18 Mart 2014 Salı

Scout Raporu: Ryan Gauld (Dundee United)

       Scout Raporu sayfamızın bugünkü konuğu Ryan Gauld, 16 Aralık 1995 tarihinde İskoçya’nın Aberdeen kentinde dünyaya geldi. İskoçya ligi ekiplerinden Dundee United’da ofansif orta saha oyuncusu, futbola 2003 yılında İskoçya’nın Brechin City takımında başladı. 2006 yılına kadar burada futbol oynayan Ryan, daha sonra Dundee United genç takımına transfer oldu ve 2012 yılına kadar çeşitli yaş kategorilerinde forma şansı buldu. Dundee United ile ilk resmi karşılaşmasını 2011-12 sezonun son maçında Motherwell karşısında oynayan Ryan, daha sonra takımıyla olan sözleşmesini 2016 yılına kadar uzattı.

       2012-13 sezonunda 10 karşılaşmada oynayan genç oyuncu, bu sezon şu ana kadar 22 karşılaşmada forma giydi. Dundee formasıyla toplamda 33 resmi maça çıkan Ryan, bu karşılaşmalarda 6 gol 7 asistlik performans ortaya koydu. İskoçya A Milli takımıyla forma şansı bulamayan oyuncu milli takımın alt yaş kategorilerinde 8 karşılaşmaya çıktı. Şu an İskoçya U21 takımında forma giyiyor.

       Ryan 1.68 cm boyunda olup fiziksel olarak güçlü olmasa da, kıvrak ve seri olmasının avantajını çok iyi kullanıyor. Fiziksel olarak gelişimini sürdüren oyuncu daha da kuvvetli olduğunda gerçekten bir yıldıza dönüşecektir. İskoç futbolunun en yetenekli ismi olarak niteleyebileceğim Ryan, sahada topla buluşunca kendini hemen fark ettiriyor ve saha görüşüyle fark yaratıyor. Önemli özelliklerini şöyle sıralayabiliriz. Top sürme, top kontrolü, oyun görüşü, bitirici paslar, güçlü ayağıyla isabetli şutlar, duran top, soğukanlılık ve kararlılık. Ryan birebirde rakiplerinin kabusu olurken sol ayağını kullanmasının avantajıyla topu harika sürüyor ve saklıyor. Savunma arasına bitirici paslar atabilen Ryan, her zaman pozisyonlarda doğru ismi bulmaya çalışıyor. Sol ayağını kullanan bazı oyuncular sağ ayaklarını kullanmakta zorluk çekerler fakat Ryan sağ ayağıyla da gerçekten iyi işler çıkarıyor. Sahada agresif bir yapıya sahip olmayan oyuncu, maç içerisinde durmadan çalışıyor ve azimli bir oyuncu olduğunu gösteriyor. Gol yollarında da etkili olan Ryan, kaleci ile karşı karşıya ya da savunma baskısında doğru vuruş örnekleri sergiliyor. Ryan hücum görevlerini çok iyi yerine getiriyor ve gerektiğinde sorumluluk alarak serbest vuruştan gol bularak skora katkıda bulunuyor.

       Genç oyuncu, savunma konusunda zayıf olmakla beraber rakibi takip etmeye çalışıp top kapmaya ve pozisyon aralarına girmeye çalışıyor. Ryan’nın bu gayretine rağmen pozisyonu için  iyi bir savunmacı olduğunu söyleyemeyiz. Hücum özellikleri ile ön plana çıksa da zamanla bu eksiklerini giderecektir. Fiziksel olarak avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunan oyuncu hava toplarında zayıf kalıyor. Ryan topla uzun süre geçirse de bencil bir oyuncu olmadığını söylemek mümkün. Rakiplerini eksilterek ceza sahası içinde arkadaşlarını topla buluşturuyor ve savunmaların pozisyon hataları yapmalarını sağlıyor.

       Ryan Gauld, sahip olduğu potansiyel ile gelecekte büyük bir yıldıza dönüşebilir. Yatırım yapılmayı bekleyen bir cevher olduğuna inanıyorum. Ryan Gauld’un piyasa değeri 3 milyon € civarında olup ve bu değeri kısa sürede katlayacak yeteneklere sahip. Sözleşme bitiş tarihi 2017 olan oyuncuyu Dundee United'ın uzun süre elinde tutamayacağını tahmin etmek zor değil.

Hazırlayan: Serdar SOYLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder