22 Ocak 2014 Çarşamba

Röportaj: Nurcan Çelik

       Transfer Merkezi Dergisi'nin bugünkü konuğu kadın futbolundan. KKTC'deki ambargo nedeniyle Türkiye Kadınlar 2.Ligi'nde mücadele eden Kıbrıs takımı Akdeniz Nurçelikspor'un hem başkanı hem futbolcusu olan Nurcan Çelik ile yaptığımız keyifli röportajla sizleri başbaşa bırakıyoruz.

Nurcan Çelik kimdir? Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
       1994 yılında futbola başladım. Sırasıyla; Bursaspor, Gemlikspor, Yalıspor, Dostlukspor, Zeytinburnuspor ve Milli Takım'da forma giydim. Şu an ise kendi kulübüm Akdeniz Nurçelikspor’da hem başkan hem oyuncu olarak görev alıyorum.

Futbola başlama hikayeniz nasıl gelişti?
       Galatasaray’da bir oyuncuya platonik şekilde aşık olmam ile futbola başladım. O dönem Galatasaray'da forma giyen Kosecki adlı oyuncuya hayranlığım ile kendimi bir anda futbolun içinde buldum.

Maç sırasında futbolcularla komik diyaloglar yaşıyor musunuz?
       Çok fazla komik diyalog yaşıyoruz. Sinirlendiğim zaman oyunculara kötü söz söylemek yerine onlara kızgın bir şekilde "prenseslerim" diyorum onlarda bunun anlamı bildiği için ne demek istediğimi çok iyi anlıyorlar.

Hem başkan, hem futbolcu olmanız ülkemizde pek rastlanmayan ilginç bir durum. Bunun artıları ve eksileri neler sizce?
       İdari kısmı gerçekten zor. Bizim ülkemizin bayan futboluna  yaklaşımı maalesef çok da sıcak değil. Örnek veriyorum; 13-14 yaşında bir yetenek yakalıyorsun ama kulübün bütçesi belli bir oranda olduğundan o çocuğu kulübüme dahil edemiyorum. O yüzden yetenekli oyuncuları alabilmek için ciddi bir ekonomik güce ihtiyaç var. Ailenin de takımın da ekonomik imkanı olamadığından oyuncu gelişimini tamamlayamıyor. Avrupa’ya göre baz alırsak orada sporcular 18 yaşına kadar destek alırken bizim ülkemizde maalesef öyle bir durum söz konusu değil. Kısaca ya aile destekleyecek ya da kulüp. Aksi takdirde gelecek adına iyi oyuncusu yetişmesi şu an için çok zor.

Kadın futbolundan beklentileriniz neler?
       Kadın futbolundan beklentilerim; eğer sporcu, sporcu kişiliğini ahlaki değerlerin arkasında tutarsa beklentilerim çok büyük. Şu an gözlemlediğim gibi giderse bayan futbolunun pek gelişeceğini düşünmüyorum.

Kadınların futbola daha çok dahil edilmesi ve kadın futbolunun gelişmesi için nasıl hamleler yapılmalı sizce?
       Öncelikle çok güzel idoller seçilmelidir. Kulüplerin yanı sıra federasyonun ciddi atılımlar gerçekleştirmeli ve oyuncuları spora çekmelidir. Amerika ve Almanya bayan futbolunda en başarılı ülkelerin başında geliyor. Daha önce de nitelendirdiğim gibi ekonomi çok önemli. O ülkelerdeki oyuncular istediği gibi spor yapma alanı bulurken bizim ülkemizde maalesef yeterince spor yapacak alanlar yok. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi ekonomisi iyi olan ekiplerin bayan futboluna destek olması ile bayan futbolunun daha da gelişeceğine inanıyorum.

Akdeniz ile İstanbul Nurçelikspor’un birleşme hikayesini bizlere anlatır mısınız?
       2010 yılında kendi adıma İstanbul Nurçelikspor’u kurdum. Akabinde ilk kurduğum sezon direkt lige katılmak yerine bir hazırlık dönemi geçirdik. O sırada bende Akdeniz Spor Birliği'nde forma giyiyordum. Oradaki yetenekli oyuncuları nasıl kazanırız diye düşündük ve oradaki oyuncuları buraya almaya karar verdik. KKTC'de ambargo olduğu için Türkiye Ligi'ne giremediler. Biz de kulüpleri birleştirerek Akdeniz Nurçelikspor adıyla mücadele etmeye başladık.


Takım olarak hedefleriniz neler?
       Hedefimiz her zaman liderlik olmuştur. Her zaman elimdeki kadroya bakarak en iyisini yapmaya çalışırım. Genç takım olsun, Yıldız Takım olsun, A Takım olsun tüm kategorilerde şampiyonluk isterim. Üst lige çıktığımızda ise ortada sürünen bir ekip olmak yerine orada da şampiyonluğa oynamak için çalışacağız.

Saha içinde rakiplere karşı tutumunuz nasıl?
       Öncelikle kendi oyuncularımın rakiplere karşı hal ve hareketleri düzgün olmalıdır. Onun haricinde rakiplerimi en iyi şekilde ağırlarım. Kazansam da kaybetsem de çok büyük bir tepki vermem, rakibi tebrik etmeyi bilirim.

Futbolun dışında kalan boş zamanlarınızda neler yaparsınız?
       2008 yılında başlayan bir kanser sürecim oldu. Bu sürecim tedavi ile geçti. O süreci genellikle dinlenerek, yatarak geçirmek zorunda kaldım.Yeni ay ile birlikte tedavim bitti ve kendime lisans çıkardım. Bunda sonraki süreçte de oynamayı düşünüyorum. ”Hem kaleciyim, hem oyuncu, hem başkanım, hem de malzemeci. Onun dışında bol bol gezerim.Yeni yerler yeni mekanlar keşfetmeyi severim.

Son olarak sizin iletmek istediğiniz bir şey var mı?
       Doğru bir idol seçilirse kadın futbolunun gelişeceği inancındayım. Kadın futbolunun bir yere gelmesi için oyuncu dişiliğini kaybetmeden işini en iyi şekilde yapmalıdır. Bu röportajda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sizlere de basın hayatınızda başarılar diliyorum.
Röportaj: Ümit ŞENGÜN
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum: