4 Kasım 2013 Pazartesi

Röportaj: Uğur Yasan

       Transfer Merkezi Dergisi'nin bugünkü konuğu, Antalyaspor ve Kocaelispor formalarıyla uzun yıllar Süper Lig'de forma giymiş tecrübeli bir isim; Uğur Yasan. Bu sezon Bölgesel Amatör Lig takımlarından Patnos Gençlik'e transfer olan Uğur Yasan ile Ümit Şengün'ün yaptığı röportajı hep birlikte okuyalım.

Futbola başlama hikayenizi bizlere anlatır mısınız?     

       Futbola 1988 yılında şimdiki adıyla Medical Park Antalyaspor’da başladım. 9 yaşındaydım ve futbolu çok seviyordum. Babamın sayesinde önce Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün açmış olduğu yaz futbol spor okuluna kayıt oldum. İki aylık bir eğitimden sonra Antalyaspor alt yapı hocaları tarafından minik takıma seçildim ve böylece lisanslı futbol hayatım başlamış oldu.

Bugüne kadar birçok kulüp gezdin, bunların içinde sana en fazla katkı sağlayan, sende ayrı yeri olan ekipler hangileriydi?

       En fazla katkı sağlayan ekipler tabii ki Antalyaspor ve Kocaelispor'dur. Tabii ki diğer oynadığım takımların da futbol hayatıma ve günlük hayatıma irili ufaklı katkıları oldu ama bu iki kulübün hayatımda yeri bir başkadır.

Kariyerin boyunca en çok zevk alarak oynadığın oyuncular kimlerdi?

       Birçok kaliteli, yetenekli ve karakterli futbolcu ile yan yana oynama fırsatı buldum. Ancak iki isim var ki onlarla yan yana aynı takımda oynamak, beraber vakit geçirmek ayrı bir zevkti. Atilla Birlik ve Cem Sinan Vergül.

Kocaelispor'da oynadığınız dönemden bugüne kadar aynı takımda ya da karşılıklı oynadığı oyunculardan bir 11 oluşturmak istesek kadronuza kimleri yazardınız?

       Kadroyu oluşturmak gerçekten zor ama beraber oynadığım arkadaşlarımdan bir takım kurmayı tercih ederim. Kalede Ahmet Şahin (Kocaelispor), savunmada Emrah Eren (Kocaelispor), Faruk Sarman (Kocaelispor), Cemil Adıcan (MKE Kırıkkalespor), Uğur Boral (Kocaelispor), orta sahada Cem Sinan Vergül (Kocaelispor), Volkan Arslan (Kocaelispor), Alex Yordanov (Kocaelispor), Maurizio Gaudino (MP Antalyaspor) forvette Atilla Birlik (MP Antalyaspor) ve Zdravko Lazarov (Kocaelispor)

Bugüne kadar oynadığın en gaddar, en acımasız oyuncu hangisiydi peki?

       Antalyaspor da oynadığım dönemde birlikte forma giydiğimiz Bulgar oyuncu Gosho Guintchev. Kesinlikle acımasızdı.

Geçmişe dönüp bakacak olursak futbolcu olarak verdiğin en kötü kararın hangisiydi sence?

       Futbol hayatımda verdiğim en kötü karar Kocaelispor’a ikinci kez geri dönüşümdü. Hem ailevi sebepler hem de kıramayacağım büyüklerim için teklifi düşünmeden kabul ettim. Ancak bu karar sanırım profesyonel futbol hayatımın bitişi oldu ama yaşadığım hiçbir şeyden pişman değilim. Bugün olsa yine aynı kararı verirdim.

Kaç yaşına kadar futbol hayatını sürdürmeyi planlıyorsun? Futbol hayatını sonlandırdıktan sonra çalıştırıcı olarak futbola hizmet etmeyi düşünüyor musun?

       Kendime bir süre belirlemedim. Tabiri caizse ayaklarım beni taşıdığı ve fiziki kalitem elverdiği müddetçe futbol oynamayı düşünüyorum. Şu an UEFA-B kursunun ilk aşamasını tamamlamış bulunmaktayım. İnşallah ikinci aşamayı da geçtikten sonra antrenörlük belgemi almış olacağım. Futboldan kopmayı kesinlikle düşünmüyorum. Görevim ne olur bilmem ama mutlaka futbol sektöründe çalışma hayatıma devam etmek istiyorum.

Futbol dışındaki özel hayatınızda neler yapmaktan hoşlanırsın?

       Futbol dışında özel bir hayatım yok denecek kadar az. 3,5 yaşında Toprak adında bir oğlum var ve eski eşimle birlikte yaşıyor. Fırsat buldukça oğlumun yanına gidip onunla vakit geçiriyorum. Akdeniz Üniversitesi BESYO mezunuyum. Bu yıl tüm boş zamanımı önce oğluma daha sonra KPSS ye ve UEFA-B kursuna ayırdım.

Hem üst hem de alt liglerde forma giymiş bir oyuncusun, ligler arasındaki farkları okuyucularımıza aktarır mısın?

       Her anlamda belirgin farklar mevcut. Oyuncu ve teknik adam kalitesi, tesis ve donanım, maddi imkanlar kesinlikle çok farklı. Hatta uçurum var.

Şu anda Ağrı'nın Patnos Gençlik Kulübü'nde oynuyorsun, o bölgede futbol yönünde bir ilerleme var mı?

       Tabii ki her bölgemizde olduğu gibi burada da yavaş da olsa bir ilerleme söz konusu ama yine de daha çok destek şart. Kulübümüz tesisleşme adına bir yapılanma içerisinde. Patnos Ağrı’nın bir ilçesi ancak futbol adına yapılanlar küçümsenemeyecek derecede. Buna karşın il olmasına rağmen Ağrı merkez için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Muazzam, ışıklandırmalı bir stadyumu olmasına karşın il merkezinde futbolda ilerlemeyi bırakın, gerileme var.

3. Lig'deki yaş sınırı uygulamasıyla ilgili görüşleriniz nelerdir?

       Ülkemizde futbol maalesef günden güne daha kötüye gidiyor. Bunun sebepleri uzman kişiler tarafından araştırılmalı ve çözüm üretilmelidir. Saçma sapan uygulamalarla bu problemler çözüme kavuşmaz; aksine yeni problemler doğurur. Şu an ülke futbolunda uygulanan kontenjan saçmalığı bırakın genç futbolcuların önünü açmayı, onların daha da körelmesine ve liglerin kalitesinin düşmesine sebep olmuştur. Ayrıca bu tamamen insan haklarına aykırı bir uygulamadır ve bir an önce sonlandırılmalıdır.

Transfer Merkezi sitemizi takip ediyor musun? Eksik gördüğün ya da ağırlık vermemizi istediğinin bir yer var mı?

       Fırsat buldukça beğenerek takip ediyorum. Geniş kitlelere yayılması için reklam vermenizi tavsiye ediyorum.

Röportaj için teşekkürler, son olarak senin iletmek istediğin bir şey var mı?

       Ülkemizde ve dünyada futbol ailesini oluşturan en önemli yapı taşları futbolcular ve antrenörlerdir. O halde öncelik futbol emekçilerinin haklarının korunması ve kollanmasıdır. Şu an ben de dahil bir çok arkadaşımız ve hocalarımız alacaklarını alamamaktadırlar. Hayattaki en önemli olgulardan biri emektir. Emeğin karşılığı mutlaka hak sahiplerine verilmelidir. Transfer yasağı ve benzeri uygulamalar kesin çözüm değildir. Futbol emekçilerinin haklarını koruyabilmeleri ve alabilmeleri için radikal çözümler üretilmelidir. Son olarak tüm futbol ailesine tertemiz bir futbol ortamı diliyorum. Teşekkürler…
Röportaj: Ümit ŞENGÜN
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Tebrikler Ümit çok güzel olmuş Uğur Yasan'ada futbol hayatında başarılar.

    YanıtlaSil