19 Eylül 2015 Cumartesi

Ezeli Rekabet: Yeni Malatyaspor - Elazığspor

        PTT 1.Lig'in 5.haftasının kapanış mücadelesinde Yeni Malatyaspor ile Elazığspor pazar günü 19:30'da Malatya İnönü Stadı'nda karşı karşıya gelecek. İki takımın ligdeki amaçları farklı olsa da iki kent arasında yıllardan beri süregelen bir sosyo-kültürel bir rekabet olduğundan karşılaşmanın önemini bir hayli büyük.

        Ligin yeni ekiplerinden Yeni Malatyaspor, ilk 4 maçta 1 galibiyet 2 beraberlik 1 mağlubiyetle lige başladı. 5 puanlı Doğu kaplanı, 4 haftalık maratonda Gaziantep Büyükşehir Belediyespor ile birlikte ligin en az gol yiyen takımı konumunda. Bu gollerden birini ilk hafta mağlup olduğu 1461 Trabzon'dan, diğerini de ligdeki ilk galibiyetini aldığı Alanyaspor'dan yedi. Bizim liglerimizin ortak taktiği olan 4-2-3-1 ile sahaya dizilen Yeni Malatyaspor’un kalesinde 2 maçtır gösterdiği performansla taraftarın da beğenisini kazanan Ertaç Özbir var. Stoper tandeminde, Adanaspor formasıyla tanıdığımız ve Malatya’da 3. sezonunu yaşayan Koray Şanlı ismi gözümüze çarpıyor. Koray’ın partneri, Uruguaylı stoper Godoy da duran toplarda ileri çıkarak takımının golünü atabilecek isimlerden. Sağ bekte mücadeleci oyun yapısıyla Sadık Çiftpınar varken, solda ise ‘’Fahri Malatyalı’’ olan, artık ismini duyduğumuzda direkt aklımıza Malatya’nın geleceği oyuncu var, yani kaptan Ramazan Kahya. Yeni Malatyaspor savunmasıyla dikkat çekiyor. Maçın genelinde çok iyi işler yapan Doğu Anadolu ekibinin bu sezon kalesinde gördüğü gollerin amatör takımın bile yemeyeceği cinsten olması otoriteleri hayrete düşürüyor. Orta sahada Azad Filiz, Sunday Mba ve Azubuike var. Bu üçlü fazla savunma ağırlıklı bir oyun anlayışına sahip, sarı-kırmızılıların pozisyon bulmamasının nedenini biraz da buna bağlıyorum. Azubuike henüz 18 yaşında, oyununu olgunlaştırdıkça daha da iyi olabilecek bir oyuncu. Biraz güçsüz ama fazlasıyla mücadeleci. Takımın bir kanatında Akpabio, diğer kanatında Alex var. İki oyuncu da takıma katkılar sunabilecek oyuncular. Kaplanlar'ın en zayıf noktası forvet oldu; zira İskender Alın'ın lige kötü başlaması takımın elini kolunu bağlandı. Yedeklere baktığımızda şu anda tek isim Tuzlaspor’un genç golcüsü Yakup Alkan. Yakup bu ligde ilk defa forma giyecek, ne kadar iş yapabilir, orası soru işareti. Aydın Çetin’in de sakatlanması da sarı-kırmızılıların elini kolunu bağlayan bir diğer etmen.

        Malatya seyircisi tutkulu seyirci, takımını iç ve dış saha demeden destekleyen bir taraftar grubu. Hele hele bu karşılaşma Kaplanlar için bambaşka bir öneme sahip. Passolig dolayısıyla tribünlerde yer yer boşluklar oluşabilir; ama ben yine de tribünlerin dolacağını düşünüyorum; çünkü Malatya seyircisi, rakip Elazığ olunca ne Passolig dinler ne de başka bir şey. Elazığ taraftarı maça alınmayacak bu maçta. Bu, her sene yaşadığımız olaylardan birisi, maça gölge düşüren, can sıkan bir durum. İnşallah bu yasaklar en kısa zamanda kalkar. Zevkli bir maç bizleri bekliyor.


        Elazığspor, bu sezona beklentilerin üstünde bir giriş yaptı. İlk dört maçtan iki beraberlik iki galibiyet çıkaran bordo/beyazlı ekip, sezonun dişli ekiplerinden birisi olacağının sinyallerini vermeye başladı. Kariyerinde ilk kez birinci adam olma statüsüne erişen Bayram Bektaş, daha öncesinde Bülent Uygun ve Skibbe gibi tecrübeli ve başarılı hocalardan çok şey kapmışa benziyor. Bektaş'ın Elazığspor'u maçlara 4-2-3-1 sistemiyle çıkıyor. Bayram Hoca'nın elindeki en büyük kozu ise Serdar Özbayraktar. Deneyimli santrafor; takımın liderliğini, abiliğini ve gol yükünü sırtlıyor. Tecrübeli isim şu ana kadar çıktığı 4 karşılaşmada 5 gol attı. Serdar'ın yanı sıra Süper Lig deneyimi olan isimler de bulunuyor: Serdar Kulbilge, Tom, Cleyton, Kemal Tokak, Murat Akyüz. Bordo-beyazlıların deneyimli file bekçisi Serdar Kulbilge, zaman zaman ilginç goller yiyebiliyor.

        Takımın dikkat çeken diğer isimleri Tom ve Cleyton'ın deneyimleri ve yeteneklerini bordo-beyazlılara olumlu yansımış durumda: Tom sağ kanat mevkisinden yaptığı bindirmeler, sprintler ve sürekli zorlamalarla rakip beklere zor anlar yaşatıyor. Cleyton ise Kayserispor, D.Zagreb, Panathinaikos gibi takımlarda kariyer yapmış olan bir top cambazı. 32 yaşındaki Cleyton, skora da çok çabuk gidebilen bir isim ve bana göre bu futbolcuya bu lig hafif bile gelebilir. Takımın orta alanı ise iki Afrika kökenli futbolcuya emanet edilmiş: Segbefia ve Traore. Hem genç hem de enerji dolu isimler. Zaten siyahilerin genelde gücü ve hızı çok iyi oluyor; bu isim için de aynı şey söz konusu. Bu ikili orta sahadaki geniş alan oyununu oynayabilecek tempoya ve enerjiye sahipler. Traore için ayrı bir parantez açmak lazım; zira henüz 18 yaşında olan Malili orta saha, bu ligin en göze batan genç yeteneklerinden birisi olacak gibi.

        Gakgoşlar'ın yönetimini de tebrik etmek gerekiyor; çünkü PTT 1. Lig takımları genel itibariyle yabancı haklarını yaşlı ve deneyimli isimlerle doldururken, bordo-beyazlıların bu genci alması Türk futbolu içinde güzel bir durum.

        1980'li yıllarda adından sıkça söz ettiren,yaklaşık 10 sene önce UEFA Kupası'nda Basel'e ecel terleri döktüren mevcut Malatyaspor, daha sonraki süreçte yanlış yönetimlerin ceremesini çekerek mahalli lige kadar geriledi. Yaklaşık 25 milyon TL borcu bulunan sarı-kırmızılılardan umut kesilince kentin diğer takımı olan Malatya Belediyespor 2010'da bayrağı devralıp adını Yeni Malatyaspor olarak değiştirdi. Renkler de Malatyaspor'un ilk renkleri olan sarı-siyaha dönüştü; daha sonra sarı-kırmızıya geçiş yapıldı. Gakgoşlar ise kuruluşundan 1990'lı yıllara kadar 2. ve 3.Lig arasında gidip gelen takım hüviyetindeydi; içinde bulunduğumuz Milenyum çağında çıtayı yükseltmeyi başarıp Süper Lig görme şerefine de eriştiler.

        Hâlen genç bir kadroyla 1.Amatör'de mücadelesini sürdüren orijinal Malatyaspor ise eski başkanlar hakkında açılan "görevi kötüye kullanma" davalarıyla düzlüğe çıkmaya çalışıyor. Zaten mevcut borcun yaklaşık %80'i eski yöneticilere ait...

        Elazığspor, Malatyaspor ve Yeni Malatyaspor ile bugüne kadar deplasmanda 25 kez karşılaşmış; onlardan 6 galibiyet (5'i Malatyaspor'dan) ve 6 beraberlik (her ikisiden de üçer beraberlik) alabilmiş; Malatyaspor'a 12, Yeni Malatyaspor'a da 1 kez mağlup olmuşlar.

        Yeni Malatyaspor ile Elazığspor en son 5 Nisan 2009'da Elazığ Atatürk Stadı'nda karşılaşmış ve evsahibi ekip sahadan 1-0 galip ayrılmıştı.

Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder