3 Aralık 2013 Salı

PTT 1. Lig Panorama | 15. Hafta

       PTT 1. Lig'de heyecan dolu bir haftayı daha geride bıraktık. Denizlispor liglerin en hızlı kırmızı kartını görerek oyuna bir kişi eksik başladığı maçta galip gelmeyi başardı. Tavşanlı'nın sahasında büyük avantajı değerlendiremeyip düşme hattındaki rakibine mağlup olması Teknik Direktör Erol Tok'un istifasına neden oldu. Mersin İdman Yurdu, sahasında 3 farkla geriye düştüğü maçta muhteşem bir geri dönüş göstererek sahadan 5-4 galip ayrılmayı başardı. İstanbul BBSK sahasında farklı kazandı ve lider ile aynı puana ulaştı. Orduspor evinde Balıkesirspor'a mağlup olunca liderliği kaybetti. Manisapor deplasmanda puan alarak çıkışına devam ediyor. Maraş takımı yeni hocası ile sahasında iyi bir futbol sergiledi ve galibiyeti kaçıran taraf oldu. Karşıyaja, haftalar sonra evinde 1461 Trabzon'u yenmeyi başardı ve kalan maçlar için güven kazandı. Adanaspor sahasında öne geçtiği maçta kötü bir performans gösterince, yeni teknik direktörü ile sahaya çıkan Bucaspor'a boyun eğdi. Haftanın maçında Ankaraspor deplasmanda Şanlıurfaspor'u farklı yenmeyi başardı ve liderliğe yükseldi.

Haftanın Takımı: Ankaraspor
Haftanın Teknik Direktörü: Osman Özköylü (Ankaraspor)
Haftanın Futbolcusu: Sofiane Hanni (Ankaraspor)
Haftanın Formsuzu: Onur Güney (Şanlıurfaspor)
Haftanın Gölü: Raheem Lawal (Mersin İdman Yurdu)

TKİ Tavşanlı 1 - 2 Denizlispor
       Haftanın açılış maçında TKİ Tavşanlı Linyitspor evinde Denizlispor ile karşılaştı. Maçın başlama vuruşu ile Denizlispor stoperi Mehmet Cansın topu geriye oynamaya çalışırken Sani araya girdi ve Sani'ye yapılan faul bariz gol şansını engellediği için liglerin en hızlı kırmızı kartlarından biri oldu ve takım maça 10 kişi ile devam etmek zorunda kaldı. Denizlispor'da hatalar devam etti ve maçın üçüncü dakikasında Kaleci Ozan'ın yaptığı hatayı Sani bir kez daha iyi değerlendirdi ve takımını öne geçirdi. Yusuf hocanın oyuncu ve sistem değişikliği sonrası ve tabi ki oyuncuların da büyük özverileriyle iki güzel gol atmayı başardılar. Tavşanlı takımı kötü bir takım değil fakat bir türlü istediği oyunu sergileyemiyor ve bunu skora yansıtamıyor. Denizlispor deplasmanda çok önemli bir galibiyet aldı ve alt sıralardan uzaklaşıyor. TKİTavşanlı Linyitspor'da Erol Hoca mağlubiyet sonrası istifa ettiğini açıkladı.

Mersin İdman Yurdu 5-4 Samsunspor
       Mersin İdman Yurdu sahasında Samsunspor'a karşı muhteşem bir geri dönüş örneği gösterdi. İlk 17 dakikada üç farklı skor ile geriye düştükten sonra seyircinin büyük tepkisi vardı. Hakan Hoca, skor ve taraftar baskısı altında Veli ve Ömer'i oyundan alıp yerlerine Emrah ve Mahmut'u aldı. Oyunun ofansif anlayışında büyük bir değişiklik görünmese de Samsunspor'un özellikle Mersin'in sol kanadından yaptığı atakları kesmeyi başardılar. İkinci yarı ile birlikte kaleci Mahmut'u da oyundan alıp yerine Behram'ı aldı. 56. dakikada Anıl'ın kafasını Mehmet Yıldız tamamladı ve Mersin'in ilk golünde oyuncuların göstermiş olduğu hırs ve coşku, sonrası için neler olabileceğini meraklandırıyordu. Mersinli oyuncuların her golden sonra gösterdikleri coşku ve pozisyon yaratmak için tüm hatları ile saldırmaları kazanmayı ne kadar çok istediklerini gösteriyordu. Samsunspor takımı yedikleri her golde biraz daha moral çöküntü yaşadılar ve skoru koruma adına bir varlık gösteremediler. Son saniyelerde gelen gol tam bir zafer sevinciydi ve bu sevinç tüm takımı kenetleyecek bir başarı öyküsü oldu adeta. Seyircinin göstermiş olduğu tepkiyi maçın sonucuna bağlayıp onlara haksızlık etmek yersiz bir davranış olur. Seyircinin her durumda takımına destek vereceği bir kültür yaratmak hepimizin temennisi lakin bazen seyirci tepkisi oyuncular üzerinde pozitif etki de yaratabiliyor.

İstanbul BBSK 4-0 Adana Demirspor
       Skora bakıp ta çok kolay bir maç olmuş izlenimi doğabilir fakat bunun tam tersi bir görüntü vardı maçta. Adana Demirspor ilk yarıda yakaladığı pozisyonları değerlendirmedi ve savunmasında orta alanı kapatmak isterken kenarlardan çabuk oyuncular ile hücum eden İstanbul ekibine engel olamadı ve bir birine benzer goller yediler. Adana Demirspor deplasmanda takım savunmasını ligin en iyi takımlarından birine karşı daha güçlü yapması gerekiyordu. Deplasmanda kazanmak isterken farklı bir skor kalesinde gördü ve bunun büyük bir nedeni de savunmanın çizgi halinde öne çıkmasıydı. İstanbul BBSK aldığı bu çok önemli galibiyet, lider ile puanını eşitledi ve şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olduğunu yine göstermiş oldu.

Orduspor 0-1 Balıkesirspor
       Balıkesirspor deplasmanda öyle bir kadro ile çıktı ki ya galip gelecek ya da mağlup olacaktı bundan başka sonuç çıkamazdı. Karikari, Lalawele, Burak Çalık ve arkalarında Muhammet Reis vardı. Böyle bir hücum hattı ile Orduspor gibi az gol yiyen ve az pozisyon veren bir takıma karşı gol atmak istiyorsanız tek şansınız gibi görünüyordu ve öyle de oldu. Aykut ve Ertuğrul orta alanda karınca gibi her alana koşuyor, ayrıca topu da iyi kullanan iki oyuncu. Savunma oyuncuları birinci görevleri olan savunmadan başka şey düşünmüyorlar. Ahmet Şahin'in gidişinden sonra kalede sorun yaşar mı diye düşünürken Emrullah muhteşem bir performans sergiliyor ve Ahmet'i henüz aratmadı. Orduspor forvet oyuncularının kötü performanslarından dolayı galibiyetten oluyor. Subasic ve Ionita aynı anda sahadaydı fakat kenarlardan Landel ve ortadan Anıl'ın büyük çabasına rağmen gol atmayı başaramadılar. İç sahada aldıkları mağlubiyetler ile liderliği Ankaraspor'a kaptırdılar. Balıkesirspor ise aldığı bu galibiyet ile lider ile arasındaki puan farkını bire indirdi.

Manisaspor 0-0 Gaziantep BŞB
       Manisaspor sahasında iyi analiz ettiği rakibi karşısında gol bulmayı başaramadı ve haftayı bir puan ile kapattı. Haftalardır yenilmeyen Manisaspor aldığı puanlarla lider ile arasındaki puan farkını 4'e kadar indirdi. Antep takımının savunma anlayışı iyi durumda fakat hücum hattına henüz çözüm bulabilmiş değiller. Gol yollarında sorunlarını çözebilirlerse galip gelmeye başlayacaklardır. Manisaspor'da Volkan'ın performansı üst düzeyde ve yaptığı kurtarışlar ile takımına puan kazandırdı. Perovic ve Murat yine iyi performans gösterdiler, fakat galip gelmek için orta alandan ve geriden hücuma daha fazla sayıda oyuncunun katkısı ve iyi performansı gerekiyor.

Kahramanmaraşspor 0-0 Boluspor
       İki takım da bir önceki hafta teknik direktör değişikliğine gitti. Fakat Boluspor'da Besim Durmuş bu maçta takımın başında sahada yer almadı. Maraş ekibinde ise Orhan Şerit takıma yeni bir hava kazandırdı ve taraftarın büyük ilgisi altında ilk maçına çıktı. Maça Maraş takımı üstün başladı ve sahanın her bölgesinde topa hakim olan taraftı. Boluspor takımı topu korumakta sıkıntı yaşıyor ve iyice sahasına çekiliyordu. Boluspor bu bölümde kontratak bulabilir mi diye düşünürken Alp ile bulduğu pozisyonu kaleci Ersel çok iyi çıkardı. İkinci yarıda özellikle maçın sonlarına doğru Boluspor toparlanmış gibi görünse de gol yollarında başarılı olamadı. Maraş takımının oyun yapısı değişmiş durumda ve bu sahaya güzel futbol olarak yansıdı. Maçın sonlarına doğru Maraş takımının bulduğu pozisyonda penaltı verilebilirdi fakat hakem pozisyonu oyun kuralları içinde gördü. Boluspor takımının devre arası takviye yapacağını düşünüyorum fakat o zamana kadar kalan maçlarda yeterli puanı çıkaramazlarsa devre arası almak istediği oyuncuları ikna etmekte sıkıntı yaşayabilirler.

Karşıyaka 2-0 1461 Trabzon
       Karşıyaka evinde üstün bir oyun sergiledi ve haftalar sonra kazanmasını bildi. Maçın hemen başında ev sahibi takımdan Gökhan sakatlanarak yerini Battal'a bıraktı. Ofoedu ve Ars'ın çok iyi bir performans gösterdiği maçta 1461 Trabzon, haftalardır en kötü futbolunu sergiledi. Karşıyaka takımı 1461 Trabzon takımının ani ataklarını daha başlamadan kesmeyi başardı. 1461 Trabzon takımında Mustafa Tiryaki, ceza sahası içinde etkili olabilecek bir oyuncu fakat ceza sahasına girmeyi bile başaramayan bir oyun yapısında  Mustafa topu ileride tutmada çok etkili olamıyor ve takımına verebileceği katkı sınırlı kalıyor. Takımın en çalışkan oyuncusu Barış'ın tek başına çabası sonuçsuz kaldı. Karşıyaka haftalardır kazanmamasına rağmen aldığı üç puan ile üst sıralara yükseldi.

Adanaspor 2-3 Bucaspor
       Bucaspor yeni teknik direktörü Mustafa Bahadır ile ilk maçına çıktı. Önceki haftalarda antrenör olarak görev alan genç teknik direktör takımın yapısında bir değişikliğe gitmedi fakat enerjisi ve coşkusu takıma yansımış göründü. Adanaspor rakip defans oyuncusu Luiz'in yaptığı hatayı iyi değerlendirerek orta alandan hücuma destek veren tek oyuncu olan Ali Zorlu ile golü buldu. Öne geçtikten sonra Adanaspor oyuncularının tutukluluğu, isteksizliği ve takım savunmasına katkı vermeyişleri skoru korumalarını engelledi ve sahalarında mağlup oldular. Cezalı ve sakat oyuncuları oyun kurgularında sürekli değişikliğe gitmelerine neden oluyor bunun yanında takımda özellikle az oynayan oyuncuların göstermiş oldukları düşük performans Adanaspor takımını zor durumda bırakıyor. Orta alandan hücuma destek veren tek oyuncu Ali Zorlu olurken bunun yanında savunma anlamında da rakibe çok uzak oynuyorlar ve rakibin orta alandan kolay hücuma çıkmalarına engel olamıyorlar. Bucaspor forveti Ricketts'e uzak oynayan defans oyuncuları, rakibin kolay top almasını sağladı ve rakip forvet hattının ceza sahası üzerinde çok etkili olmalarına neden oldu.

Şanlıurfaspor 0-4 Ankaraspor
       Geçen hafta yeni göreve başlayan Şanlıurfaspor teknik ekibinin üzerinde durduğu en önemli sorunun takım savunması ve takımın çok sayıda pozisyon vermesi olduğu söylemiştik. Bucaspor'a karşı bunda başarılı olmuş ve rakibe neredeyse hiç pozisyon vermemişlerdi. Fakat bu hafta takımın gerçek savunma gücü ve savunmadaki oyuncuların performansları hakkında bilgi sahibi oldular bence. Ankaraspor takımı geriden oyun kuran ve orta alanda çok pas yaparak oynamaya çalışan bir takım. Bunun için orta alanda pas bağlantılarını kesecek tüm önlemler alınmıştı ve her iki takım benzer bir oyun yapısı ile oynadıkları için orta alana atılan toplarda büyük bir baskı ve ikili mücadele örneği görülüyordu. Ankaraspor'un Şanlıurfaspor'dan farkı oyuncuların geriden oyunu daha iyi kurmaları ve daha az sayıda pas hatası yapmalarıydı. Bunun yanında Şanlıurfaspor takımının savunma oyuncuları oyunu kurmakta büyük sıkıntı yaşadıkları gibi, rakibi durdurmada da büyük hatalar yapılar, ağır kaldılar ve pozisyon hataları yaptılar. Savunmada Ozan'ın yokluğu, orta alanda Sedat'ın ve hücum hattında Sercan'ın yokluğu takımda büyük eksikliklerdi ve sonuca direkt etki eden eksikliklerdi. Ankaraspor, deplasmanda çok iyi bir oyun sergiledi ve özellikle Hanni'nin iyi bir performans gösterdiği maçta hazırlanışları ve gol vuruşları iyi olan pozisyonlar izledik. Haftalar geçtikçe her iki takımın da çok iyi olacağını fakat bunun yanında Şanlıurfaspor takımının şiddetle transfere ihtiyacının olduğunu belirtmek istiyorum.
Hazırlayan: Namet ATEŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder