10 Aralık 2013 Salı

Araştırma: Milli Takımlar ve Genç Yetenekleri

       Hem kulüpler hem ülkelerin futbolunun devamlılığı için futbolcu yetiştirme oldukça önemlidir. Genç oyuncuların gelişmesi için, alt yapıya verilen önemin yanı sıra kulüp ve milli takımlarında aldığı süreler de son derece önemlidir. Biz de Transfer Merkezi olarak Avrupa’da bazı ülkelerin milli takımlarına çağırdığı genç oyuncuların kulüp ve milli takım performanslarını ele almaya karar verdik. Bakalım hangi milli takım gençlere daha çok önem veriyor, hangisinin yaş ortalaması daha düşük hep birlikte okuyalım. Liste hazırlanırken 22 yaşın altındaki isimlerin baz alındığını da belirtelim.

TÜRKİYE
       Milli takımımız genç oyunculara yer verme konusunda Avrupa'nın önemli milli takımlarının oldukça gerisinde. Son dönemde yaşanan başarısızlıklarından ardından Fatih Terim'in göreve gelmesiyle birlikte yeniden bir yapılanma süreceğine girileceği görünüyor. Fatih Terim, Kuzey İrlanda ve Belarus ile oynanan hazırlık maçlarında daha çok gençlere ve Anadolu kulüplerinde oynayan futbolculara yer verdi. Son aday kadronun yaş ortalaması 25,2 oldu. Son dönemde milli formayı giyen genç isimlerimize bir göz atalım.

Gökhan Töre (21) Şu ana kadar 19 kez A Milli olan Gökhan, milli takımın çok şey beklediği isimlerden biri. Belarus ve Kuzey İrlanda maçlarında ise oyuna sonradan girdi. Beşiktaş forması giyen genç yetenek ileride kanatlarda ve forvet arkasında oynayabiliyor. Gökhan'ın en önemli özellikleri tekniği ve topla çok hızlı olması. Henüz 21 yaşında olmasına rağmen Chelsea, Hamburg ve Rubin Kazan üst düzey takımların formasını giyen Gökhan, bu sezon Beşiktaş'ta 17 maçta 2 gol atıp 3 asist yaptı.

Oğuzhan Özyakup (21) Şu ana kadar 4 kez A Milli olan Oğuzhan, Belarus ve Kuzey İrlanda maçlarının her ikisinde de maça ilk 11'de başladı ve toplam 90 dakika sahada kaldı. Oğuzhan’ı tanıtmaya gerek yok, hepimiz yakından tanıyoruz. Özelikle saha görüşü ve paslarıyla çok özel bir oyuncu. Şu yaşına rağmen Beşiktaş orta sahasının en önemli isimlerinden biri. Tabi bunda Arsene Wenger’in payı da çok büyüktür şüphesiz. Oğuzhan, bu sezon Beşiktaş'ta 11 maçta 3 gol atıp 3 asist yaptı.

Salih Uçan (19) Türk futbolunun çok şey beklediği yeteneklerimizden olan Salih, ilk defa A Milli olma sevinci yaşadı ve 24 dakika oyunda kaldı. Gerek topa hakim oluşu, gerek oyunu okuması nedeniyle ileride çok şey beklediğimiz Salih maalesef Fenerbahçe’de fazla süre alamıyor. Ligde 6 maçta toplam 123 dakika süre alabildi ve 1 asist yaptı.

Hakan Çalhanoğlu (19) U20 Milli takımımızın yıldızlarından olan genç yetenek, ilk kez Andorra maçında A Milli takım formasını giymişti. Muhteşem frikikleriyle herkesi kendine hayran bırakan genç yıldız, şimdiden Avrupa'nın birçok önemli takımının transfer listesine girmiş durumda. Bu sezon Hamburg'da 17 maça çıkan Hakan, 4 gol atıp 3 asist yaptı.

Aytaç Kara (20) İlk defa A Milli takım formasını sırtına geçiren Aytaç, Belarus maçında oyuna sonradan dahil oldu ve 45 dakika forma giydi. Eskişehir forması giyen Aytaç, orta sahada ön libero mevkiinde oynuyor ancak ihtiyaç olduğunda stoperde de kullanılabilecek çok yönlü bir futbolcu. 1,88 boyundaki genç oyuncu her iki ayağını da kullanabiliyor. Bu sezon takımında 13 maçta forma giyip 2 gol atan Aytaç, gösterdiği başarılı performansla büyüklerin de dikkatini çekmiş durumda.

Uğur Çiftçi (21) Ülkemiz futbolunun belki de en çok ihtiyacı olduğu sol bek mevkinde oynayan Uğur, Gençlerbirliği forması giyiyor. Belarus maçında 8 dakika oyunda kalarak ilk defa milli olma sevinci yaşayan genç oyuncu, bu sezon Gençlerbirliği'nde 13 maçta forma giydi.

Diğer Genç Yetenekler: Kaan Ayhan (19), Alpaslan Öztürk (20), Batuhan Altıntaş (17), Burak Çamoğlu (17), Enes Ünal (16)

İSPANYA
       İspanya teknik direktörü Vicente del Bosque, Ekvator Ginesi ile oynanan hazırlık maçına ideal kadroyu çağırdı. 22 yaşından küçük sadece 2 oyuncu vardı kadroda. Son Aday kadronun yaş ortalaması 27,8 oldu.
İspanya'nın umut vaadeden genç isimlerine de göz atalım.

Alberto Moreno (21) İlk kez milli takım forması giyen başarılı sol bek 90 dakika sahada kalmayı başardı.
Kulubü Sevilla’da gösterdiği başarılı performansla Avrupa devlerinin dikkatini çeken genç oyuncunun Manchester United’ın transfer listesinde olduğu söyleniyor. Hücuma katkısı ve defansif yönünün kuvvetli olması nedeniyle ileride büyük bir yıldız olması muhtemel. Bu sezon Sevilla formasıyla Avrupa ve lig maçlarında toplam 22 maçta oynarken, bu maçların 19 tanesinde 90 dakika sahada kaldı.

Koke (21) Henüz yaşının 21 olmasına rağmen İspanya gibi insanüstü orta sahası bulunan bir milli takımda 5 kez forma şansı buldu. Atletico Madrid’in 2 sezondur gösterdiği başarılı performansta büyük pay sahibi. Atmaktan çok attırmayı seven oyunculardan. Oyunu okuma yeteneği, ayağına hakim olması ve pasları nedeniyle kendisine rahatlıkla yeni Xavi denilebilir. Asıl yeri orta ofans olmasına karşın kanatlarda da rahatlıkla forma giyebilen Koke ileride adından sıkça söz ettireceğe benziyor. Bu sezon Atletico Madrid'de 22 resmi maçta forma giyen Koke 3 gol atarken tam 10 asist yapmayı da başardı.

Diğer Genç Yetenekler: Daniel Carvajal (21), Pablo Sarabia (21), Juan Bernat (20), Oliver Torres (19), İker Muniain (20), Alvaro Morata (21), Gerard Deulofeu (19), Sergio Roberto (21), Adama Traore (17),  Jonathan Ortiz (18)

 ALMANYA
       Joachim Löw, İtalya ve İngiltere ile oynanan hazırlık maçlarında ideale yakın bir kadro çağırdı. Geneli genç olan kadroda 22 yaşından küçük 2 oyuncu vardı. Dikkatleri çeken bir diğer konu ise dünyanın en iyi milli takımlarından biri olan Almanya’nın kadrosunda yurtdışından sadece 2 oyuncu bulunmasıydı. Son aday kadronun yaş ortalaması ise 25,8 gibi gayet ideal düzeydeydi.

Julian Draxler (20) Henüz 20 yaşında ve milli formayı  9 kez giyme başarısı gösterdi, bir tane de golü bulunuyor. Müthiş bir yetenek, oturup saatlerce izlenilesi bir futbolcu. Ayağına yapışan top ve onla müthiş hızlanmasınında yanında yeteneğini de ekleyince onu izlememek büyük bir kayıp olur. Sol kanat oyuncusu olmasına rağmen iki ayağını da iyi kullandığı için ters kanatta da başarılı olabiliyor. Avrupa'nın tüm dev takımları onun peşinde, neredeyse tüm büyük takımlarla adı anıldı. Bu sezon Schalke 04 formasıyla 23 resmi maça çıkarken 4 gol atıp 8 asist yaptı.

Mario Götze (21) Henüz 21 yaşında ama şu ana kadar milli formayı 25 kere giymiş ve 6 gol atmış bir oyuncu. Götze tanıtmaya gerek yok sanırım, Avrupa futbolunu takip eden herkes onu yakından tanıyor. Bu sezon lige iyi başlayamadı fakat son zamanlarda performansında gözle görülür bir yükseliş var. Bu sezon yeni takımı Bayern Münih'te 16 maça çıkan Götze, 5 gol 5 asist rakamlarına ulaşmayı başardı.

Diğer Genç Yetenekler: Bernd Leno (21), Matthias Ginter (19), Amin Younes (20), Jonas Hofmann (21), Maximilian Arnold (19), Leonardo Bittencourt (19), Dominique Heintz (20), Yannick Gerhardt (19), Marvin Ducksch (19), Niclas Füllkrug (20), Hany Mukhtar (18)

FRANSA
       Ukrayna ile oynanan Dünya Kupası eleme maçını tek farkla geçerek kazanan Fransa şu anki A Milli takım kadrosunda 22 yaş altı sadece iki oyuncuya şans verse de gençlere çok önem veren bir ülke. U20 ve alt yaş gruplarında birçok önemli yıldızları var, geleceklerinin şimdiden garanti altında olduğu söylenebilir. Son aday kadronun yaş ortalaması 27,6 olan Fransa, genç yıldızlarını yavaş yavaş takıma adapte edecektir.

Raphael Varane (20) Milli formayı şu ana kadar 4 kez sırtına geçirdi. Henüz 19 yaşında Real Madrid forması giymeyi başaran Varane, süre aldığı dakikalarda oldukça iyi bir performans gösterdi. Defans olmasına rağmen iyi top tekniği ile dikkat çeken Varane geçen sene El Clasico’da attığı gollerle dikkat çekmişti. Üstün fiziği ve yerinde müdahaleleriyle gelecekte en iyi stoperlerden biri olmaya aday. Bu sezon Real Madrid'de 6 maçta forma giyip 1 asist yaptı.

Paul Pogba (20) Fransa Milli takımlarının tüm yaş gruplarında forma giyen Pogba, şu ana kadar A Milli formayı 7 kez giydi ve 1 gol attı. Oyun tarzı bakımından yeni Patrick Viera denilen Pogba bence Viera’nın hücum yönü gelişmiş bir tık üzerinde olabilecek potansiyele sahip. Oyunu çift yönlü oynaması, top hakimiyeti ve gerektiğinde attığı sert şutlarıyla, Juventus’un orta sahada bel kemiği olan Pogba, Fransa’nın dünya futboluna yeni sunduğu yıldızlardan. Pogba bu sezon Juventus'ta 21 maçta forma giyerken 5 gol atıp 9 asist yapmayı başardı.

Diğer Genç Yetenekler: Alphonse Areola (20), Lucas Digne (20), Aymeric Laporte (19), Djibril Sidibe (21), Florian Thauvin (20), Giannelli Imbula (21), Geoffrey Kondogbia (20), Anthony Martıal (17), Rafidine Abdullah (19), Opa Nguette (19), Adrien Rabiot (18), Samuel Umtiti (20), Wylan Cyprien (18), Kingsley Coman (17), Allan Saint-Maximin (17), Jordan Veretout (20)

İNGİLTERE
       İngiltere Milli takım teknik direktörü Roy Hodgson, Şili ve Almanya ile oynanan hazırlık maçlarında Milli takımda görmeye alıştığımız oyuncuları aday kadroya çağırdı. Son aday kadronun yaş ortalaması 26,8 oldu. İngiltere'nin gelecek yıllar için beklenti içinde olduğu genç isimlere hep birlikte göz atalım.

Phil Jones (21) İngiltere Milli takımının formasını şu ana kadar 9 kez giymeyi başaran Jones, Manchester United savunmasının da önemli ismi konumunda. Dört dörtlük bir defans oyuncusu olarak görünen Jones, kademeye anlayışı, topu oyuna hızlı ve iyi sokması, hırsı ve mücadelesi ile gelecekte Ferdinand’ın yerini alması beklenen bir yıldız adayı. İngiltere Milli takımı ve ManU defansıın bundan sonraki 10 sene yükünü çekebilecek potansiyele sahip olan Jones'un genç olması nedeniyle bazı eksikleri var ama onlar da zamanla çalışılarak kapatılabilecek şeyler. Jones, bu sezon ManU'da 18 maçta forma giyerken bir tane de gol attı.

Jack Wilshere (21) Genç yaşına rağmen A Milli formayı 14 kez giyen Wilshere, İngilizlerin çok şey beklediği isimlerden biri. Henüz 16 yaşında Arsenal forması ile tanışan Wilshere belki de bileğinden yaşadığı sakatlıklar olmasa daha genç yaşta vitrine çıkabilirdi. Oyunu iyi okuması, iyi pas dağıtması, oyun zekası ve bitiriciliği sayesinde Arsenal’in orta sahasının vazgeçilmez isimlerinden biri olmuş durumda. Genç oyuncu bu sezon Arsenal'de 21 maçta 4 gol atıp 1 asist yaptı.

Ross Barkley (19) İngiltere Milli takımının tüm yaş kategorilerinde forma giyen Barkley A Milli formayı 3 kez sırtına geçirdi. İngilizlerin çok şey beklediği hatta bazı kesime göre "Yeni Gerrard" olarak gösterilen Barkley, 1,89 boyu ve güçlü fiziğinin yanında pas dağıtımı ve top hakimiyetiyle fark yaratıyor. Orta sahanın her yerinde oynayabilen oyuncu, İngilizlerin üzerine en çok titrediği futbolcuların başında geliyor. Barkley, bu sezon Everton'da 15 maçta forma giydi ve  2 gol atıp 2 asist yaptı.

Diğer Genç Yetenekler: Jack Butland (20), Carl Jenkinson (21), John Stones (19), Luke Shaw (18), Eric Dier (19), Wıll Hughes (18), Wilfried Zaha (21), Thomas İnce (21), Raheem Sterling (18), Jon Flanagan (20), Gael Bigirimana (20), Jordon İbe (17), Mason Bennett (17), Oluwaseyi Ojo (16)

BELÇİKA
       Gerek kadro yapısı gerek son zamanlarda yetiştirdikleri yıldızlar ile dikkatleri çeken Belçika Milli takımı, Japonya ve Kolombiya ile oynanan hazırlık maçlarında futbolseverlere keyifli futbol seyrettirdi. Son aday kadronun yaş ortalaması 25,9 oldu. Bu yazıda genç yıldızlarından kısaca bahsedeceğiz ama Belçika’nın altın jenerasyonunu daha yakından tanımak için Yiğit Can Ertunç’un Günümüzün Altın Jenerasyonu: Belçika yazısını okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Thibaut Courtois (21) Genç yaşına ve Mgnolet’in yükselen performansına rağmen 10 kez A Milli formayı giymeyi başardı. Genk’de gösterdiği harika performansın ardından Belçika’da yılın kalecisi seçilen ve Chelsea’nin  fesih bedelini ödeyerek kadrosuna kattığı Courtois, ardından Atletico Madrid’e kiralanmıştı. Yer tutuşu ve müthiş refleksleriyle kalede güven veren genç kaleci Cech'in ardından Chelsea’nin kalesni devralacak potansiyele sahip. Bu sezon Atletico'da 22 maçta kaleyi koruyan Courtois, sadece 13 gol yedi.

Romelu Lukaku (20) Bu yaşta A Milli takım formasını 24 kez giyen Lukaku, bu maçlarda 5 tane de gol atma başarısı gösterdi. Fiziği ve oyun tarzı nedeniyle otoriteler tarafından "Yeni Drogba" olarak lanse edilen Lukaku, Belçika liginde gösterdiği üstün performansıyla bütün büyük takımların dikkatini çekmiş ve tercihini Chelsea’den yana kullanmıştı. Sezon başında Everton'a kiralık verilen Lukaku, şu an Chelsea'nin kadrosundaki tüm golcülerin toplamından fazla gol atmış durumda. Son vuruşlardaki başarısının yanında güçlü fiziği ve süratiyle durdurulması imkansız hale gelen müthiş bir yetenek. Bu sezon Everton'da 15 maçta 8 gol atıp 3 asist yaptı.

Diğer Genç Yetenekler: Thomas Kaminski (21), Brandon Mechele (20), Laurens De Bock (21), Junior Malanda (19), Yannick Carrasco (20), Paul Mpoku (21), Dennis Praet (19), Thorgan Hazard (20), Youri Tielemans (16), Micky Batshuayi (20), Maxime Lestienne (21), Massimo Bruno (20), Alessandro Cerigioni (21), Leander Dendoncker (18), Divock Origi (18), Siebe Schrijvers (17)

       Görüldüğü gibi diğer ülkeler  ile bizim yetiştirdiğimiz gençler arasında sayıca ve potansiyel olarak büyük farklar var. Bir diğer sıkıntımız da yıldız adayı genç yeteneklerimizin takımlarında yeterince forma şansı bulamaması ya da çok sayıda üst düzey maça çıkamıyor olmaları. Fransa'nın alt yaş gruplarındaki sayısız yeteneği, Belçika'nın müthiş yapılanması ve alt kategorilerden A milli takımlarına entegrasyonu uzun vadeli çalışmaların ürünü. Bizim de ülke olarak uzun vadeli projeler geliştirip her ne olursa olsun buna sadık kalmamız gerektiği aşikar. Kalıcı başarılar için stikrar şart. Umarım Fatih Terim ve ekibiyle buna yakalarız, yoksa Avrupa futboluyla aramızdaki makas giderek açılmaya devam edecek gibi görünüyor.

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder