19 Mart 2014 Çarşamba

PTT 1. Lig Panorama | 30. Hafta

       İstanbul BBSK'nın maç yapmadan geçirdiği haftada Orduspor, Balıkesirspor, Ankaraspor puan kaybetti. Mersin İdman Yurdu ve Samsunspor'un kazanması, bu takımları ilk iki için tekrardan ümitlendirdi. Manisaspor deplasmanda Fethiyespor'u yenerek Fethiyespor'u tekrardan ateşin içine attı ve kendisi rahat bir nefes alarak ilk altı için şansını sürdürdü. Karşıyaka son dakika gollerinden birini Denizlispor deplasmanında attı ve ateş çemberinin üzerine çıktı. Orduspor sezon boyunca öne geçtiği maçlarda yenilmiyordu, fakat Adana Demirspor sahasında geriye düşmesine rağmen maçı çevirmesini bildi ve Orduspor'u yenmeyi başardı. Puan sıralamasında Adanaspor'dan itibaren alt sıralarda yer alan takımların tamamı bu hafta puan kaybetti, deplasmanda berabere kalan takımlar haftayı kazançlı bitirdi.

Haftanın Takımı: Adana Demirspor
Haftanın Teknik Direktörü: Yılmaz Vural (Mersin İdman Yurdu)
Haftanın Futbolcusu: Banahene (Şanlıurfaspor)
Haftanın Gölü: Tiago (Adanaspor)

Balıkesirspor 1-1 Ankaraspor
       Balıkesirspor, Muhammet Reis, Aykut ve Karikari gibi önemli oyuncularının eksikliğine rağmen sahaya kazanmak için çıktı ve maç boyunca baskın bir oyun sergiledi. Ankaraspor her şeye rağmen deplasmanda aldığı bu beraberlik ile liderliğini sürdürmeyi başardı. Ankaraspor'un en büyük dezavantajı bir maçının fazla olması. Ankaraspor maç boyunca çok fazla pozisyon bulamadı ve maçın 19.dakikasında Dilaver'in ceza sahasına girerken iyi vurduğu top, dört Balıkesirspor'lu oyuncunun arasından geçip gol oldu. Balıkesirspor bu gole karşılığı 29.dakikada verdi, kenardan gelen topu Abdullah uzaklaştıramayınca Muğdat araya girdi ve düzgün bir vuruş ile skora eşitliği getirdi. Ev sahibi takım önemli golcülerinin cezalı ve sakat olduğu haftada Ali ve Burak'ın yedek beklemesini anlayamadım. Muhtemel bir mağlubiyette puan farkı açılacağını düşünüp tedbirli oynamayı tercih etmesinden kaynaklandı sanırım. İkinci yarı Ali oyuna girdi fakat ikinci devrenin mutlak hakimi olmalarına rağmen ve bir çok pozisyon bulmalarına rağmen golü bulamadılar. Oyunda her şey Balıkesirspor'un istediği gibi gittiği için oyuncu değişikliğine gerek duymadı. Fakat Burak eğer bir sakatlığı yoksa oyuna girip ve gol bulacak oyunculardan biridir, bundan önceki maçlarda bunu fazlası ile gösterdi. Maçın sonlarına doğru Lalawele içerde boş bulunan Muğdat'a pas vermek yerine kaleyi tercih etti ve top direkten döndü. Maçta başka gol olmayınca her iki takımda birer puan aldı.

Samsunspor 2-0 Bucaspor
       Bucaspor'un kısıtlı kadrosuna sakat ve cezalı oyuncular da katılınca kazanmakta sıkıntı yaşamaya başladı. Her iki takımında açık futbolu izleyenlere keyif verdi. Samsunspor takımının bulduğu ilk golde orta hakem ile yan hakem arasında tartışmalara neden oldu, çünkü ofsayt kuralı ile ilgili yapılan değişiklikler, sadece oyuncuların değil hakemler içinde birçok pozisyon ilkler yaşatıyor. Umar topun üzerinde atladı, fakat Umar vuracak diye kaleci pozisyon aldı ve geriden gelen Ekigho'ya açı bıraktı. Topa dokunmaması yeterli diyen hakeme, kaleci pozisyonumu bozdu itirazı oldu, fakat sonuç değişmedi. İkinci golde Canberk uzaktan nefis vurdu, dönen topu Umar tamamladı, kaleci faul itirazı yaptı fakat Umar direk topu düşünüp hamle yaptı ve takımını iki farklı skora taşıdı. Bucaspor kalan maçlarda oynayacağı oyunla eldeki oyuncuların değerini artırabilir, lig onlar için erken bitti, fakat bir proje ürünü olan oyuncuların gelişimleri için her maç üst düzey tempoda geçmelidir. Samsunspor kazanmaya devam ediyor ve üst sırada yer alan takımlar puan kaybetti, bu durum Samsunspor'u ilk iki hedefini düşünmeye daha fazla yönlendirecektir.

1461 Trabzon 3-4 Şanlıurfaspor
       Şanlıurfaspor deplasmanda kazanabileceği en güzel maçlardan birini kazandı. Banahane ortaya koyduğu futbol ile haftanın yıldızlarından biri oldu. Özellikle kanatları etkili kullanan Urfa takımı, birçok pozisyon buldu. Oğulcan'ın Banahane'ye yaptığı faul ile Urfa takımı penaltı kazandı ve Youssef penaltıdan takımını öne geçirdi. Maç boyuncu futbol severlerin görmek istediği birçok şeyi maçta görme şansı elde ettik. Karşılıklı penaltılar, penaltı golü-kaçan penaltı, hızlı hücumlar, kenar ortalar, dokuz sarı kartlık mücadele ve yedi gol. Özellikle Barış'ın çaprazda duran toptan attığı gol haftanın güzel gollerindendi, fakat o noktadan gol yapabilen bir oyuncu penaltıdan nasıl gol yapamaz diyenlere, penaltı atmak farklı bir ustalık ve konsantrasyon işi. Şanlıurfaspor aldığı bu galibiyet ile ateş çemberinin üzerine çıktı ve kalan maçlarda alacağı üç puan ligde kalması için yeterli olacaktır. 1461 Trabzon yeni teknik direktörü Ekrem Al ile anlaştı ve önümüzdeki yılın planlarını yapıyorlar sanırım.

Boluspor 1-2 Mersin İdman Yurdu
       Boluspor sıkıntılı günler yaşıyor ve bu sıkıntılarının üzerinden bir türlü gelemiyorlar, teknik direktör değişikliğinden sonra dört maçta sadece dört puan alabildiler ve maç başı bir puan Boluspor'u ligden düşürür. Boluspor zorlu maç periyodunda ve bu süreç devam ediyor kalan maçların ilk beş maçında 9 puan almayı başarması gerekiyor, eğer bunu gerçekleştirirse kalan son üç maç ligde kalma mücadelesi veren rakipleri ve bunlar ile yapılacak maçlarda alınacak 4 puan yeterli olur. Fakat ilk beş maç çok önemli, yoksa son üç maç stresi tüm planların işlevsiz kalmalarına neden olabilir. Mersin İdman Yurdu Yılmaz Vural ile iyi bir hava yakaladı, tüm kulübü kendi çalışma yöntemi ile şekillendiriyor ve bu değişiklikler sahaya da yansıyor. Topun kendilerinde kalmalarına yönelik oyun ve taktik anlayış, zaten hücumu seven bek oyuncuların oyuna daha fazla katılmalarını sağlıyor bu durumda beklerden çok fazla pozisyon vermelerine neden oldu aynı zamanda. Orta alanda Direnci yüksek iki oyuncu var fakat günlük performansları değişkenlik gösterebiliyor ve maç içinde Boluspor oyuncuları dripling ile kolay ilerlediği anlar oldu. Cemil'in ceza sahası içinde kayarak müdahalesinde top altta kalan koluna çarptı, hakem penaltı verdi, pozisyon üstte kalan koluna çarpsaydı penaltıydı, fakat alta kalan kolun pozisyonu başka şekil alma şansı yoktur. Buna rağmen ceza sahası içinde en son yapılacak hamle kayarak müdahale olmalıdır, bu hafta kayara müdahalelerden başka penaltıda oldu. Mehmet Yıldız, kaçırdığı penaltıyı yine kendisi tamamladı ve takımını öne geçirdi. Maç boyuncu arkaya sarkmaya çalıştı Boluspor ve bunu Emre gerçekleştirdiği pozisyonda gol yapmayı başardı. Mersin İY.'nun attığı ikinci golde çok adam ile hücum etmeleri ve bir birlerinin vuruşlarını tamamlamaları güzel bir görüntü verdi, Nduka zor pozisyonda vurdu ve tamamlayan Güven oldu.

TKİ Tavşanlı Linyitspor 1-1 Kahramanmaraşspor
       Tavşanlı Linyitspor evinde aldığı seri galibiyetlere devam edeceği güzel maçlardan biriydi, fakat karşısında oldukça istekli ve dişli bir takım ile karşılaştı. Uzun yolu karayolu ile gitmeyi tercih eden bir takım, tüm olumsuzluklara rağmen maça oldukça motive olmuş ve istekli görüntüdeydiler ve haftalardır kendilerini desteklemeye devam eden taraftarlarına armağan edebilecekleri bir galibiyeti bu deplasmanda alacakları inancı ile hücum ağırlıklı bir oyun sergilediler. TKİ Tavşanlı Linyitspor müthiş bir kazanma arzusu içinde ve bu durum oyuncularda agresif davranışlara itiyor, her maçın zorlu geçeceğini düşünmeleri gerekir, güçlü rakipler karşısında farklı skorlar bulabilen takım, gol gecikince telaşa ve hakem üzerinde baskı kurmaya gitmemelidir. Sakıp'ın geriden taşıdığı ve duvar pasına devem ettiği pozisyonda Özgür Can ofsayt pozisyonundaydı, fakat hakem sağ bekin ofsaydı bozduğu gerekçesi ile golü verip büyük bir hataya imza attı. Maç içinde uzaktan şutlar karşılıklı geçti ve kaleciler müthiş kurtarışlara imza attı. Murat'ın Razack'a yaptığı harekette topa müdahalesi yoktu ve penaltıya sebebiyet verdi, Sinan penaltıdan skora eşitlik getirdi. Son dakikalarda Branko'nun savunmaya çarpıp içeri girmekte olan topu çizgi üzerinde kurtarması, itirazlara sebep oldu fakat görüntülerden de net görüleceği gibi Branko çizgi üzerinde hamlesini yapmış ve kendinden emin gülümseyişi ile maça güzel bir görüntü kattı.

Gaziantep BŞB.Spor 1-1 Adanaspor
       Adanaspor forvet oyuncuları Ergin ve Uche'nin her ikisini de kenarda oturtup, kalabalık bir orta saha ile savunma ağırlıklı bir oyun için sahaya çıktı. Bu anlayış gol yemeden skoru belli bir dakikaya taşıyıp, sonradan yapılacak hamleler ile gol bulmak, bulamazsak en kötü yenilmeden maçı bitirmek, nitekim öyle de oldu. Orta alanın kalabalığı bile Azuka'yı durduramadı ve orta alandan müthiş bir dripling ile geçmeyi başardı, Sinan'a çıkardığı topu Sinan şut olarak kullandı, fakat sonuç alamadı. Adanaspor'un kanatlardan taşıdığı toptan gelen ortaya Marko dokunamadı. G.Antep takımı savunmayı geçemeyince dışarıdan şutlar denemek zorunda kaldı. Nadir girdikleri ceza sahası içinde İsa'ya Veli kontrolsüz hamle yapınca penaltı oldu ve Serdar takımını öne geçiren golü attı. Levent hocanın hamlesi Adanaspor takımının hücum gücünü arttırdı ve serbest atıştan Fatih Şen'in ceza sahasına gönderdiği topu Uche indirdi ve Tiago muhteşem bir gole imza attı. Adanaspor golden sonra öne geçme şansını Marko ile buldu fakat ceza sahası içinden Marko topu dışarı vurdu. Adanaspor bu deplasmandan istediğini aldı, buna rağmen her iki takımda ateş hattının içinde bulunmaya devam ediyor.

Denizlispor 2-3 Karşıyaka
       Haftanın önemli maçlarından biriydi ve kazanan takım puan durumunda da iyi yerde yer alacağı bir maçtı. Yusuf hoca için duygusal ve önemli bir maçtı, sahadan son dakika golüyle de olsa kazanarak çıktığı için mutluydu. Denizlispor maç boyuncu uzaktan şutları hep tercih etti ve önceki haftalardan da bildiğimiz gibi gerçekten iyi şutlar atabilen oyuncuları mevcut. Barış yine dışarıdan vurdu fakat etkili olamadı. Denizlispor takımı hücuma çıkarken savunmada inanılmaz büyük hatalar yaptılar ve Ofoedu sürekli bir baskı ile rakip savunma oyuncularının hatalarından toplar kazandı, kazandığı topları iyi taşıdı ve Ars'a çıkarttığı topta Ars dönerek vurdu ve takımını öne geçirdi. Denizlispor bu gole Yordanov ile karşılık vermek istedi fakat müsait pozisyonda Yordanov kaleci Bicik'i geçemedi. Ceza sahası içinde ayakta kalamayan bir savunma oyuncusu da Karşıyaka'lı Onur Alkan oldu ve penaltıya sebep oldu. Kahe penaltıdan attığı gol ile skora eşitlik getirdi. Uzaktan vurmaya devam eden Denizlispor'dan Cihan oldu bu defa ve geriden gelip öne geçecek golü güzel bir vuruşla buldu. Maç döndü mü diye düşünürken kenardan gelen topa Ars yine sahneye girdi ve maça eşitlik getirecek golü buldu. Karşıyaka'nın son dakikalarda bulduğu goller çok fazlaydı, yine öyle oldu ve Can Erdem attığı gol ile Karşıkaya takımını ateşin içinden çıkaran adam oldu.

Adana Demirspor 3-2 Orduspor
       Ercan Albay ilk maçında Mersin İdman Yurdu'na karşı iyi bir başlangıç yapamamıştı ve deplasmanda iyi sonuçlara alan Orduspor'a karşı zorlu bir maça sahasında çıktı. Maçın ilk yarısının kontrolünü rakip Orduspor eline aldı. Emre ve Subasic ile pozisyonlar buldular. Serbest atıştan Soro ve Ufukhan birlikte yükseldi ve Orduspor'un golü Ufukhan ile geldi. Adana Demirspor takım kurgusu daha önce bizimde belirttiğimiz gibi Erçağ, Timur, Juninho ve Efe'nin bir arada oynamasının mümkün olduğu yönündeydi. Ercan hoca Orduspor gibi güçlü bir rakibe karşı korkusuzca bunu denedi ve bu sezon henüz kimsenin başaramadığını başardı ve Orduspor'a karşı geri dönüşü gerçekleştirdi. Juninho'nun tekrar eski formuna geri dönmesi ve ortaya koyduğu futbol taraftarını fazlası ile memnun etti. Ufukhan'nın ikinci sarı karttan atılması, bir oyuncu için büyük hataydı. .
Fethiyespor 0-1 Manisaspor
       Manisaspor özlediği deplasman galibiyetine Fethiye'de kavuştu. Fetiyespor baskın ve kontrolü elinde bulunduran bir maç oynadı. İlk yarıda Manisaspor kontrataklar ile rakibine hücum etmeyi tercih etti, özellikle kanatları etkili kullandı. Kenardan gelen topa Ndjoke çıktı fakat topu uzaklaştırmakta başarılı olamayınca Causic uçarak vurdu ve takımını öne geçiren golü buldu. Fethiyespor atak yapmakta sıkıntı yaşamadı, fakat üçüncü bölgede oyuncuların iletişimleri zayıf kaldı, Ahmet'in çok müsait pozisyonda pas vermek yerine kaleye vurmayı tercih etmesi, hem golün kaçmasına hem de maç içinde tartışmalara neden oldu. Eminim o görüntüyü maç sonunda izleyen Ahmet neyi kaçırdığını anlamıştır. İkinci yarıda Manisapor skoru korumak için iyice geri çekildi. Fethiyespor ceza sahası içinde inanılmaz goller kaçırdı ve sahasında mağlup olmaktan kurtulamadı. 
Hazırlayan: Namet ATEŞ
UEFA A Lisanslı Teknik Direktör
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder