28 Ekim 2013 Pazartesi

PTT 1. Lig'de 10. Haftanın Değerlendirmesi


       Heyecan dolu bir haftayı daha geride bıraktık. Ligde, 10 haftada 10 maç oynamanın veya 9 maç oynamanın çok da fark etmediğini görüyoruz. Lig lideri Orduspor 9 maç oynadı, lig sonuncusu Kahramanmaraş da 9 maç oynamış durumda. Şu ana kadar ligin genel değerlendirmesini, Transfer Merkezi dergimizin yeni sayısında ayrıntılı bir şekilde değerlendireceğiz. Onuncu haftaya baktığımızda ise çok keyifli maçlara olduğunu ve birkaç maçın sonuçlarında bazılarına göre sürprizler olsa  da aslında  beklediğimizden çok da farklı olmadığını görüyoruz. Puan sıralamasında ufak değişiklikler olurken aldığı galibiyet ile en büyük sıçramayı Karşıyaka takımı yaptı. Samsunspor'un maç yapmadan geçirdiği haftada, Orduspor deplasmanda bir galibiyet daha aldı ve liderliğini sürdürdü.

Haftanın Takımı: Orduspor
Haftanın Teknik Direktörü: Ömer Can Göksu (Şanlıurfaspor)
Haftanın Futbolcusu: Fevzi Elmas (Şanlıurfaspor) Muhammet Reis (Balıkesirspor)
Haftanın Üzüntüsü: Erkan Engin (Boluspor-Adanaspor maçındaki yönetimi)
Haftanın Formsuzu: İrfan Başaran (Kahramanmaraşspor)
Haftanın Gölü: Mehmet Eren Boyraz (Adana Demirspor)

1461 Trabzon-Ankaraspor
       1461 Trabzon takımı, üzüntülerini atlatamadan güçlü Ankaraspor karşısına çıktığı maçta bir puan aldı. Duygusallığın yoğun olduğu maçta özellikle Ankaraspor'un ikinci yarıda kaçırdığı net iki pozisyon vardı ama bunları değerlendiremedi. Ankaraspor puan kaybı yaşadı gibi görünse de aslında çok önemli 1 puan aldı. Çünkü Ankaraspor henüz deplasmanda mağlup olmadı ve deplasmanlardan tam 9 puan çıkardı.

Balıkesirspor-Bucaspor
       Balıkesirspor geçen hafta deplasmanda aldığı yenilgiden sonra bu hafta iç saha maçında ne yapacağı merak konusuydu. Biz de, sürekli aynı kadro ile sahaya çıkan Balıkesirspor'da diğer oyuncuların da oynama sürelerini artırması gerektiğini yazmıştık. Nitekim Karikari dinlendirildi ve yerin Ali ile başladılar. Aynı oyuncular ile aynı sistemde ve aynı taktik anlayış ile her hafta sahaya çıkan Balıkesirspor takımı nasıl oluyordu her şey bu kadar açıkken durdurulamıyor, söylemini sıkça duymaya başladık. Ne oynadıkları ve nasıl oynadıkları bilinmesi durdurulur anlamına gelmiyor. Çünkü bazı şeyleri gerçekten iyi yapıyorlar. Bek oyuncuları tek kanattan hücuma çıkıyor, stoperler merkezi hiç boşaltmıyor, iki ön liberodan biri sürekli defansif kalıyor diğeri hücuma destek verirken hiç risk almadan bunu yapıyor, hücum hattı çok hareketli ve duran topları çok etkili kullanıyor. En önemlisi takım birlikteliği iyi ve taktik anlayışta hücum hattı ile savunma hattı arasındaki mesafe her zaman kısa.

       Bucaspor takımı bu maçta da hücum hattında sıkıntılar yaşadı ve hücum hattında oynayan oyuncular birbirinden çok kopuktu. Orta alanda topu iyi kullanan oyuncular hücuma da çıkmak zorunda kaldı ve bu tempoya dayanacak güçte değiller henüz bu oyuncular. Genç ve yetenekli oyunculardan kurulu takımda, oynayan ile yedek bekleyen oyuncular arasında çok fark yok. 10 maçta topladıkları 12 puan çok önemli ve büyük hedefler ile yola çıkan birçok takımın sıralamada Bucaspor'un gerisinde yer aldığını görüyoruz. Zafer'in geride görev alması orta alanda topa hakimiyeti azalttı. Ziya'ın performansı iki gol yemesine rağmen iyiydi. Hakemin pozisyonlara uzak kalması maçın gidişatını değiştirdi. Muhammet Reis takımını sırtlayan kaptan olmaya devam ediyor.

İstanbul BBSK-Kahramanmaraşspor
       İstanbul BBSK evinde Kahramanmaraşspor'u ağırladı. ve ilk yarıda sonuca gitmeyi başardı. Ligde kalma mücadelesi veren Maraş takımının İstanbul BBSK gibi güçlü bir rakibe karşı bir maçta en önemli özelliği yapacağı kusursuz savunma olacaktır. Fakat görüldü ki maça iki denk takım gibi başladılar ve bir an sanki maç başa baş gidecekmiş gibi göründü. Savunmanın yaptığı büyük hatalar iki gol yemelerine neden olurken, İrfan Başaran'ın agresif tavırlarını anlamış değilim. Böylesini güçlü bir takım karşısında 2-0 geriye düşmüşken ve daha maçın 40.dakikası oynanmamışken takımını yalnız bırakmak bu kalitede bir oyuncuya yakışmadı. İkinci yarı ev sahibi takım ne istediğini bilerek oynadı ve net bir skor ile maçı kazanan oldu. Alternatiflerin çok olduğu kadroda Cihat hoca, maça göre ve performansa göre kadro kurmaya çalışıyor ve bu maçta bazı oyuncuları dinlendirdi.

TKİ Tavşanlı-Manisaspor
       TKİ Tavşanlı Linyitspor, evinde Manisaspor'a karşı galibiyete çok yaklaştı fakat uzatma dakikalarında yediği gol ile iki puanı bıraktı. Tavşanlı takımı ideal orta alan saha dizilişine sonunda kavuştu ve Cafercan'ı iki ön liberonun önünde oynatmaya başladılar. Bu ligin en iyi orta sahalarından birine sahip olan Manisaspor'a karşı üç gol bulabilen Tavşanlı takımının bu oyun planında ısrar etmesi gerekir. Skor üstünlüğü yakaladıktan sonra ikinci yarı Manisaspor'un hamlelerine cevap veremediler. Özellikle ilk yarıda net pozisyonlar kaçtıktan sonra ikinci yarıda arka arkaya goller yediler, gol yedikten sonraki panik havası oyuncuların maç kazanamamalarından dolayı zayıflayan güven eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Üçüncü golü bulduktan sonra Manisaspor çok adam ile hücuma katıldı, bu dakikalarda hızlı kontraya çıkabilecek oyuncu eksikliği yaşadılar. Manisaspor geçen haftaki önemli galibiyetten sonra bu haftada yenilmemesi önemliydi ve uzatma dakikalarında da olsa attığı gol ile çok önemli bir puan aldı.

Denizlispor-Orduspor
       Denizlispor Teknik Direktör değişikliğinden sonra lige heyecan vermeye başladı. Bilet fiyatlarını indiren ve seyirciyi maça davet eden kulüp, bunun karşılığını gördü ve statta hatırı sayılır bir seyirci vardı. Denizlispor, lig tecrübesi az olan çok sayıda oyuncuyla sahada yer aldı. Sahada çok koşan ve iyi mücadele eden bir takım vardı ve hatta o kadar çok mücadele ettiler ki Kahe bu mücadelenin çok gerisinde kaldı ve gol yollarında sıkıntı yaşadılar. Bu mücadele ile en azından bir puan alır düşüncesindeyken yine pozisyona uzak bir hakem ve Subasic'in eliyle indirdiği topa devam demesi takımın bir anda dengesiz yakalanmasına neden oldu. Anıl kaleci ile karşı karşıya kaldı ve bu pozisyonda kaleye vurma yerine boş oyuncuya gol attırması kaptan Anıl'ın takımdaki saygınlığını arttıran nedenlerden biriydi. Yusuf hocanın değişiklileri de sonucu değiştirmedi ve Orduspor deplasmanda aldığı bu sonuç ile liderliğini sürdürdü.

Boluspor-Adanaspor
       Bolu da haftanın en heyecanlı maçlarından biri oynandı. Boluspor evinde Adanaspor'u ağırladı. Boluspor'da sağ bekte Fatih Gül'ün görev alması ve Adanaspor'da Ahmet Dereli'nin sol çizgide görev alması o kanatta Adanaspor'un bariz üstünlüğüne neden oldu. Tiago'nun ceza sahası içinde düşürülmesi her açıdan penaltıydı. Pozisyona uzak kalan hakem eğer yan hakeme danışsaydı, kesinlikle aynı kararı vermeyecekti. Kaleciyi geçmiş ve boş kaleye golü atacak hiçbir oyuncu kendini yere bırakmaz. Atacan'ın dizi 90 derece bükülü ve o darbeyi alan bir oyuncu o yüksekten düşer ve bu abartılı bir düşüş olmak yerine tam da sakatlığı önleyici bir düşüştür. Hadi darbe olduğunu görmedin, pozisyonu devam ettirse Ergin topu yeniden kazanmış ve Atacan pozisyondan düşmüş olacaktı. Ahmet Dereli'nin soldan taşıdığı toplar da, biraz maç tecrübesi olsa çok net gol yapabileceği pozisyonlardı. İkinci yarı Alp'ın sağ beke gelmesi ile ordaki sorun çözüldü gibi görünse de aslında Adanaspor'un skor üstünlüğü yakaladıktan sonra psikolojik olarak geri çekilmesinden kaynaklıydı.

       Emre, Orhun, Alp, Çağrı bu oyuncular dikine oynayan ve her zaman rakipleri zorlayan oyunculardır. Adanaspor'a karşı da dikine çok oynadılar ve özellikle Emre'nin performansı üst düzeydeydi. Fakat Emre'nin rakibi geçtikten sonra topu sol ayağına almak için açı kaybetmesi en az 3 gol pozisyonunun kaçmasına neden oldu. Emre'nin kısa zamanda sağ ayağını kullanabilir duruma gelmesi zor o yüzden sağ kanatta da değerlendirilmesinde fayda var. Tiago'nun atılması bir büyük hata daha hakem adına ve ne yazık ki büyük keyifle izlediğimiz, her takıma eşit olduğumuz maçta hakem futbola karşıymış gibi tutum sergiledi. Adanaspor yine bir duran top organizasyonunda gol yedi. Hafta her iki takım adına da kayıp geçti.

Fethiyespor-Karşıyaka
       Fethiyespor evinde Karşıyaka'ya boyun eğdi. İlk yarıda Karşıyaka takımının suskun golcüsü Ars, iki penaltı ile takımını öne geçirdi. İlk yarıya kötü başlayan Fethiyespor, bir varlık gösteremedi ve çok da keyif vermeyen bir oyun sergiledi. İkinci yarıda Fethiyespor yaptığı değişiklikler ile hücum hattını güçlendirdi ve daha baskın göründü fakat Karşıyaka takımı iyi bir savunma yaptı ve rakibine gol izni vermedi. 74. dakikada Berkan ile üçüncü golü buldu ve fazlasını aramadan skoru korudu Kaf Kaf deplasmanda önemli bir galibiyet aldı ve bu 3 puanla üst sıralara büyük bir sıçrama yapmış oldu.

Gaziantep BŞB-Şanlıurfaspor
       G.Antep BŞB.Spor evinde haftalardır sergiledikleri iyi oyunlarını yine sürdürdüler. Topa daha çok sahip olan ve tüm hatları ile birbirlerine bağlantılı iyi bir görüntü sergilediler. Kenan'ın sakatlanıp Cihan'ın oyuna girmesi açıkçası beni önce endişelendirdi fakat Cihan'ın ortaya koyduğu oyun ve mücadele neden böyle bir tercih yapıldığını gösterir gibiydi. Oyunda çok daha fazla gol olabilecek bir maçtı. Şanlıurfaspor deplasmanda çok önemli bir galibiyet aldı. Ömer Can hoca ile devam edileceği açıklandıktan sonra ilk maçında Boluspor'a karşı ağır bir mağlubiyet almışlardı. Deplasmanda aldıkları bu galibiyet hocaya güveni arttıracaktır. Bu arada Şanlıurfaspor'da kurumsallaşma hamleleri de devam ediyor ve sportif direktörlüğü Murat Daldık getirildi. Kendisine ve Ş.Urfaspor camiasına hayırlı olsun. İkinci yarıda Yasin Avcı'nın oyuna girmesi ile Urfa takımının hücum hattı hareketlendi. O ana kadar Banahane'nin çabaları ile gol bulmaya çalışan Şanlıurfaspor'un kanatlardan top taşımaya başlamasına vesile oldu. İsmail'in ortasında Deumi'nin Yasin'ini kaçırması arkasındaki Ferit'i kararsız bıraktı ve iki oyuncunun arasında kalmasına neden oldu, Banahane bu hatayı affetmedi ve maçın tek golünü atarak takımına deplasmanda çok önemli üç puanı getirdi.

Adana Demirspor-Mersin İdman Yurdu
       Adana Demirspor iki hafta üst üste ezeli rakipleri ile Adana'da maç oynuyor. Tribünlerin dolu olduğu Çukurova Derbisi'nde Adana Demirspor maça yine çok hızlı başladı. Henüz birinci dakika dolmadan Erçağ'ın çıkardığı mükemmel pasta Mehmet Eren aynı güzellikte vurdu ve skor üstünlüğü geldi. Demirspor kanatları kullanarak hızlı hücumlar ile gol bulmaya çalışıyor. Kenarlardan topu iyi taşımalarına rağmen ortada gol vuruşu yapabilecek bir oyuncunun sıkıntısını yaşıyorlar ve çoğu zaman Mehmet Eren veya Erçağ çaprazdan kaleye vurmak zorunda kalıyor. Mersin İdman Yurdu forvette yaşadığı sıkıntıyı Mahmut yerine Emrah ile çözmeye çalıştılar. Oyunda etkisiz oldukları dakikalar olmasına rağmen özellikle Lawal'ın üstün çabası ve öne oynama isteği vardı. Attığı golde Adana Demirspor savunmasının büyük hatası vardı saha yerleşiminde. Adana'da maçın adına yakışır bir oyun vardı ve puanlar paylaşıldı.

Yazar: Namet ATEŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder