31 Aralık 2013 Salı

İnceleme: Balıkesirspor'un İlk Yarı Değerlendirmesi

       Uzun yıllar sonra merhaba dediği PTT 1. Lig'de ilk sezonunu yaşayan Balıkesirspor, ligin ilk yarısını 39 puanlı lider İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un 4 puan gerisinde 35 puanla 4.sırada kapattı. Ligde ilk sezonunu yaşamasına karşın ilk devre performansı oldukça dikkat çekiciydi. Sezona 2.Lig'deki teknik kadrosunu ve bazı oyuncularını koruyarak giren kırmızı beyazlılar ilk haftalardan itibaren bu lig için heyecanlı olduğunu, başarıya aç olduğunu aldığı sonuçlarla gösterdi. Kulüp tarihinin ilk yabancıları Atakora Lalawele ve Kwame Karikari'yi İsveç'ten getiren teknik ekip,başarı için arzuladığı bir kurgu ile deyim yerindeyse 'kurtlar sofrası'nda kendine yer edinebilmek için zorlu maratondaki yerini aldı.

       Bu çetin ligde başarılı olabilmek için teknik patronu İsmail Ertekin, taraftarı, sahada savaşan askerleri ve nice emekçisi ile beraber elinden gelen gayreti gösteren Bal-kes, Tavşanlı maçıyla bu mücadelesine başladı. Ligin ilk 5 haftasında herkesi şaşırtan, bahisleri alt üst eden beklenmedik bir Balıkesirspor'la karşılaştı tüm Türkiye. Fethiyespor deplasmanında 4-0 skor üstünlüğünü sürdürdüğü ve tarihi sonucun doğabileceği yarıda kalan ve aylarca tescil edilmeyen maçı ise ligdeki ilk deplasman maçı oldu. Ülkemiz insanlarının hızla tribünlerden kaçtığı bir dönemde Denizlispor maçında Balıkesirspor taraftarının yaptığı Meksika şovu ise ilgi çekiciydi.İlk 5 haftalık süreçten sonra Gaziantep BB deplasmanında kalesinde ilk golü gören ve ilk yenilgiyi tadan Balıkesirspor'da Muhammet Reis ve Ganalı oyuncusu Karikari en çok dikkat çeken isimleriydi. İlk haftalardaki ritmini özellikle Antep maçından sonra kaybetmeye başlayan Balıkesirspor,Samsunspor ve Ankaraspor deplasmanları ile iç sahada ilk defa yenildiği Şanlıurfaspor maçında alınan mağlubiyetler, hep bu düşüş periyodu içerisinde gerçekleşti. Oldukça kötü oynadığı 1461 Trabzon ve Bucaspor maçlarını kazanmasına rağmen bir sıkıntının var olduğu belirgin bir biçimde görünüyordu.

       Herkesi bir kez daha şaşırtacak olan Balıkesirspor teknik yönetimi sürpriz bir kararla tecrübeli kaleci Ahmet Şahin, Serhat Akyüz ve Hüseyin Kar ile yollarını ara dönemi bile beklemeden ayırdı. Oldukça iyi maçlar çıkartan başarılı kaleci Ahmet Şahin'le bile yollar ayrılmıştı. Balıkesirspor yönetimi takım bütünlüğü ve disiplin adına kararından hiçbir taviz vermedi. Balıkesirspor'un yaşadığı bu küçük kriz döneminin ardından son yıllarda çok az forma şansı bulmuş olan Emrullah Şalk kaleyi devraldı. Adanaspor'u deplasmanda 3-2 yendiği maç ile beraber tekrar yükselişe geçen Bal-kes'te zaman ayarı düşünülmeden vurulan neşterin ne kadar başarılı bir hamle olduğu görüldü. İç sahada 1-1 biten Mersin İdmanyurdu maçı ise sezonun belki de en zor maçı olduğu kadar en keyifli mücadelesinin sahaya aksettiği en güzel örneklerinden biriydi. Yine Orduspor'u dış sahada Karikari'nin tek golüyle deviren Balıkesirspor,sendelediği ara dönemler olmasına rağmen zirve mücadelesinden aşağıya hiç düşmedi. Türkiye Kupası'nda da yoluna devam eden kırmızı beyazlı ekip dev Trabzonspor'u da 3-1'lik skorla eleyerek ilk devredeki süksesini ve başarısını yeni zaferlerlere taçlandırarak devam ettirmiş oldu. Özellikle iç sahada daha başarılı sonuçlar alan Balıkesirspor,1 hafta aralıkla gittiği Atatürk Olimpiyat stadında kupada elendiği Galatasaray'dan sonra İstanbul BB'ye boyun eğmedi ve zirvenin sahibi karşısında golsüz beraberlikle ayrılarak aranın açılmasına izin vermedi. Bu sonuçla beraber Balıkesirspor ligin ikinci yarısında zirve umutlarını daha güçlü bir şekilde devam ettirdi.

       Ligin ilk yarısında ve üstelik ilk sezonunu yaşayan takımın yabancısı olduğu böyle zor bir ligde topladığı 35 puan fazlasıyla başarıydı.Lig'de gerek sahada başarı kadar yaşanılan şansızlıklar, gerek her takımın bir parça mağduriyet yaşadığı hakem faktörü ve diğer bazı etkenler ile beraber takımın başlangıç çizgisinden Belediye maçıyla sonlanan ilk yarı maratonundaki topladığı 35 puanı oluşturdu. Bu süreçte Balıkesirspor taraftarı da içerde-dışarda takımlarını yanlız bırakmamaya çalıştılar. Özellikle Denizlispor, Mersin İdman Yurdu, Trabzonspor ve Karşıyaka maçlarında Balıkesir Atatük Stadı'nın doluluk oranı bir hayli fazlaydı. İl Güvenlik Kurulu'nun Karşıyaka taraftarına deplasman yasağı uyguladığı maçta iki takım taraftarının birlikte iç içe maçı seyretmesi ise buna gerek olmadığını gösteren en samimi cevaplardan biriydi.
       Bir de bu sonuçları alan sahanın aktörlerine biraz değinmek gerekiyor. Kaleci Ahmet Şahin'in kadro dışı bırakılana kadar iyi bir grafik çizdiği görüldü. Daha sonra yerine geçen Emrullah da kaleyi başarıyla korudu; fakat Manisa maçının ilk dakikalarında şansız bir şekilde sakatlanan Emrullah'ın yerine 3. kaleci konumundaki Ertuğrul Furkan kaleyi devraldı. Ertuğrul Furkan da Galatasaray maçı dahil bütün gayretiyle kaleyi korudu. Böylece Balıkesirspor'un 3  kalecisi de bu sezon forma şansı bulmuş oldu. Savunma dörtlüsü de oldukça oturmuş olan Balıkesirspor'da iki yönlü oyunuyla harikalar yaratan sağ bek Caner Arıcı gösterdiği performansla herkesi kendine hayran bıraktı. Oldukça sert darbelere maruz kalan ve saha içinde her zorlu savaşın içinde olan Rıza Efendioğlu ise üstelik hiç sakatlanmadan başarıyla mücadele etti. İsmail Dinler-Murat Sözgelmez-Hasan Hatipoğlu gibi savunma oyuncuları ise son derece iyiydiler. Orta sahada Aykut-Deniz-Ertuğrul ile savaşan takımın kanatlarında Lalawele ve İlhan Depe dönem dönem düşüş içerisinde olsa da alternatif ismi gibi görünen Burak Çalık'ın performansları da aynı doğrultuda seyrettti. Takım için adeta can damarı haline gelen ve gol yükünü çeken Karikari ve Muhammet Reis toplam 19 gole imzalarını koyarak savunmadaki sistemi oturmuş başarılı, mücadeleci bu iyi takımın başarısını idealize eden iki tip olarak karşımıza çıktılar. Reis soyismi gibi bu takımın dümeninde yer alan isim oldu. Yepyeni bir ülkede kendini bulan 21 yaşındaki Karikari ise çizgi oyuncusu olmasına rağmen uçta kendine yer buldu.O da zaman zaman düşüşe geçmesine rağmen yeniliklerle dolu bu takımda oldukça başarılıydı. Ligin ilk yarısı biterken takımda ayrılıklar yaşanmaya devam etti. Az forma şansı bulan;fakat taraftarın sevgilisi olan Mustafa Kayabaşı (Tenten Mustafa), Mustafa Demir ve Ali Akburç bu ayrılığın başını çeken isimler oldular. Fredrikstad takımından Sierra Leoneli Khalifa Jabbie ile Bursaspor'dan Okan Deniz Balıkesirspor'un ara dönemdeki ilk transferleri oldular. Takım bütünlüğünü ve dengesini bozmayacak hırslı, mücadeleci ve özellikle genç oyunculara yine yönelmesi dikkat çekiciydi. Balıkesirspor'un diğer transferleri de merakla beklenirken, ligin ikinci yarısında göstereceği performansını ve sezon sonu akıbetinin ne olacağını hep beraber izleyip göreceğiz.
Yazar: Onur DÜNDAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder