ali Adnan’ın yerine, Irak Milli takımının mevcut sol beki Dhurgam İsmail alınırken Giray Kaçar’ın alternatifi henüz alınmadı. Sağ bekte Orhan Ovacıklı ve Koray Altınay, sol bekte Eren Albayrak ve Dhurgam İsmail var. Asıl sıkıntı stoper mevkisinde. Elde sadece Viera ve Oboabona var. Buna rağmen koca transfer dönemini bomboş geçiren teknik heyet ve transfer komitesi sınıfta kalmıştır. Bu takım koca kamp dönemini 2 stoperle geçmiş ve yeni sezona 2 stoperle girmiştir. Bu da Hikmet Karaman’ın ve transfer komitesinin vizsyonsuzluğunu gösterir. Defansın genel kemik yapısı oturmuş vaziyette, ama stoperde alternatif olmadığı için bıçak kemikte oynuyoruz. Acilen defansın ortasına takviye yapılmalı.


ORTA SAHA
        Orta sahanın ortasında takviye beklerken hafta içi orta sahanın dinamosu kaptan Kıvanç Karakaş ile yollar ayrıldı. Elde avuçta ‘olur’ diyebileceğimiz tek orta saha Ludovic Sylvestre kaldı. Yanında ise Robin Yalçın, Murat Duruer, Cumali Bişi ve sağbekten devşirme Koray Altınay var.  Saydığım isimlerin hepsini toplasak Kıvanç’tan aldığınız verimin yarısını alamazsınız. Özellikle Murat Duruer çok büyük hayal kırıklığı. Çok narin ve Türkiye'de futbol oynamaya uygun olmayan bir tarzı var. Bu kadar sert bir ligde bu kadar narin futbol oynarsan her ikili mücadeleyi kaybedersin. Geçen sezon geldiğinde çok ümitliydik, o dönemki yazıma bakabilirsiniz. Kendisine harcanan 3 milyon TL var ve bu bir Anadolu kulübü için büyük bir rakam. Bu paranın nasıl çöpe gittiğini Murat Duruer ile izliyoruz. Robin Yalçın için konuşmak erken, yaşı genç, ileride kendini geliştirebilir ama şuan yetersiz. Cumali için pek bir şey söylemeyeceğim, yetenekleri sınırlı, Süper Lig topçusu değil. Koray Altınay ise bir iyi bir kötü. İstikrarını koruyabilse ayağına hakim çok güçlü bir oyuncu ama bir hafta övdüğümüz Koray Altınay diğer hafta bizi sudan çıkmış balığa döndürüyor. Dolayısıyla ona güvenip yola çıkarsak yolda kalırız. Başkan Metin Kalkavan geçtiğimiz günlerde 6 numara transferi yapılacak dedi. Beklemedeyiz.

        Kanatlarda ise devşirmeler ve kanatlarda oynayabilenlerle birlikte bol bir alternatif var. Bol olması yeterli olduğu anlamına geliyor mu zamanla göreceğiz, erken konuşmayalım. İsim isim söylemek gerekirse, Ahmet İlhan Özek, Sercan Kaya, Ümit Korkmaz, Teddy Chevalier, Deniz Kadah ve Mehmet Akyüz.  Saydığım son 3 isim direkt forvette oynayabildikleri gibi kanatlarda da oynabiliyorlar.  Genel olarak isimler tanıdığımız kapasitelerini neler yapabileceklerini bildiğimiz isimler. Sadece Teddy hakkında pek bilgi sahibi değiliz. Antrenmanlarda iyi bir tablo çizen Teddy, Gençlerbirliği maçında aşırı kötü oynamış ve bildiğimiz gibi ilk yarı bittiğinde oyundan alınmıştı. Zamana ihtiyacı var diyelim, bekleyelim. Çünkü geçmişi belli, kaliteli adam. Son olarak Hikmet Karaman 10 numara transferi diye Jagiellonia takımının gürcü oyuncusu Nika Dzalamidze’yi transfer etti. 10 numara ve kanatta oynayabilen, alınırken teknik heyet ve yönetim tarafından övgü alan bu Gürcü arkadaş ligin ilk haftası oyuna bile giremedi. İdmanlarda da pek parlak bir görüntü vermeyen Nika, şuanlık bize ünlü menajer transferlerini hatırlatıyor. Üstte de tekrar tekrar dediğim gibi erken konuşmak istemiyorum, belki zamanla yanılırız ve iyi futbol oynamaya başlar.

FORVET
        Forvette Gençlerbirliği maçından sonra yaşanan Kweuke krizinin çözülmesi ile birlikte bol alternatifli bir hat oluştu. Aksine bir durum olmadığı sürece uzun vadede performans ve rotasyon açısından bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum.  Kweuke’ye alternatif olarak Patyrk Tuszynski, Teddy Chevalier, Deniz Kadah ve Mehmet Akyüz var. Kweuke formunu koruyarak devam ederse bu sene Rizesporda sıkıntısız bir hücum hattı izleyebiliriz.

GENEL BAKIŞ
        Tecrübeli kalecisi ve oturmuş defansı ile geri hatta takım sağlam gibi dursa da orta saha ve hücumda yaratıcı oyuncu eksikliği çözülemedi. Tam bir deplasman takımı hüviyeti var ama iç sahada oynanacak maçlarda oyunun kilidini açacak oyuncu eksikliği fazlasıyla kendini hissettiriyor. Geçen yıl olduğu gibi bu sene de Rizespor deplasmanda ortalama üstünde puanlar toplayabilir ama iç saha tam bir muamma.

Çıkış yapması beklenen oyuncular
        Yeni transfer Iraklı sol bek Dhurgham İsmail’den Ali Adnan’dan daha iyi bir performans bekliyorum. Aynı şekilde Ahmet İlhan ve Teddy Chevalier. Gençlerbirliği maçında yaşanan kriz ile birlikte, zaten hırslı bir yapısı olan Kweuke’nin daha da hırslanarak üst düzey bir performans vermesini beklemek yanlış olmaz.

Hazırlayan: Çağrı ÇOLAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum: