24 Ağustos 2015 Pazartesi

İnceleme: Torku Konyaspor 2015-16

        Geçen sezon Passolig'in futbola verdiği zarardan etkilenmeyen şehir Konya. Yeni stadın yarattığı heyecanla, müthiş bir taraftar potansiyeli oluşturan Torku Konyaspor, sezona kötü başlamıştı aslında. Mesut Bakkal gittikten sonra Aykut Kocaman gibi önemli bir teknik adamı takımın başına getiren Konyaspor, ligi 46 paunla 8. Bitirdi. Bu sezon sportif direktör Seyit İçgül ile yollarını ayıran Konyaspor yeni sportif direktörlük görevine futbol severlerin yakından tanıdığı Murat Erdoğan’ı getirdi. Yeni sezona da Aykut Kocaman ile start veren Konyaspor, yaptığı transferler ile müthiş seyircisine futbol resitali izletmek istiyor. Şimdi Konyaspor’u ele alalım.

KALECİ
        Geçtiğimiz sezon Vid Belec kabusunu yaşayan Torku Konyaspor, kaleyi yine kulüpteki dördüncü senesine girecek olan Kaya Tarakçı’ya devretmişti. Devre arasında Mario Felgueiras’ı getirse de oyuncunun yaşadığı sakatlıktan dolayı ondan faydalanamayan Konyaspor, Kaya’ya eldivenleri verdi, Kaya da geçen sezon iyi bir performans gösterdi. Geçtiğimiz sezonu pilot takımda geçiren Ahmet Sabri Fener ile kulübün ilişkisi tamamen koptu ve oyuncu Gaziantep Büyükşehir Belediyespor’a gitti. Takımın 3.kalecisi Oğuzhan Demirci, Anadolu Selçukspor’a kiralandı. Peki bu sezon kalede kim olacak? Mario Felgueiras ve Kaya Tarakçı’yı kadrosunda tutan Konyaspor, ligin iyi kalecilerinden Serkan Kırıntılı’yı da aldı. Üçlü arasında rekabet geçecek gibi, ama şimdilik kale Kaya Tarakçı’da. Ben Konyaspor’un hala Kaya Tarakçı ile devam etmesini anlamıyorum. Mario sakatsa bir şekilde yolları ayır, yabancı başka kaleci al. Kaya bazı maçları tek başına alan bir kaleci olduğu gibi bazı maçları da elleriyle veren bir kaleci. Süper Lig’de belli hedeflerin varsa Kaya’yı alternatif düşünürsün, ama ilk 11 düşünmek bence doğru değil.

SAVUNMA
        İlk önce stoperleri ele alalım. Konyaspor Elvis Kokalovic ile yollarını ayırdı ve oyuncu Karabükspor ile anlaşmaya vardı. Jagos Vukovic, Selim Ay, Volkan Fındıklı gibi isimleri elinde tuttu. Yine stoperde de birçok kez izlediğimiz Ali Turan takımda kaldı. Geçtiğimiz sezon Adana Demirspor’a kiralanan Abdulkerim Bardakçı bu sezon kadroda yer alıyor. Konyaspor ayrıca, Aykut Kocaman'nın Fenerbahçe’nin başındayken takımının Limassol ile oynadığı maçta gözüne kestirdiği stoper Dossa Junior’u kadrosuna kattı. Oyuncu hazırlık maçlarında ve ilk hafta maçında pozitif performans sergiledi.  Hava toplarındaki başarısı, topla iletişimi, hamleleri oldukça iyi. Diri bir performans sergiliyor, Konyaspor için iyi transfer olduğunu düşünüyorum. Genelde Dossa – Vukovic tandemini izleyeceğiz gibi. Konyaspor’un stoperlerinin lig için yeterli olduğunu düşünmekteyim.

        Sağ bekte geçtiğimiz sezon Aykut Kocaman geldikten sonra açıktan devşirilen Ömer Ali Şahiner var. Ömer Ali kanattan devşirildiği için savunma zaafları var. O sıkıntıları aşması lazım. Aştığı takdirde ligin en önemli beklerinden birisi olabilir. Ömer Ali’nin alternatifi Ali Turan olacak. Geçen sezon oynayan Ömer Ali'yi bu sene bir iki tık arttırırsa performansını sağ tarafta sıkıntı olmaz, sol taraf biraz sıkıntılı. Konyaspor Süper Lig’de üçüncü senesine girecek, her sezon sol bek sıkıntılı, ‘’Allah razı olsun Mehmet Uslu yine de idare ediyor’’ havası hakim, getirilen oyuncuların hiç birisi Mehmet’ten iyi oyuncular olmadı. Bu sene sol beke takviye de yapılmadı, sol bek de oynayabilen Abdulkerim Bardakçı var. Mehmet’in alternatifi Abdulkerim olur.  Geçtiğimiz sezon bazı maçlarda sol bek olarak oynayan sağ bek oyuncusu Benjamin Fuchs da Göztepe’ye gitti. Savunma hattında transfer bitti gibi. Yapılırsa sol beke bir transfer yapılabilir.

ORTA SAHA
        Orta sahaya geldiğimizde bayağı değişme oldu Konyaspor’da aslında.  İshak Çakmak Gaziantep Büyükşehir Belediyespor’a, Mehmet Güven Osmanlıspor’a, Barış Örücü Alanyaspor’a, Recep Aydın Karabükspor’a gitti. Yine May Mahlangu da takımdan ayrılan isimlerden oldu. Merkezde Ali Çamdalı’nın yeri garanti gibi şimdilik. Eski performansından çok şey kaybeden Uğur İnceman, genç futbolcu Vedat Bora forma bekleyecek isimlerden. Aykut hoca ayrıca stoper bildiğimiz Volkan Fındıklı’dan ön libero yaratma peşinde. Başarılı olacak mı bu konuda, sanmıyorum. Ofans olarak baktığımızda yeni transferler Abdou Razack Traore ve Holmen isimlerini görüyoruz. İki ismin de Konyaspor’un hücum hattına faydalı olacağını düşünüyorum.

        Kanatlara baktığımızda bol alternatifli, süratli, kuvvetli kanat oyuncularının olduğunu görüyoruz. Solda frikikleriyle bilinen, Sniper lakabını alan Alban Meha, sağda Eskişehirspor’dan iyi bildiğimiz İbrahim Sissoko. Sissoko’nun Konyaspor performansını merak ediyorum. Yetenek, kalite, kumaş çok sağlam ama kafasını futbola veremiyor. Bu da yeteneklerini köreltiyor. Yine gurbetçi Selçuk Alibaz, Kıbrıslı Kenan Özer diğer alternatifler. Çok sıkışırsan sağ bekten Ömer Ali’yi de çekebilirsin. Kağıt üzerinde hücum hattı gerçekten iyi oldu. Sissoko-Traore-Meha ve Holmen, hepsi bu lig için önemli oyuncular ama savunma yönü güçlü bir defansif orta saha eksikliği hissediliyor takımda.

FORVET
        Konyaspor taraftarına gidip ‘’Marica’’ deseniz size dert yanmaya başlarlar. Çok büyük paralar harcanarak getirildi Konyaspor’a Marica, ama sakatlıklarla boğuşmaktan sahada izleyemedi Konyaspor taraftarı onu. Şimdilik takımda, son dakikada bir şey olmazsa bu sezon da takımda kalacak. Marica’dan istediği verimi alamayan taraftar oyuncuya tepkili, bakalım nasıl olacak? Geçtiğimiz sezonun başında performansıyla çok eleştirilen Rangelov vardı, ama sonradan açıldı, çabaladı Konyaspor’da güzel işler yaptı, güzel puanlar topladı, Konyaspor’un düşme tehlikesini yaşamamasını sağladı. Bu sezon yine Konyaspor formasını terletecek. Konyaspor ayrıca bir tane genç forvet aldı. 500 bin Euro karşılığında 21 yaşındaki Riad Bajic transfer edildi. Riad Bajic geçtiğimiz sezon 28 lig maçında 15 gol attı ve Bosne Hersek gol kralı oldu. Verilen ücrete ve oyuncunun yaşına bakınca mantıklı bir transfer. Riad Bajic için bu transfer döneminde Alman takımlarından İngolstadt ve Kaiserslautern devredeydi, Konyaspor işi bitirdi. Bajic’in performansını merakla bekliyoruz. Konyaspor ayrıca geçen sezon pilot takımda kiralık oynayan Halil İbrahim Sönmez’i bu sene değerlendirecek. Halil İbrahim geçtiğimiz sezon 31 maçta 16 gol atma becerisi gösterdi ve bu sene Aykut Kocaman’dan şans bekleyecek.  Marica’nın durumu net değil bildiğim kadarıyla belki bir forvet transferi daha yapılabilir.

Çıkış yapması beklenen oyuncular
        Ömer Ali Şahiner.. Geçtiğimiz sezon Aykut Kocaman’ın açıktan beke çekmesiyle artık sağ bek olan Ömer Ali, ufak savunma zafiyetlerini aşarsa çocukluğundan beri isminin anıldığı İstanbul takımlarına transfer yapabilir. Yabancı oyuncuları pek tanımasam da Yiğit Can Ertunç abimin yorumuna da dayanarak Alban Meha ismini söyleyebilirim.

GENEL BAKIŞ
        Konyaspor’un kadrosu bol rotasyonlu olabilir. En az 15-20 bin kişiye oynayan, yavaş yavaş futbol şehri olan bir Torku Konyaspor var artık. Tribündeki bu başarısı sahaya yansımalı ve Konyaspor’u ligin üst sıralarında görmeliyiz. Özellikle 91-92 jenerasyonunda yakaladığı başarıyı alt yapıda bir daha yakalayamayan Konyaspor’un alt yapıya yeniden istenen özeni vermesi lazım. Ayrıca bir pilot takımın 2.Lig’de olması sıkıntı bence. Hele bir de o takım her sezon hedefsiz tutuluyorsa problem daha büyük. Anadolu Selçukspor’a da sahip çıkılmalı. Elimizden geldiğince Torku Konyaspor’u sizler için analiz ettik. Keyifli okumalar...

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum:

  1. Keyifle okudum sene içinde de devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Allah kısmet ederse her sezon başı takımları analiz edeceğiz.

      Sil