9 Ocak 2014 Perşembe

İnceleme: En İyi 100 Futbolcu Analizi

       FourFourTwo dergisi, 2013 yılının en iyi 100 oyuncu listesini açıkladı. Mesut Özil'in 16, İlkay Gündoğan'ın 39, Arda Turan'ın 65 ve Burak Yılmaz'ın 95. sırada yer aldığı listeye biz farklı bir açıdan bakacağız. Farklı yorumlara yol açabilecek olsa da bu çalışmayı dikkate alarak çıkan sonuçlar üzerinden dünya futbolu ile ilgili bazı saptamalar yapmak mümkün.  Özellikle bu çalışmanın yapılmaya başlandığı 2007 yılı ile bu senenin en iyilerini karşılaştırarak, geçen yıllar içinde dünya futbolunda oluşan bazı değişikliklere dikkat çekeceğiz.

       Öncelikle, dünya futbolunun bir değişim içerisinde olduğunu söyleyelim. Aşağıdaki grafikte 2007 yılında ilk 100 listesine girmiş olan ülke oyuncuları ile bu sene yapılan liste karşılaştırıldığında İspanya ve Almanya’nın yükselişte, Brezilya, İngiltere, İtalya, Arjantin gibi ülkelerin düşüşte olduğunu görüyoruz.


       Ülkelere yıl yıl detaylı baktığımızda İspanya’nın son yıl düşüş göstermesine karşın genel yükselişini görüyoruz, açık ara listeye en fazla oyuncu sokan ülke konumundalar. Burada son yıllarda marka değerini arttıran ve futbola çok fazla yatırım yapan Almanya’nın da yükselişini görmezden gelmemek gerek, özellikle 2009 yılından sonra sistemli bir yükseliş görülüyor.


       Ligleri yıl yıl incelediğimizde ise Premier Lig’in kalburüstü oyuncu barındırmakta belirgin bir düşüş gösterildiğini görebiliyoruz. La Liga son 6 yıl boyunca ilk 100’e oyuncu sokmak açısından en istikrarlı lig olarak dikkat çekiyor. En büyük sıçramayı yapan lig ise Bundesliga. Son yıllardaki ilgi artışının etkilerini istatistiklerde de görebiliyoruz.


       Lig bazında baktığımızda Alman ligi Bundesliga’nın İngiliz Premier Lig, İspanyol La Liga ve İtalyan Serie A’dan rol çaldığını görüyoruz. 6 yıl öncesine göre daha fazla oyuncu sokan tek lig Bundesliga oldu.  Premier Lig ise 2007’de 33 oyuncu ile sağladığı liderliği 2013 yılında 27 oyuncu sokan La Liga’ya kaptırdı.


       Son olarak oyuncu pozisyonları olarak baktığımızda kalecilerin %100 artış gösterdiğini görüyoruz, 2013’te toplam 8 kaleci ilk 100’de yer aldı. Savunma, orta saha ve hücum bölgelerinde anlamlı bir farklılık olmadı. Önümüzdeki yıl ülkeler, ligler ve oyuncu pozisyonları ne gibi farklılıklar gösterecek hep birlikte göreceğiz. Ancak bir öngörüde bulunmak gerekir ise, Almanya ve İspanya’nın hem lig hem de ülke bazında birincilik için yarışacağını tahmin etmek çok zor değil.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder