24 Ağustos 2013 Cumartesi

Sporcu Sağlığı: Şişman mısınız?


     100 kg bir erkeğe şişman demeden önce bir düşünmek gerekir? Sıklıkla kullanılan BMI (Body Mass Index) yani vücut kitle indeksinin aksine, boy ve kilodan bağımsız olarak vücut kompozisyonu hakkında bilgi veren vücut yağ oranı, kişinin sağlığı ve kondisyonunu belirlemek açısından daha önemli bir veridir. Vücut kitle indeksi, vücut yağ oranını hesaba katmadığı için özellikle kas oranı normalden yüksek olan bireyleri şişman ya da obez sınıfında değerlendiren hatalı sonuçlar verebilir. Bazı kişilerde BMI yüksektir ancak vücut yağ oranı normaldir. Bu durumda bu kişinin şişman olduğu söylenemez.

     Genellikle kadınlardaki vücut yağ miktarı erkeklerden fazladır. Kadınlarda toplam vücut ağırlığının %26,9’u erkeklerde ise %14,7’si yağdır. Bu oranın kadınlarda %30'un, erkeklerde ise %25’in üstüne çıkması durumu obeziteyi oluşturmaktadır.

     Şişmanlığın tespit edilmesi için vücuttaki yağ oranının bilinmesi gerekir. Vücut yağ oranını ölçen çeşitli analiz cihazlarıyla bu oran öğrenilebilir. Vücut yağ analizi yapan tartılar oldukça pratik ve çok fazla tercih edilmektedir. Bu noktada yağ oranınızı ölçtürmeden önce dikkat etmeniz gereken maddeler akla geliyor:
    
     İlk olarak ölçümü yapan cihaza yalın ayak çıkmanız gerekiyor.
     Ölçümden 6 saat önce yemeyi, 2 saat önce su içmeyi kesmek gerekiyor.

!!! Bu maddeler olmadan yapacağınız ölçümler yanıltıcı sonuçlar doğurabilir.

     Şişmanlığı ve vücut tipini belirlemede önem kazanmış bir oran da bel-kalça oranıdır. Bu oran kadınlarda 0,8, erkeklerde 1‘i geçiyorsa obeziteden söz edilir. Bunun yanında kadınların bel çevresinin 80cm’den, erkeklerin bel çevresinin 94cm’den küçük olması normaldir.

Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder