28 Ocak 2014 Salı

PTT 1. Lig Panorama | 22. Hafta

       PTT 1. Lig'i tanıyamadığımız bir hafta oldu. Dört maç golsüz bitti ve toplamda sadece dokuz gol atıldı. Alt sıralardan kurtulma mücadelesi veren TKİ Tavşanlı ve Tekden Denizlispor haftanın kazanan takımlarından olurken, Fethiyespor yine yenilmedi. Adanaspor ve Kahramanmaraşspor ise iyi bir futbol ortaya koymalarına rağmen haftayı puan almadan kapattılar. Hakemlerin çok tartışıldığı haftada, bariz hakem hataları görüldü. Tüm bunlara rağmen iyi futbol ortaya koyan çok az takım vardı. Hem iyi futbol ortaya koyup hem de kazanan takım yok denecek kadar az. Taraftarın maçlara gelmemesini eleştiren teknik direktör ve yöneticilere lütfen diyoruz lütfen PTT 1.Lig kalitesine zarar verecek davranışta bulunan oyuncularınızı uyarın. Topun oyunda kalma süresi maalesef 44 dakika. Bunun nedenleri; serbest atışlar çok geç kullanılıyor, yere düşen oyuncu yerden kalkmamak için her şeyi yapıyor, öne geçen takım oyuncuları oyunu başlatmamak için elinden geleni yapıyor, top kaleciye geldiği zaman rakip oyuncu baskı yapmayana kadar topu eline alıp başlatmıyor (Rakip baskı yapmasa hiç başlamayacak mı yani?) Üstelik tüm bunları yaparken adına profesyonellik denmesi fair-play ruhuna ve futbol seyircisine saygısızlıktan başka bir şey değil. İngiltere'de kendini yere atan oyuncuya her iki takım taraftarı da tepki gösteriyor. İspanyada hakemler faul'ün yapıldığı bölgeye gitmiyor, oyuncu ciddi bir sakatlığı yoksa hemen kalkıyor ve oyun başlıyor. Özellikle PTT 1.Lig'de hakemler faulleri törenle kullandırtıyor. Oyunun durmasına neden olan en önemli faktörlerden biri de oyuncuların çok kolay faul yapmaları, alabilecekleri toplarda bile rakibe dokunmadan hamle yapmıyorlar, faul yapmadan da sert, agresif ve sağlam bir savunma yapılabileceğini bilmeleri gerekiyor. Bu ligin kalitesini artıracak olan; iyi futbol oynamayı düşünen ve oynayan oyuncular ile bu düşüncede olan teknik direktörlerdir. Emin olun bunu gerçekleştirenler sezon sonu hedeflerine en kolay ulaşanlar olacaktır..

Haftanın Takımı: Tekden Denizlispor ve Tavşanlı Linyitspor
Haftanın Teknik Direktörü: Özcan Bizati (Denizlispor)
Haftanın Futbolcusu: Youssef Yeşilmen (Şanlıurfaspor)
Haftanın Formsuzu: Bucaspor
Haftanın Gölü: Mehmet Besler (Tavşanlı Linyitspor)

İstanbul BBSK 0-0 Ankaraspor
       Puan sıralamasının tepesinde yer alan ligin önemli iki takımından beklentilerin yüksek olduğu bir maçtı. Maalesef maçın tamamını izlemek için kendimizi çok zorladık. Koca Olimpiyat Stadı'nda çok az kişinin takip ettiği maçta rakipler birbirini üzmemek için her şeyi yaptı. Ankaraspor'un sabırlı oyununa alışmıştık fakat bu maçta pas trafiğini temposuz ve olabildiğince ağır gerçekleştirdiklerini gördük. Rakibin ciddi bir baskısına maruz kalmayınca arkaya ve araya adam kaçırmaya çalışmadılar ve alışkın olduğumuz organize ataklarını göremedik. İstanbul BBSK'da  Ömer Can, Visca ve Doka uzaktan şutlar ile rakip kaleyi zorladılar. İstanbul BBSK takımına gol kazandıracak üç oyuncusu Cenk, Fevzi ve İbrahim de maça sonradan dahil oldu. Fevzi ceza sahası içinde buluştuğu topu dışarı vurdu. Ankaraspor ise duran toplar ile gol bulmaya çalıştığı dakikalarda, Kenan ceza sahası içinde yakın mesafede topu kalecinin üzerine vurdu. Maç böyle bitecek derken İsmail yan topa hatalı çıktı ve sektirdiği top Serkan Atak'ın eline çarptı. Doka topu dışarı attığında bir penaltı ustası olan Fevzi oyundayken neden kullanmadı diye düşündüm. Ankaraspor'un aldığı bir puan şampiyonluktaki rakibinden ve deplasmanda aldığı için önemli, fakat İstanbul BBSK'nın iki puan kayıpla bitirdiği bir hafta olarak değerlendirmesi gerekecek.

Karşıyaka 0-0 Mersin İdman Yurdu
       Yoğun yağıştan dolayı ağır ve kaygan bir zeminde mücadele etmek zorunda kaldı her iki takımın oyuncuları ve takımlar oyun yapılarını buna göre şekillendirmek zorunda kaldılar. Karşıyaka takımı Yusuf hocanın gelişinden sonra toparladı ve iyi sonuçlar almaya başladı. Sahasında olmasına rağmen buradan alınacak bir puan Karşıyaka için önemli sonuçtu. Oyun boyuncu duran toplardan ve uzaktan şutlar ile gol aradılar. Golü bulamayınca, Yusuf hocanın yedek kulübesinde oyuna dahil edebileceği Caner, Ali Say ve Can Erdem vardı ve bu üç oyuncuyu da oyuna dahil etti. Mersin İY deplasman, hava şartları ve rakibin kim olduğuna bakmadan kazanması gereken maçlardan biriydi. Bu yönde iyi mücadele ettikleri söyleyebilirim. Forvette Eren görev aldı ve diğer oyuncular devamlı oynayan oyunculardan kurulu bir takımdı. Son haftaların golcü oyuncusu Güven'in topu direkten döndü. Eren çok net pozisyonda topu dışarı attı. Maçta çok tartışılan pozisyonda yan hakemin topu görme şansı kalmamıştı, orta hakem ise yan hakem vermedi diye devam ettirdi, oysa yan hakem orta hakeme göremiyorum deseydi orta hakem kendi görüşü ile karar verecekti. Görüntüleri defalarca izlememize rağmen maalesef bizim elimizde topun tamamen çizgiyi geçtiğini gösterecek teknoloji yok. Maçın son dakikalarında Anıl'ın ikinci sarıdan kırmızı kart görmesi ve uzatma dakikalarında Hakan Kutlu'nun atılması Mersin için maçın bitiminde yaşanan kötü hadiselerdendi.

Boluspor 0-0 Gaziantep BBSK
       Boluspor uzun bir kamp programından sonra rakibinin karşısına en hazır ve dinlenik bir şekilde çıktı. Yeni transferlerden Mustafa ve Adem sahadaydı ve İsmail Haktan oyuna sonradan dahil oldu. Kadro yapısına baktığımızda iki yabancı stoperi, kalecisi ve diğer stoperi Cemil bu ligin iyi oyuncuları. Adem ve Hakan ise devamlı oynayan ve oynamaya devam edecek olan oyuncular. Alp ve Mustafa orta alanda etkili olabilecek oyuncular, kenar oyuncular ise bana göre bu ligdeki en çok sayıda iyi oyuncunun toplandığı takım Boluspor oldu. İsmail Haktan, Emre, Dimitrov, Çağrı bol alternatifli kenar oyuncuları mevcut. Fakat Boluspor'un sıkıntı yaşadığı ve yaşamaya devam edeceği nokta santrfor eksikliği. Emrah oynadığı maç sayısı 21 ve bunların 13'ünde ilk onbirde başladı, attığı gol sayısı sadece 6 takımın en çok gol atan oyuncusu 22.haftayı geride bıraktığımızda sadece altı gol atıyorsa bu takımın sorununu bulmak için çok çaba sarf etmemek gerek. G.Antep BŞB.Spor 42. dakikada Onur Kırmızı kart görene kadar maçı kazanmak için oynadı. Onur'un bu kadar kolay kartlar görüp takımını eksik bırakması ve kart gördükten sonra gösterdiği aşırı tepki kendisini haklı çıkarmaz. Antep takımı Erhan ile gole yaklaştı fakat başarılı olamadılar. Boluspor ise duran toplar ve kenardan taşıdıkları toplar ile gol bulmaya çalıştı.

TKİ Tavşanlı Linyitspor 2-0 Bucaspor
       Tavşanlı takımı maçın hemen başında duran topta Hakan ile golü buldu. Takımın en önemli oyuncularından Emrah'ın maçın 14.dakikasında elle kestiği top hem penaltıya hem de ikinci sarı karttan atılmasına neden oldu. Bucaspor kaptanı Zafer topu auta vurdu ve maç içinde bulduğu penaltıdan daha net pozisyonda yine gol yapma becerisi gösteremedi. Bucaspor takımı maç boyuncu gol için çaba sarf etti fakat çok dağınık bir görüntü çizdi. Oyuncular arası ve bloklar arası mesafe çok fazlaydı. Tavşanlı, Mehmet Besler ile ikinci golü bulunca daha dirençli bir savunma ortaya koydu, kontratağa çıktığı bir pozisyonda Luiz'in Özgürcan'a yaptığı faul penaltı olarak değerlendirebilirdi hakem. Tavşanlı takımı aldığı bu galibiyet ile moral buldu ve çabuk pes etmeyeceklerini gösterdiler.
   
Kahramanmaraşspor 0-2 Şanlıurfaspor
       Kahramanmaraşspor evinde kazanmak için çıktığı maçta, ikinci devre giden oyuncuların yerine kurdukları genç kadronun tecrübesizliklerine ve maç eksikliklerine kurban oldular. Yeni kalecileri Grahovac ilk maçına çıktı ve çok fazla kendisini görme şansı elde edemememize rağmen iyi kaleci olduğunu gösterdi. Maraş takımının en çok sorun yaşayacağı konu aldıkları oyuncuların geldikleri takımlarda da oynama şansı bulamamaları. Bununla beraber birbirlerini yeni tanıdıkları takım arkadaşları ile zorlu bir ligde mücadele edecekler. Fiziksel olarak sıkıntı yaşamasalar bile taktiksel olarak koşu yolları, kombine oyunlar ve takım savunmasındaki görevlerini öğrenmeleri çok zaman alacak. Maraş takımı yediği gollerde tamamen tecrübesiz ve telaşlarından kaynaklı geriden çıkmaya çalışırken yaptıkları hatalardan gol yediler. Maraş takımı girdiği pozisyonda hakem Hakan Ceylan penaltı çalarken yan hakemin kaldırdığı bayrak ile çaldığı düdüğü ofsayda çevirdi. Oysa pozisyonda ofsayt yoktu. Öne geçen Maraş takımının direnci ve motivasyonu farklı olabilirdi. Şanlıurfaspor takımı ise Sankoh'un sakatlanıp çıkmasından sonra sahada neredeyse ikinci yarı kurdukları takım kaldı. İki takımın hedeflerinin birbirinden farklı olmasına karşı iki takımında şiddetle maç kazanması gerekiyordu. Şanlıurfaspor bu galibiyet ile seri yakalamak zorunda üst sıralardan kopmama adına yeni oluşturulan takımın uyum döneminde bile kazanması gerekir. Youssef attığı ve attırdığı gol ile birlikte ortaya etkili bir oyun koydu ve sahanın en iyisiydi.

Manisapor 1-0 Adanaspor
       Yoğun yağışın olduğu ve zeminin büyük bölümünün suyla kaplı olduğu statta Adanaspor üstün bir performans göstermesine rağmen mağlubiyet serisine son veremedi. Manisaspor kenar oyuncular ile hücum etmeyi seven ve çabuk hücuma çıkan bir takımdı ve zeminin suyla kaplı olması bu oyun yapısını bozdu. Bunun yanında zemine göre oyun yapısı uygulayan Adanaspor, sahada hem daha çok mücadele etti hem de galip gelmek için çok daha fazla çaba sarf etti. Mehmet Boztepe, bir pozisyonda ceza sahası üzerinde vuruşu gol yapamadı. İkinci yarının hemen başında Merthan'ın suda seken topa hamle hatası yapması Perovic'e topu taşıma şansı verdi. Ceza sahasına girer girmez Veli'nin Perovic'i indirmesi tereddütsüz penaltıydı. Perovic'in penaltıdan attığı golden sonrada Adanaspor atakları sürdü, Fatih Şen'in serbest atışı üst direkten döndü. Kenar ortada Samican topu direğin yanından dışarı vurdu. Ali Zorlu, Uche Kalu'nun müthiş çabası ile verdiği pası penaltı noktasından dışarı attı, Ergin Keleş penaltı noktasında topu kaleciye nişanladı. İçinde bulundukları pozisyonun yarattığı stres iyi oynamalarına rağmen gol vuruşlarında sağlıklı vuruşlar yapmalarına engel oluyor, önümüzdeki haftalar alt sırada yer alan takımlar ile oynayacaklar ve bu oyun yapılarını sürdürmeleri durumunda seri galibiyetler alabilirler. Manisaspor iyi oynamadığı maçta aldığı üç puan ile üst sıralardaki yerini almaya devam ediyor. İyi oynamadığı maçta da galip gelmiş olmaları çok önemliydi.

Adana Demirspor 2-1 1461 Trabzon
       Adana Demirspor'un baştan sona üstün oynadığı bir maç oldu. Özellikle ilk yarıda kanatları çok etkili kullandılar ve birçok pozisyona girdiler. 1461 Trabzon en önemli iki oyuncusunu daha Trabzonspor'a verdi, bundan dolayı beklentileri yetirince karşılamış durumda şuan için, ligde kalmayı da başarmaları durumunda bu yıl Süper Lig'e çıkan takımlar kadar başarı sağlamış bir takım olacaklardır. Adana Demirspor skor üstünlüğünü çok iyi kullandı ve üzerine gelen rakibin geride bıraktığı boşluğu çok iyi değerlendirdi. Mehmet Eren 60 metre taşıdığı topu şık bir vuruşla gol yapmayı başardı. 1461 Trabzon kornerden bulduğu golden sonra nadir de olsa bulduğu ataklarda gole yaklaştı fakat değerlendiremedi. Adana Demirspor önemli bir galibiyet aldı fakat seri galibiyetler almadığı sürece ilk altıya girme şansları her geçen hafta zora girecektir.

Fethiyespor 0-0 Samsunspor
       Samsunspor takımını Süleyman Abay, onu da yardımcı hakem yaktı. Öncesinde maçın ilk pozisyonunu bulan taraf Samsunspor'du ve bu pozisyonu Adilovic ile değerlendiremediler. Tempolu ve karşılıklı atakların olduğu maçta Fethiyespor'un coşkusu ve pozisyonlardaki netliği ile maçın beli bölümlerinde daha baskındı. Fethiyespor özellikle Emre ve N'Djock iyi performans gösterdi. Emre, Fethiyespor ataklarının hepsinde vardı. Maçta N'Djock'un çabuk başlatayım dediği topa Samsunspor'dan Tuna ayak uzattı ve en az 4 metre uzakta kaleciye engel olmayacak durumdaydı. Fakat yan hakemin uyarısı ile Tuna'ya çarpıp gol olan pozisyonda gol iptal edildi. Samsunspor mağlubiyeti unuttu ve puanlar almaya devam ediyor. Oynadığı futbol, futbol severleri mutlu etmese de aldığı sonuçlar ile üst sıralarda yerini almaya başardı. Fethiyespor ise ligde sekiz maçtır yenilmiyor fakat sekiz maçta aldığı beş galibiyet tehlikeli bölgen çıkmalarına engel oluyor. Oynadığı futbol ve aldığı sonuçlar gelecek haftalar için umut vaat ediyor.

Tekden Denizlispor 1-0 Balıkesirspor
       Haftanın kapanış maçında Tekden Denizlispor, yaptığı transferlerin karşılığını aldı ve haftayı ligin güçlü ekiplerinden Balıkesirspor'a karşı galibiyet ile kapattı. Devre arası transferlerden beş oyuncu ilk onbirde başladı, iki oyuncu yedekler arasındayken Bülent Kocabey kadroda yoktu. Balıkesirspor takımının savunmasını ilk defa bu kadar dağınık ve bir birinden kopuk gördüm. Her iki takımında hızlı hücumları kullanması ve topa sahip olduklarında hücumu düşünmeleri geride bıraktığımız maçlara nazaran daha keyifli bir oyun ortaya koydu. Barış Örücü'nün güzel vuruşu gol kısırlığı yaşanan haftada izleyicilere keyif verdi. İkinci yarıda oyuna dahil olan İlhan, Balıkesirspor takımına hareket getirdi. Balıkesirspor, özellikle son dakikalarda tüm hatları ile yüklenmeye çalıştı. Jabbie'nin atılması ve haftayı kayıpla kapatması Balıkesirspor adına üzücüydü. Özellikle rakiplerin puan kaybettiği haftada alınacak bir galibiyet büyük avantaj sağlayacaktı fakat bunu değerlendiremediler. 
Hazırlayan: Namet ATEŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder