26 Ağustos 2015 Çarşamba

İnceleme: Denizlispor 2015-16

        Denizlispor için geçen sezon, yaklaşık 5-6 sezondur olduğu gibi yine unutulması gereken bir sezondu. Unutulması ama ders çıkarılması gereken bir sezondu onu da belirteyim. Sezonun büyük bölümünde sonuca gidemeyen, galip gelemeyen hatta berabere kalmakta bile zorlanan bir Denizlispor vardı. Hal böyle olunca Denizlispor'un ligde kalması bana göre tam bir mucizeydi. Haftalar öncesinde düştü denilen ekip inanılması zor bir geri dönüşle ligde kalmayı başardı.

        İkinci yarıdaki 17 haftanın 13 haftasını düşme hattının içinde geçirmişti Horozlar. Özellikle alacağı galibiyetle alt sıralara çekebileceği rakiplerine karşı maçları kaybetmesi, hem puan alamamasına hemde üstündeki ekiplerle puan farkının açılmasına sebep oluyordu. Lig öyle bir duruma gelmişti ki Orduspor'un lige erken havlu atması ve üst sıralarla puan farkının artmasıyla düşecek diğer iki takım Denizlispor, Manisaspor ve Bucaspor'dan 2 tanesi olacaktı. Nefes nefese geçen ligin son haftalarında Denizlispor, Mehmet Altıparmak hocanın geldikten sonraki takıma pozitif etkisiyle, takım olabilmesiyle ve belki de en önemlisi rakibi Manisaspor'u yenmesiyle averajla ligde kalıyordu. Mehmet Altıparmak hoca geldiği ilk andan itibaren ''Bu takım küme düşmeyecek'' demişti ve sezon sonunda bu hedefini gerçekleştirdi. Bana göre Denizlispor'u ligde tutarak çok büyük bir iş başardı. Mehmet hocayı bu başarısından dolayı yürekten kutlarım.

        Sezon sonunda yönetimin görevi bırakmasıyla yapılan kongrede yeni yönetim göreve geliyor başkan Mustafa Şavluk oluyordu. Yönetim Mehmet Altıparmak ile yola devam ederek çok doğru bir iş yapıyordu. Ayrıca yönetim transferde yetkiyi hocaya bırakarak ona güvenini ortaya koyuyordu.

Giden Oyuncular
        2 sezondur Denizlispor'da forma giyen savunma oyuncusu Mehmet Cansın Çiçek'in kiralık sözleşmesi sona erdi ve takımdan ayrıldı. Mehmet Cansın takıma katkı veren bir isimdi ve bana göre ayrılması kayıp. Bir diğer kiralık isim Emre Can Coşkun da takımdan ayrıldı. Emre geçen sezonun devre arasında takıma katılmıştı. Ayrılmasını Mehmet Cansın kadar kayıp olarak görmüyorum. Hakan Ateş, Gökhan Dinçer ve Rail Malikov takıma neredeyse hiç katkı vermemişlerdi ve sözleşmeleri uzatılmadı. Ayrılmalarını isabetli bir karar olarak görüyorum.

        Orta saha oyuncularından kiralık sözleşmesi biten Hüseyin Atalay ikinci Denizlispor macerasınında sonuna gelmiş oluyordu. Başarısız geçirdiği sezonun ardından Burak Karaduman'ın sözleşmesi uzatılmayarak yollar ayrıldı. 37 yaşındaki kaptan Bülent Ertuğrul ise futbolculuk hayatına nokta koydu ve takımdan ayrıldı. Önceki sezonlarda sergilediği performansı Denizlispor'da gösteremeyen Erçağ Evirgen ile sözleşme uzatılmadı ve o da takımdan ayrıldı. Muhammed Himmet Ertürk ise sözleşmesinin bitmesinin ardından kendi insiyatifiyle takımdan ayrılarak Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'a transfer oldu. Himmet 21 yaşında ve gelecek vaadeden bir futbolcuydu bana göre elden kaçırılmamalıydı. Mert Çakar da bir diğer sözleşmesi biten ve uzatılmayan oyuncu. Orta sahada defansif anlamada beğendiğim bir isimdi. Ofansif anlamda katkısı sınırlıydı ama sertlik ve mücadele anlamında güzel işler yaptığını düşünüyorum. Alternatif olarak kadroda tutulabilirdi. Orta sahada takımdan ayrılan son isim ise Iliyan Yordanov. İlk geldiği sezon harikalar yaratan Yordanov geçen sezon ise ortalarda yoktu. Yeteneklerine diyecek yok fakat kendi kişisel ve ailevi sorunlarından dolayı geçen sezon istenilen performansı bir türlü sergileyemedi. Her şeye rağmen ayrılmayı kendi istemeseydi bana göre yollanmaması gereken bir oyuncuydu. Özellikle de bu yabancı kuralında. İyi bir Yordanov Denizlispor'da her zaman oynardı.

        Forvet hattında takımdan ayrılan isimler Emrah Bozkurt ve Dorge Rostand oldu. İki isminde takımdan ayrılmasını doğru buluyorum gerekli katkıyı verememişlerdi.

        Genç oyunculardan Fatih Soyatik, Ogün Karakaya, Alperen Yazıcı ve Mustafa Tahran Denizli Büyükşehir Belediyespor'a, Burak Yılmaz ve Onur Deniz Kurt ise Kızılcabölükspor'a kiralandı.

Gelen Oyuncular
        Geçen sezonun devre arasında kiralanan sağ bek Furkan Şeker bu sezon bonservisiyle takıma katıldı. Daniel Dimov stoper bölgesine yapılan önemli bir hamle. Tuna Üzümcü ve Cenk Güvenç stopere yapılan diğer takviyeler. Sol bek için ise Mehmet Altıpark'ın Alanyaspor'dan eski öğrencisi Kerem Gülbahar transfer edildi.

        Defansif orta saha olarak Karşıyaka'dan Servan Taştan transfer edildi. Orta sahada ofansif olarak ise Leozinho takıma katıldı. Leozinho geçmişine bakıldığında 1.Lig ve Denizlispor için oldukça iyi bir transfer olarak gözüküyor. Kanat bölgesine yapılan transferler ise Leandrinho ve Anmar Almubaraki. Bu iki transferi de gayet mantıklı ve iyi görüyorum. Zaten Leandrinho sezonun ilk maçında attığı 2 gol ile takımına 3 puanı kazandırdı ve sezona iyi bir başlangıç yaptı.

        Forvete yapılan tek takviye ise Manisaspor'dan Şaban Genişyürek. Şaban kadroya derinlik katacaktır. Şimdi Denizlispor'un kadrosuna göz atalım..


KALECİ
        Denizlispor'un bu bölgede sıkıntılı olduğunu düşünüyorum fakat kaleye transfer olacağını da sanmıyorum. Geçen sezon kadroda bulunan Kazım Sarı ve İsmail Şahmalı'dan birinin kadroda yedek kaleci olarak tutulup birinci kaleci olarak daha iyi bir ismin takıma katılmasını bekliyordum fakat yanıldım. Hem Kazım'ın hem İsmail'in bu seviyede özelliklede geçen sezonki performanslarına baktığımda as kaleci olarak yeteceğini düşünmüyorum. Nitekim Karabükspor maçındaki Kazım'ın hatasıyla gelen gol Denizlispor'a maçı kaybettirdi. Kısacası Kazım ve İsmail kalede güven vermiyor. Ancak bir paragrafta şu anda 3. kaleci konumundaki Asil Kaan Güler'e açmak istiyorum. 2 sezondur 3.Lig'de Kızılcabölükspor'da kiralık olarak forma giyen Asil'in önemli performanslar ortaya koyduğunu söyleyebilirim. Altyapıdan yetişen 21 yaşındaki kaleciye Denizlispor'un güvenmesi gerektiğini düşünüyorum. Mehmet hoca kalede Asil'e şans tanımalı. Denizlispor belkide bu sayede uzun yıllar kalesini koruyacak iyi bir kaleciye sahip olmuş olacak. 

DEFANS
        Sağ bek pozisyonunda Furkan Şeker'in ilk 11'deki yeri garanti diyebilirim. Alternatifi ise genç futbolcu Alperen Babacan. Bu bölgede çok sıkışıldığı durumlarda Veli Acar ve Cem Tosun da alternatifler arasında. Stoperde Dimov'un yeri garanti. Dimov güçlü ve hava toplarında oldukça etkili bir stoper. Duran toplarda ileri çıkarak takıma skor anlamında da katkı vereceğini düşünüyorum. Dimov'un partneri konusunda ise iki isim ön plana çıkıyor, Tuna Üzümcü ve Cenk Güvenç. Şuan Tuna tecrübesiyle ve Cenk'in takıma yeni katılması sebebiyle bir adım önde gözüküyor. Ancak ben ilerleyen haftalarda Cenk'in formayı alabileceğini düşünüyorum. Zaten Dimov - Cenk ikilisinin daha iyi olacağı görüşündeyim. Ayrıca genç futbolcular Alperen Babacan ve Muhammet Arı stoperde oynayabilecek diğer isimler. Son olarak bu sezon daha çok defansif orta sahada izleyeceğimizi düşündüğüm Cem Tosun da stopere alternatif isimlerden. Sol bekte ise Kerem Gülbahar ve Mustafa Keçeli bulunuyor. Keçeli artık 38 yaşında ve maalesef artık bu seviyelerde yeterli görmüyorum. Ancak takıma ağabeylik yapacaktır. Burada Kerem formaya daha yakın fakat Kerem'in 1.Lig seviyesinde çok yeterli bir isim olduğunu düşünmüyorum. Sol beke ilk 11 için transfer yapılacağını düşünmüyorum ama en azından bu iki isme sıkı bir rakip olabilecek hatta gerektiğinde formayı alabilecek genç bir isim transferi bence düşünülmeli.

ORTA SAHA
        Orta sahada defansif olarak Veli Acar, Serkan Atak, Servan Taştan ve Cem Tosun bulunuyor. Burada Veli ve Serkan formaya yakın isimler. Serkan Atak göze batmadan verilen görevi yapmaya çalışan bir isim. Veli'nin kadroda tutulmasını yanlış olarak görüyorum ancak o bölgede kötünün iyisi olduğu için forma onda. Cem Tosun'un sakatlıktan döndükten sonra bu bölgede formayı zorlayabileceğini düşünüyorum. Servan'ın geçmiş performanslarına dayanarak yeterli olduğunu düşünmüyorum. Defansif orta saha bölgesine ilk 11'de oynayacak kaliteli bir oyuncu ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu bölgede genç oyuncular Muhammed Emel ve Mustafa Diler de diğer alternatif isimler. Mustafa Diler ayaklarına hakim oyunu iki yönlü oynayabilen bir isim. İlerleyen yıllarda takıma katkısı olacaktır.

        Ofansif orta saha pozisyonunda forma Leozinho'nun. Brezilyalı futbolcu hazır olduğunda goller atıp asistler yapacaktır. Leozinho'dan taraftarlar çok şey bekliyor. Leozinho'nun alternatifi ise kiradan dönen Fatih Çakır. Fatih teknik ve duran toplarda etkili bir isim fizik olarak kendini geliştirirse Leozinho'ya iyi bir yedek olabilir. Bu bölgede ayrıca gerektiğinde Şenol Akın ve Veli Acar da kullanılabilir. Sağ kanatta Leandrinho formanın sahibi. Fiziği kuvvetli, adam eksiltebiliyor ve sezona iyi başladı. Her geçen hafta performansını arttırması muhtemel. İlk izlenimler bu lig için kaliteli bir isim olduğu yönünde. Onu maç içerisinde zaman zaman sol kanatta da görebiliriz. Ayrıca Şenol Akın da bu bölgede oynayabiliyor. Bir diğer alternatif ise Şevki Çınar. Şevki hakkında söyleyeceklerimin çoğunu geçen sezonun başında Şevki'yi tanıttığım yazımda söylemiştim. Ancak birçok konuda şu ana kadar yanıldım. Şevki A takıma çıktığı ilk sezondan sonra hiç bir ilerleme kaydedemediği gibi bir önceki sezona göre geçen sezon maçlarda aldığı süre olarak da büyük azalma yaşadı. Biraz sert olacak ancak kendine bir an önce çeki düzen vermediği takdirde bu sezonda formadan uzak kalacaktır. Sol kanat içinse iki isim ön plana çıkıyor. Şenol Akın ve Anmar Almubaraki. Şenol sezona gayet iyi başladı ve şuan forma onda. Almubaraki ise formayı almak için çalışacak. Formayı alabilecek kapasiteye sahip. Ayrıca bu bölgede forma giyebilecek bir diğer isim Cihan Özkaymak. Cihan, Denizlispor'da 3.sezonunu geçirecek. Geçen sezonun sonunda gelen forma şansını iyi kullanmıştı ve belkide bu sayede bu sezon da kadroda. Gerektiğinde sağ kanatta da görebiliriz. Kadroya derinlik katacaktır.

FORVET
        Tsvetan Genkov geçen sezon attığı goller ve rakip savunmaları tedirgin edişiyle takımı sırtlayan isimdi diyebilirim. Bu sezonda forvetteki birinci isim. Denizlispor için çok önemli bir futbolcu ve yapacağı katkı Denizlispor'un lig sıralamasına direkt etki edecektir. Bu bölgede Şaban Genişyürek, Genkov'a iyi bir alternatif.

GENEL BAKIŞ
        Transfer yapılmayacaksa -ki zaten şu an transfer hiç haberi yok- açıkçası Denizlispor'un yerli oyuncularının bir çoğunun bu lig seviyesinin altında olduklarını düşünüyorum. Yabancı futbolcular Dimov, Leandrinho, Leozinho, Almubaraki ve Genkov'un ortaya koyacağı performans Denizlispor için çok önemli. Horozlar yabancılarından gerekli katkıyı alamazsa geçen sezon son anda kurtulduğu düşmekten bu sezon kurtulamayabilir. Yabancılarından en üst düzey katkıyı alsa bile Denizlispor'un play-off'a kalması çok zor. Direkt ilk 2 şansı ise maalesef hiç yok. Play-off hedefi bile bana hayalcilik olarak geliyor. Bana göre Denizlispor için düşme korkusu yaşanmayacak bir sezon başarılı geçirilmiş bir sezon olacaktır. Denizlispor'a yeni sezonda başarılar dilerim. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler..

Hazırlayan: Utku YASTIKCI
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder