18 Mart 2014 Salı

Kızıl-Kara Derbi

       Aynı kentin iki takım arasında oynanan karşılaşmaları ifade etmek için kullanılan derbi sözcüğünün kökeni hakkında iki rivayet vardır: Birincisi, İngiltere'de 18.yüzyılın sonlarında düzenlenmeyen başlanan at yarışlarından; diğeri de İngiltere'nin East Midlands bölgesine bağlı Derby kentinden geldiği... Derbiler her daim heyecan ve tutku barometresinin en tepeye vurmasını sağlayan müsabakalardır. Bu heyecan ve tutku; günler, haftalar, hatta aylar öncesinden ayak seslerini insanlara hissettirir. Çoğu zaman unutulmaz anıların başrolündedir derbiler; yıllar geçse de mitolojik büyüsü ilk gün gibi tazedir.

       Modern futbolun beşiği sayılan İngiltere'nin PTT'si olan Championship'te cumartesi günü derbi heyecanı yaşanacak: Play-off yarışından kopmak istemeyen 3. sıradaki Derby County, 6. sırada yer alan ezeli rakibi Nottingham Forest'ı Pride Park'ta ağırlayacak. İşin ilginç yanı County 4, Forrest da 6 maçtır galibiyet yüzü göremiyor.

       1 Ekim 1893 tarihinde, bugün kriket sahası olarak kullanılan, Racecourse Ground'ta oynanan karşılaşmayla başlayan rekabette bugüne kadar, resmi ve özel müsabakalar da dâhil, 118 karşılaşma oynanmış. "Koç" Derby County 46, "Ormancı" Nottingham Forest 44 kez sahadan galibiyetle ayrılırken; 28 karşılaşmada taraflar birbirine üstünlük sağlayamadı. Gollerde de Koçlar'ın 191-183 üstünlüğü bulunuyor. Aynı bölgenin takımları olmaları nedeniyle birbiriyle yarış içinde bulunan iki kulüp arasındaki çekişme, efsane teknik adam Brian Clough'un 1970'lerde Forest'a gelmesiyle daha da alevlenecekti. 1967-1973 yılları arasında Derby'e tarihinin en önemli başarılarını yaşatan Derbyshire doğumlu Clough, Brighton ve Leeds'i çalıştırdıktan sonra 1975'te başına geçtiği Nottingham Forest'la efsane olacaktı:  1976-1977'de First Division'a çıkan kırmızı-beyazlılar; 1977-1978 yılında hem ligi hem de Lig Kupası'nı alacak, 1978-1980 yılları arasında da Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğunu kimseye bırakmayacaktı.

       2004'te hayata veda eden Clough'un anısına iki takım arasında 2007'den beri oynanan karşılaşmalar, "Brian Clough Trophy" adı altında düzenleniyor. Bu sembolik ama manevi değeri büyük turnuvada, siyah-beyazlıların ezeli rakipleri karşısında 7-4 üstünlüğü bulunuyor.

       Ligin ilk yarısında City Ground'da oynanan karşılaşmayı Ormancılar, stoperleri Jack Hobbs'un kafa golüyle 1-0 kazanmıştı. Ayrıca kırmızı-beyazlılarda Darius Henderson 79.dakikada penaltı kaçırmıştı. Koçlar'da stoper Richard Keogh karşılaşmanın 77.dakikasında ikinci sarıdan oyun dışı kalmıştı.

       63 puanı bulunan Derby County, iç sahada 31; 57 puanlı Nottigham ise rakip sahada 24 puan toplamış. Topa sahip olma oranlarında %55,1 ile Derby lig ikincisi. Siyah-beyazlılarda bu oran, iç saha karşılaşmalarında %58,7'ye ulaşıyor; zaten bu kategoride lig lideriler. Nottingham Forest ise rakip sahada topa sahip olma oranında %52,8 ile lig üçüncüsü. İki takımın maç başına attıklar şutlar göz önüne alındığında Forest 14,9 ile lig üçüncüsü, Derby ise 14,4 ile lig beşincisi. Derby iç sahada %80,2 gibi muazzam bir pas yüzdesine sahip. Nottingham Forrest'ın yaş ortalaması 27,4; fakat Derby County'de bu oran 25,9.

       County'de Chris Martin 18, Craig Bryson 12 golle; Forrest'ta And Reid ve Jamie Paterson 10'ar golle takımlarının en skorer isimleri. Derby forma giyen 27 futbolcunun 11'i yabancıyken, 30 futbolcusu bulunan Forrest'ta bu sayı 17'ye çıkıyor.
Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder