16 Eylül 2013 Pazartesi

PTT 1. Lig'de 4. Haftanın Değerlendirmesi

       Haftanın açılış maçlarından biri olan İstanbul BBSK - Şanlıurfaspor müsabakasını stattan izleme şansı elde ettim. Maça Şanlıurfalı taraftarların yoğun ilgisi vardı. Maçın hemen başında Zenke'in kaçırdığı pozisyonların dışında İstanbul BBSK pozisyon üretmekte sıkıntı yaşadı. Oyuna bu kadar hakim olup pozisyon üretmekte sıkıntı yaşamasının nedeni Mehmet Batdal'ın özelliklerinden yararlanamamaları. Mehmet Batdal'a oynanacak toplardan sonra geriden koşu yapan veya desteğe gelen oyuncunun olması gerekir. Orta alandan dripling ile top sürecek ve Batdal ile duvar pası yapacak özellikte bir oyuncunu sahada yoktu. Zenke kuvvetli olmasına rağmen kapanan savunmaları açacak kadar topa hakimiyeti yok ve sadece arkada boşluk bulunca gidecek bir oyuncu, bunun yanında çizgide taşıdığı topları sol ayağı ile kullanamadığı için etkisiz kaldı. Zenke'nin sağ kulvarı daha iyi kullanacağını düşünüyorum, Alaattin ve Zeki her ikisi de kısa oynamayı ve yan pası çok fazla tercih ediyor, öne oynamayı ve dripling ile Batdal'ın üzerine gidecek ofansif yönü daha güçlü bir orta saha oyuncusu İstanbul BBSK takımın ileriki haftalarda işini daha da kolaylaştıracaktır.

       Şanlıufaspor takımına baktığımızda ise Engin, Ozan, Onur ve Kağan bireysel olarak iyi oyuncular ve her biri bu ligdeki her takımda oynayabilecek kapasiteye sahip. Fakat dördü aynı takımda çok yumuşak bir savunma dörtlüsü demek. Bu maçta da özellikle ikinci yarıda sayısız pozisyon verdiler, Fevzi bir çok gol pozisyonu kurtarmasına rağmen yedikleri ilk golde yumrukladığı top kısa düştü ve Batdal'ın etkili vuruşu ile gol oldu. İkinci gol ise tam bir halı saha golü oldu. Ceza sahası içinde forvet oyuncusu bu kadar rahat bırakılmamalıdır. Orta alanda üç haftadır aynı şekilde sahaya çıkıyorlar ve üç oyuncununda özellikleri benzer, bu maçta Sedat'ın üstün bir çabası vardı ve bana göre Urfa takımının en iyisiydi. Orta alanda çok koştu, iyi mücadele eti ve hücuma destek verdi. Yasin fırsatçılığını kullandı ve Alparslan'ın verdiği hatalı pası gol yapmayı başardı. Fakat onun dışında oyunda pek yoktu. İsmail Haktan iyi mücadele etti fakat potansiyeline ulaşmış değil henüz. Sercan çok etkisiz kaldı ve o da henüz hazır değil.

       TKİ Tavşanlı sahasında oynadığı etkili futbol ile ligin güçlü ekiplerinden Ankaraspor'dan puan almayı başardı. TKİ Tavşanlı gol pozisyonu üretmekte sıkıntı çekmeyen bir takıma dönüştü fakat bu pozisyonları gol yapacak oyuncunun eksikliğini yaşıyorlar. Ankaraspor daha sakin olması gerekiyor, bu ligin en iyi takımlarından biri olduklarını söylemek yanlış olmaz. Sadece biraz zamana ihtiyaçları var fakat bu ihtiyaç duyulan zamanda oyuncuların konuşarak veya agresiflikle kart görmeleri ideal kadro ile sahada olmalarını engelleyecek bu zaman uzayacaktır, bu süredeki puan kayıpları takım üzerinde daha fazla stres yaratacaktır.

       Balıkesirspor deplasmanda Adana Demirspor'u yenerek ligde dörtte dört yapan tek takım oldu ve üstelik Orduspor ile beraber kalesinde gol görmeyen iki takımdan biri konumunda. İyi bir savunması ve kalecisi var fakat Adana Demirspor maçında sayısız gol pozisyonu verdiler. Mehmet Eren ve Rostand çok sayıda pozisyon kaçırdılar. Önümüzdeki haftalarda orta alanda defansif anlamda daha dirençli oyuncular kullanmazlarsa takım temposu düşecek ve buna bağlı kayıplar yaşabilirler. Adana Demirspor 4 maçta 4 puan toplayarak amacına uygun bir seyirde gitmiyor. İyi oynadığı maçta savunmanın daha dikkatli davranması gerekiyor. Gol yollarında pozisyon üretmekte sıkıntı yaşamıyor fakat son vuruşlarda etkisiz kalıyorlar.

       Manisaspor evinde güçlü Mersin İdman Yurdu'nu mağlup etmeyi başardı. İlk yarıda Mersin takımı çok fazla koştu ve iyi mücadele etti, buna karşı ikinci yarı için aynı şey söyleyemeyiz. İki takımın da 10 kişi ile devam ettiği maçta Lawal'ın agresif tavrı, gördüğü ilk sarı kart, kırmızı kart ve oyundan çıkışı tamamen amatörceydi. Maçın güzel tarafı bol gol olması yanında aynı zamanda duran toplardan Lawal'ın penaltısı, Bekir ve Anıl'ın frikikten attığı gollerdi. Manisaspor ikinci yarıda mersinin sol kanadını fazlası ile kullandı ve bu kanattan çok etkili oldu. Buna çözüm bulamayan Mersin takımı skoru koruyamadı ve galip geleceği maçta puan almadan döndü.

       Fethiyespor ilk galibiyetini farklı skor ile aldı. Taraftar desteğini kadınlar ve çocuklardan aldığı maçta Onur Okan yine üstün performans gösterdi ve takımının farklı kazanmasını sağladı. Haftaya damgasını vuran göllerin yanında Onur Okan'ın yaptığı asist de görülmeye değerdi. Bucaspor son 20 dakikada 3 gol yiyerek deplasmanda ağır bir yenilgi aldı. Son 20 dakikada yedikleri 3 gol performansa dayalı bir düşüşten değil oyuncuların motivasyon kaybından kaynaklandı.

       Yaşanan ışıklandırma problemi yüzünden iki günde tamamlanan maçta, Denizlispor iki farklı skoru yakalamasına rağmen bunu koruyamadı ve maç 2-2 berabere sonuçlandı. Denizlispor 2 puanı tüm takım olarak el birliği ile geri çevirdiler ve rakiplerine 1 puanı hediye ettiler. Nasıl mı? Açıklayayım; dakika 89, skor 2-1 ve rakip takım serbest atış kullanacak. Atışı kullanacak olan Musa Aydın, kaleye vurma şansı yok, çünkü orta yapacağı yöne doğru kavis almış pozisyonda. Denizlispor takım 4 kişi ile baraj kurmuş ve 1 kişi baraj arkasına sarkmış Samsunlu oyuncuyu tutmaya çalışıyor yani 5 kişi, 1 kişi yayda bekliyor ve 1 de kaleci etti mi 7 kişi geriye 4 kişi kalıyor, Samsunspor'dan ise içerde 5 kişi var. Dakika 89, skor 2-1 rakip serbest atış kullanıyor ve içerde rakibin 5 oyuncusu defans yapan takımın 4 oyuncusu bilin bakalım topa kim vuruyor? Kim mi vuruyor, maçın skoru Denizlispor 2 - Samsunspor 2

       Kahramanmaraşspor evinde Adanaspor'a mağlup oldu ve arkasından Besim Hoca'nın istifası geldi. Besim hocaya geçmiş olsun diyoruz. Saha dışında yaşadıkları sorunların saha içine yansıdığını söyledi. Evet saha içinde özellikle ilk yarı çok büyük sıkıntıları vardı özellikle de defansif anlamda. Ergin Keleş tek forvet oynuyordu ve attığı iki gol kenarlardan Talha ve Ömer'in yaptığı ortalardan fakat Ergin'in yanında hiç bir oyuncu yoktu. Tek forvet oynayan bir takımın forveti bu kadar kolay topa vurmamalıdır. Adanaspor ideal kadrosuna henüz ulaşmış değil. İlkem, Rahman ve Fabiano'un da takıma katılması ile ideal kadrosuna ulaşacaktır. Marko takıma büyük katkı sağlayacak durumda. İkinci yarıda takımın oyundan düşmesi fiziksel performanstan çok 4-2-3-1 oynuyorsan eğer üçlünün takım savunmasına katkısının azalmasından kaynaklanıyor. Eğer Adanaspor bu üçlü ile devam edecekse ikici yarının ikinci bölümünde ya format değiştirmeli ya da oyucu değiştirmesi gerekecektir.

       Boluspor evinde puan kaybetti. Çok sayıda gol pozisyonuna girdi fakat direkleri geçemedi. Boluspor'un orta sahası ve forveti çok hareketli, dikine oynayan oyuncuları var. Önceki maçlardan farklı olarak ileride daha fazla oyuncu ile çoğaldılar buna karşı golü bulacak organizasyonu gerçekleştiremediler. Kaleyi çok fazla denediler fakat attırmayı daha fazla denemeleri gerekiyor. Üçüncü bölgede yapacakları hücum organizasyonlarını arttırmaları gerekecek. 1461 Trabzon aldığı 1 puan ile evine avantajlı döndü.

       Karşıyaka evinde Orduspor'a yenildi. Açık futbolunu devam ettiren Karşıyaka, Ars'ın formsuzluğundan dolayı gol atmayı başaramadı. Rıdvan'ın etkili çalımları ve attığı müthiş pası gol yapmayı başarabilse, oyunun gidişi farklı olabilirdi. KSK takımı savunmada çok hatalar yaptı ve özellikle sol kanattan çok pozisyon verdi ve oradan gol yedi. Mustafa Sevgi'in performansı her geçen gün artıyor ve ortalamanın hep üstünde oynamaya devam ediyor. Orduspor gol yemeden lige devam ediyor ve 3 maçta topladığı 7 puan ile ligin zirvesinde kendine yer buluyor.

Haftanın Takımı: Balıkesirspor
Haftanın Teknik Direktörü: Erkan Sözeri
Haftanın Futbolcusu: Ergin Keleş (Adanaspor) Onur Okan (Fethiyespor)
Haftanın Üzüntüsü: Mersin İdman Yurdu'dan Lawal'ın kontrolsüz davranışları
Haftanın Formsuzu: Bucaspor, Ersel Çetinkaya (Kahramanmaraşspor) Ars (Karşıyaka)
Haftanın Gölü: Barış Örücü (Denizlispor)

Yazar: Namet ATEŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder