27 Ekim 2015 Salı

Doğu Alman Derbisi: Dynamo Dresden – FC Magdeburg

ESKİ TÜFEN ALMANLAR
        20 takımdan oluşan, 538 oyuncunun forma giydiği ve yaklaşık 112 Milyon Euro’luk değeriyle İngiltere Lig 1’den sonra Avrupa’nın en pahalı 3.Ligi olarak kabul edilen Bundesliga 3’ün 15.haftası Doğu Alman derbisine sahne olacak: Dynamo Dresden – FC Magdeburg.

        Evsahibi Dresden 14 maçta topladığı 35 puanla  en yakın rakibi önünde 9 puan farkla lider durumda. Konuk Magdeburg ise son maçında Wehen’i 1-0 yenerek 4 maçlık beraberlik serisine son verip 7.sıradan bir anda 4.sıraya tırmanıverdi.

        Aslında ligde 6 tane daha Doğu Alman ekibi var; fakat bu iki takımın Doğu Alman futbolundaki yeri, diğerlerinden çok daha özel olduğundan müsabakanın manevi değeri daha da önem kazanıyor. Tarihler 1945’i gösterdiğine milyonlarca insanın ölümüne sebep olan 2.Dünya Savaşı sona ermiş ve Avrupa için yeniden yapılanma dönemine girilmişti. Aradan 4 yıl geçecek, Almanya’nın Sovyet kontrolündeki doğu kısmında yepyeni devlet kurulacaktı. Bu taze devletin polis güçleri 12 Nisan 1953’te Dynamo Dresden’in temellerini atacaktı.

        Aradan 2 yıl geçecek bu sefer yeşil-kırmızı renklerle SC Aufbau Magdeburg kurulacaktı. Aufbau yalnızca futbol değil tam teşkilatlı bir spor kulübüydü; zira kulüp atletizm, kano, küre, hentbol, yüzme ve jimnastikte de faaliyetleri söz konusuydu. Amma ve lakin futbol şubesi siyasi nedenlerden ötürü söz konusu kulüpten ayrılarak 22 Aralık 1965’te FC Magdeburg’un kurulmasına ön ayak olacaktı.


        1960 yıllar iki takım da acemilik yıllarına gelmiş olacak ki, zaman zaman bir alt lige inmenin acısını da yaşadılar; ancak 1970’lerde her ikisi de Doğu Almanya’da fırtınalar estirecek ve lig şampiyonluklarını kimselere bırakmayacaktı. Bu tekele 1978-1979’da Dynamo Berlin son verip 1988’e kadar lig şampiyonluklarına bu sefer kendileri ambargo koyacaktı.

        1970’lere 3 lig, 3 kupa şampiyonluğu sığdıran Magdeburg, 1973-74’te Kupa Galip Kupası finalide AC Milan’ı Lanzi (kendi kalesine) ve Seguin’in golleriyle 2-0 yenerek Doğu Almanya’ya ilk ve tek Avrupa kupasını kazandıran takım olarak tarihe geçti. Mavi-beyazlılar aynı yıl, Bayern Münih ile Süper Kupa finalinde karşılacaktı; ama her iki takım da tarih konusunda anlaşamayınca Avrupa kupaları finalleri tarihindeki ilk ve tek Doğu-Batı Alman buluşması gerçekleşemeyecekti.

        Yaklaşık 100’e yakın Avrupa kupası maçına çıkan Dresden ise Şampiyon Kulüpler’de 3 kez çeyrek final, UEFA’da da 1 kez yarı final görmüş. Doğu Almanya Kupası’nda da 11 kez final oynayan sarı-siyahlılar, kupayı 7 kez müzesine götürmüş. Zaten bu alanda Magdeburg ile rekoru paylaşıyorlar. Mavi-beyazlılarda oynadıkları 7 kupa finalinin tümünde mutlu sona ulaşmış.

        İki takımın tarihteki ilk buluşması 1965-1966 sezonunun 4.haftasında gerçekleşmiş ve Dresden sahadan 2-1 galip ayrılmıştı. En son buluşma ise 23 Şubat 2008’de gerçekleşmiş ve Dresden yine 1-0 galip ayrılmıştı .Sarı-siyahlılar ayrıca Aufbau Magdeburg ile 4 karşılaşmış, fakat rakibine 3 kez yenilmiş; rakibini yalnızca 12 Eylül 1964’te 1-0 yenebilmiş.

        Lider Dresden attığı 33 golle ligin en golcü takımı konumunda. Bunların 17’sini kendi sahalarında atmışlar. Deplasmanda yenilgisi bulunmayan sarı-siyahlılar, tek yenilgisini 17 Ekim’de Energie Cottbus karşısında 1-0 ile aldılar.

        Topladığı 21 puanın 16’sını iç sahada alan Magdeburg ise bu sezon ligin dış sahada galip gelemeyen üç takımından biri. Yalnız mavi-beyazlılar 294 dakikadır kalelerini rakip forvetlere kapatmış durumda… 

SEYİRCİ BİLANÇOSU
        Oynadığı müsabakalarda genel olarak 4-3-3 taktiğini benimseyen Dresden, ligin ilk üç haftasında daha savunma ağırlıklı bir taktikle çıksa da diğer maçlarda hücum ağırlıklı oyun anlayışına dönmüşler. 28 kişilik kadronun yaş ortalaması ise 24. Ligin en genç kadrolarından birine sahip bu takımın teknik patronluğunu Uwe Neuhaus yapıyor. Takımın yıldızı ise tüm lig maçlarında forma giyen, 12 gol ve 3 asistle oynayan Justin Eilers. 27 yaşındaki oyuncu her iki ayağını birden kullanabilme özelliğine sahip. Asıl mevkisi santrafor olmasına karşın sağ kanatta da görev alabiliyor. Janis Blawisch (kaleci), Giuliano Modica (stoper), Michael Hefele (stoper), Aias Aosman (orta saha) ve Marvin Stefaniak (sol kanat) tüm müsabakalarda görev alan diğer oyuncular. Sarı-siyahlılarda 6 yabancı futbolcu bulunuyor: Jean-François Kornetzky (Fransa), Giunliano Modica (İtalya), Nils Teixeira (Portekiz), Aias Aosman (Suriye) ve Türk asıllı oyuncu Sinan Tekerci.

        Magdeburg ise genel olarak 4-2-3-1 ile oynuyor. 24 kişilik kadronunu yaş ortalaması 26. Dresden’in aksine ligin en yaşlı kadrolarından birine sahipler. Takımın teknik direktörlüğünü Jens Härtel yapıyor. Tüm lig maçlarında da görev alan Christian Beck, 9 gol, 1 asistle takımın yıldızı konumunda. Beck dışında kaleci Jan Glinker de tüm maçlarda forma giymiş bir diğer isim. Takımın diğer önemli oyuncusu orta sahada görev yapan ve her iki ayağını da kullanabilen kaptan Marius Sowislo. Mavi-beyazlılarda da 6 yabancı oyuncu görev yapıyor: Andre Hainault (Kanada), Ryan Malone (ABD), Lukas Novy (Çek Cumhuriyeti), Manuel Farrona Pulido (İspanya), Ahmed Waseem Razeek (Sri Lanka) ve Türk asıllı oyuncu Burak Altıparmak.

        Bu iki eski tüfeğin puan savaşı Cumartesi günü Stadion Dresden’de oynanacak ve mücadele Türkiye saati ile 16:00’da başlayacak.

Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum:

  1. Bundesliganın değeri 112 milyon euro mu ? Daha ilk cümlende yanlış bilgi veriyorsunuz. Sizi kimse zorlamıyor , böyle yalan yanlış bilgiler verecekseniz YAZMAYIN KARDEŞİM.

    YanıtlaSil
  2. sen bize akıl vermeden önce okuduğunu anlamayı öğren güzel kardeşim. Bu yazıda Bundesliga ile ilgili hiçbir şey yok. Yazı Almanya 3.Ligi ile ilgili. Dynamo Dresden de Magdeburg da 3.Lig'de oynuyor. Yazının başındaki cümlede de "Bundesliga 3"yazıyor.

    "112 Milyon Euro’luk değeriyle İngiltere Lig 1’den sonra Avrupa’nın en pahalı 3.Ligi olarak kabul edilen Bundesliga 3’ün 15.haftası Doğu Alman derbisine sahne olacak"

    YanıtlaSil