6 Ağustos 2013 Salı

İnceleme: Kahramanmaraşspor 2013-14

     Kahramanmaraşspor geçtiğimiz sezonu hiç kimsenin beklemediği bir şekilde Kırmızı Grup'ta şampiyon olarak tamamladı. Bu büyük başarıda en önemli pay sahiplerinden biri Kahramanmaraş Belediyespor'u çalıştırırken, Bayram Toysal’ın takımdan ayrılışıyla Kahramanmaraşspor'un başına geçen Fethi Çokkeser'di. Fethi Hoca gibi bir Kahramanmaraşlının bunu memleketinin takımıyla başarması da güzel bir hikayeydi.

     Fethi Hoca ve Kahramanmaraşspor için harika giden her şey sezon sonunda başkan Ferudun Kolat'ın "Fethi Hoca ile devam edeceğiz." açıklamasıyla taçlandı. Fethi Hoca A2 takımının katıldığı bir turnuva için yöneticilerle beraber Nijerya'ya gitti. Nijerya'da önce forvet Happy Okuoka, stoper Madu Chibuzor ve forvet Gani Oseni ile anlaşma sağlandı ancak sonradan Okuoka'dan vazgeçildi ve Razaq Adegbite ile anlaşıldı. Fethi Hoca ve yöneticiler Nijerya'dan döndüler, kamp başladı, hazırlık maçları oynandı ancak bir anda Fethi Çokkeser ile yollar ayrıldı.

     Kamp başlayana kadar Fethi Hoca ile yollar ayrılsaydı kimsenin diyeceği bir şey olmazdı ancak transferler ve hazırlık maçlarının yapıldığı bir dönemde alınan bu karar herkesi şaşırttı. Fethi Hoca da ayrılış nedeninin kendisinden maddi konularda istenen aşırı fedakarlıklar olduğunu açık yüreklilikle belirtti.

     Fethi Çokkeser ile yolların ayrılmasının hemen ardından Besim Durmuş'la anlaşıldı. Besim Hoca ligde son derece tecrübeli, geçtiğimiz sezon da Samsunspor'u çalıştırmış bir teknik adam. Genellikle beraberliklere yatkın defansif mentalitede takımlar oluşturuyor. Ben de şahsen Besim Hoca’nın bu defansif temelli anlayışının lige yeni yükselmiş ve pek de mantıklı hamleler yapmayan Akdeniz'in Aslanları için faydalı olacağını düşünüyorum.

     Fethi Hoca ile başlayan süreçte menajerlerinde tavsiyesiyle olduğunu düşündüğüm Madu Chibuzor, Razaq Adegbite ve Gani Oseni ile anlaşılmıştı. Transfer konusunda ciddi bir planlama olduğunu söylemek çok güç, özellikle yabancı transferler ve kaleci konusunda çok ilginç gelişmeler yaşanıyor. Taraftarın çok sevdiği kaleci Taylan ufak pürüzler nedeniyle takımdan ayrılıp Hatayspor'la anlaştı. Bunun üzerine son olarak Elazığspor kadrosunda bulunan ve futbolseverlerin Kasımpaşa'dan hatırlayacakları Tolga Özgen kampa getirildi ancak çok kısa bir süre sonra kendisiyle anlaşılmadı ve Tolga da kamptan ayrıldı. Son olarak denenen Azeri kaleci Davud da teknik direktör Besim Durmuş tarafından beğenilmedi ve geçtiğimiz sezon Giresunspor'da forma giyen Kayserispor, Erciyes ve İBB'den de hatırlayacağımız Mehmet Ali Tunç ile anlaşıldı.

     Yabancı transferler konusunda ise sürekli bir arayış mevcut.Besim Durmuş Adegbite'yi beğenmedi ve yolların ayrılmasını istedi, söylenenlere göre kendisi daha tecrübeli bir forvet arayışındaymış. Daha önce İsviçre'de de forma giyen Moustapha Dabo bu konuda en öne çıkan aday. Uzun bir süre önce anlaşma sağlanan Gani Oseni'nin de Vietnam Ligi nedeniyle hala kampa katılmadığını da düşünürsek pekde mantıklı hamleler olmadığını söylemek yanlış olmaz. Kampta denemeye alınan Nijeryalı Azuoka'nın beğenilmesi halinde stoper Madu Chibuzor'la da muhtemelen yollar ayrılacak. Transferde gelenler-gidenler şunlar:

Gelenler: Besim Durmuş (Teknik Direktör) Şamil Ünal (Göztepe/Orta Saha) Mehmet Ali Tunç (Giresunspor/Kaleci) Farid Guliyev (FK Bakü/Forvet) Şahinali Terzi (Çaykur Rizespor/Orta saha) Cumhur Yılmaztürk (Çaykur Rizespor/Orta saha) Gani Oseni (Vietnam/Forvet) Madu Chibuzor (Enugu Rangers/Stoper), İbrahim Eren Akduman (Elazığspor/Sağ bek) Gökhan Durmuş (Ofspor/Sol bek)

Gidenler: Taha Balcı (1461 Trabzon/Forvet) Berkan Emir (Karşıyaka/Sol bek) Gökhan Aydaş (Karşıyaka/Forvet) Taylan Aydoğan (Hatayspor/Kaleci) Tolga Çavdar (Göztepe/Orta Saha)

İç Transferde Anlaşılanlar: Adem Aydın, Zafer Özden, Ersel Çetinkaya, Aytaç Deniz, Fahrettin Bıyıklı, Mert Er Estik, Onur Berber, Erhan Çelen

Sözleşmesi Devam Edenler: Emre Kara, Erhan Kurt, Mustafa Gürel, Serkan Özsoy, Sinan Turan
         

    Takımdan ayrılan oyuncular genel olarak forma şansı bulan ve şampiyonlukta büyük pay sahibi olan oyuncular. Taylan kalede güven veren bir kaleciydi ve taraftarda kendisini seviyordu. Taha Balcı gol yollarında takımı sırtlayan isimdi. Gökhan Aydaş sonradan oyuna girdiği maçlarda bile takıma çok katkı veren bir oyuncuydu .Tolga Çavdar orta sahada oldukça başarılıydı ve liderlik vasfını kaptan olarak üstlenen kişiydi. Berkan Emir ise hücum yönü ve duran topları kullanma konusunda harika bir oyuncu ve şahsen Kahramanmaraş için önemli kayıp olduğunu düşünüyürum, çok rahatlıkla Süper Lig'de oynayabilecek bir sol bek.

     İç transferde anlaşma sağlanan oyunculardan Adem Aydın namı-değer A7 kanatlarda oldukça etkili bir isim ve bu sene öne çıkan oyunculardan biri olabilir. Onur Berber'in de bu ligde de katkı verebilecek düzeyde olduğunu düşünüyorum. Zafer Özden de yine takımın en önemli oyuncularından biri olacaktır.

     Yapılan transferlerden ise Şahinali Terzi ve Gökhan Durmuş transferlerini yerinde bulduğumu söylemeliyim ancak diğer transferler özellikle de Şamil Ünal transferi benim adıma soru işareti. Takımın hemen hemen her mevkiye transfer ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Mehmet Ali Tunç bana göre PTT 1. Lig düzeyinde 1. kaleci olarak alınacak bir oyuncu değil. İyi bir alternatif olabilirdi ama tabi şu durumda -Ersel çok üst düzey bir performans göstermezse- 1. kaleci olacaktır. Umuyorum ki denenen yabancılardan iyi bir oyuncu yakalanabilsin ve uzun süredir beklenen Gani Oseni beklentileri boşa çıkarmasın.


Hazırlık Maçları
Kahramanmaraşspor 0-0 Çıksalınspor
Kahramanmaraşspor 3-3 Şanlıurfaspor
Kahramanmaraşspor 0-0 Orduspor (Yarıda Kaldı)
Kahramanmaraşspor 1-0 Ünyespor

     İlk 2 hazırlık maçında takımın başında Fethi Çokkeser'in, sonraki maçlarda ise Besim Durmuş'un olduğunu da not düşelim. Besim Hoca'nın 4-5-1 temelli 4-2-3-1 sistemiyle yola çıkacağı kanaatindeyim, sezon öncesi tam olarak kestirmek zor olsa da benim kadro tahminimi yandaki grafikte görebilirsiniz..

     Uzun bir değerlendirme oldu. Kahramanmaraşspor'un bu yıl hedefinin ligde kalmak olması gerekir ve yapılacak transferlerle de bunun sağlanabileceğini düşünüyorum.Yönetimin başlangıçta 10-20-50 TL olarak açıkladığı bilet fiyatlarını tepkiler üzerine 5-15-25 tl olarak düzenlemesi yeterli olmasa da iyi niyetli bir hamle. Akdeniz Aslanları taraftarınında desteğiyle ligde kalma savaşında rakiplerini geride bırakabilir. Gönül ister ki Kahramanmaraşspor playoff savaşı içinde yer alsın ama bu oldukça zor görünüyor. Umuyorum ki Edeler güzel bir mücadele verirler ve başta ben olmak üzere herkesi şaşırtacak bir performans sergilerler.

Bu inceleme TransferMerkez.com tarafından hazırlanmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz 
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. En son soru işareti olacak Şamil Ünaldır bence.Göztepe onun için şanssızlıktı,Tokatta İskenderunda efsaneydi adam.Selçuk İnan düzeyinde frikik atıyordu adam tabi 2 senedir atmıyor

    YanıtlaSil