7 Ağustos 2013 Çarşamba

Röportaj: Ali Karakaş

     Transfer Merkezi Dergisi'nin bugünkü konuğu, geçtiğimiz günlerde Sivas 4 Eylül Belediyespor'da "Sportif Direktörlük" görevine getirilen menajer ve scout Ali Karakaş. FIFA lisanslı oyuncu menajeri Erdem Konyar ile birlikte menajerlik yapan Ali Karakaş aynı zamanda scout sertifikasına da sahip. Ali Karakaş ile menajerlik/scoutluk ile ilgili merak edilenleri ve Türk futbolunu konuştuk.

Merhabalar Ali Karakaş, öncelikle kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

     1978 doğumluyum. İstanbul'da yaşıyorum ama aslen Sivaslıyım. 2 yıldır TFF lisanslı oyuncu menajeri Erdem Konyar ile birlikte faal olarak menajerlik yapıyorum. Bu sezon başında Spor-Toto 3. Lig'in iddialı takımlarından Sivas 4 Eylül Belediyespor'da Sportif Direktörlük görevine getirildim.

Menajerliğe ne zaman ve nasıl başladınız? Bu mesleği seçmenizde neler etkili oldu?

     Menajerliğe 2 sene önce başladım ama uzun zamandır futbolun içindeydim. Erdem Konyar'dan aldığım teklif üzerine resmi olarak menajerliğe başladım. Ülkemizdeki menajerlerin oyuncunun kariyerinden çok kendi menfaatlerini düşündüklerini gördüğüm için bu durumdan rahatsızdım, bu işin yeterince profesyonel yapılmadığını düşünüyordum. Bu mesleği seçmemde bahsettiğim bu durumlar etken olmuştur.

Menajerlik dışında ayırca Scout eğitimi aldığınızı biliyoruz. Bunun detaylarını anlatır mısınız? Scout eğitiminin mesleğinize ne gibi katkıları oluyor?

     Evet, Tarkan Batgün ve Gutto.biz firmasından Wyscout onaylı scout eğitimi aldım. Scouting'in de menajerliğin bir parçası olduğunu düşünüyorum. Bir menajerin işini iyi yapabilmesi için scoutinge de hakim olması gerekli bence. Eğer bir oyuncuyu scout gözüyle farklı açılardan analiz edemiyorsanız oyuncu seçimlerinde başarılı olmanız zor.

Geçtiğimiz günlerde Sivas 4 Eylül Belediyespor'da "Sportif Direktörlük" görevine getirildiniz. Sivas 4 Eylül'ü seçmenizdeki etkenler nelerdi?

     Sivas 4 Eylül''ün de benim gibi genç oyunculara önem vermesi, bakış açımızın ve hedeflerimizin uyuşması bu kararı vermemde etkili oldu. Ayrıca memleketim Sivas'ın takımı olmasının da etkisi var tabi.

Sivas 4 Eylül Belediyespor'daki görevinizi ve hedeflerinizi bizlere anlatır mısınız?

     Takımın transfer çalışmalarını yönetim kuruluyla birlikte yürütmek, oyuncular ve yönetim arasında köprü görevi görüp sorunlara çözüm bulmak başlıca görevlerim arasında. Başkanımız Ahmet Polat, teknik direktörümüz Alaettin Çiçek ve yönetim kuruluyla koordineli olarak çalışarak sezon sonunda takımımızı şampiyonluğa taşımak istiyoruz.

Sivas 4 Eylül Belediyespor'un yeni sezon ve transfer çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

     Yeni sezon hazırlıklarımız son sürat devam ediyor. Takımımız Kartepe'de yaptığımız kampla yeni sezona hazırlanıyor, kamp 16 Ağustos'a kadar devam edecek. Transfer çalışmalarımızda, bu ligin yetenekli ve genç oyuncularını takımımıza kazandırmaya odaklanıyoruz. Maddi manevi desteklerinden dolayı Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve kulüp başkanımız Ahmet Polat'a da buradan teşekkürlerimi iletmek istiyorum

     Transfer çalışmaları kapsamında, Elazığ Belediyespor'dan Mehmet Güler, Beylerbeyi'nden Mehmet Murat Uçar, Antalyaspor'dan Uğur Aydın, Aytaç Öden'in kardeşi Aytunç Öden, Küçükçekmecespor'dan Mustafa Cevret ve Kilimli Belediyespor'dan Şafak Bayraktar'ı transfer ettik.

Menajer olarak hangi futbolcularla çalışıyorsunuz? Oyuncu seçimi konusunda belli kriterleriniz var mı? Seçim yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?


     Özellikle alt liglerdeki genç oyuncularla ilgileniyorum. Asıl hedefim bu genç yetenekleri keşfedip Türk futboluna kazandırmak. Bunu yaparken sadece kendi menfaatlerimi değil oyuncunun gelişimini ve geleceğini de düşünerek kararlar vermeye çalışıyorum. Oyuncunun oynayabileceği, kendini geliştirebileceği takımlarda forma giymesi için tavsiyelerde bulunuyorum.

     Ankaragücü'nden genç yetenek Aytaç Öden, Elazığspor'a transfer olan Abdullah Topkara, Tepecikspor'daki performansıyla dikkat çeken Recep Onur Çelik bu oyuncuların bazıları. Birlikte çalıştığım Erdem Konyar'ın oyuncuları arasında Emenike, Joseph Boum, Tisdell, Nduka gibi önemli isimler var.

Daha önce futbol oynadınız mı? Oynadıysanız futbol oynamış olmanın yaptığınız mesleğe katkıları nelerdir?

      Evet daha önce lisanlı olarak futbol oynadım. 1985-94 yılları arasında Tarsus İdman Yurdu alt yapısında forma giydim. Profesyonel olduğum sezon yaşadığım bir kaza sonucu futbola 2 yıl ara vermek zorunda kaldım. Daha sonra İstanbul'da çeşitli amatör kulüplerde oynamaya devam ettim. Sağ açık ve ofansif orta saha olarak oynuyordum.

     Futbol oynamış olmamın elbette mesleğime de ciddi katkıları çünkü oyuncuların psikolojilerini anlamak, daha doğru seçimler yapabilmek için aynı işi yapmış olmak önemli bir avantaj.

Scout ve menajer olmak isteyen futbol severlere tavsiyeleriniz neler?

     Bu konuda hevesli olan birçok futbol sever kardeşim olduğunu biliyorum ama bu işlerin dışarıdan göründüğü kadar kolay olmadığını söylemek isterim. Menajerlik zor ve meşakkatli bir iş, günün büyük bölümünü bu işe ayırman gereken, çoğu zaman özel hayatın önüne geçen bir meslek.

     Scout olmak için Gutto.biz firmasından sertifika almalarını tavsiye edebilirim, bu işi çok profesyonel yapıyorlar. Ancak o işi yapabilmek için sadece sertifika almak yeterli değil tabi ki. Futbolu çok iyi bilmesi, gözlem ve analiz yeteneği gibi birçok önemli etken var. Herkes bakar ama herkes göremez.

Gelecekle ilgili planlarınız nedir? Aklınızda farklı projeler var mı?

     Türk futboluna faydalı olabilecek projelerde yer almak istiyorum. Takip ettiğim ve birlikte çalıştığım genç oyunculara kariyerleri açısından faydalı olabilecek çalışmalar yapmak, gelişimlerini en iyi noktaya getirmek önceliklerim arasında. Milli takımların izleme komitelerinde ve önemli kulüplerin scout ekiplerinde yer almak da hedeflerim arasında.

Yaptığınız işin özel hayatınıza etkileri nelerdir? Boş zamanlarınızı nasıl değerlendirirsiniz?

     Bu işi yaparken ister istemez ailemi ihmal ettiğimi düşünüyorum açıkçası. Çoğu zaman iş hayatı özel hayatımın önüne geçiyor ama bu konuda en büyük destekçimin eşim Yasemin Karakaş olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca desteklerinden dolayı UTİ Taşımacılık, Abdullah Yeşil ve tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. İşimden dolayı çok fazla boş zamanım kalmıyor ama zaman buldukça ailemle ve özellikle kızımla vakit geçirmeyi seviyorum.

TransferMerkez.com sitemizi takip ediyor musunuz? Sitemiz ve dergimizle ilgili düşüncelerinizi ve tavsiyelerinizi alabilir miyiz?

     Beğenerek takip ediyorum. Özellikle alt liglere yer verdiğini için tebrik ediyorum. Bence büyük TV kanallarının sizin çalışmalarınızı değerlendirmesi gerek, gerçekten çok emeğiniz var.

Bize zaman ayırdığınız için teşekkürler. Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

     Ben teşekkür ederim. Son olarak TFF'nin yaş sınırılamasıyla ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Alt liglerde uygulanan bu yaş sınırının kalkması gerektiğini düşünüyorum. Bu meslekten kazandığı parayla ailesini geçindiren insanların 25 yaşını geçince kontenjana takılıp yaşlı statüsünde değerlendirilmesine anlam vermek imkansız. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini düşünüyorum. Çalışmalarınızda başarılar.

Röportaj: Çetin KUZU / Canan AKARCA
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder