22 Ocak 2014 Çarşamba

Scout Raporu: İzlenmesi Gereken 7 Yetenek

JULIAN GREEN
       Green Alman anne ve Amerikan babanın oğlu olarak 1995 yılında ABD’de dünyaya geldi. Ailevi nedenlerden dolayı küçük yaşta Almanya’ya göç eden Green, amatör takımlarından FC Miesbach'ın genç takımında futbola başladı. Daha sonra SG Hausham'a geçen futbolcu, 2009'da ise Bayern Münih'in alt yapısına transfer oldu. Green Almanya milli takımının U-16, U-17 ve U-19, Amerika Birleşik Devletleri'n de ise U-18 milli takımında forma giydi. Julian Green, Bayern Münih’in ikinci takımında 18 maçta 15 gol ve 6 asistlik dikkat çeken istatistikleriyle Alman yıldız, İspanyol teknik adam Josep Guardiola tarafından zaman zaman A takım idmanlarına da alınıyor. İki ayağını da kullanabilen genç yıldız, forvet arkası koşuları ve son vuruştaki becerisiyle önümüzdeki yıllarda Avrupa futbol piyasasında isminden söz ettirecek gibi görünüyor.

SVEN KREYER
       Almanya’nın Kuzey şehirlerinden Bochum takımı VfL Bochum'un 1991 doğumlu Alman forveti Sven Kreyer, tanıtacağımız ikinci isim. Futbola Bayern Leverkusen takımında başlayan Sven Kreyer, U-17 liginde 20 maçta 20 gol atma başarısını yakaladı. Sonraki sezonda ayak bileğinden sakatlık yaşayan Sven, 12 maçta 3 golle kapattı. Sakatlığının ardından U-19 takımıyla çıktığı 25 maçta 8 gol 5 asistlik performansı, eski golcü kimliğine bürüneceğinin habercisiydi adeta. 2012 yılının yaz transfer döneminde 200.000 € karşılığında Almanya’nın köklü kulüplerinden Bochum’a transfer olan Sven, ilk sezonunda Bochum'un ikinci takımında 17 maçta 13 gollük başarısıyla alt liglerde kendinden söz ettirmeyi başarmıştı. Bu sezon Bochum formasıyla Bundesliga'da 4 maça çıkan Kreyer, ikinci takımla Regionalliga'da 14 maçta 14 gol atmayı başardı. 22 yaşındaki golcü birebirdeki adam eksiltme özelliği, güçlü fiziği ve pozisyon bilgisiyle futbolseverlere dikkatle izlemesini önerdiğim isimlerden biri.

ROBERT LEIPERTZ
       Almanya alt liglerinde dikkatimi çeken başka bir yıldız adayı Robert Leipertz. 1993 doğumlu ofansif sağ kanat oyuncusu alt yapısından yetiştiği Alemannia Aachen formasıyla U-17 liginde ilk szeon 22 maçta 2 gol attı. Ertesi sezon U-19 liginde 24 gol, 19 asist yapınca tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Geçen sezon Alemannia Aachen forması altında A takımdala çıktığı 19 maçta 5 gol 2 asist yaparken, ikinci takımda oynadığı 8 maçta da 7 gol atarak çok iyi bir sezon geçirince Bundesliga takımlarının peşine düştüğü bir oyuncu konumuna geldi. Almanya U-20 milli takımı için davet alan Robert geçen yaz transfer dönemide Schalke 04'e transfer oldu. Şu an Schalke 04 II takımında forma bulan genç oyuncusu, Regionalliga'da 18 maçta 12 gol 4 asistlik performansıyla Schalke taraftarlarıın "Yeni Draxler" yakıştırmaları yapmasına neden oldu. Her iki ayağını da kullanabilen Leipertz, her iki kanatta ve forvet arkasında oynayabiliyor. Futbol zekası ve top kontrolündeki başarısıyla Alman futbolu için önemli potansiyele sahip bir genç yetenek.

BOGDAN PLANIC
       Sırbistan liginin her zaman takip edilmesi gereken, düşük maliyetli ve kaliteli sürpriz oyuncuların yer aldığı bir lig olduğu gerçek. Bu yazımızda değineceğimiz isim ise Bogdan Planic. 1.91cm boyundaki 1992 doğumlu stoper OFK Belgrad takımında forma giyiyor. Güçlü fiziği ve uzun boyuna rağmen hızlı ve yerinde müdahaleleriyle fark yaratıyor. Hava hakimiyeti ile hem savunmada hem hücumda etkili olabiliyor. 2012-2013 sezonunda 33 maçta 2 gol atan Bogdan, bu sezon da şimdiye kadar 18 maçta forma giymeyi başardı. Sırbistan U-21 Milli takımından da davet alan Planic, ülkesi adına en çok gelecek vaateden defans oyuncularından biri konumunda.

MARTIN FRYDEK
       Çek Cumhuriyeti ülke olarak dünya futboluna önemli yıldızlar kazandırmaya devam ediyor. Pavel Nevded, Jahn Koller, Milan Baros ve daha sayamadığımız birçok isimden sonra sıradaki isim Martin Frydek de onların yolundan gidiyor. 1992 doğumlu Frydek, Çek Ligi’nin Slovan Liberec takımında forma giyiyor. Efsane sol bek Marek Jankulovski’nin yerini doldurabilecek bir veliaht arayan Çek Cumhuriyeti’nin aradığı ismin Martin Frydek olabileceğini düşünüyorum. Müthiş bir sol ayağa sahip olan genç yıldız, zaman zaman orta sahanın solunda da görev yapabiliyor. Milli takımının her kategorisinde forma giyen Martin, kanadını savunması dışında ileriye çıkışlardaki etkinliği ve defanstaki arkadaşlarının kademesine girerek yaptığı katkıyla dikkat çekiyor. Bu sezon Liberec formasıyla 7'si UEFA Avrupa Ligi olmak üzere toplam 21 maçta forma şansı bulan genç yetenek Çek Cumhuriyeti U-21 milli takımında da oynuyor.

AKIMI BARADA
       Japonya futbolu denince çoğumuzun aklına ilk gelen, çocukluğumuzda odamızın duvarına posteri asılı adam Tsubasa oluyor. Tusubasa'dan sonra hayal ürünü olmayan Shunsuke Nakamura sahneye çıktı ve Avrupa futbolunda herkesin dikkatini çekti. Japonya futbolunu belki de birkaç basamak yukarı çıkarttı. Naki artık 35 yaşında ve milli takımınını belki de yıllarca sırtladı. Sıradaki isim Akimi Barada. Barada, olimpiyatlarda Japonya forması giymiş fakat yeterli forma şansı bulamamıştı. Şimdilerde ise kariyerinin zirvesine çıkmış durumda. 1991 doğumlu oyuncu ülkesinde Kashiwa Reysol takımında formasını terletiyor. 1.73cm boyundaki oyuncu orta sahanın ortasında, sağ kanatta ve forvet arkasında oynayabilme özelliğine sahip. Barada adam eksiltme bakımından Avrupa'da birçok yıldızla yarışacak kapasitede. Topu ayağına aldığı zaman ne yapacağını bilemeyeceğiniz türden bir oyuncu. Tabi ki "bir Alex değil". Peki aday olabilir mi? Neden olmasın...

BRUNO MARTIGNONI
       Bruno'yu en sona saklamak istedim, çünkü bana göre çok özel bir yetenek. Bronuyu okuyucularımızın bir köşeye not almasını özellikle isterim. İsviçre U-21 milli takımında şans eseri izlediğim ve çok beğendiğim oyunculardan biri Bruno. Asıl mevkiisei sağ bek olsa da, stoper ve sol bek pozisyonlarında da, yani defans hattının her yerinde oynayabilme kapasitesine sahip bir oyuncu. İsviçre futbolunun önümüzdeki seneler içerisinde Avrupa futboluna kazandırabileceği en önemli isimlerden biri olduğunu düşünüyorum. İsviçre U21 milli takımında forma giyen oyuncu için federasyonlarının elini çabuk tutması gerek zira oyuncunun İtalyan pasaportu da olması her an ellerinden kaçabilme riskini de beraberinde getiriyor. 1992 doğumlu sağ bek 1.80cm boyunda. İsviçre Süper Ligi'nde FC Aarau takımında forma giymekte ve bu sezon şu ana kadar 16 lig maçında forma şansı yakaladı. İtalyan medyasında çıkan dedikodulura göre Bruno Juventus'un takibinde. Her iki ayağınıda kullanabilen İsviçreli genç yetenek, takımı adına joker oyuncu konumunda. Top tekniği ve ileriye verdiği destekle de aynı mevkiide oynayan oyuncuların bir adım önünde.

Hazırlayan: Oğuzhan ARSLAN
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder