25 Mart 2014 Salı

Madeni Kupa

       Türkiye Kupası'nda yarı final heyecanı bugün oynanacak Galatasaray-Bursaspor karşılaşmasıyla başlıyor. Yarın da Antalyaspor ile Eskişehirspor, diğer yarı final mücadelesinde kozlarını paylaşacak. Yalnızca ülkemizde değil; Hollanda, Rusya, Romanya, Macaristan, Danimarka, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Hırvatistan ve Ukrayna'da da kupa heyecanı yaşanacak.Peki, yaklaşık yarım asırlık geçmişi bulunan federasyon kupamızın ilk yıllarında, takımların kupadaki kaderini kâğıt paraların değil de madeni paraların belirlediğini biliyor muydunuz?

       Özellikle 1960'lı yıllarda Avrupa kupalarında bile taraflar birbirine üstünlük sağlayamazsa para atışına gidilirdi; hattâ iki sarı-kırmızılı temsilcimiz, Galatasaray ve Göztepe'nin rakiplerini kura ile geçtiğini görebiliriz. Sizler için arşivlerin sararmış sayfalarına dalıp normal hayatta pek de değeri olmayan ama Türkiye Kupası gibi bir organizasyonda takımların kaderini belirleyen madeni paraların öykülerini aktaralım dedik. İşte derlediklerim:

Beylerbeyi - İzmirspor
       10 Ekim 1962 tarihinde saat 17:30'da bu iki takım -o zamanki adıyla- Mithatpaşa Stadı çimlerine Türkiye Kupası'nda 2.tur mücadelesine çıkıyordu. Mücadeleye iyi başlayan evsahibi takım, 7.dakikada Gündoğan'ın golüyle ilk yarıyı 1-0 önde tamamladı. İkinci yarıda ise kontrolü ele geçiren Ege ekibi, Cengiz'in 74.dakikadaki golüyle karşılaşmayı uzatmaya götürür; ancak 30 dakikalık uzatmada da sonuç değişmeyince - o zamanın kuralları gereği - iki takım ertesi gün aynı stadta, saat 14:00'da yeniden karşılaşır. Bu sefer lacivert-beyazlılar Bülent'in 25.dakikadaki golü ile ilk yarıyı 1-0 önde tamamlayan ekip olur; fakat bitime 6 dakika kala evsahibi yeşil-kırmızılılar, Benan ile berabereliği yakalar ve karşılaşma yine uzatmaya gider ve yine eşitlik bozulmaz. Ve artık kura atışına geçilir; hakem Rafet Ayaydın'ın yaptığı para atışı sonucu -o dönem yerel ligde mücadele eden- Beylerbeyi, 1.Lig -şimdiki Süper Lig- temsilcisi İzmirspor'u kupanın dışına iter.

Yeşildirek - Feriköy
       O dönem 1.Lig'de mücadele eden iki İstanbul takımı 24 Ekim 1962'de 3.tur mücadelesi için karşı karşıya geliyordu. Yine İnönü Stadı'nda oynanan ve 18:00'da başlayan mücadeledenin ilk randevusu 14.dakikada Küçük Rıdvan (Feriköy) ve 64.dakikada Ceyhun (Yeşildirek) karşılıklı golleriyle sona eriyordu.
İki takım bir sonraki gün 17:30'da aynı stadta eşitliği bozabilmek için mücadele edecekti. Karşılaşmanın ilk golünü 21.dakikada Yeşildirekli Kemal atar; Feriköy ise bu gole 56.dakikada Münacettin ile yanıt verir ve mücadele yine kuraya kalır. Tam 240 dakikalık mücadele sonucu Eminönü'nün yeşil-sarılı ekibi Yeşildirek, Şişli'nin kırmızı-beyazlılarını kupadan eler.

Beşiktaş - Göztepe
       İnönü Stadı'nda yine para atışıyla belli olan bir Türkiye Kupası karşılaşması daha. İlk karşılaşma 30 Ekim 1962'de 15:30'da başlar; başa baş geçen mücadelenin 120 dakikasında gol sesi çıkmaz ve karşılaşma ertesi gün 17:30'da tekrarlanır. İkinci mücadeleye Coşkun'un 11.dakikadaki golüyle öne geçen siyah-beyazlıların üstünlüğü 20 dakika sürer ve sarı-kırmızılılar Kâmil ile beraberliği yakalar. Artık iki takımın kaderi yine madeni paranın ellerindedir. Beşiktaş kaptanı Ahmet ve Göztepe kaptanı Seracettin, hakem Nejat Şener ile birlikte soyunma odasına gider. Soyunma odasından sevinçle çıkan kişi Seracettin olur ve sarı-kırmızılılar, 4.tur biletini kapıp İzmir'e sevinçli dönerler.

Diyarbakır YıldızsporAdana Demirspor
       O dönem 2.Lig’te mücadele eden Mavi Şimşekler; 1968’de ezeli rakibi Diclespor ile birleşip Diyarbakırspor’un kurulmasına ön ayak olacak olan, Diyarbakır’ın o dönem en gözde takımlarından Yıldızspor ile 1963’ün 24 Kasımı’nda 2.tur mücadelesine çıkar. Diyarbakır Atatürk Stadı’ndaki ilk 120 dakika 0-0, ikincisiyse 1-1 biter. Kura atışını galibi ise mavi-lâcivertliler olur.

BandırmasporMuhafızgücü
       1920 yılında Ulu Önderimizin emriyle kurulan ve o dönem Ankara’nın en önemli spor kulüplerinden biri olan Muhafızgücü’nün futbol takımı, 1965-66 senesinin 2. kademesinde renktaşı Bandırmaspor’un konuğu olur. 120 dakikasında gol sesi çıkmayan mücadele bu sefer tekrarlanmayıp kuraya kalırken, Ankara’nın bordo-beyazlıları gülen taraf oluyordu. Bu karşılaşmanın bir başka önemi, Bandırmaspor’un tarihteki ilk Türkiye Kupası karşılaşması olmasıydı.

Edirnespor – Karagümrük
       O dönem 2.Lig’de yer alan iki Marmara takımı 9 Ekim 1966 tarihinde 2.Kademe 2.Ön Eleme’de Edirne 25 Kasım Stadı’nın çimlerine ayak basar. Normal süresi 1-1 biten mücadelenin uzatmalarında taraflar birer gol daha bulur ve iş kuraya kalır. Evsahibi sarı-kırmızılılar kurayı kazanırken, kırmızı-siyahlılar İstanbul’a eli boş döner.

FenerbahçeAltınordu
       8 Mart 1967’de Ali Sami Yen Stadı’nda iki takım çeyrek finale çıkabilmek için kozlarını paylaşır. Karşılaşma boyunca İzmir takımının savunmasını aşamayan Kadıköy’ün sarı-lâcivertlilerinin kaderini “10 kuruş” belirleyecekti. Fenerbahçe kaptanı Selim Soydan yerine Ercan Aktuna (vekâletname karşılığında) ve İzmir’in kırmızı-lacivertlilerinin kaptanı Melih, kuraya katılan futbolcular olur. Hakem Necdet Oralalp 10 kuruşu havaya atar ve “yazı” gelir, Kadıköy takımı son 8’e adını yazdırır.

Altay – Göztepe
       Tarihler 25 Haziran 1967’yi gösterdiğinde, iki İzmir takımı Türkiye Kupası’nın 5.finalinde Alsancak Stadı’nda kozlarını paylaşırken, kupa ilk defa İstanbul dışına çıkıyordu. Karşılaşmayı Alman hakem Walter Eschweiler yönetirken, Zeki Gürkan ve Özdemir Erentok yardımcılıklarını yapıyordu. Karşılaşmaya iyi başlayan sarı-kırmızılılar, 18.dakikada Fevzi Zemzem ve 58.dakikada Halil Kiraz’ın golleriyle 2-0 öne fırlıyor; ancak siyah-beyazlıların sol açığı Aydın Yelken, 64.dakikada kişisel çabalarıyla rakip savunmayı aşıp farkı 1’e indiriyor, Aytekin Erhanoğlu da 2 dakika sonra mücadeleyi uzatmalara taşıyacak golü atıyordu. 30 dakikalık uzatmada da sonuç değişmeyince yine madeni para sahneye çıkıyor ve galibi belirliyordu: 5.Türkiye Kupası’nın Şampiyonu Altay.

Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder