13 Şubat 2014 Perşembe

Konya'nın Altın Çocukları

       Ülkemizde alt yapı denildiğinde son yıllarda aklan gelen ilk kulüpler Bucaspor ve Altınordu oluyor çünkü son dönemde Türk futboluna kazandırdıkları oyuncular ya da altyapı sistemleri sayesinde insanların hafızasında yer edindiler. Alt yapısı sağlam olan takımlar güçlüdür, sadece kısa vadede değil uzun vadede de güçlü olacaktır.

       Ankaragücü, Konyaspor, Kocaelispor, Sakaryaspor gibi takımlarımızın son yıllarda genç oyunculardan kurulu takımlarla oynadığını ve alt yapıdan kaliteli oyuncular çıkardığını gördük. Ancak bu tercihten çok bir zorunluluktu çünkü bu kulüplere baktığımızda hep maddi problemlerle boğuştuklarını görüyoruz. Geçenlerde Devrim Çetin abimin tweetlerinde rastladım. Ankaragücü’nün geçen sene transfer yasağı varken PTT 1.Lig’de gençlerle onurlu bir mücadele verdiği TFF 2.Lig’de transfer tahtası açılınca bu gençlere fazla forma şansı verilmemesini anlatıyordu. Düşündüğümüzde ne kadar da doğru? Genç oyuncuların Türk futboluna kazandırılması için illaki transfer yasağının gelmesini mi beklemek lazım? Bugün Kocaelispor ve Sakaryaspor 3.Lig’de kendi gençleriyle maçlara çıkıyor. Neden? Çünkü maddi sıkıntılar var. Maddi sıkıntıları bu kadar yaşayana kadar o zamanki gençlere biraz şans verilseydi acaba bugün aynı sıkıntıları yaşar mıydı bu iki çınar?

       Bu yazımızın konuğu transfer yasağı gelmesinden sonra Konyaspor'da yaşanlar ve alt yapıdan gelen genç oyunculara şans verilmesiyle yaşanan başarılar. 2009/10 sezonunu sonunda Ziya Doğan ile Süper Lig'e çıkma başarısı gösteren Konyaspor, 2010/11 sezonunda yapılan yanlış hamlelerle yeniden küme düştü. Konyaspor’un düşmesinden sonra gelen transfer yasağı herkesin "Konyaspor artık bitti" düşüncesine kapılmasına neden olmuştu. Takımda tutulan birkaç tecrübeli isim ve alt yapıdan profesyonel edilen gençlerle yola devam edecek olan Konyaspor’a şehirde 2-3 bi kişi sahip çıkıyor ama onlar da Konyaspor’un hazin sonunun geleceği günü korkuyla bekliyorlardı.

       İş adamlarının ve halkın önemli kısmının sırtını döndüğü Konyaspor, ligin sonunda play-off'a girme becerisi gösterse de Kasımpaşa’ya elenerek Süper Lig iddiasını sürdüremedi. Gençlerin bu başarısı ayakta alkışlanırken, Konyaspor belki Süper Lig’i kaçırdı ama geleceğini garanti altına almış oldu. 2012/13 sezonu başlarken şehrin ikinci takımı Konya Şekerspor adını değiştirerek "Anadolu Selçukluspor" oldu ve Konyaspor’un pilot takımı olarak seçildi. Konyaspor da bu anlaşmadan kazanç sağladı ve takımın adı "Torku Konyaspor" olarak değişti. Konyaspor'un Anadolu Selçukluspor’dan aldığı genç oyuncularla kendi genç oyuncularının karıştırılmasıyla Konyaspor geleceğini garantiye aldı. Yani transfer yasağı Konyaspor için hayırlı oldu desek yeridir. Bu yazımızda alt yapıdan yetişip Konyaspor'da forma şansı bulan ya da bonservisi Konyaspor’da olan "Konya'nın Altın Çocukları"nı sizlere tanıtmak istiyoruz.

Ahmet Sabri Fener
       Futbola forvet olarak başlayan Ahmet Sabri, hocalarının yönlendirmesiyle kaleci oldu. 1992 Konya doğumlu olan Ahmet Sabri, Konya Şekerspor alt yapısından yetişti ve geçen sezonu Anadolu Selçukluspor’da geçirdi. Geçen sezon Anadolu Selçukluspor’un as kalecisiyken sezon başında Torku Konyaspor’a transfer edilen file bekçisi, 2018 Mayıs sonuna kadar Torku Konyaspor’un oyuncusu oldu. Şu anda takımda 3. kaleci konumunda olan Ahmet Sabri, ilerleyen yıllarda Konyaspor’un kalesini koruyabilecek bir isim. Ahmet Sabri’nin kendisine örnek aldığı  kaleciler Türkiye’den Volkan Demirel, yurt dışından Casillas.

Selim Ay
       1991 Antalya doğumlu Selim, 2008 yılında Kepez Belediyespor'dan Konyaspor alt yapısına transfer edildi. Transfer yasağı geldikten sonra profesyonel yapılan Selim, son iki sezondaki performansıyla göz doldurdu. Özellikle geçen sezonki performansıyla üç büyüklerinde dikkatini çeken 22 yaşındaki oyuncu Konyaspor ile yola devam dedi. Bonservisi 2016’ya kadar Torku Konyaspor’da olan Selim, mücadeleci  ve özgüveni yüksek bir oyuncu. Özgüveni zaman zaman hatalar yapmasına yol açsa yerinde müdahaleleriyle dikkat çekiyor. Bu sezon Süper Lig’de ilk defa oynama şansı bulan genç stoper, bu şansı iyi değerlendirdi ve takımın vazgeçilmez isimlerinden biri olmayı başardı.

Abdulkerim Bardakçı
       1994 yılında Konya'nın Meram ilçesinde dünyaya gelen Abdülkerim, 2009 yılında Konyaspor alt yapısına transfer edilen oyunculardan biriydi. 2011/12 sezonuna başlarken profesyonel yapılan Abdulkerim, transfer yasağından dolayı forma şansı bulan isimlerden. Henüz 19 yaşındaki oyuncu 20 defa PTT 1.Lig karşılaşmasına çıktı. Milli takımımızın alt yaş kategorilerinin de dikkatini çeken Abdülkerim, 28 defa milli formayı giydi. Sol ayağını iyi kullanan oyuncu devre arasında  Konyaspor’un pilot takımı Anadolu Selçukluspor’a kiralandı. 1,90'lık oyuncu hem stoper hem de sol bek mevkiilerinde oynayabiliyor. Pozisyonları riske atmaması, fiziğini iyi kullanması, hava hakimiyeti oyuncunun artı özellikleriyken, sol bek oynadığında ağır kalması oyuncunun negatif özelliği. Stoper de çok daha iyi oynadığı aşikar. Abdulkerim 2017 Mayıs sonuna kadar Konyaspor’un oyuncusu.

Tolga Ünlü
       1989 Almanya doğumlu gurbetçi futbolcu, 2010-2011 sezonunda Konyaspor alt yapısına transfer oldu ve aynı yıl içinde profesyonel yapıldı. 2 sezonda 55 maça çıkan Tolga ofansif özelikleri daha fazla olan bir sağ bek. Tekniği ve fiziği çok iyi olan oyuncu sezon başında yedek otururken Ali Turan’ın sakatlanmasıyla formayı aldı ve bu performansıyla bir daha geri verecek gibi görünmüyor. Yazıda ele aldığımız isimlerin en büyükleri, 22-23 yaşında olsa da gösterdiği performansla Konyaspor formasını uzun yıllar taşıyabilecek potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Tolga, 2015 Mayıs sonuna kadar Torku Konyaspor’un oyuncusu.

Muhammet Yürükuslu
       1991 doğumlu genç sol bek Muhammet ile geçtiğimiz günlerde bir röportaj yapmıştık. Sohbet ettiğimizde kendi mevkisinde Türkiye’den Caner Erkin’i, yurt dışından Philipp Lahm’ı örnek aldığını söylemişti. 2009 yılında profesyonel yapılan Muhammet, 2010-11 sezonunu 3.Lig takımlarından Denizli Belediyespor’da kiralık geçirdi. 45 defa PTT 1.Lig maçına çıkan sol bek oyuncusu, bu sezonun ilk devresinde forma şansı bulamadı ve devre arası Anadolu Selçukluspor’a kiralandı. 22 yaşındaki oyuncu mücadelesiyle, azmiyle herkesin takımında görmek istediği isimlerden. Maç eksiğini kapattığı takdirde seneye PTT 1.Lig takımlarında oynayıp kendini ispatlayabileceğini düşünüyorum. Muhammet, 2016 Mayıs sonuna kadar Torku Konyaspor’un oyuncusu.

İshak Çakmak
       Anadolu Selçukluspor’dan Konyaspor’a gelen isimlerden birisi İshak. İshak, Anadolu Selçukluspor’da henüz 14 yaşındayken profesyonel oldu. 1992 doğumlu oyuncu ön libero mevkiinde görev yapıyor. Bu genç yaşına rağmen maç tecrübesi bir hayli fazla olan İshak, 115 defa TFF 2. Lig maçına çıkma başarısı gösterdi. 24 defa da PTT 1.Lig maçına çıkan oyuncu bu sezon genelde oyuna sonradan dahil oluyor. Özellikle uzaktan sert şutlarıyla tehlike yaratabilen İshak’ın negatif özelliği ise bazen yaptığı top kayıpları. İshak 2015 Mayıs sonuna kadar Torku Konyaspor’un oyuncusu.

İsmail Güven
       Konyaspor’un alt yapıdan profesyonel yaptığı oyunculardan birisi de İsmail, 2012 Ocak ayında Konyaspor tarafından profesyonel yapıldı. 1994 doğumlu oyuncu orta sahada oynuyor. Konyaspor formasıyla 49 defa A2 maçına çıktı. 21 kez milli takımımızın alt yaş kategorilerine davet edilen oyuncu bu sezon devre arasında tecrübe kazanması için Anadolu Selçukluspor’a kiralandı. Hem defansa hem ofansa katkı sağlamasıyla dikkat çeken oyuncunun negatif özelliği bazen topu ayağında fazla tutması.

Recep Aydın
       1990 Çanakkele doğumlu olan genç yetenek, henüz 16 yaşında Konyaspor altyapısına transfer olmuş ve 2008 Ağustos ayında profesyonel yapılmıştı. İstanbulspor ve İnegölspor gibi takımlarda kiralık oynayan Recep, transfer yasağının geldiği sezon kendini Konyaspor’da gösterme performansı yakaladı. 3.Lig ve 2.Lig'de bir çok maça çıkan oyuncu, PTT 1.Lig’de oynadığı 67 maçta 10 gol atma başarısı gösterdi. Forvet arkasında oynayan Recep, topun geleceği yeri iyi sezmesi ve bitiriciliğiyle dikkatleri çekiyor. Maç tecrübesi onun diğer genç arkadaşlarına oranla biraz daha rahat oynamasına neden oluyor. Bu sezonda Konyaspor’un bir çok maçında forma giyen Recep, Galatasaray’a ve Fenerbahçe’ye attığı gollerle dikkat çekti. Sezon başı Trabzonspor ile ismi anılan oyuncu oldukça başarılı olacağa benziyor. Ünlü spor yazarı Uğur Meleke’nin Franz Beckenbauer’e benzettiği oyuncu, 2016 sonuna kadar Torku Konyaspor’un futbolcusu.

Ömer Ali Şahiner
       1992 doğumlu genç yetenek, bu jenerasyonun içinde en çok beklentiye sebep olan isimlerden birisi. 2008 yılında Konya Şekerspor’da profesyonel yapılan Ömer Ali, küçük yaşlardan beri 3 büyükler ve diğer Süper Lig takımlarının gündeminde. Özellikle Fenerbahçe ile her sene ismi anılan oyuncu, İshak ile birlikte 2012-2013 sezonunun başında Torku Konyaspor’a transfer edildi. TFF 2.Lig’de 92 maça çıkan Ömer Ali bu ligde 18 gol atarken, PTT 1.Lig’de 32 maçta 2 gol atma başarısı gösterdi. 46 defa milli takımımızın alt yaş kategorilerine davet edilen Ömer Ali, şu anda U-21 takımımızın oyuncusu. Bu sezon henüz beklenen performansı sergileyemeyen Ömer Ali’den, Konyaspor taraftarı hala çok umutlu. Tekniği ve hızı gayet iyi olan oyuncunun bitiriciliği biraz zayıf. Bu özelliğini de geliştirdiği takdirde A milli takımımız iyi bir sağ açık kazanabilir. 2015 Mayıs sonuna kadar Torku Konyaspor takımının oyuncusu olan Ömer Ali, Arda Turan ve David Villa’yı kendisine örnek alıyor.

Ali Dere
       Ömer Ali gibi taraftarın çok şeyler beklediği bir diğer isim de Ali Dere. 2009 yılında profesyonel yapılan 1992 doğumlu oyuncu, çok genç yaşta formayı kaptı. 18 yaşındayken 20 defa Süper Lig maçına çıkmış bir oyuncu olan Ali, 67 kez de PTT 1.Lig karşılaşmasında görev aldı. Geçen sezon bir ameliyat geçiren oyuncu o ameliyattan sonra sıkıntılar yaşadı. Şu anda kiralık olarak Fethiyespor’da oynayan Ali Dere, burada yavaş yavaş kendini buluyor. 21 yaşındaki oyuncu takımının çoğu maçında forma şansı buldu ve teknik heyetin gözüne girmeyi başardı. 17 kez milli olan Ali Dere, Ömer Ali’nin sol açık versiyonu. Artıları hızı ve tekniği, eksisi ise skora katkısı. Onu da aşarsa çok iyi bir oyuncu olacağı kesin. Ali Dere, 2016 Mayıs sonuna kadar Torku Konyaspor’un futbolcusu.

       Konyaspor’un gençlerini sizler için "Konya’nın Altın Çocukları’’ başlığı altında tanıtmayı çalıştık. Umarım artık her takım böyle genç yeteneklerimize şans verir ve bunun için "transfer yasağı" gibi zorunluluklar olmasını beklemez. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle..
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder