2 Kasım 2013 Cumartesi

Röportaj: Levent Eriş (Adanaspor)

       Transfer Merkezi Dergisi'nin bugünkü konuğu Adanaspor'un tecrübeli hocası Levent Eriş.Geçmiş yıllarda birçok takımla önemli başarılara imza atan Levent Eriş ile Adanaspor'u ve Türk futbolunu konuştuk. Aklınızdaki tüm soruların cevapları Oğuzhan Arslan'ın yaptığı bu keyfili röportajda..

Merhabalar hocam, sizi herkes başarılı bir hoca olarak tanıyor ancak sizin teknik direktörlüğün öncesinde uzun bir futbolculuk kariyeriniz de var. Futbola nasıl başladınız, hangi takımlarda oynadınız?

       Merhabalar Transfer Merkezi okuyucuları. Futbola 10 yaşında şehrimin takımlarından İzmirspor kulübünde başladım. İzmirsporun çeşitli yaş kategorilerinde futbol oynadım. Devamında ise Samsunspor, Alanyaspor, Yeni Sincanspor, Bucaspor, Karşıyaka ve Kuşadasıspor takımlarında Türk futboluna futbolcu olarak hizmet verdim.

Türk futbolunun başarılı teknik direktörlerinden biri ve taraflı/tarafsız herkesin takdirini kazanmış bir isimsiniz. Bu başarı öyküsünü ve bundan önceki teknik direktörlük serüveninizi okuyucularımıza anlatır mısınız?

       Teknik direktörlüğe futbola başladığım İzmirspor ile adım attım. Devamında sırasıyla Manisaspor, Mersin İdman Yurdu, Küçükköyspor, Kayseri Erciyesspor, Altay, Diyarbakırspor, Samsunspor, Adana Demirspor, Giresunspor, Boluspor ve şu anda Adanaspor'da görev yapmaktayım. Çalıştırdığım takımlarda PTT 1. Lig şampiyonlukları, 2. Lig B şampiyonlukları yaşadım. Manisaspor'un başındayken 2 kez Süper Lig'e çıkma sevincini yaşadık.

Sezon başında Adanaspor'daki görevinizden çeşitli nedenlerle ayrılmak zorunda kalmıştınız. Geçtiğimiz günlerde tekrardan yuvanız Adanaspor'a döndünüz. Bu transferin arka yüzünü bizlere anlatır mısınız?

       Sezon başında Adanaspor’daki görevimden ayrılmıştım ancak Adanaspor geçtiğimiz haftalarda zorlu günler geçirmekteydi. Başkanımızın teklifi üzerine yuvama geri döndüm. Adanaspor büyük bir camia ve ben bu büyük camiada yer almaktan mutluyum. Geçen sezon bıraktığımız yerden devam edeceğiz.

Adanaspor'la bu sezon PTT 1. Lig'de üst sıraların en büyük adaylarından birisiniz. Takımın şu anki durumu hakkında ve geleceğe dair düşüncelerinizi okuyucularımıza aktarır mısınız?

       Öncelikle başkanımız, yönetimimiz ve teknik heyet olarak birbirimize güvenimiz tam diyebilirim. Başkanımızın çağrısı üzerine tekrar Adanaspor’da bulunmaktan çok mutluyum. Görevimize bıraktığımız yerden devam ediyoruz. Takımım adına yorum yapmam gerekirse genç bir takımız, mücadeleci oyun sistemine sahibiz. Takım olarak görevimiz Adanaspor'u büyük yerlere taşımak. Şampiyonluk için elimizden geleni yapacağız.

Hocam, Adanaspor taraftarları kaleci, sağ bek, sol bek ve sağ açık mevkilerinde takımın eksik olduğunu düşünüyor. Bu düşünce doğrultusunda ilk yarı sonunda transfer takviyesi düşünüyor musunuz? İlk yarı sonundaki puan hedefiniz nedir?

       Taraftarın isteği ne kadar transfer gerçekleştirsen de bitmez. Takımı tanımam açısından ve değerlendirme anlamında birkaç haftanın geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu sezon diğer senelere göre zor çünkü 19 takımlı sistemde yer alıyoruz. Zorlu takımlar ve mücadele dozu yüksek bir ligteyiz. 23-25 arasında puan elde edersek bizim açımızdan 2. devrede çok iyi olur.


Hocam taraftarın organize değil de daha çok uzun top ve Tiago’nun bireysel yeteneklerine dayanan bir futbol anlayışıyla oynadığınız konusunda eleştirileri var. Sizin bu konudaki görüşünüzü öğrenebilir miyiz? Size göre Ergin Keleş ve Ümit Tütünci gol yolları için yeterli mi?

       Benim oyun sistemim yaratıcılık, futbol zenginliği ve sahada ayak basılmadık yer bırakmayan bir yapıya dayanıyor. Oyuncularım da bu oyun sistemine uymak zorundalar. Kaliteli isimlere sahibiz ve önümüzdeki günlerde seyir zevki veren futbol oynayacağız. Forvet hattımız sadece Ergin ve Ümit'ten oluşmuyor. Fabiano, Ömer Karancı, Ahmet Dereli gibi kaliteli isimlere sahibiz.

Adanaspor'un alt yapıda akademi liglerine neden girmediği konusunda sorular var, bu konudaki düşünceleriniz neler? Dışarıdan yetenekli oyuncuların transferi konusunda çalışmalarınız var mı?

       Bu konuda önemli çalışmalarımız bulunmakta. Başkanımız Bayram Akgül bu konuda bizlere destek veriyor. Kendi scout ekibimiz var ve genç oyuncuları takımımıza kazandırmaya çalışıyoruz. Örnek vermem gerekirse Samican Keskin, Ahmet Bahçıvan gibi genç yeteneklere sahibiz. Bu gençlerin Türk futboluna kazandırılması için elimizden geleni yapmaya hazırız.

Biraz da Türk futbolu hakkında konuşalım isterseniz. Türk futbolu son yıllarda genel olarak bir düşüş içinde, sizce bu neden kaynaklanıyor? Çözüm için neler yapılabilir?

       Türk futbolundaki temel sorunlardan birisi -benim kanaatimce- beyinde başlıyor. Ülkemizde "Adamcılık" olduğu sürece Türk futbolu sıkıntılar yaşayacaktır. Ben bu ülkede hak edenlerin hak ettiği yerde olduğuna inanmıyorum. Birilerinin desteğiyle insanlar bir yerlerde görev alıyorlar ve böyle olunca haliyle Türk futbolu gelişme gösteremiyor. Seyir zevki açısından sıkıntılar yaşıyoruz. Bu soruna çözüm bulmak istiyorsak, Türk futbolunda önemli görevlerin hak edenlere verilmesini sağlamalıyız.

Milli takımın bilhassa sol bek sıkıntısı çektiği bu dönemlerde alt liglerin yeterince dikkat edilip takip edildiğini düşünüyor musunuz?

       Fatih Terim'in gelmesinden sonra bu konuda yapılan bir uygulama var. Hocamın bütün antrenörlerini, scoutlarını U-14, U-15 gibi liglerin maçlarını izlemeye göndererek bir değişimin başlangıcı olduğunu düşünüyorum. Bu uygulamadan dolayı çok mutluyum. Hep aynı isimlerle mücadele verilmesinden yorulduk. Aşağıdaki liglerde bu ligin üstünde oynayabilecek oyuncular var. Umarım bu isimler de Fatih Hoca'nın gelişiyle milli takımda görev almaya başlarlar.

Hocam Spor Toto 3. Liglerinde futbolculara yaş sınırı kuralı uygulanmakta. Bu uygulama hakkında düşüncelerinizi bizlere aktarır mısınız?

       Bu uygulamayı hiç doğru bulmuyorum. Kesinlikle insanların ekmek parasıyla oynanmaması gerekiyor. Bu yüzden yaş sınırı uygulamasının bir an önce kaldırılması doğru olandır.

PTT 1. Lig'de bu sezon şampiyonluk ve play-off favorileriniz kimler?

       Ligdeki takımlar çok ciddi paralar harcadı. Şanlıurfaspor, Ankaraspor, İstanbul BBSK, Mersin İdman Yurdu gibi takımlar çok yüksek bütçeli kadrolar kurdular. Orduspor da önümüzdeki dönem transfer yapamayacağından sezon başı çok transfer gerçekleştirdi. PTT 1. Lig'de ekonomik anlamda büyük paralar harcandığını düşünüyorum.

Adanaspor taraftarlarına iletmek istediğiniz bir mesaj var mı hocam?

       Adanaspor olarak 10 haftalık periyotta (2 haftası benimle olduğu sürede) birbirimizi üzerek geçti. Adanaspor taraftarı, mutlaka kendisini ve takımını tekrardan gözden geçirmeli. Bir tane Adanaspor var, herkes Adanaspor çevresinde birleşmeli. Bir takım çıkarlar, bir takım menfaatler düşünülmeden Adanaspor'un formasına, armasına aşık olan taraftar kitlesinin bizi desteklemesi gerektiğini düşünüyorum. Hem bizim, hem futbolcularımın buna ihtiyacı var. Umarım, bu "sen ben" kavgası ortadan kalkar. Adanaspor'u hep birlikte en iyi yerlere getireceğiz.

Benim gerçekleştirdiğim röportajlarda, sohbetlerde ve görüştüğüm oyunculardan aldığım yorumlarda Levent Eriş ismi geçtiğinde "Adam gibi adam" benzetmesi yapıyorlar. Levent Eriş’i Süper Lig platformunda ne zaman göreceğiz?

       Önceki senelerde Süper Lig'e çıkardığım takımlar var. Aynı şekilde PTT 1. Lig'e 2. Lig'e çıkarttığım takımlar var. Ben de Süper Lig'de çalışmayı hakettiğimi düşünüyorum ama bu ülkede kriter başarıyla ölçülmüyor. Bu konuda hiç mütevazi olamayacağım. Bu konuda olmam gereken yerde olmadığımı düşünüyorum. Bu durum sadece benim için geçerli değil, bu ülkede birçok değerli insan hak ettiği yerde değil. Ben çalışmaya devam edeceğim. PTT 1. Lig'den Süper Lig'e çıkardığım bir takımla Süper Lig'de neler yapabileceğimi göstermek istiyorum. İnşallah bu takım Adanaspor olur.

Bu keyifli sohbet ve bize zaman ayırdığınız için teşekkürler. Son olarak sizin okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir şey var mı?

       Derginizi inceledim, çok güzel bir dergi olduğunu gördüm. Hakikaten çok hoşuma gitti, başarılarınız devamını diliyorum. İnşallah daha güzel, daha özel röportajlarla okuyucularınıza ulaşmak dileğiyle, teşekkür ediyorum.
Röportaj: Oğuzhan ARSLAN
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum: