28 Temmuz 2013 Pazar

Röportaj: Nermin Nalbantoğlu (Yeşilyurtspor)

     Transfer Merkezi Dergisi'nin bugünkü konuğu Bilecik 1. Amatör Ligi'nde mücadele eden Yeşilyurtspor'un kadın Başkanı Nermin Nalbantoğlu. Futbol sahalarında görmeye alışık olmadığımız bu durumu ve bu görevini seçmesinin nedenlerini Nermin Nalbantoğlu ile konuştuk. Ümit Şengün'ün röportajını hep birlikte okuyalım.

Merhaba Nermin Hanım, okuyucularımıza kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

     Elbette.. Bozüyük doğumluyum. Bursa Öğretmen Lisesi mezunuyum. 3 yıllık devlet memuriyetinden sonra 20 yıl serbest ticaret yaptım. Son krizde işlerimi tasfiye ettim ve emekli oldum. Halen Bozüyük'te yaşıyorum. Birkaç sitede ve bir dergide yazılar yazıyorum. Evli ve 2 çocuk annesiyim.

Futbolla ilk buluşmanız nasıl oldu?

     Futbola oğlumdan dolayı çok da uzak değildim aslında. Çocukluğundan beri futbolun içinde olan oğlumun antrenmanları evimin hemen karşısındaki sahada olduğu için izliyordum. İki erkekle yaşayınca doğal olarak futbol muhabbeti de çok oluyor evde.

Bir kadının futbol kulübüne başkan olması ülkemizde çok fazla rastlanan bir durum değil. Bize Başkan olma hikayenizi anlatır mısınız?

     Dediğim gibi evim tam sahanın karşısında ve oğlum da şu an başkanlığını yaptığım Yeşilyurtspor'da oynuyor. Takımın eksiklerine, sorunlarına ucundan kıyısından tanık oluyordum. Bazı sorunlarında yardımcı olmaya çalıştım, bir-iki kez onlar adına tepki gösterdim olumsuzluklara ve sanırım onlar da böylece düşünmeye başladılar benim başkanlığımı. Ardından genel kurul zamanı ciddi ciddi teklif ettiler, ben de kabul ettim.

Kulüp başkanı olma sürecinde ve sonrasında ne gibi zorluklar yaşadınız?

     Başkanlığı kabul etmeyi uzun uzun düşündüm. En zoru o aşamaydı. Yakın çevremle paylaştığımda zaman ve sağlık uyarıları aldım, zira ben aynı zamanda kamu yararına büyük bir derneğin de başkanlığını yapıyorum ve vaktimin çoğunu alıyor. Ancak çocuklar yardımcı olacakları sözünü vererek beni ikna ettiler ve genel kurulda yönetimimizi oluşturduk, ardından da beni başkan seçtiler.

Federasyonun desteği nasıl amatör kulüplere?

     Henüz yeterince bilgi ve deneyim sahibi değilim ama bizim federasyonumuz, Bilecik ASKF şu ana dek gözlemlediğim kadarıyla amatör kulüplerimize elinden gelen desteği vermeye çalışıyor. Gerek ASKF Başkanımız Nusret Tosun, gerek Futbol İl Temsilcimiz Engin Toku ne zaman arasam –ki çok sık rahatsız ediyorum-  her sorumu açıklıkla yanıtlıyor ve çözüyorlar. Sadece bana değil, diğer kulüplerimize de aynı desteği vererek kulüpler arasında denge unsuru olarak adalet sağlıyorlar.

Kadın olduğunuzdan dolayı başkanlık konusunda size köstek olanlar oldu mu?

     İlginç ama kadın olduğum için hiç köstek olan olmadı, aksine başkanlığım ilgi ve destekle karşılandı. Çok yeniydim henüz, Bozüyükspor başkanımız beni maçlarına davet etti, başkan olarak protokol tribününde ilk maçı izledim ve tek bayandım. Herkes bana yabancılık hissettirmemek için seferber oldu. Çok uzun yıllar iş hayatında da erkek işi olarak görülen bir işi yaptım ben. Erkeklerin kadınları engellediği çok da doğru değildir, işinizi ciddi yaparsanız erkekler kadın olduğunuz için dışlamaz, aksine saygı gösterirler size. Bu anlamda erkeklerin olumlu tepkisine rağmen bazı hemcinslerimden olumsuz eleştiriler geldi ama bilirsiniz kadının kurdu kadındır, alışkındık önemsemedik.

Gençleri spora kazandırmak için ne gibi hamleler yapılabilir ?

     Gençleri spora kazandırmayı çok önemsiyorum zira oğlumdan tanığım, spor gençlerin hem bedenen, hem ruhen sağlıklı yetişmeleri için en önemli etken. Spor yapan çocuk kötü alışkanlıklar edinmez, disiplinli yaşamayı öğrenir, zamanını yönetebilir. Gençler sporu bir yaşam tarzı olarak benimsetebilmek için önce ebeveynlere, ardından öğretmenlere çok iş düşüyor bence. Okullarda eğitsel kollar gibi tüm öğrencilerin beden yapılarına ve yeteneklerine göre en az bir spor dalıyla ilgilenmesi sağlanmalı. Sokak basketbol ve voleybol sahaları için belediyeler duyarlı olmalı, top sahaları gençlerin kullanımına açılmalı. Spor herkes tarafından önemsenmeli ve desteklenmeli. Gençleri de özendirmek için eğitim ve motivasyon sağlanmalı elbette.

Oğlunuz da başkan olduğunuz kulüpte oynuyor, annelik ve başkanlık arasında rol çatışması oluyor mu?

     Evet, oğlum futbolcum  En başında anlaştık, sahada anne-oğul değil, futbolcu-yöneticiyiz. Elbette herhangi bir sakatlığında anne yönüm ağır basacaktır muhakkak ama onun haricinde profesyonel bir denge kurduğumuzu düşünüyorum.

İleride profesyonel bir kulübe başkan olma gibi bir hayaliniz var mı?

     Hayır, öyle bir düşüncem hiç yok, olmaz da. Ben burada bile görevi kabul ederken çok tereddüt ettim, daha büyüğünün altından kalkabileceğimi düşünmüyorum. Önce burada rüştümü ispat etmeli, bana güvenenlerin güvenine layık olmalıyım.

Kulübünüzü Yeşilyurtspor'u okuyucularımıza kısaca tanıtabilir misiniz?

     Kulübümüz Yeşilyurtspor, 1980 yılında kuruldu.. 1993-94 sezonunda 2. Amatörden 1. Amatöre çıktı. Şu an U13, U16 ve amatör takımlarımızda 140 civarı sporcumuz var. Diğer branşları oluşturma çalışmalarına başladık. Ben çok arzu etmiştim, ilk başkan olduğumda da gündeme getirmiştim, kız futbol takımımızı oluşturduk, yeni sezonda inşallah ilimizde bir bayan futbol ligine de öncülük edeceğiz.

5 aydır Yeşilyurtspor Başkanlığı yapıyorsunuz, bu süreçte kulüp olarak maddi zorluk hiç yaşadınız mı?

     En büyük sorunumuz şu an kaynak yaratabilmek. Amatör kulüplerin hepsinin en önemli sorunu maddi desteksizlik. Kaynağımızı kendimiz yaratmak zorundayız. Kulübümüze yöneticilik yapmış, top oynamış isimlerden bu kaynağı yaratmaya çalışıyoruz. Yeni sezona hazırlanırken sponsorların desteğine çok ihtiyacımız var.

Sitemiz TransferMerkezcom'u ya da dergimizi takip ediyor musunuz?

     Başkan olduktan sonra spor siteleri ilgi alanıma girdi doğal olarak. Transfer Merkezi ile önce sosyal medyada tanıştım, ardından sitede de izleme şansım oldu. Artık takip de ediyorum ve çok faydalanıyorum.

Bu güzel röportaj için size teşekkür ediyoruz, son olarak sizin iletmek istediğiniz bir şey var mı?

     Önce bana bu olanağı verdiğiniz için kulübüm adına çok teşekkür ediyorum. Kişisel olarak yaptığım işlerle çok göz önünde olmayı sevmiyorum ama kulübümün adının duyulması, desteklerin önünü açacağından elbette medyayı çok önemsiyorum. Alışılmamış bir ilk olarak da bayan kulüp başkanının tanıtım açısından bir avantaj olduğunu biliyorum. Futbolcularımız hem futbol oynayıp hem yöneticilik yapmışlar ve gerçekten büyük özveriyle kulübü yaşatmışlar. Ben onlarla gurur duyuyorum ve sırtlarından yük alarak onların da gurur duyacakları bir başkan olabilmeyi istiyorum. Bana sözleri var, Yeşilyurtspor Kulübü bu  sezonu şampiyon olarak kapayacak ve biz geniş bir aile olarak "Yeşilyurtspor Ruhu" yaratarak nice başarılara birlikte yürüyeceğiz. Tekrar çok teşekkür ediyorum desteğiniz ve ilginiz için. Sizlere iyi çalışmalar..

Röportaj: Ümit ŞENGÜN
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder