14 Ocak 2014 Salı

PTT 1. Lig Panorama | 20. Hafta

       PTT 1.Lig'de ara sezon sadece bir hafta maç yapmadan geçti. Bu süre toparlanma, yeniden yapılanma ve tekrardan yüklenme için yeterli bir süre değildi. İlk devre işleri yolunda giden ve ilk devrenin son haftalarında çıkışı geçen takımlar aynı tempoda ikinci devreye başlarken, işlerin kötü gittiği ve devre arasını kurtuluş olarak gören takımlar için bu sürenin yeterli olmadığı görüldü. Transfer dönemi hareketli geçiyor ve transfer süresi devam ettikçe takviyeler ayrılıklar olacaktır. Ankaraspor 20.haftada oynadığı 19 maçla ligde 40 puana ulaşan ilk takım oldu ve liderliği de aldı. Önceki haftalarda, son on sezondur ligde ilk 40 puana ulaşan takımın sezon sonunda Süper Lig'e çıktığını hatırlatmıştık, bu istatistiğin bu yıl da devam edip etmeyeceğini hep birlikte göreceğiz.

Haftanın Takımı: Ankaraspor
Haftanın Teknik Direktörü: Engin İpekoğlu (Fethiyespor)
Haftanın Futbolcusu: Ahmet Aras (Fethiyespor)
Haftanın Formsuzu: Kubilay Anteplioğlu (1461 Trabzon)
Haftanın Gölü: Kenan Karışık (Fethiyespor) ve Barış Örücü (Denizlispor)
İstanbul BBSK 1-3 Samsunspor
       İstanbul BBSK maça stoperde Gençer'in yerine sağ bek Veysel'i ve sağ bekte ise Visca'yı oynatarak başladı. Bu değişikliğin nedeni muhtemelen Gençer'den kaynaklanan bir sorundan dolayıydı. Kendi sahasına çekilip savunma yapan bir takıma karşı geriden M.Batdal'a uzun toplar ile çıkmaya çalışınca Batdal ileride topu tutamadı ve dönen topları da orta alanda Samsunspor sahip olunca uzun bir süre etkili bir atak olgunlaştıramadılar. Bu oyun yapısının dışında farklı bir çaba içinde olan tek oyuncu Sağ kenarda oynayan Cenk'ti. Topla buluştuğunda topla rakip üzerine gitti ve zaman zaman etkili ataklar geliştirdi. Deplasmanda oynayan Samsunspor takımında hızlı hücuma çıkabilen Umar ve Musa Sinan rakibin beklerdeki zaafını da kullanarak çok verimli hücumlar gerçekleştirdiler ve golü de buldular. Savunmadan çıkarken kaptırdıkları topu Batdal arka direğe iyi kesti ve Orhan şık bir vuruş ile golü buldu. İkinci yarıya Samsunspor etkili başladı ve üst üste pozisyonlar buldu. İBB sahadaki tek stoperi Hüseyin'i de oyundan aldı ve Mahmut'u geri çekip Sedat'ı oyuna aldı. Sedat'ın oyun kurarken attığı uzun topa M.Sinan araya girdi ve iyi bir vuruş ile bu hatayı affetmedi. Kalan dakikalarda Umar'ın savunma arkasına yaptığı koşular maça damgasını vurdu ve böyle bir pozisyonda zor bir gole imza attı. Maç boyuncu İBB'nin penaltı itirazları vardı, bunların birinde içeride mi dışarıda mi tartışmalarıyla verilen penaltıda Doka yararlanamayınca 10 hafta sonra İBB mağlup oldu. Maç sonu görüntülerde tartışmalı pozisyonların tamamında hakemlerin kararlarının doğru olduğu görüldü. Hüseyin Tok'un kafa vuruşu öncesi kolları havada olan kaleciye temas etmesi dahi fauldü ve hakem bunu es geçmedi.

Orduspor 2-0 Adanaspor
       Transfer yasağı nedeniyle devre arası hedefleri olan eldeki oyuncuları tutmayı başardılar ve ilk maçlarına sakat olan Eren dışında ideal kadroya yakın bir kadro ile maça çıktılar. Orduspor da ilk devrenin son haftalarında görülen tempo düşüklüğü bu maça da yansıdı. Fakat bu tempo düşüklüğü maçın belli bölümlerinde olmadığı ve maçın sonlarına doğru düşmediği görüldü yani fiziksel bir düşüşten çok maçın temposunu yükseltecek kombine oyunları sağlayacak oyuncuların eksikliği olarak görülüyor. Oyun içinde tempoyu yükselten Anıl ve Landel olurken, golü bulduktan sonra topa hakimiyetleri, kendilerine güvenleri ve maçın temposunu istedikleri ayarda tutmaları öne geçtikleri maçları neden kaybetmediklerini gösteriyordu. Adanaspor, devre arasının gelmesini iple çeken takımların başında geliyordu. Gönderdikleri 14 oyuncuya karşılık devre arasında Selçuk (sol bek-cezalı oynamıyor), Mehmet Boztepe, Mehmet Sak ve Fatih Şen ilk haftadan oynamaya başladılar. Cem ve Samican sakat ve cezalı oyuncular olunca ikinci devrenin ilk maçına 16 kişilik kadro ile katılmak zorunda kaldılar. Maçın ilk yarısında düşük tempoda oynamaya çalışan Orduspor'a karşı agresif ve tempolu bir oyun sergilediler ve maç boyuncu en istekli ve çalışkan oyuncuları olan Tiago ile pozisyona da girdiler. Fakat ikinci yarıda, tempoları yine düştü ve üst üste iki gol yiyerek sahadan mağlup ayrıldılar. Maçta tartışmalı birçok pozisyon vardı ve bunlardan belki de en net olanı Tiago'ya yapılan ve verilmeyen penaltıydı. Haftaya içeride yükselişe geçen Karşıyaka ile karşılaşacaklar ve bu maç ligde kalma yolunda Adanaspor'un kurtuluş maçı, çünkü alt sıralarda bulunan Fethiyespor'un bu yükselişi devam ederse yukarıdaki rakipleri bir değil iki olacak ve o zaman iç saha maçları kurtulmak için yeterli olmayabilir.   

Tekden Denizlispor 1-1 Gaziantep BBSK
       Denizlispor aldığı beraberlik sonrası transfer yasağını kaldıracaklarını ve transfer bitmeden bunu gerçekleştirecekleri belirttiler. Antep takımı ise eldeki oyuncular ile devam ediyor. Her iki takımda kazanmak için açık futbolu tercih edince oyun hızlı başladı ve ilk golü bulan deplasman ekibinden Serdar Deliktaş oldu. Öne geçen Antep takımı açık futbolunu sürdürdü ve taktik anlayışlarını bozmadan oyundan düşenlerin yerine değişiklikler yaptı. Fakat özellikle yetmişten sonra Denizlispor'da oyuna dahil olan Şevki ve Barış oyunun bir anda yapısını değiştirdi ve ofansif gücü artan Denizlispor pozisyonlar bulmaya başladı. Rakibin önlem alacak gücü de kalmayınca Barış liglerde çok fazla göremediğimiz güzellikle bir gol buldu.

TKİ Tavşanlı Linyitspor 0-2 Balıkesirspor
       Balıkesirspor yedek kulübesi PTT 1.Lig'de birçok takımı kıskandıracak derecede iyi oyunculardan kurulu. Devre arası Caner ve Muhammet Reis'i Süper Lig'e kaptırırlar mı diye düşünürken takıma takviyeler yapıldı ve oynayan oyuncular elde tutuldu. TKİ Tavşanlı takımı Cafercan'a yüklenmiş durumda. Kesinlikle takımda bu ligin iyi oyuncuları var ve kötü bir takım değil, fakat hücum organizasyonlarındaki kombine oyunları iki oyuncuyu geçmiyor, takım savunması çok yumuşak ve bloklar arası geçişler çok kolay. Bu hafta kadroda yabancı oyuncu olmadan çıktılar. Bu takıma etkili ve maliyeti düşük üç yabancı oyuncu ilave edilmesi kalan maçlar için umutlarını tazeleyebilir, yoksa Ali Nail hoca önümüzdeki yılın takımını şimdiden kurması gerekecek. Oyuna gelince Balıkesirspor sıkıştığı noktada Muhammet Reis devre girer ve uzaktan bir şut ile takımına puanı getirir ve yine öyle oldu. Jabbie ilk defa maça çıktı ve etkili bir oyuncu olduğunu gösterdi. Jabbie, Karikari, Lalawele ve orta alanda Ertuğrul, Aykut ve Reis bunları bir arada izler miyiz bilmiyorum ama yabancı oyuncularda en doğru transferleri yapan ekip olarak şimdiden lige damgalarını vurdular.

Kahramanmaraşspor 2-4 Bucaspor
       Kahramanmaraşspor ara transfer dönemini en hareketli geçiren takımlardan biridir. Daha çok takımdan giden oyuncular ile gündeme geldi fakat henüz transferde ses getirecek veya eksik yerleri dolduracak bir isim gündeme gelmedi. Tadilatta olan statlarına kavuşan ev sahibi takımı kendi seyircisi önünde yenebileceği bir takıma karşı büyük umutlar ile sahaya çıktı. Bulduğu gol ile iyice ümitlense de Bucaspor takımı daha yetenekli oyunculardan kurulu bir takımdı ve sadece oyuna iyi başlamamışlardı. İkinci yarıya üstün başlayan ev sahibi takımı bu üstünlüğünü uzun süre koruyamadı ve kalesinde iki gol gördü, buna hemen cevap verdi ve skoru eşitledi fakat penaltı ve kırmızı kart tüm hesaplarını bozdu sahadan puansız ve kalelerinde dört gol ile ayrıldılar. Maç sonunda kaleci Ersel'e yapılan saldırıyı, bir futbol emekçisi olarak kınıyorum.

Fethiyespor 4-0 1461 Trabzon
       İlk devre kaldıkları yerden devam eden iki takımla karşılaştık. Fethiyespor, Engin hocanın gelişi ile yakaladığı çıkışı sürdürüyor ve oynadığı oyun, aldığı sonuçlar ile kurtuluş ümitlerini artırıyor. Üstelik bu hafta aldığı üç puan ile puan sıralamasında Adanaspor ile yer değiştirdi ve üste yer alan Boluspor ve Denizlispor ile arasındaki puan farkını 2'ye düşürdü. 1461 Trabzon Türk futboluna oyuncu kazandırmaya devam ediyor, fakat giden oyuncuların yerine yeni oyuncuları koymakta sorun yaşıyor bununla beraber ilk devre yaşadığı düşüşü ikinci devreye yansıttı yani haftalardır kaybetmeye devam ediyor. Maçın hemen başında kalecinin yaptığı büyük hata geriye düşmelerine neden oldu. Maçta dört farkla mağlup olmalarına rağmen maç boyuncu bir çok pozisyondan özellikle duran toplardan gol şansı buldular fakat değerlendiremediler. Fethiyespor attığı 4 golle, statta biletli 9 bin seyircisine en güzel hediyeyi vermiş oldu.

Karşıyaka 1-0 Şanlıurfaspor
       Karşıyaka maça tempolu ve aşırı bir motivasyon ile çıktı. Yusuf hocanın Denizli'de gerçekleştirdiğini şimdi Karşıyaka'da gerçekleştirmesi gerekiyordu. Seyircisi önünde maça etkili başladı bu etki, üst üste duran toplar, kornerler ile Ş.Urfaspor kalesini ablukaya alma çabası olarak görüldü. Urfa takımının hedefi pozisyon vermemekti ve belki de her şey istedikleri gibi gidiyor diye düşünürken Burak Karaduman uzaktan çok etkili vurdu, bu vuruş takımını seyircisi önünde avantajlı duruma getirdi. Sonrasında Banahene'nin kaleci ile baş başa pozisyonu maçın en net pozisyonu olarak kalacaktı. Karşıyaka ara transferde takıma ilave ettiği Can Erdem ve Ahmet Arı yedek bekleyen oyuncular oldular. Ars'ın uzatma dakikalarında gördüğü kırımızı kart Can'a bu hafta forma şansı doğuracaktır.  Urfa takımında Şenol ilk onbirde başladı fakat takıma takviyeler devam edecektir. Şanlıurfa takımı daha fazla topa sahip olmaya başladı fakat hala orta alanda ofansif gücü yüksek bir oyuncunun eksikliğini yaşıyorlar.

Manisaspor 0-1 Ankaraspor
       Haftanın en önemli maçlarından birinde Manisaspor evinde Bekir ve Hikmet'in yokluğunda Ankaraspor'u ağırladı. Abdülkadir ve Gökay yedek kulübesinde beklerken, sahada yaş ortalaması düşük bir takım yer alıyordu. Abdülkadir, Murat ve Peroviç ileriki haftalarda Manisaspor hücum hattını oluşturacağı gürüldü. Ankaraspor güzel oyununu sürdürmeyi devam ediyor sonuç olarak bu oyun içeride dışarıda kendilerine puan getiriyor. Devre arası takviye yapmaya devam ettiler. Gökhan Ünal'ın takıma katkısını direk oynamaya başladığında görme şansı elde edeceğiz. Göksu'nun sakatlığı sonrası forma bulma şansı daha artmış durumda. Ankaraspor öne geçtikten sonra topa sahip olması bununla beraber topu kullanması izleyenlere büyük keyif veriyor ve istatistikler yanılmadığı takdirde Ankaraspor lig sonunda süper ligde olacaktır.

Adana Demirspor 2-1 Boluspor
       Haftanın en tempolu maçlarından biri oldu. Devre arası takviye yapan takımlardan biride Demirspor'du. Fakat sahada yine ilk devreden kalan oyuncular vardı. Performansta değişkenlikler olmasına rağmen Adana Demirspor hücum hattı bu ligin en iyi hücum hatlarından biri olarak görünüyor. Boluspor kadrosu elime geçtiği zaman açıkçası Dixon'ı sağ bek bekliyordu. Sercan'a tepkilerin olması veya başka nedenler ile oynatılmayıp stoper Cemil'in sağ bek oynatılması tüm hafta yeterince tartışılacaktır, benim üzerinde durmak istediğim nokta Adem Alkaşi transferinin yapıldığı gün oynanan maçta sağ kanattan tüm pozisyonların verilip gollerin bu bölgeden gelmesinin nedeni Cemil değildir. Çünkü yenilen iki golde de kanattan içeri giren oyuncunun attığı goller değildir. Kanattan içeri atılan toplarda içerdeki oyuncuların adamlarını kaçırmasından kaynaklanmıştır. İki stoper'in arasında Rosland hayatının en güzel ve en rahat vuruşunu yapmıştır. Efe ceza sahası üzerinde çok boş ve rahat bir vuruş gerçekleştirmiştir. Maç boyuncu yaşanan bu sıkıntıya bir çözüm bulunamadı buna rağmen son dakikalarda Dixon kaleci Şener'in yaptığı hatayı değerlendiremedi ve zor olanı gerçekleştirip topu dışarı attı. İskender çok verimli ve istekli oynuyor fakat buna rağmen Boluspor'un hücum gücünde sıkıntı var. 
Hazırlayan: Namet ATEŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder