10 Ekim 2013 Perşembe

TRT ve PTT 1. Lig Maç Yayınları!

       Bilindiği üzere bir alt ligimizin yayıncı kuruluşu TRT. 45 yıl önce kurulan TRT'den, "bizim kurumumuz veya televizyonumuz" olarak bahsetmek daha doğru olur çünkü tamamen halktan alınan vergilerle yoluna devam eden bir kurum. Fakat televizyonumuzun özellikle yayıncısı olduğu PTT 1. Lig maçlarının servisinde ve genel olarak lige verdiği değerde ciddi sıkıntıları var. Bu yazıyı yazmadan önce konu ile ilgili binlerce eleştiri okuyup dinlediğimi de belirtmek isterim. Yaşanılan sıkıntıları tek tek ele almaya çalışacağım.

       Öncelikle TRT' in herkes tarafından ulaşılabilecek kanal sayısına bakalım. Şu anda TRT HD kanalının sadece uyumlu alıcıları olan kişiler tarafından izlenebileceğini ve TRT Haber kanalında genelde Almanya Ligi  maçlarının yayınlandığını düşünelim. TRT Çocuk, TRT Müzik, TRT Okul, TRT Belgesel kanallarının da içerik ve konsept olarak maç yayınına uygun olmadığını düşünürsek geriye TRT 1, TRT 6TRT Spor, TRT Avaz, TRT Anadolu, TRT Türk ve TRT Arapça kanalları kalıyor. TRT 1'in büyük dizi projeleri ile özel kanallarla girdiği reyting savaşını düşününce akşam oynanacak maçları yayınlayamayacağını da kabul edelim. Peki geriye kalan altı kanal haftada 9 maçın oynandığı bir ligin oynanan maçlarının tamamını yayınlamak için yeterli değil midir? Takvimi de sizler için biz yapalım.

Cumartesi: 13:00 --> TRT 1
                  14:00 --> TRT Spor
                  19:00 --> TRT Spor
                  19:00 --> TRT Türk, TRT Anadolu, TRT 6, TRT Avaz, TRT Arapça'dan biri.
Pazar:        13:00 --> TRT 1
                  14:00 --> TRT Spor
                  19:00 --> TRT Spor
                  19:00 --> TRT Türk, TRT Anadolu, TRT 6, TRT Avaz, TRT Arapça'dan biri.
Pazartesi:   20:00 --> TRT Spor

       Haftanın maçları yukarıda görebileceğiniz üzere tüm kanalları rahatlıkla dağıtılabildiğine göre şu Web TV saçmalığına da bir son vermek gerekiyor. Web TV üzerinden izlenilen bir maçın minimum 400-500 Mb olduğunu varsayarsak bu kanal üzerinden maç izlemek isteyen vatandaşın sınırsız ve maç yayınları takılmadan izleyebilmek için hızlı bir internete ihtiyacı var ki  bu da  ciddi bir mali yük anlamına geliyor. Kaldı ki siz iyi bir internete sahip olsanız bile TRT'nin web sitesi yoğunluktan ve teknik yetersizlikten açılmayabilir ya da yayında kesintiler olabiliyor. Yayın hayatına halkın ödediği vergilerle devam eden bir kurumun, insanlara maçları internet üzerinden izlemeye mahkum etmesi reva mıdır?

       İşin bir başka can sıkıcı boyutu yayın kalitesi. Öncelikle Web TV' den bahsedeyim. Diğer bir çok kurumun iyi örnekleri bizlere neredeyse HD kalitesinde görüntü izletirken TRT'in cep telefonuyla çekiliyormuş izlenimi veren yayını insana keşke hiç yayınlamasanız dedirtiyor. Televizyon kısmında ise TRT 1 dışındaki kanalların yayın kalitesini tek kelime ile anlatmak gerekirse "çamur". Yayınları sağlayan kameralar sanki kuruluşunun ilk yıllarında demirbaş listesine yazılmış malzemeler. İnanın televizyonu araya ciddi bir mesafe koymadan izlerseniz, futbolcular eski siyah kutu ataridekilerden farksız.

       Özellikle TRT Belgesel ve TRT Haber kanallarında yayınlanan bazı programlarının çok kaliteli  programlar olduğunu belirtmeden geçmeyeyim. Bu yanıyla hakkını teslim ettiğimiz kurumdan özellikle şu maç yayınları ile ilgili prosedürü ve küçük takımlara bakış açısını değiştirip, var olma sebebi olan Anadolu halkına biraz daha saygı göstermesini önemle rica ediyoruz. Büyüklerle zaten herkes, fazlasıyla ilgileniyor...
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder