22 Ağustos 2015 Cumartesi

İnceleme: Mersin İdmanyurdu 2015-16

        90. yılını kutlayan büyük çınar, geçtiğimiz sezon ligin en düşük bütçeli takımını kurmuş ve yorumcular tarafından Balıkesirspor ile birlikte düşmenin en büyük adayı olarak gösteriliyordu. Yorumculara hak vermek de lazım aslında bu yorumu yaparken. Yabancılara baktığında kapalı kutu, yerliler geneli yaş olarak ununu elemiş eleğini asmış isimler. Yani İdmanyurdu’nun işi gerçekten zordu. Rıza Çalımbay ile birlikte bu şartlarda müthiş uyum sağlayan takım, Mersin İdmanyurdu kulübünün Süper Lig rekorlarını alt üst etti. Geçtiğimiz sezonu 47 puan toplayıp 7. Sırada bitiren Mersin İdmanyurdu, ilk sene önüne koyduğu hedefin üzerine çıktı. 2015 Ocak'tan 2016 Ocak ayına kadar transfer yasağı bulunan kulüp bu sezona takımın geneli koruyarak başlamak zorunda kaldı. Yani eldeki malzeme neyse, takım onunla çıkacak sahaya. Devre arasına kadar toplanacak puan takımın kaderini çizecek.

        İlk başta Rıza Çalımbay ile anlaştı Mersin İdmanyurdu yönetimi, basın önünde bir sene daha sözleşme uzattılar. Doğruyu da yaptı kulüp yönetimi, bu takımı kuran, bu takımla başarılı olan, Rıza hoca kendi kurduğu takımla idare eder, bu senede İdmanyurdu’nu Süper Lig’de tutardı. İdmanyurdu yönetiminin atladığı bir konu vardı. Shota Arveladze gittiğinden beri Rıza Çalımbay’ı takımın başına getirmek isteyen Kasımpaşa vardı. Ne oldu, ne bitti anlamadan Rıza Çalımbay istifa etti. İstifa nedeni olarak ise "Geçtiğimiz sezon takımın iki önemli ismi Servet Çetin ve Sinan Kaloğlu’nun alacakları ücrette %100’den daha fazla zam istemesinden dolayı kulübün oyuncularla anlaşamaması" oldu. Rıza Çalımbay hoca bunu bahane ederek takımdan ayrılmak istediğini açıkladı ve istifasını verdi. Bu istifadan birkaç gün sonra Mesut Bakkal ile anlaşmaya vardı Mersin İdmanyurdu yönetimi ve sezonu açtı.  Takıma takviye yapılmazken, takımdan ayrılan isimler oldu. Bunlar; Serkan Yanık, Adem Güven, Servet Çetin, Sinan Kaloğlu, Cem Sultan. Nihat Şahin konusu biraz sıkıntılı. Kulüpten ayrıldığı açıklanmıştı, bu sıralar affedileceği yönünde haberler çıkıyor. Henüz net bir durum yok. Şimdi mevki mevki sizlere Mersin İdmanyurdu’nu anlatacağım.

KALECİ
        Mersin İdmanyurdu’nun geçtiğimiz sezon kalesini korumak üç kalecinin üçüne de nasip oldu. İlk haftalarda başarılı performans sergileyen Nihat Şahin, performansında düşüş yaşadığında ve yabancı oyunculardan birisi cezalı ve ya sakat olduğunda kaleyi Mihaylov’a devretti. Takımın herhangi bir hedefi kalmamasından sonra Rıza hoca, PTT 1.Lig’de sadece bir tane formalite maçına çıkan, Muammer Zülfikar’a şans verdi. Süper Lig’de toplamda 7 maça çıkan kaleci bu şansı iyi değerlendirdi. Zaman geçtikçe daha iyi olacaktır.

        Bu sene için konuşacak olursak Nihat konusunda net bir gelişme yok, oldu da Nihat affedildi, kulübe yeniden döndü diyelim yine de bu sene kale Mihaylov’un. Geçen sezon yabancı sınırı sıkıntısından dolayı çok az forma şansı bulan Mihaylov, oynadığı maçlarda da kalitesini gösterdi. Mihaylov bu sene Mesut hocanın kaledeki ilk tercihi olacak. Zülfikar bu sene ikinci kaleci olacak ve şans bekleyecek. Yani Nihat kulübe dönse bile bu sene Sivasspor’da olduğu gibi üçüncü kaleci konumuna düşecektir.

SAVUNMA
        Mersin İdmanyurdu için Servet Çetin önemliydi. Hem takımın savunmasını toplayan büyük bir tecrübe, hem de takımın kaptanıydı. Ama istediği paralar hayali olunca kulübün Servet ile anlaşmamasını kesinlikle doğru buluyorum ve takdir ediyorum. Transfer yasağı olan bir kulüp, 34 yaşındaki bir oyuncuya 2,5 milyon TL gibi bir para verirse kulüp yöneticilerinin kulübün menfaatini düşünmediğini yazardım. Tebrik ediyorum yönetimi bu hususta.

        Stoperlerden başlayacak olursak bu sene ilk 11’de yerine garanti gözüyle bakılan isim, taraftarların sevgilisi Milan Mitrovic. Mücadelesiyle, girdiği kademelerle görevini yapan Mitrovic’in, takımın penaltıcısı olarak da attığı gollerle takımını sırtlıyor. 2,5 sezondur Mersin İdmanyurdu forması giyen Mitrovic, Mersin taraftarının adeta sevgilisi konumuna geldi. Mitrovic’in yanında Efe Halil Özarslan ve geçtiğimiz sezon Yeni Malatyaspor’da kiralık oynayan Mehmet Enes Sığırcı’nın oynaması beklense de, Mesut hoca hem ön libero hem de stoper olarak bir çok maçta forma şansı bulan Loret Sadiku’ya stoperde yer verecek gibi. Yüksek ihtimalle maçlarda Mitrovic- Sadiku ikilisini stoper tandeminde göreceğiz. Özellikle Efe Halil Özarslan’ın bu sene kendisine çeki düzen vermesi gerekiyor. Bucaspor’da ki Efe ile Mersin İdmanyurdu forması giyen Efe arasındaki o farkı kapatmalı. Futbol camiası Efe’den gelişim bekliyor.

        Bekler tecrübeli isimlere emanet yine bu sene. Sağ tarafta Serkan Balcı, sol tarafta Gökçek Vederson. İki tane hücumu çok seven bek, çalışkan bek. En büyük dezavantajları yaşlarından ötürü geriye dönüşlerde yaşadığı sıkıntılar olacak gibi. Serkan’ın yokluğunda ilk şans Güven Varol’a gelecektir, geçen sene olduğu gibi. Ama burada daha önce sağ bekte oynayan Mehmet Taş, yine geçen sezon Tarsus İdmanyurdu forması giyen ve takımın ligde kalmasında pay sahibi olan genç isim Hakan Olkan da alternatif olabilir. Hakan’a bu sezon şans verilmesini bekliyorum.  Vederson’un alternatifi için ise iki isim var gibi. Serol Demirhan ve Nurullah Kaya.


ORTA SAHA
        Mersin İdmanyurdu’nun geçen seneki başarısında en büyük pay bence genç ve mücadele eden orta sahaya sahip olması. Tecrübesiyle ‘’Karate Kid’’ lakaplı Murat Ceylan, kulüpteki  4. sezonunu oynayacak. Eğer Mesut hoca Sadiku’yu stoperde düşünmeye devam ederse Murat Ceylan ve Abdul Khalili ikilisinin performansı takım için önemli olacak. Murat, şehri biliyor, kulübü biliyor. Khalili, yazın İsveç U21 takımıyla şampiyonluk yaşadı ve motivasyonu iyi olacaktır. Khalili’nin o takımda sürekli forma şansı bulması da taliplerini arttırdı. Avrupa’dan birçok kulübün oyuncunun peşine düştüğü konuşuluyor. Tam box to box tipi bir orta saha. Geçtiğimiz sezonu çok iyi değerlendirdi, İsveç U21 takımındaki başarısı en çok da Mersin İdmanyurdu yönetimini sevindirmiştir. Şu anda kulüpte para kazandıracak oyuncuların başında geliyor. Geçen sezon özellikle Eskişehirspor maçını tek başına alan Oktay Delibalta takımın önemli kozlarından olacak. Geçen sene sakatlık yaşayana kadar iyi işler yapmıştı. Kısacası açıklamak gerekirse Mersin İdmanyurdu’nun bu sezonki sıralamasını orta sahanın mücadelesi, direnci ve skora katkısı belirleyecek. Mehmet Taş bu sezon, geçen sezona oranla daha çok forma şansı bulacaktır, değerlendirebilirse ne mutlu ona.  Yine genç isimlerden Kudbettin Tekin Oğrak’a şans gelirse bu devre gelir, gelmezse zaten devre arası kiralansın.

        Kanatlara baktığımızda Tita ve takımın geçtiğimiz sezona damga vuran ismi Prejuce Nakoulma var. Nakoulma, süratiyle, klas çalımlarıyla futbol severlerin ilgisini çekmişti.  Geçtiğimiz sezon 6 gol 6 asistlik bir performans gösterdi, bu sezon bunun üstüne çıkacağına inanıyorum. Kamptaki hazırlık maçlarında da takımın gol yükünü çeken oyuncu olunca Nakoulma’nın bu sezon performansı yine önemli bir hal alacak. Yine oyuna sonradan girebilecek Pedriel, Güven Varol, Nurullah Kaya ve kiradan dönen Eren Tozlu şans bulabilecek isimler olacak. 3 sezondur Mersin İdmanyurdu formasıyla beklentileri hiç karşılamayan Eren Tozlu, bu sezon en azından kendisi için bir şeyler yapmalı.

FORVET
        Geçtiğimiz sezon ilk haftalarda forma 1.96’lık Marko Futacs’daydı. Sırtı dönük, kanatlara top taşıyan Futacs’ın uzun boyunun avantajını hiç göremedik. Welliton hazır olunca formayı aldı ve bir daha vermedi. Brezilyalı özellikle savunma arkasına yaptığı koşularla rakip savunmaların korkulu rüyası oldu. Welliton sadece golleriyle değil, attırdığı gollerle de büyük katkı sağladı. Ligde 10 gol, 9 asistlik bir performans sergileyen Welliton, bu sezon Mersin İdmanyurdu’nun can damarı olacak. Mersin İdmanyurdu takımı dua etsin, kurşun döktürsün Welliton’a bir şey olmasın. Bu zor sezonda onun yapacağı işleri yapacak alternatife de sahip değil takım. Eren Tozlu ve Pedriel de çok sıkışıldığı takdirde merkezde düşünülebilir.

Çıkış yapması beklenen oyuncular
        Sadiku ve Khalili. Bu iki ismin bu sene çıkış yapıp, Mersin İdmanyurdu’nu maddi olarak rahatlatmaları beklentim ve temennim. Özellikle Khalili’den ümitliyim.


GENEL BAKIŞ
        Geçen sezonki  Mersin İdmanyurdu’nu özetleyelim mi? Herkesin düşer dediği, 47 puan toplayıp 7. olan, transfer yasağıyla ve idman boykotlarıyla uğraşan, CAS’ta bir sürü dosyası olan, arkasında sadece taraftarı olan kulüp. Bu sezon Rıza Çalımbay gitti, yerine Mesut Bakkal geldi. Yaklaşık bir sene transfer yapmayacak bu takımın bence tarihindeki en zor ve en önemli dönemi bu ilk devre. Mersin İdmanyurdu’nun en azından birkaç sene bu ligde kalıp borcunu eritmesi lazım. İlk devre toplayacağı 17-18 puan bu takımı ligde tutacaktır, aksi durumda işler cidden zora girer. Yönetimin futbolcular ve hoca konusunda politikasını doğru bulduğumu ve beğendiğimi açıkça söyleyebilirim. Ama yine bir hata yaptılar; kombine fiyatlarında.. Camianın en çok kenetlenmeye ihtiyaç duyduğu zamanda kombine fiyatlarını yüksek tuttular. Geçtiğimiz sezon ‘’Mersin Arena’da oynayacağız’’ dedin, 10 bine yakın kombine sattın, toplam o statta oynadığın maç sayısı 6. Bu sene hem taraftardan özür dilesen, hem de halkla kenetlensen, 20 bin kişiye oynasan kötü mü olurdu? Yönetim burada da amatörce düşündü.

        Bu sene store güçlü olsun, sağlam ürünler çıksın. Taraftar alsın sen kazan. Kısacası Mersin yıllardır kulübü yöneten mevcut yönetimin en büyük zaaflarından birisi taraftarla olan o bağı bir türlü sağlam tutamamak.

        Mersin İdmanyurdu’nun en son bir oyuncuyu satıp, o oyuncudan para kazanması yaklaşık 8 sene önce oldu. Abdullah Halman’ı Eskişehirspor’a satan Mersin İdmanyurdu, o sene 2. Lig B kategorisinde yer alıyordu. Artık kilit bu sene kırılmalı, Lawal gibi bir oyuncuyu, sorumsuzluk yüzünden bedavaya verdi bu kulüp. Şimdi elinde genç, kaliteli yabancı oyuncular var. Bu süreç iyi yönetilmeli ve kulübün kasasına para girmeli. Başka şekilde kulübün borcu kapanacak gibi değil.

        Yönetimin bu sene yapması gereken başlıca konu ise oyuncu ödemeleri. Bu sezon bu konuda hiçbir sıkıntı yaşanmaması lazım. Son 3-4 yıldır senede ortalama 3 idman boykotu yaşayan bu camianın ligde kalması isteniyorsa planlama şimdiden hazır olmalı.

        Yazıyı sonlandıracak olursak bu zor sezonda Mersin İdmanyurdu’nun Allah yardımcısı olsun. Camia olarak kenetlenip, bu zor günlerin aşılması için başkanından taraftarına herkes payına düşeni yapmalı. Keyifli okumalar…

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum: