14 Ocak 2014 Salı

İnceleme: Ethem Ercan Pülgir (Bursaspor)

       Yabancı sınırlamasından dolayı yerli futbolculara verilen önem son zamanlarda iyice arttı. Bu sınırlama yerli futbolcuların piyasasında da artışa neden oldu. Özellikle büyük takımlar diye nitelendirilen takımların bu sınırlamadan ne kadar şikayetçi olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı takımlar alt liglerin yetenekli oyuncularını cüzi fiyata bitirme çabasında oluyorlar. Bazı transferlerde başarılı olurken bazı transferlerde başarısız oluyorlar.

       Son yıllarda Bursaspor’un alt liglerden yaptığı transferlerdeki başarısını hepimiz biliyoruz. Ozan İpek, Ferhat Kiraz, İbrahim Öztürk, Şener Özbayraklı ilk aklıma gelenler. Mesela Şener Özbayraklı geçen sezon devre arasında TFF 2.Lig takımlarından Polatlı Bugsaşspor’dan Bursaspor’a transfer edilen bir isim. Geçen sezondan beri çoğu maçta formayı kaptırmayan Şener, Bursaspor’un alt liglerden yaptığı transfer başarılarından sadece birine örnek.
       Bursaspor bu transfer döneminde de Kartalspor’un ve Milli takımımızın alt yaş kategorilerinde forma giyen stoper Ethem Ercan Pülgir’i transfer etti. Biz de Ethem’i sizler için tanıtmak istedik.

FUTBOL HAYATI
       Samsun doğumlu Ethem, futbola Pendik’teki Kaynarcaspor kulübünde başladı. 1 sene Kaynarcaspor’da oynadıktan sonra 6 yıl boyunca Kartalspor alt yapısında forma giydi. Kartalspor’da 2011 yılında profesyonel olan Ethem, profesyonel olduğu yıl 17  maça çıkma başarısı gösterdi. Oyun tarzıyla kendisini  taraftara sevdiren Ethem, bir sezon önce Kartalspor’da kiralık oynayan ve taraftarın sevgilisi olan Semih Kaya’nın yerini de doldurmuş oldu. Bu sayede U-19 Milli takım hocası Feyyaz Uçar’ın dikkatini çeken oyuncu 2012’de İrlanda ile yapılan maçta ilk kez aday kadroya çağrılmayı başardı. Bu maçta forma giymese de milli takım kapısını artık ona açılmış oldu.

       U21 takımıyla henüz 19 yaşındayken Hollanda’ya karşı yapılan özel maçta ilk milli maçına çıktı ve ondan sonra U-20 ve U-21’in vazgeçilmez oyuncularından oldu. Yazın ülkemizde yapılan U-20 Dünya Kupası’nda da 4 maça çıkma başarısı gösteren genç stoper yaz boyunca birçok Süper Lig takımının dikkatini çekti. Geçen sezon Kartalspor’un TFF 2.Lig’e düşmesiyle oyuncuya Süper Lig takımları ve PTT 1.Lig takımları talip oldu ama genç oyuncu kulübü Kartalspor ile devam kararı aldı. Beşiktaş, Trabzonspor, Kayseri Erciyesspor, Çaykur Rizespor gibi kulüplerin bu dönemde Ethem’i kadrosuna katmak istediği yönünde haberler vardı. İlk devreyi Kartalspor’da geçiren Ethem 13 maça çıktı ve 1 de gol atma başarısı gösterdi. Bu transfer döneminde Kayseri Erciyesspor ile anlaştığı yönünde haberler çıksa da bonservis problemini çözen Bursaspor, oyuncuya 3,5 yıllık imza attırarak önemli bir işe imza attı.

OYUN TARZI
       Ethem güçlü fiziğini kullanan bir stoper. Mücadeleci  bir oyuncu ve bu özelliği maçta agresif oynamasına neden oluyor. Boyu 1.87cm ve hava toplarında çok etkili. Zamanlama konusunda Ethem’in çok iyi olduğunu düşünüyorum. Çoğu stoperin yaşadığı sıkıntılardan olan doğru zamanlamanın Ethem’de iyi düzeyde olması önemli. Liderlik vasfı da olan bir oyuncu Ethem, oyunu geriden yönlendirebilecek bir stoper. Daha çok geride kalan değil önde oynayan stoperlerden. Ethem’in dezavantajları da var tabi. Agresif oyun onun başına bazen iş açabilir, yeri geldiğinde sakin olmasını bilmeli. Hava toplarındaki hakimiyetini köşe vuruşlarında da göstermeli, hücuma ve skora daha çok katkı yapmalı. Önündeki tecrübeli stoperlerden bir şeyler öğrenmeye bakmalı ve en önemlisi de sabretmeli.

İSTATİSTİKLERİ
İstatistikler: Mackolik.com
       Bursaspor çok güzel bir hamle yaptı bence. Ethem forma şansı bulması halinde Bursaspor’da kendini gösterebilir ve A Milli takımımız iyi bir stoper kazanır. Ethem kardeşimin yolu açık olsun, Allah gönlüne göre versin.

       Kartalspor’a tebrikler. Son yıllarda futbolumuza kazandırdığı isimlerle tebriği fazlasıyla hak ediyorlar. Volkan Demirel, Erman Özgür, Saffet Akyüz gibi çıkış noktası Kartalspor olan o kadar çok oyuncu var ki. Ethem’in mevkidaşlarından örnek verirsek Servet Çetin ve Egemen Korkmaz da Kartalspor alt yapısından çıkma. Yine Galatasaray’ın genç stoperi Semih Kaya da kendini Kartalspor’da buldu. Türkiye’nin son dönemdeki önemli stoperlerinin çıkış noktası Kartalspor oldu, devamı da gelir umarım.

       Ethem ile ilgili son bir ayrıntı vererek yazımızı noktalayalım. Ethem'in acısı daha çok taze. Çok yeni babasını kaybetti Ethem. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Ethem'e ve ailesine Allah sabırlar versin. Bursaspor’un yeni transferi Ethem Ercan Pülgir’i elimizden geldiğince tanıtmaya çalıştık. Hatamız varsa affola. Keyifli okumalar.

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder