3 Aralık 2013 Salı

Panelde "Türk Futbolu" konuşuldu..

       "Türk Futbolunun Dünü, Bugünü, Geleceği" isimli panel dün İnegöl'de yapıldı. Eski hakem ve MHK Başkanı Mustafa Çulcu, Olay TV Spor Müdürü Orhan Güney, eski ünlü futbolcu İsmail Güldüren, İnegölsporlu futbolcular Kemal Hastürk ve Raif Demir ile birlikte Transfer Merkezi Dergisi yazarı Emin Örnek'in katıldığı panelde Türk futbolunun sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu.

Panelden sorular ve önemli satırbaşları
SORU: İşiniz gereği alt ligleri ve alt yapıları takip ediyorsunuz. Sizce Türkiye'de alt yapılara yeterince önem veriliyor mu? Bu konuda neler yapılabilir?
EMİN ÖRNEK (Transfer Merkezi Yazarı) Öncelikle Transfer Merkezi Dergisi yazarı olarak aranızda olmak çok güzel. Türkiye'de alt yapılara gereken önemin verildiğini söyleyemeyeceğim. Bu yüzden bir çok yetenekli oyuncu kaybolup gidiyor. Ne TFF ne de kulüplerimiz bu yönde ciddi bir çalışma yapmıyor. Ayrıca kulüplerimiz önce tesisleşme sorununu çözmesi gerekiyor. Tesisleriniz yoksa maalesef alt yapınız da gelişmiyor, aksine geri gidiyor. Bugün Süper Lig takmları 10 yabancı oyuncu alıp dördünü tribünde oturtuyor. O oyunculara verilen paralar planlı olarak alt yapıya harcansa inanıyorum ki her yıl altyapıdan 4-5 oyuncu kazanmış olacaklar bence. Biz TM olarak alt yapılarda ve alt liglerde oynayan yetenekli ve gelecek vaad eden oyuncuları kamuoyuyla paylaşarak bu oyuncuların kazanılması için elmzden geleni yapıyoruz ve bundan sonra da elimizden geldiğince destek vermeye devam edeceğiz.


SORU: Medyanın günümüz futboluna etkisi ne kadar sizce?
ORHAN GÜNEY (Olay TV Spor Müdürü) Bence medya etkisi çok ama maalesef kulüplerimiz medyayı kullanarak ses getirmek için uğraşıyorlar. Medya kanalıyla rakibi, hakemi, futbolcuyu ve taraftarı etkilemek için olur olmaz açıklamalar yapabliyorlar. Medya doğru kullanlmadığı için olumsuz etkisi de büyük olabiliyor ama doğru kullanılırsa aksine medyanın faydalı olacağını düşünüyorum.

SORU: Türk futbolunun geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
MUSTAFA ÇULCU (Eski MHK Başkanı) Öncelikle bu panelin düzenlenmesinde katkısı büyük olan Transfer Merkezi Dergisi yazarı Emin Örnek'e teşekkür ediyorum. Bakın kulüp başkanıyken sahte evraktan ve borçlardan dolayı kulübü Avrupa Kupaları'ndan men edilen bir adamı getirdik TFF başkanı yaptık. Oysa ülkemizde futbolun içinden gelen çok değerli insanlar var. Türkiye'de medyatik olmas sevdasıyla koltuk savaşı sürece başarının gelmesi zor. Bakın milli takımımız 45. sıralara kadar geriledi, ismini bile bilmediğimiz ülkeler üst sıralara tırmanrken biz sürekli geriliyoruz. Allahtan Fatih Terim geldi de hazırlık maçları falan, biraz daha üst sıralara çıkma şansımız var.
       Aynı sorun antrenörlerde de var. Milli takımda uzun vadeli bi projeye başlıyorlar ama kulüplerden teklif geldiğinde valizini bile almadan hemen gidiyorlar. Ne oldu senin projen? Bunun bir örneği de Tolunay Kafkas'tır. Milli takımda bir projenin önderliğini yaparken Trabzonspor'dan gelen teklife koşarak gitti. Maalesef Türkiye'de böyle zihniyetler varken başarı ve gelecek zor arkadaşlar.

SORU: Süper Lig'de uygulanan yabancı oyuncu sınırlamasını nasıl buluyorsunuz?
İSMAİL GÜLDÜREN (İnegölspor Teknik Menajeri ve Eski Futbolcu) Benim oynadığım dönemlerde 3+1 sistemi vardı ve o dönemler Türkiye'de çok daha iyi oyuncular yetişiyordu ama şimdi oyuncu yetişmiyor. Bence bunun sebebi de yabancı sınırlaması. 10 oyuncu alınıyor, büyük paralar veriliyor ama çoğu oynayamıyor. Boşuna gençlerin önü kapanıyor. Bence yabancı snırlaması kalksın kim ne kadar oyuncu istiyorsa alsın, serbest olunca kalitenin artacağını düşünüyorum.

SORU: İnegölspor geçen sezon play-off'ta elendi. Bu yıl PTT 1. Lig hasreti bitecek mi?
RAİF DEMİR (İnegölsporlu Futbolcu) 3 yıldan bu yana çok iyi işler yapan ve çok başarılı bir İnegölspor var. Geçen yıl da çok başarılıydık ama olmadı. Bu yıl bunu başarmayı çok istiyoruz. Şu an Hatayspor'la aramızda 7 puan fark var ama 3 puanlık sistemde kapanmayacak bir fark değil. Bu yıl bunu başaracağmıza inanıyorum.

SORU: İnegölspor olarak Ziraat Türkiye Kupası'nda Gaziantepspor ile karşılaşacaksınız. Bu maç hakkında düşünceleriniz neler?
KEMAL HASTÜRK (İnegölsporlu Futbolcu) Biz geçtiğimiz turda Gaziantepspor'dan daha zor bir takımı Kasımpaşa'yı eledik. Bu maça da özel olarak hazırlanıyoruz, kendi sahamızda kazanmak istiyoruz. Taraftarımızın da desteğiyle bunu başaracağız. Bütün taraftarlarımızı maça bekliyorum.

       Panelin düzenlenmesinde önemli katkısı olan yazarımız Emin ÖRNEK'e ve Transfer Merkezi Dergisine teşekkür eden Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi müdürü Müslim Serbest bir teşekkür plaketi takdim etti.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder