22 Ekim 2013 Salı

Süper Lig Panorama | 8. Hafta

       Süper Lig’de 8. haftayı geride bırakırken alınan sonuçları tek tek analiz ettik. Bu hafta oynanan karşılaşmalardan ikisi golsüz beraberlikle sonuçlanırken, seyircilerin en çok gol sevinci yaşadığı karşılaşma ise 3-3’lük skorla tamamlanan Gaziantepspor-Torku Konyaspor maçı oldu.

       9. haftanın öncesinde alınan sonuçlarla puan tablosunda yükselen ekipler Kasımpaşa, Bursaspor, Eskişehirspor ve Galatasaray olurken; düşen ekipler ise Çaykur Rizespor, Akhisarspor, Sivasspor, Torku Konya ve Karabükspor oldu. Fenerbahçe, Beşiktaş ile arasındaki farkı 3 puana çıkarken, düşme potasındaki sıralama ise değişmedi.

ELAZIĞSPOR - ESKİŞEHİRSPOR
       Haftanın açılış karşılaşmasında Elazığspor, Eskişehirspor’u konuk etti. Ev sahibi ekip, karşılıklı uzaktan şut denemeleriyle start alan maça daha istekli başladı. Ancak bu arzuyu iyi okuyan Ertuğrul Sağlam’ın Eskişehir’i, oyunu kendi sahasında kabul edererek ilk yarıyı penaltıdan bulduğu golle 1-0 önde kapattı. Gakkoşlar, ikinci yarının hemen başında uzaktan gelen şutla farkın ikiye çıkmasına engel olamadı. Bu gol, iki takımın da orta sahalarının kolay geçilmesine zemin hazırladı. Öyle ki, son 45 boyunca tansiyonun da yer yer arttığı mücadelede iki takım da orta alanları sallana sallana geçti. Cılız ataklara sahne olan maçta Eskişehirspor daha az pozisyona girse de 2-0’lık galibiyeti hanesine yazdırmayı bildi. 2-0’lık mağlubiyet Elazığspor’un puan hasretini 4 maça çıkardı ve Bordo-beyazlılar 15. sıradaki yerinde kaldı. Kırmızı-siyahlılar ise iki hafta önceki konumuna gelerek 6.’lığı tekrar aldı.

GENÇLERBİRLİĞİ – KASIMPAŞA
       Konuk takımın vuruşuyla başlayan maça hızlı giriş yapan Gençlerbirliği, golü de erken buldu. Köşe vuruşu organizasyonuyla 7. dakikada öne geçen ev sahibi, hırslı başladığı maçta üstünlüğünü korumayı başaramadı. Viudez, Scarione ve Babel üçgeniyle sahaya ağırlığını koyan Kasımpaşa, maçın skorunu ilk 45 dakikada 3-1 öne geçerek tayin etti. Gençlerbirliği tribünlerinde ilk yarıda yenen 3 golün ardından ara ara ‘‘yönetim istifa’’ sesleri duyuldu. Zira başkent temsilcisi, alışık olmadığı tabloyu yaşıyordu ve evinde 39 dakikada 3 gol yemek de hiç kolay hazmedilebilir değil. İkinci devrede Tosic, Zec ve Jimmy ile oyundan kopmamaya çalışan Gençlerbirliği’nin, skora etki etme çabaları çok yetersiz kaldı. Bunun yanında Kasımpaşaspor’un ataklarını engellemekte de çok eksik kalan bir Gençlerbirliği izledik. Nihayetinde İstanbul temsilcisinin özellikle forvet hattındaki kadro kalitesi oyunun seyrini büyük ölçüde etkiledi. Maç sonunda teknik direktör Metin Diyadin ile de yolların ayrıldığı Gençlerbirliği, geçen hafta düştüğü ligin dibine bu hafta da sahiplik yaptı. Şota’nın öğrencileri ise rakiplerinin puan kayıplarını da değerlendirerek 3.’lüğe yükseldi.

GALATASARAY – KDÇ KARABÜKSPOR
       2013-14 sezonuna kötü başlayan ve Fatih Terim’le yollarını ayıran Galatasaray için bu maç üst düzey öneme sahipti. Zira Mancini TT Arena’da seyircisi karşısında mutlak 3 puan kazanmalıydı. Konuk ekip ilk dakikalarda Lua Lua ve İlhan Parlak’la ilk tehlikeli pozisyonu gerçekleştiren taraf oldu. Galatasaray’ınkiler çoğunlukta olmakla beraber maç sonuna dek karşılıklı ataklar hiç hız kesmedi. Rakip sahada ters kanatlara uzun toplarla ceza sahasını zorladığı dikkat çeken Galatasaray, Sneijder’le ilk golünü buldu. İlk yarının sonucunu belirleyen bu golde Sneijder’i 6 pasın içinde bomboş bırakan Karabükspor kademesinin hatası affedilir cinsten değildi. İkinci devrede ataklarını sıklaştırarak gol arayan Karabükspor, amacına ulaşarak durumu 1-1’e getirmeyi bildi. Beraberliğin ardından taktik değiştiren sarı-kırmızılılar yüklenmeye başlarken, kalesindeki sonuçsuz kalan Karabük kontra ataklarına da engel olamadı. Aydın hamlesiyle hareketlendiğini gördüğümüz Galatasaray hücumu, sol kanadı koridora çevirdi. Bu dakikalarda yine Sneijder’in attığı şık golle öne geçen ev sahibi, maçta istediğini alan taraf oldu. Son düdükle birlikte ‘‘Yeter Yıldırım Demirören, yeter’’ sloganlarının işitildiği maçta, Galatasaray kritik 3 puanla nefes aldı. Karşılaşmaya farklı bir diziliş ile çıkan KDÇ Karabükspor ise, puan cetvelinde Galatasaray ile yer değiştirdi.

TRABZONSPOR – SİVASSSPOR
       Önceki hafta oynanan 2014 Dünya Kupası Grup Eleme maçları için bir çok oyuncusunu Milli takımlarına göndermiş olan Trabzonspor, maçın başından itibaren fırtına gibi estiği ilk yarıda yakaladığı %100’lük pozisyonları değerlendiremedi. Sivasspor ilk 45 dakikada Aatif Chahechouhe ile birkaç kez kaleyi yoklasa da oyuna bir türlü ısınamadı. Bunda Trabzonspor’un orta sahada disiplini ele almış olması büyük etkendi. Reşit Akçay’ın talebeleri, ilk yarıda taraftarını hop oturtup hop kaldırdı. İkinci yarının son yarım saatlik diliminde Bordo-mavililerin yorulduğu gözlenen orta sahası, Yiğidolara kolay geçit verdi. Son 30 dakika boyunca sağlı-sollu gelen Kırmızı-beyazlılar, Mustafa Yumlu’nun kırmızı kart görmesiyle Trabzonspor savunmasına zor anlar yaşatmaya başladı. Karşılıklı atakların yaşandığı mücadelede kaleciler Korcan Çelikay ve Onur Kıvrak'ın başarılı performansları gole engel oldu. Gol sesi çıkmayan maçta taraflar birer puanı paylaştı. Bu sonuçla ev sahibi ekip yerini korurken, Sivasspor ise 1 sıra gerileyerek 8.’liğe yerleşti.

GAZİANTEPSPOR – TORKU KONYASPOR
       Haftanın en gollü maçına sahne olan Antep-Konya maçında iki takım da orta sahayı geçerken hiç zorlanmadı. Açık orta saha anlayışıyla başlayan karşılaşma karşılıklı ataklara da vize çıkardı. Hal böyle olunca 3-3’lük skor sürpriz gibi gelse de, oynanan oyun ile saha içi dizilişleri harmanlandığında bol gollü beraberliğin aslında kaçınılmaz bir sonuç olduğu görülüyor. İlk devresi 1-1 biten maçın ikinci yarısına baskılı başlayan ev sahibi ekip, skoru 3-1’e getirdi. Üstünlüğü sağladıktan sonra orta sahada oyunun ciddiyetinden kopan Gaziantepspor, seyircisi önünde kaydettiği 2 farklı skoru koruyamadı. Konyaspor'un rakip orta alandaki ısrarlı top takibi, 4 dakikada 2 gol bularak beraberliği yakalamalarını sağladı. 3-3’lük skorla sonuçlanan karşılaşma Gaziantepspor’u yerinde saydırırken, konuk takımı ise 12. sıraya düşürdü.

MP ANTALYASPOR – AKHİSAR BELEDİYESPOR
       8. Haftanın sonucu kestirilmesi güç olan maçında Hamza Hamzaoğlu ile Samet Aybaba kozlarını paylaştı. İlk yarıda iki takım da siyahi forvetleriyle pozisyonlara girerken, son haftaların dikkat çeken takımı Antalyaspor, beklenmeyen bir şutla öne geçti. İkinci devrede Oğuz Dağlaroğlu’nun, Tita’nın penaltısında kalesini gole kapatması ile maça tutunmaya çalışan Akigolar, normalin üzerinde kademe hatası yaptı. Akhisarspor defansı ikinci yarıda Emrah Başsan’ı bir türlü durduramadı. Hamza hocanın istediklerini sahaya yansıtamayan Akhisarspor karşılaşma sonundaki neticeyle 3 sıra birden geriledi. Aybaba'nın Antalyaspor'u ise, çıkışını bu hafta da sürdürmeyi başarırken, 9.’luğa yükseldi.

KAYSERİ ERCİYESSPOR – FENERBAHÇE
       Zorlu Fenerbahçe maçına etkili hücum oyuncusu Vleminckx'ten yoksun çıkan Erciyesspor, ilk anlardan itibaren sahada aşırı istekli ve agresif olan Sow’a karşı önlem alamadı. Gökhan Gönül’ün yerine forma giyen Mehmet Topuz’un kestiği ortayı Sow tamamlarken, ev sahibi takım henüz 9. dakikada geriye düştü. İlk 11’de Cristian-Selçuk-Emre üçlüsünü yan yana gördüğümüz Fenerbahçe, farklı bir orta saha dizilişiyle başladığı oyunun ilk yarısında Yasin, Bakaye ve Ibricic’e bolca topla oynama şansı verdi. Azofeifa’nın harika frikik golüne de engel olamayan Sarı Kanaryalar soyunma odasına 1-1’lik sonuçla gitti. Mücadeleye çift forvetle başlayan Ersun Yanal, ilerleyen dakikalarda Emenike ile 3 forvete döndü. Zaten topa hakim olmaya başlamış olan Fenerbahçe, Emenike’nin girmesiyle oyunu Erciyes yarı sahasına yıktı. Yanal’ın verdiği görevi yerine getiren Emenike, maçın son anlarında kaydettiği golle takımını sırtlarken, Fenerbahçe formasıyla ilk lig golünü de atmış oldu. Fenerbahçe liderliğini koruduğu bu sonuçla puanını da 19’a çıkardı. Erciyesspor ise tehlike bölgesindeki yerinde kaldı.

BEŞİKTAŞ – ÇAYKUR RİZESPOR
       Hocası Slaven Bilic’ten yoksun olarak son sınavına Rizespor karşısında çıkan Beşiktaş’ta Muhammed, Atiba ve Sivok da sakatlar kervanına eklendiği için kadroda yer almadı. Necip’in kaptanlık pazu bandıyla çıktığı karşılaşmada Beşiktaş bitirici vuruşları bir türlü yapamadı. Kartal’da defansta Sivok’un, orta alanda Atiba’nın yoklukları bariz hissedilirken, ikinci yarılardaki Muhammed inisiyatifi de kullanılamadı. Çaykur Rizespor ise geride kalan 7 haftada kaydettiği sonuçlarla kolay lokma olmayacaktı. Eksikleri artmış olarak maça çıkan Beşiktaş, kalesinde ilk haftalara nazaran fazla pozisyon verdi. Atiba’nın yokluğunda rakibi karşılayan Veli-Necip ikilisi, birçok kez kendi ceza alanı önlerinde Rizeli oyunculara oyun kurma fırsatı verdi. 2. devrede Beşiktaş orta sahasındaki organizasyon bozukluğu, ani Rize ataklarına sebebiyet verdi. Yeşil-beyazlılar özellikle ikinci bölümde Beşiktaş sol kanadını aktif olarak kullandı. Ersan’ın kademede adam sarkıtmaları dikkat çekerken, Motta’nın formundaki düşüş de göze battı. Gökhan Töre’nin adam eksiltmeleri taraftarları heyecanlandırsa da, Beşiktaş’ın Kartalları topu ağlarla buluşturmayı başaramadı. Karşılaşmanın kader anlarında baş rolü, kaleciyle karşı karşıya kaçırdığı pozisyonlarla Portekizli forvet Almeida oynadı. Beşiktaş’ın dezavantajı bol şekilde çıktığı Rizespor karşılaşması haftanın ikinci golsüz beraberliği olurken; Siyah-beyazlıların liderle olan puan farkı 3’e çıktı ve Yeşil-beyazlılar 4.’lüğe düştü.

BURSASPOR – KAYSERİSPOR
       Kazım’ın tek forvet olduğu taktikle sahaya çıkan Bursaspor, Kazım ve Batalla’nın maç boyunca etkili olan verkaçlarıyla tehlike yarattı. Bir önceki hafta Belluschi’nin dönüşüyle toparlanma sinyali veren Timsah, bu hafta da Daum’un yüzünü güldürdü. Bursaspor, ilk yarıdaki atakların büyük kısmını Murat Yıldırım’ın formasının hakkını verdiği sağ kanattan gerçekleştirdi. Kazım’ın hırslı, koşan, sorumluluk alan performansı oyundan çıktığı 90. dakikaya kadar hiç tükenmedi. Kayserispor bölüm bölüm Cleyton ve Mouche ile tehlikeli olmaya çalıştı. Salih’in bu hafta da geriden gelerek taşıdığı toplar oldu. Ancak ilk yarıda 2 takımın da çizgiden çevrilen birer pozisyonu olsa da eşitlik bozulmadı. Bu maçta Kazım’a ayrı parantez açmak gerek! Hücumun her hecesinde yer alan Kazım, her atakta pozisyonun içinde oldu. Pozisyonu ya başlattı, ya sürükledi ya da son vuruşu yaptı.

       2. yarı Tuncay Şanlı’nın da girmesiyle ataklarını sıklaştıran yeşil-beyazlı ekip, üst üste bulduğu pozisyonları cömertçe harcadı. Geride ise Serdar Aziz’in verdiği güveni atlamamak gerekir. Şöyle ki; Bursaspor ikinci yarıda Kayserispor’un top yapmasına izin vermezken, kurduğu baskıyı kabul ettirmek için yüklendiği sıralarda kontra ataklarla karşı karşıya kaldı. Bu ataklarda Serdar’ın kritik yer tutması ve kademedeki yerinde hamleleri sarı-kırmızılıların girişimlerini sonuçsuz bıraktı. Sık sık sinirlerin gerildiği karşılaşmada konuk ekip 9 kişi kalırken, maç da 9 dakika uzadı. Ev sahibi ekip duraklamalarda Batalla ve genç Enes Ünal ile bulduğu iki golle seyircisi önünde galibiyete uzanırken puan tablosunda da 10. sırada yer buldu. Sarı-kırmızılılar ise ilk haftanın ardından unuttukları galibiyeti biraz daha özledi ve düşme potasındaki yerinden kurtulamadı.
Hazırlayan: Kâşif YAVAŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder