14 Şubat 2014 Cuma

Gemiler Dönüyor Geriye!

       "Ola ki Günün Birinde Gemiler Döner Geriye..." üstünden çeyrek asır geçmesine karşın büyük üstad İlhan İrem'in müziği hüzünlü, sözleri büyülü ve umut yüklü enfes bir eseridir; bu vesileyle yaşları 40 ile 45 arasında değişenlerin en unutulmaz gençlik parçalarından biri olduğuna en ufak bir kuşkum yok desem yeridir...

       Gemiler bu sefer aynı yolcularıyla denizi olmayan kayısı diyarından dönüyor. Son yıllarda futbolu kan kaybına uğrayan Malatya'da 2.Amatör Lig kuralarının çekilmesiyle sevindirici gelişmeler yaşandı: Malatyagücü ve Pütürgespor, uzun bir aradan sonra liglere katılma kararı aldılar. Özellikle Malatyagücü'nün hikâyesi ülkemizdeki diğer kulüplere paralellik gösteriyor: 1932'de milletvekili Ahmet Fırat ve arkadaşları tarafından "Fıratspor" adıyla kurulan Doğu ekibinin adı daha sonra "Malatya Gençlik" olacak; fakat 1980 darbesinden nasibini alarak adını Malatyagücü olarak değiştirecekti. 1987'de iktisadi sorunlar nedeniyle faaliyetlerini askıya alan kırmızı-beyazlılar,  2003'te Malatyaspor'un eski futbolcularından Aziz Yiğit ve arkadaşlarının çabalarıyla adlarının önlerine kuruluş tarihi olan 1932'yi alarak "yine yeniden" diyecekti. 2006-2007'de 1.Amatör'e terfi eden Doğu Anadolu ekibi, 2008-09 ve 2009-10 sezonlarında 1.Amatör'de şampiyonluk sevinci yaşamıştı; daha sonra Sıtmapınarspor'un adını "44 Malatyaspor" olarak değiştirmesiyle kulüp başkanı Aziz Yiğit bu kulübe geçmiş ve kırmızı-beyazlıların faaliyetlerini dondurma kararı almıştı. Kulübün formasını giyenler arasında çok önemli simalar da var: Türk futbolunun unutulmaz başkanlarından Süleyman Seba, uçak kazasında şehit düşen efsane komutan Eşref Bitlis, bombalı suikaste kurban giden eski belediye başkanı Hamit Fendoğlu, "Kürt İbo" lakaplı, Beşiktaşlı eski futbolcu kardeş İbrahim Fendoğlu ve Malatyaspor'un kurucularından "Mıh" lakaplı Osman Çağlı.

       Yalnızca kentin değil, Doğu'nun ilk lisanslı spor kulübü olan Malatyagücü'nün atıcılık, basketbol, boks, briç, golf ve halk oyunlarında da faaliyetleri buluyor. Futbolda A Grubu'nda mücadele edecek olan kırmızı-beyazlılar; Akçadağ, Darende, Hekimhan, Karakavak, Fener ve Galata takımlarıyla ilk ikiye girme mücadelesi verecek.

       Malatya'yı bugüne kadar profesyonel liglerde temsil eden 4 takımdan biri olan Pütürgespor'un daha farklı bir yeri var; zira yeşil-beyazlı ekip şehrin profesyonel lig görmüş ilk ve tek ilçe takımı. 1995-96'da 3.Lig'e yükselmeyi başaran Pütürge, 3 sene bu ligde mücadele etmiş ve 1998-99'da amatöre geri dönmüştü. En son 2007-2008 senesinde 1.Amatör'de mücadele eden Pütürge, düşmemek için son haftaya kadar çırpınmış; fakat Battalgazispor'a 3-1 kaybedince 2. kümeye inmişti. Önceki sene 2. Amatör'e katılan Pütürge, sezon öncesi ligden çekilme kararı almıştı.

       Yeşil-beyazlıların mücadele edeceği B Grubu'nda, kentin profesyonel lig görmüş diğer takımı olan İdman Yurdu da yer alıyor. Ataköy, İnönü Üniversitesi, Ören Gençlik ve Polat gurubun diğer takımları.
Yazar: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder