20 Mart 2014 Perşembe

Köşe Yazısı: Altyapı Sorunu

       Ülkemizde altyapı sorunu olduğu artık herkesin kabulü. Fakat ortaya ne fikir sunan var ne de bu sorunu çözmek için uğraş veren. Gün geçtikçe gerileyen futbolumuzu artık ileriye taşımalıyız. Bu konudaki fikirlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Oyuncunun alt yapıda alması gereken 4 temel eğitimi maddeler halinde inceleyelim.

       Altyapı = Fair Play + Devamlılık + Bir Arada Oynama + Oyun Hakimiyeti

       Fair Play: Sporculara öğreteceğimiz ilk ders ahlak olmalı. Ahlak sanılandan çok daha önemli. Hakemi aldatmamak, kendi taraftarlarını kandırmamak, rakip taraftarları tahrik etmemek, bilerek isteyerek rakibi sakatlayacak kasti faul yapmamak, istemeden yaptığı faulden sonra rakibinden özür dilemek. Bunlara uyduğunda küçülmeyeceğini aksine daha büyüyeceğini ve takdir edileceğini sporculara öğretmeliyiz.

       Devamlılık: Antreman kaçırarak, öğün atlayarak, düzenli uyumayarak, sadece yetenekle başarılı olamayacaklarını anlatmalıyız. İnatçı, hırslı, pes etmeyen sporcular olmayı öğretmeliyiz. Kendilerine inandırmalıyız. Kendilerine inanacaklar! Amatör ruhlarını hiçbir aşamada kaybetmeyecekler.

       Bir Arada Oynama: Bireysel performansla başarının gelmeyeceğini, takım olmayı, paylaşmayı, takım oldukça, paylaştıkça takımın başarılı olacağını, takımın başarısının onların başarısı olduğunu anlatmalıyız. ''Önce takım sonra yine takım'' düşüncesini benimsetmeliyiz.

       Oyun Hakimiyeti: Futbolu bilerek oynamalılar. Ne yaptıklarını, niçin yaptıklarını sorgulatmalı ve öğretmeliyiz. Oyun içinde ne kadar aktif ve hızlıysalar rakibi aynı oranda zorlayacaklarını, rakibi ne kadar zorlarlarsa maçı kazanmaya o kadar yakın olduklarını anlatmalıyız.

       Alt yapı eğitimi sadece bunlarla sınırlı değil elbette, bu düşünceler üzerinde çalışarak geliştirilebilir. Her türlü fikir alışverişine açığım. Umarım en kısa zamanda düzgün bir alt yapı sistemi oluşturur ve günlük değil kalıcı başarılar hedcefleyen, ülke olarak her turnuvaya katılan bir ekol olabiliriz.

Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder