4 Eylül 2013 Çarşamba

Arsenal’den Dev Hamle: "Mesut Özil"

Transfer Çalışmaları
     Transfer döneminin başlaması ile birlikle sezonu kötü bir futbol ve 4.lükle bitiren Arsenal’in kesinlikle birden fazla transfer yapacağı söyleniyor. Arsenal’in transfer ihtiyacı duymayacağı bölgesi yoktu. Özellikle defansif orta saha, forvet, savunma ve kaleye takviye yapılması bekleniyordu.

     Transfer dönemi başladı ve otoriteler ve taraftarlar Arsenal’den transfer beklemeye başladılar. Transfer döneminin başlarında Arsenal Jovetic, Higuain, Reina, Fellaini, Villa, Ashley Williams ve Michu ile ilgilenmeye başladı fakat bu isimlerin hiçbirinden sonuç çıkmayınca taraftarlar Arsene Wenger'i eleştiri yağmuruna tuttu. Transfer sezonunda 2.5 ay geçmiş ve Arsenal hala transfer yapamıyor ya da yapmıyordu. Arsenal’in ilgilendiği isimler bir bir başka takımlara transfer olunca medya Arsenal’in Rooney, Suarez, Benzema, Di Maria ile ilgilendiği iddaa etmeye başladı fakat bu transferler de bütün çabalara rağmen sonuca bağlanmadı. Transferin son günlerinde ise Arsenal, Bale’in Real Madrid’e transfer olmasının kesinleşmesi ile Real Madrid’den ayrılması muhtemel olan Benzema, Di Maria ve Mesut Özil ile ilgilenmeye başladı.

     Arsenal yapmış olduğu sıkı pazarlıklar sonucunda Bale’in ve Isco’nun gelişiyle gözden düşen Mesut Özil’in transferinde mutlu sona ulaştı. Mesut Özil transferinin öncesinde Palermo’dan kaleci Viviano bir yıllığına kiralandı.

Mesut Özil Arsenal'de nasıl bir etki yaratır?
     Yazımın üst kısmında Arsenal’i yaz transfer  çalışmalarına kısa da olsa değinmeye çalıştım, şimdi yazımın asıl yazılış amacı olan Mesut Özil’in Arsenal’de yaratacağı etkiye değinmek istiyorum. Arsenal bütün otoriteler tarafından kabul gören dünyanın en iyi 10 numaralarından birini transfer ederek, hem kulüp tarihinin en yüksek bonservis bedelini ödemiş, hem de herkese amaçlarının ne olduğunu göstermiştir.. Geçen sezon performans olarak bekleneni veremeyince takım transfere ihtiyaç duymuştu. Özellikle geçen sezon alınan Giroud’un uyum sorunu Cazorla’nın forvet arkasında oynarken sıkıntı yaşaması hücumda pas üzerine kurulu oyun sistemi ile oynayan Arsenal’in hücumda bitirici pas atacak bir oyuncuya ihtiyacı olduğu aşikardı. Bunu bilen Arsene Wenger Avrupa’nın son 3 yılda en çok asist ve en çok key pas atan oyuncusu Mesut Özil’i transfer ederek bu sıkıntıyı gidermeyi amaçlıyor.

     Mesut Özil Real Madrid’de oynarken Cristiano Ronaldo’nun gölgesinde kalmış ve Jose Mourinho’nun ondan beklediği bir üst seviye oyuncusu olmayı başaramamıştır. Tam burada şunu söylemek gerek; Mesut’un Arsenal’e transferi hem Mesut’a hem de Arsenal’e seviye atlatacaktır. Mesut Özil, Tottenham maçında bile gözler önüne serilen hücuma çıkarken topu ayakta tutma ve doğru adama iletme konusunda yaşanan sıkıntıyı giderecektir. Özellikle pek çok kişi tarafından beğenilmeyen Giroud’un seviye atlamasını sağlayacaktır. Giroud Montpellier’de Belhanda gibi pasörün pasları ile sonuca gitmeyi başarırken Mesut gibi en üst seviye pasör ve oyun okuyucu ile neler yapar siz düşünün. Giroud Avrupa’nın fiziğine göre en yumuşak bileklere sahip, değerli forvetlerinden bir tanesi .Giroud’un bu sezon yapmış olduğu çıkış ve uyum sorununu atlatmış olması Arsenal’in  daha da güçlenmesini sağlayacaktır.

     Mesut Özil hücumda oyunu organize etmesi bir tarafa harika kanatlara sahip Arsenal’in kanat oyunlarında daha etkili olmasını sağlayacaktır. Mesut Özil orta alandan hücuma yapmış olduğu doğru koşular ile topla ilişkileri iyi olan Jack Wilshere ve Ramsey’in daha rahat hareket etmelerini sağlayacaktır. Mesut Arsenal’in daha uzun süreler hücumda kalmasına sağlarken, rakiplerin daha fazla yorulmasını ve oyundan düşmesine neden olacaktır. Arsenal’in Henry ve Fabregas’ın takımdan ayrılmasından sonra köşe vuruşu ve serbest vuruşlarda usta bir isme ihtiyaç duyduğunu görüyorduk .Cazorla bu işi biraz yapsa da özellikle köşe vuruşlarında  topun başına geçen Walcott’un bu alanda başarısız olduğunu görüyoruz işte tam bu noktada yeni transfer Mesut Özil hava toplarından etkili olan Arsenal savunmacılarını köşe vuruşlarında topla buluşturmayı başaracaktır. Yine Real Madrid’de serbest atışlarda başarı sağlayan Mesut Özil Arsenal’in bu sıkıntısını bir nebze de olsa giderecektir. Mesut Özil ceza alanına yapacağı sürpriz koşular ile takımına gol kazandırmayı başarabilecek yetenekte olup bu koşular ile boşalan alanları Arsenal’li futbolcuların değerlendirmesini sağlayacaktır.

     Şimdi bana "Bir oyuncu oyuna bu kadar etki eder mi?" diye soracaksınız, evet Mesut Özil futbolda oynanan bir karşılaşmanın sonucuna ve oyunun dinamiklerine bu kadar etki eder. Mesut Özil Arsenal’e Dünya’nın en iyi 10 numarası olarak gelmiş ve belki gelecekte Dünya’nın en iyi oyunsu olmayı başaracaktır. Jose Mourinho "Mesut Özil Arsenal’e transfer olunca Demba Ba’nın Arsenal’e transfer olmasını engelledim çünkü Arsenal Dünyanın en  iyi 10 numarasını transfer etti" demiştir.

     Mesut Özil’in Real Madrid’den ayrılmasının sebebi takımın ona olan inancının kalmamasıdır. Arsenal bu inancı ona fazlasıyla sağlayabilecek taraftar ve teknik ekibe sahip. Hoş Geldin Mesut Özil diyorum. Mesut Özil İngilizlere ‘’Ö‘’ harfini  tanıtacak ve biz Türklerin Arsenal’i farklı bir  gözle izlemesini sağlayacaktır.

     Arsenal’in Mesut transferini şöyle özetledikten sonra ufak bir eleştiride bulunmak isterim. Arsenal Song’un ayrılması ile defansif orta saha olmayan Arteta’yı bu bölgede oynatmış fakat Arteta bu bölge için istenileni verememiştir. Arsenal’in defansif bir orta saha alması gerekirken bu bölge için hamle yapmaması eleştiri konusudur. Yine de her şeye rağmen "cimri" olmakla eleştiri alan Wenger’in Mesut Özil için 50M € gibi bir parayı gözden çıkarması Wenger’i eleştirenlere çok güzel bir cevap olmuştur. Arsene Wenger’in Mesut Özil transferini yapmadan önce Bale’in transfer olacağını tahmin ettiği ve bunun sonucunda Real Madrid’in Mesut ile yollarını ayıracağını tahmin edip bu transferi gerçekleştirmesi ise dahiyane bir iştir.

Yazar: Serdar SOYLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder