25 Ağustos 2015 Salı

İnceleme: Sivasspor 2015-16

        Geride bıraktığımız 2014-15 sezonuna Roberto Carlos ile başlayan fakat oynanan futbol ve alınan sonuçlarla düşme potasından çıkamayan Sivasspor, 2013-14 sezonunu mumla aratan bir görüntü çizdi ve buna paralel olarak Roberto Carlos ile yollar ayrıldı. Hemen akabinde takımın başına Sergen Yalçın'ı getiren Sivasspor, lige tutunmayı başardı ve 2015-16 sezonuna da başarılı teknik adam Sergen Yalçın ile başladı.

        6 Temmuz'da Sivas'ta sezonunu açan ve 2. etap kamp çalışmaları için 20 Temmuz'da Hollanda'ya geçen Sivasspor burada 7 Ağustos'a kadar çalışmalarına devam etti. Toplam 7 hazırlık maçı yapan Sivasspor; Fenerbahçe'ye 3-2, Twente'ye 2-0, Willem'e 1-0, Olympiakos'a 1-0 ve Al Shabab'a 2-1 yenilirken, Jong Vitesse ve Heracles ile oynadığı hazırlık maçlarından 2-2 beraberlik ile ayrıldı.

KALECİ
        Geçtiğimiz sezon Korcan Çelikay ve Ertuğrul Taşkıran gibi iyi 2 kaleci rotasyonuna sahip olan Sivasspor; Ertuğrul Taşkıran'ın kiralık sözleşmesi bitmesiyle yerini yabancı bir kaleciyle doldurdu; Ernestas Setkus. Geçtiğimiz sezonunu Yunan Ligi ekiplerinden Kerkyra'da geçiren ve 22 maçta 27 gol yiyen Ernestas Setkus'un ben ''henüz'' kapalı kutu olduğunu ve kendisi hakkında yorum yapmanın erken olduğu kanısındayım. 1 hazırlık maçı ve 1 resmi olmak üzere 2 maçını izledim, 2 maçta da kötü performans göstermedi. Peki performansı Sivasspor için yeterli mi? Bunun sorunun cevabını ilerleyen haftalarda cevap vermek daha sağlıklı olacaktır.

        Korcan Çelikay ise şimdilik Ernestas Setkus'un yedeği konumunda. Geçen sezon takımın başına Sergen Yalçın'ın geçmesiyle formayı sırtına geçirdi ve sakatlık geçirene kadar bırakmadı. Bu sezon düzenli olarak forma giymesinin -şu an için- Ernestas Setkus'un performansına bağlı olacağını düşünüyorum.

        Geçtiğimizi sezon takımın 3. kalecisi konumunda bulunan gurbetçi futbolcu Deniz Öksüz'ün Sancaktepe Belediyespor'a transferi sonrası bu boşluğu geçen sezon Sivasspor U21 takımınıda forma giyen, Eskişehirspor altyapılı 1994 doğumlu kaleci Ali Alper Doğan doldurmaya çalışacak.

SAVUNMA
        Bu bölgeye K.Erciyesspor'dan John Boye ve Anadolu Üsküdarspor Çağatay Çeken'i transfer eden Sivasspor; Manuel Da Costa'yı Olympiakos'a, Abdurrahman Dereli'yi Balıkesirspor'a ve Fatih Çıplak'ı Giresunspor'a kiralık olarak gönderdi.

        Stoper bölgesine baktığımız Ümit Kurt, İbrahim Öztürk ve John Boye gibi 3 isme sahip. Kağıt üzerinde sayısal anlamda bu bölge eksik gibi görünse de teknik direktör Sergen Yalçın birkaç defa hazırlık maçlarında daha önce burada oynamış Yiğit İncedemir'i burada denedi. Manuel Da Costa'nın takımdan ayrılmasıyla yerine gelen John Boye, geçen sezon çok şey beklediğim isimlerin başında geliyordu. Takımının küme düşmesi ve takım olarak beklenilenden uzak futbol, John Boye'un ön planda olmamasının en büyük nedenlerinden biriydi. Gerek mücadelesi, gerek atlet bir vücuda sahip olması en önemli artılarından. Bu sezonun kendisi açısından daha farklı olacağı kanatindeyim.

        İbrahim Öztürk ve Ümit Kurt ikilisini beraber ele almak istiyorum. Galatasaray maçında Burak Yılmaz oyuna girmeden önce bu ikilinin uyumu, müdahaleleri ve oynadığı futbol gerçekten çok iyiydi. Fakat Burak Yılmaz oyuna girdikten sonra defans arkasına koşuları, topsuz alandaki oyunu bu ikiliye zor anlar yaşattı. Yine ligin 2. haftasında Eskişehirspor ile oynanan maçta defans arkasına atılan top ve hamle hatasından 2 gol yendi. Tabiki bir iki maçla ''hüküm vermek'' pek doğru bir yaklaşım değil, fakat bunu baz almamın sebebi bazı maçlarda bu gibi sıkıntı yaşayabilecek olmaları bunu da belirteyim.

        Sağ bek mevkisine baktığımızda ismi, kariyeri ve takıma katkısı tartışılmayacak Cicinho var. Sezona yine hazır ve iyi bir şekilde girdi. Cicinho'nun yedeği ise Anadolu Üsküdar'dan transfer edilen Çağatay Çeken. Kendisini hakkında bir bilgim yok, herşeyi zaman gösterecek. Sol bekte ise sakatlığı devam eden Ziya Erdal ve orjini kanat olmasına rağmen Galatasaray maçında sol bek oynayan Erkan Kaş mevcut. Erkan Kaş Galatasaray maçında çok iyi futbol oynadı, Aatıf'ın boşalttığı koridoru iyi kullanan futbolcu defansta da müdahaleleriyle bu bölgede sırıtmadan forma giyebileceğini gösterdi.

ORTA SAHA
        Bu bölgeye Karabükspor'dan Yiğit İncedemir, Erkan Kaş ve Hakan Özmert, Erciyesspor'dan Orhan Gülle, Galatasaray'dan Yekta Kurtuluş ve Fenerbahçe'den Beykan Şimşek'i transfer edilirken Kadir Bekmezci'yi Antalyaspor'a, Cihan Özkara'yı Preussen Münster'e, Musa Yılmaz Sinazer'i Yeni Malatyaspor'a ve Hakan Arslan'ı Kasımpaşa'ya gönderdiler.

        Sivasspor'un merkez orta sahasına baktığımızda Yiğit İncedemir, Hakan Özmert, Adem Kocak, Orhan Gülle, Mehdi Taouil ve Yekta Kurtuluş'un olduğunu görüyoruz. Hepsi uzun yıllardır Süper Lig'de mücadele etmiş, ligi tanıyan futbolcular.Ligi tanımaları elbette önemli bir kıstas fakat, bir bütün olarak ele aldığımızda bu mevkinin Sivasspor'a bazı maçlarda sıkıntı yaratacağını düşünüyorum.Futbolcuları tek tek ele alırsak Adem Kocak takımın kaptanı, çalışkanlığı ve tecrübesiyle Sivasspor'un en önemli oyuncuları arasında.Yeni transfer Hakan Özmert ise verildiği görevi yapan/yapmaya çalışan, temposunu biraz daha yükselttiğinde daha başarılı olabilecek bir isim. Orhan Gülle, Erkan Kaş ile beraber Sergen Yalçın'ın Beşiktaş altyapısından eski öğrencileri. Geçen sezon çoğu maçta oynayamadı ve hala kendisinden beklenen patlamayı yapabilmiş değil ancak belki de onun yeteneklerini en çok bilen teknik direktörlerden biri olan eski hocası Sergen Yalçın ile tekrar çalışacak. ''Sergen Yalçın'' etkisiyle o patlamayı yapabilecek mi göreceğiz.

        Yeni transferlerden bir diğeri ise Yiğit İncedemir. Transfer sezonu boyunca Adana Demirspor, Karşıyaka ile adı transfer iddialarına karışmış olan Yiğit İncedemir muhtemelen hem orta saha hem stoper rotasyonu sağlayan isim olacaktır. Sivasspor'da 3. sezonuna girecek olan Mehdi Taouil hazırlık maçları ve ligin ilk maçında daha çok hücuma yakın olarak izledik.Skora pek katkı vermese de; ayağına ortalama düzeyde hakim, topu alıp dağıtan,oyuna yön veren bir profil çizen Mehdi Taouil'i Gaziantep BBSK istemiş fakat teknik direktör Sergen Yalçın futbolcuyu takımda tutmuştu. Bazı kesime göre sönük bir futbol oynadığı söylese de lig uzun bir maraton ve Sivasspor'a yarar sağlayacaktır.

        Gelelim Yekta Kurtuluş'a.Performansının düşüşte olduğu bir gerçek, ilk maçında kaptırdığı top gol oldu.Haliyle Sivasspor kariyeri de pek parlak başlamadı.İlerleyen haftalarda ''Sergen Yalçın'' ın etkisi ve kendini toparlayabilirse Sivasspor'a önemli katkılar verebilir.

        Sivasspor'un kanatlarına baktığımızda Burhan Eşer, Aatıf Chahechouhe, İbrahim Akın, Dani Abalo ilk maçta sol bek olarak kullanılan Erkan Kaş ve hem forvet arkası hem kanat oynama opsiyonu bulunan Beykan Şimşek var. Burhan Eşer ve Aatıf'ın yerinin yine garanti olduğunu düşünüyorum. Aatıf'ı zaten anlatmaya gerek yok sezona müthiş başladı ve oyununu 2 golle süsledi. Burhan Eşer ise geldiği günden beri Cicinho ile olan uyumu dikkat çekiyor, gerek mücadelesi, gerek enerjisiyle Sivasspor'un en önemli futbolcularından biri. İbrahim Akın ise her daim rotasyonu sağlayabilecek, Sergen Yalçın'ın elini kuvvetlendiren bir futbolcu.Yeni transfer Beykan Şimşek genç, kaliteli ve potansiyelli. Geçen sezon Adana Demirspor'da iyi bir performans götermişti. Kaldı ki Sivasspor bonservissiz bir şekilde kadrosuna kattı. Potansiyelini sahaya yansıtırsa Sivasspor adına bir kazanım olacaktır.

        Yeni transfer Dani Abalo ise geçen sezon Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etmiş, takımının en etkili futbolcularından birisiydi.Forvet oynama opsiyonu da var.Sivasspor ile çıktığı ilk maçta da golle tanıştı.

FORVET
        Forvet mevkisine baktığımızda Batuhan Karadeniz, Micheal Eneramo ve Jeronimo Barrales gibi isimler bulunuyor. Ligin ilk 2 maçına Batuhan Karadeniz ilk 11'de başladı ve 1 gol attı. İstekli, mücadele ediyor ama hala bazı noktalarda eksiklikleri mevcut. Yeniden anlaşılan Michael Eneramo'nun sakatlığı devam ediyor, geri döneceği tarih henüz net değil. Döndükten sonra eski ve başarılı performansını sergiler mi, orası da muamma.

        Yunanistan Ligi'nin gol kralı olarak kadroya katılan Jeronimo Barrales, kendisini izlediğim kadarıyla Fernandao'ya benzetebiliriz. Defansla her daim mücadele içinde olan, kafa toplarında etkili ve çevresindeki futbolculardan istediği topları alabildiğinde affetmeyecek bir profili var.

Çıkış yapması beklenen oyuncular
        Yazacağım isim zaten bu çıkısı daha önceki sezonlarda yapan bir futbolcu. Onun için bu sorunun cevabı basit: Aatıf Chehachouhe. Sivasspor'un bel kemiği diyebiliriz. Sürekli hareketli, hücum organizasyonlarının neredeyse hepsi onun üstünden başlıyor. Adam geçiyor, arkadaşlarına pozisyon yaratıyor ya da kendisi atıyor.

GENEL BAKIŞ
        Sivasspor'un kadrosunu bir bütün olarak ele aldığımız da hücum hattında pek bir sıkıntı gözükmüyor. Forveti alternatif oyunculardan kurulu, aynı şekilde kanatlara baktığımız da teknik direktör Sergen Yalçın'ın elini kuvvetlendiren opsiyonlar mevcut.

        Merkez orta saha ve stoper (Manuel Da Costa'yı aramaları kuvvetli ihtimal) mevkilerinde bazı maçlarda sıkıntı yaşayacaklarını düşünüyorum.Bu bölgelere son dakika transfer olur mu? Bekleyelim görelim.

        Şöyle de bir durum var, kendi nazarımda eksik noktaları belirttim fakat özellikle Galatasaray maçında ilk 50-60 dakika oynanan güzel futbolu da takdir etmem gerekir. Resmen 3-4 gol atacakları tempolu bir ilk yarı vardı. Yorulup tempo düşünce ve buna ek olarak Burak Yılmaz'ın girmesiyle oyunun dengesi değişti ve galibiyeti kaçıran taraf oldular.

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Analiz güzel fakat çıkış yapması beklenen oyuncudan kasıt nedir anlamadım. Bence buraya genç ve bu yıl patlama yapması beklenen yada potansiyeli ortaya koyamamış orta yaşlı bir oyuncu konulmalı. Chehachouhe zaten yıllardır zirve yapmış ve o şekilde devam eden bir isim. Gerçi Sergenin kadrosunda en genç ve potansyelli pek oyuncu yok gibi Orhan dışında..

    YanıtlaSil