4 Eylül 2015 Cuma

İnceleme: Karşıyaka 2015-16

        PTT 1.Lig’in müdavimlerinden Karşıyaka, geçtiğimiz sezon düşme sıkıntısı yaşamadı, play-off’a yaklaştı gibi oldu, birden uzaklaştı, kısacası sezonu etliye sütlüye dokunmadan bitirdi. Yeni sezon öncesi yönetim değişti, hedefin şampiyonluk olduğu belirtildi, ilk başta Ogün Temizkanoğlu ile anlaşıldığı açıklandı, sonra Kayserispor’u üs lige çıkaran genç antrenör Cüneyt Dumlupınar ile göreve getirildi. Kısacası Karşıyaka’nın Haziran ayı bayağı karışık geçti. Sonra transferlere hız veren Karşıyaka, hedefi doğrultusunda transferler yaptı. Şimdi sizler için Karşıyaka’yı ele alacağız.

KALECİ
        Kaleciden başlayalım. Cüneyt hoca kaleye geçen sezondan öğrencisi Kamran Aghayev’i getirdi. Aghayev şimdilik as kaleci konumunda. Geçtiğimiz sezon devre arası Cüneyt hocanın Kayserispor’a transfer ettiği Aghayev’i hoca yeterli bulmuş olacak ki, bu sene de transfer eti. Geçen sene izledik Aghayev’i ama çok izleme fırsatımız olmamıştı. Azerbaycan Milli takımının da kalesini koruyan Aghayev, Karşıyaka’nın ilk kalecisi konumunda. Aghayev’in ilk alternatifi Darıca Gençlerbirliği’nden transfer edilen Ersin Aydın oldu. Ersin son iki sezondur bir çok Süper Lig ve PTT 1.Lig kulübünün dikkatini çekiyordu. Bu sezon Konyaspor ve Osmanlıspor ile ismi geçen yetenekli kaleci Aghayev’in arkasında forma bekleyecek. 3. kaleci ise Bucaspor altyapısından Karşıyaka’ya amatörken transfer edilen Erhan Erentürk. Geçen sezon profesyonel olan Erhan, 2 maçta forma şansı bulmuştu. Bu sene kendisine sıra gelmesini bekleyecek.

SAVUNMA
        Yeşil kırmızılıların stoperlerini anlatacak olursak, Aleksandre Amisulashvili, Berkay Can Değirmencioğlu, Ersin Veli ve transferin son günü gelen Igor Djuric isimlerini görüyoruz. Amisulashvili, Kayserispor’dan hatırladığımız bir stoper. Gürcü futbolcu kendi memleketi dışında Azerbaycan, Rusya, Ukrayna gibi ülkelerde oynamıştı. Yolu Kayserispor’a da düşen oyuncu tecrübesiyle ilk 11’in değişilmezleri arasında olacaktır. Amisulashvili’nin yanında Fenerbahçe’nin genç stoperlerinden Berkay Can Değirmencioğlu olacak yüksek ihtimalle. Berkay Can yaşı genç olmasına rağmen, lig için tecrübeli. PTT 1.Lig’de 4. sezonuna girecek olan Berkay Can, geçtiğimiz sezon Cüneyt hocayla birlikte şampiyonluk yaşayan oyunculardandı. Şimdilik stoper tandemi Berkay Can ve Amisulashvili ikilisi görünüyor, ama transferin son günü transfer edilen Igor Djuric de buraya monte edilebilir. Ersin Veli de alternatif olacaktır, geçen sezon Yeni Malatyaspor’un üst lige çıkmasında büyük payı olan Ersin, tecrübesiyle takımı pozitif yönde katkı sağlayacaktır.

        Beklere de baktığımızda anlıyoruz ki, Cüneyt hoca savunmanın tamamını eski Kayserisporlulara emanet etmiş. Sağ bekte Serkan Kurtuluş, sol bekte Çağlar Birinci tecrübeleriyle bu ligde önemli işler yapabilecek isimler. Özellikle Çağlar’ın duran topları çok tehlikeli, takımın duran topçusu Çağlar olacaktır. Serkan’ın sağda alternatifi geçtiğimiz sezon Boluspor’da oynayan Deniz Aslan. Sol bekte Çağlar’ın alternatifi yok gibi görünüyor şu anda. Cüneyt hoca takımdan kimi Çağlar’ın yerine koyabilir, zaman gösterir.

ORTA SAHA
        Karşıyaka, orta sahaya da önemli hamleler yaptı. Geçtiğimiz sezonu Elazığspor’da tamamlayan Zeki Korkmaz, Osmanlıspor’dan kiralanan genç oyuncu Tugay Kaçar, transferin son günlerinde gelen eski Beşiktaşlı Mehmet Akgün ve  Galatasaray'dan ayrılan Engin Baytar, en son Kayseri Erciyesspor forması giyen Senijad İbricic, yine genç oyuncu Okan Şahingöz. Hoca hem merkezde hem ofansta oynatabileceği birçok oyuncuya sahip. Yine kanat oyuncusu Tayfun’u ofansif orta saha olarak değerlendirebilir Cüneyt Hoca. Engin Baytar ve Mehmet Akgün faydalı olabilecek isimler. Tugay da potansiyelli bir oyuncu, sıkıştığın anlarda stoperde oynatabiliyorsun, daha çok ön libero oyuncusu. Hoca ilerleyen haftalarda Mehmet Akgün ve Engin Baytar’ı takıma monte edecektir. Engin, uzun zamandır futbol oynayamıyor ama ne kadar hırslı bir oyuncu olduğunu biliyoruz. Eğer bu hırsı pozitife çevirirse takımı sırtlayacak isimlerden olur. Teknik kapasitesini zaten biliyoruz ama agresif yapısı da lige çok uygun. Senijad İbricic, Türkiye’ye geldiği günden beri, günden güne düşüş yaşıyor. Karşıyaka onu aldı ama pişman oldu gibi. Fizik-kondisyonu çok yetersiz.

        Kanatlara baktığımızda yine Kayserispor’dan bir isim göze çarpıyor; Mehmet Eren Boyraz. Tecrübeli isim geçen sene Cüneyt hocayla şampiyonluğu yaşadıktan sonra Karşıyaka ile anlaştı. İki sezondur bu ligde oynayan Mehmet Eren, tecrübesiyle takıma katkı sağlayacaktır. Kalitesini gösterecektir. Diğer kanatta Ömer Can Sokullu ve Tayfun Pektürk isimleri dikkat çekiyor. Tayfun hocanın jokeri, iki kanatta ve forvetin arkasında değerlendirebilir. Yine Ali Kemal Özkan şans bulması zor gibi görünse de alternatif isimlerden.

FORVET
        Karşıyaka, forvet hattını tecrübelilerden yana kullandı. Necati Ateş, Gökhan Ünal ve Djiby Fall. Taha Balcı diğer forvetlere göre biraz daha genç. Djiby Fall hakkında çok olumlu yorum yapamayacağım. İlk üç haftada kalitesini gösteren bir performans sergilemedi. Necati ve Gökhan Ünal, Süper Lig’in önemli golcüleriydi. Yaş arttıkça performans düştü ve PTT 1.Lig’e geldiler. Gökhan Ünal geçen sezon Balıkesirspor formasını terletti Süper Lig’de. Necati de Erciyesspor forması giydi ama Mart'tan sonra forma giymedi diyebiliriz. Gökhan Ünal’ın performansı son 3-4 yılda bayağı düştü ama ligi kaldırabilecek bir oyuncu. Necati de kendini bulursa ligde 10-15 gol atabilecek bir oyuncu. Tabii takımın uyumu bu konuda önemli. Taha Balcı transferi çok faydalı transfer. Hoca maçın ilerleyen dakikalarında şans verirse takıma puan kazandırabilecek hamleler yapabilir.

Çıkış Yapmasını Beklediğim Oyuncular
        Şans bulduklarında bunu değerlendireceğine inandığım iki isim var takımdan. Birisi kaleci Ersin Aydın, diğeri de Osmanlıspor’dan kiralanan Tugay Kaçar. Tugay’ı geçen senede izleme fırsatı bulduk bazı maçlarda. Oyun tarzını Mehmet Topal’a benzetebiliriz. Genç oyuncu hocasının görev vermesi halinde stoperde de şans bulacaktır. Kaleci Ersin Aydın ise 3.Lig’deki misyonunu çoktan tamamlamıştı, artık üst kademeye çıkması lazımdı ve Karşıyaka ile anlaştı. Aghayev’in yokluğunda kalede sıkıntı olmayacağını düşünüyorum.


GENEL BAKIŞ
        Karşıyaka alt yapıdan çıkardığı futbolcular dışında sıfırdan kadro kurdu, geçen sezondan bir oyuncu bile koymadı takımda. Yepyeni bir oluşum oldu. Takıma baktığında daha önce birlikte oynamış isimler de bulunuyor, hocayla çalışmış isimler de bulunuyor, tecrübeli isimler de bulunuyor. Bundan sonra iş Cüneyt hoca ve yönetimde. Sene içerisinde maddi sıkıntı yaşamazsa bu kadro kağıt üzerinde play-off’u rahat görür ve rakipleriyle ilk iki savaşı verir. Eğer Karşıyaka da Süper Lig’e çıkarsa Cüneyt Dumlupınar kendi kariyerine efsane bir şekilde yön vermiş olur. En büyük sıkıntı stad problemi. İzmir’in stat problemini çözemeyen bir federasyonla karşı karşıyayız. Göztepe ve Altınordu şehir dışında oynuyor, Karşıyaka ise Yeni Buca Stadı'nda. Buca’nın zeminini takip edenler görmüştür, patates ekmeye kalksan o kadar kötü olmaz bir zemin. Türkiye’nin en büyük 3. şehrinin sebebi ne olursa olsun stat problemi çekmesi başta siyasi büyükler olmak üzere tüm futbol adamlarının hatası. İnşallah bu sorun aşılır.  Elimizden geldiğince Karşıyaka’yı sizlere anlattık. Keyifli okumalar.

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder